2013. február 5., kedd

Építőipari gondolatok

A felsőoktatási hallgatók demonstrációi kapcsán elgondolkodtam azon, hogy vajon miért nem beszél senki a szakmunkásképzésről, és a szakmunkásokról? Miért nem beszél senki a különböző építőipari, és ahhoz kapcsolódó szakmák helyzetéről? Mintha valami futottak még kategória lenne, ami szóra sem érdemes. Söpredék, akit le kell nézni? Van szó a buszvezetőkről, orvosokról, tanárokról, egyetemistákról, mezőgazdasági termelőkről, közmunkásokról, de villanyszerelőkről, gipszkartonosokról, fűtésszerelőkről -azok jogairól, helyzetéről, fizetéséről- nemigen hallok semmelyik politikai térfélről. Pedig szerintem az, hogy kik és hogyan építenek fel egy társasházat vagy irodaházat – talán számít. A riasztó, a lámpafény, a fűtés, a vasbeton nem csak úgy ott terem. 
Ezek az emberek egyelőre még igen nagy arányban magyarok. Amennyi cigány található is, az is inkább a sitthordást, és a bontási munkákat végzi, közben persze lop amit ér (a fű zöld, az ég kék). Az építőipari szakunkások között igen sok jó gondolkodású, művelt, tisztességes magyar embert ismertem meg. Én személy szerint sokkal többet, mint a nem építőipari szakmunkások között. Igen, jó részük nem azért nem diplomás mert hülye, vagy lusta volt tanulni. Egyszerűen csak vagy nem voltak meg a lehetőségei, vagy eszébe sem jutott úgymond tovább tanulni. Mert igenis vannak egy páran, akiknek szabad levegő helyett nem kell például az irodai munka. Az pedig tévedés, hogy a kétkezi munkához nem kell értelem, nem kell gondolkodni. No persze igen sok az alkoholista is, amit egyáltalán nem csodálok: évtizedes kilátástalanság, pénztelenség, fizikai munka után sokan lepukkannak. Sok közöttük a bukott vállalkozó, ezek jelentős hányadát nagyvállalkozók vagy maga az állam tette egy életre tönkre. 
Hadd meséljek ezekről az emberekről általánosságban még pár mondatot, azoknak célozva akiknek fogalma sincsen mi folyik itt. 
Az építőiparban dolgozót a vállalkozó nem jelenti be. Ha bejelenti azt azért teszi meg, nehogy egy nagyobb összegre megbüntessék – mikor a hatóságok taktikailag körülzárják, és lerohanják az építkezést. A vállalkozó a munkavállaló bejelentéskor a lehető legkisebb járaulék kiadásra törekszik. Akkor is így van ez, ha amúgy simán lenne pénze kifizetni. Ha érdeke úgy diktálja, azonnal kijelenti – és erről akár nem is szól az alkalmazottjának. 
Az építőiparban az alap munkaidő nem 8, hanem 10 óra. Vagy több. Béren kívüli juttatás körülbelül annyi, hogy ha van céges autó (sokszor az egyik kolléga roncs autóját fogják be dolgozni) akkor hazafelé kirakják. Télen minuszok vannak, nyáron tűz a nap. Szívják a port, és az egyéb egészséges anyagokat naphosszat. Magasban dolgoznak, munkájukból adódóan rendszeresen balesetveszélyben vannak. Az egyik egyszer áttekert a hüvelykujján egy csavart. Kiszakította, feküdt 2-3 órát aztán dolgozott tovább. Mások egy náthával két hétig szabin vannak. Na itt nincs szabi, max fizetetlen szabadság – amikor a helyzet úgy hozza. A január, február pédául ilyen. A többit oldd meg magad! 
Néha kijön a munkavédelmis az építkezésre, és egy sisak vagy egy cipő miatt értelmetlenül kiró százezreket ahová tud. Vagy jön a tűzvédelmis, vagy jön a munkaügyis. Vámolni. De a kutyát nem érdekli az, hogy az az ember milyen helyzetben van, és mennyit keres. Mindenki tesz rá magasról, és még jól le is nézik a "melóst". 
Karácsonykor, év végén ezek az emberek nemhogy prémiumot nem kapnak – hanem sokszor még a fizetésük összegét sem. Előlegek vannak, hetes – hónapos csúszások a fizetések kiosztása kapcsán. Persze ezek jelentős része feketepénz, a párhuzamos (valós) gazdaságból amit a hivatalok részben kénytelenek is hagyni (ki nem mondottan). Megjegyezném, hogy az államnak manapság már senki nem ad ingyen pénzt, ha egy módja van rá – és ezt a mostani államot ismerve helyeslem is. Ez már olyan rendszer, hogy szerintem a NAÜ sem mindíg kér áfás számlát. 
A rendszer kitermelt egy réteget, amit úgy hívnak hogy építési vállalkozó. Akár kisebb lakásfelújításokkal, akár nagy építkezésekkel foglalkozik – alapvető jellemvonása az, hogy ha kell ha nem hazudozik. Aljas, kegyetlen állatokká válnak sokan – mert csak így tudnak fentmaradni a többi farkas között. Dolgoztatni mégis jobb, mint dolgozni – egyesek szerint. Amúgy aki tökéletes fejetlenséget, anarchiát akar látni látogasson el építkezésekre. Egyre jobban eluralkodik a hanyagság, mert az embereknek elege van ebből a fajta mentalitású fő és alvállalkozói, pénzbenntartós rendszerből. 
Az ács betonozik, a villanyszerelő klímát szerel, a kőműves tűzjelző hálózatot épít. Mindenki ott boldogul ahol éppen tud, ahol szerencséje volt és fenn tudott maradni. Kijött az iskolából egy szakmunkásvizsgával, vagy egy töb százezer forintba került OKJ képesítéssel, és ha esetleg sikerül szamán belül elhelyezkednie, akkor azután meg kell tanítani a szakmájára! Ami pont annyi idő, mintha egy teljesen előképzetlent tanítanék meg. Nem szeretnék példákat mesélni, de az elmélet és a gyakorlat sokszor köszönőviszonyban sincs egymással – a diákokat szabályosan félrevezetik, lehúzzák, nem pedig felkészítik. A statisztikai hivatal, és a tantervek készítői is tehetnek egy szívességet. 
De meg vagyok róla győződve, annak ellenére hogy ezeknek a dolgozó embereknek sem ideje nincs tüntetésekre járni, sem pénze politikailag szervezkedni – mégis ezek azok, akik igen nagy arányban fegyvert lesznek hajlandók fogni a hazáéért és a fajért, és a tapasztalataik birtokában tisztán meg fogják tudni különböztetni a barátot az ellenségtől. Csak végig kell nézni az 56 kapcsán elesettek, kivégzettek foglalkozását. 
Az edzett emberek komoly helyzetekben jobban teljesítenek. Ráadásul már jól ismerik a rendszert, tudják mi a baj vele. Nem évente új kocsit, légkondis irodát, ciprusi nyaralást akarnak. Csak kifizetni a számlákat, a gyerekeiket felnevelni, és ha már fizikailag tönrementek az évtizedes munkában – akkor ne hajéktalanként rohadjanak meg az utcán. Engem ez érdekel, és nem a felsőoktatási, teszem azt bölcsészhallgatók tandíja. 
Vésztői Gyula

Szíria csatlakozna a Vámunióhoz

Muhammad Zafer Mhabbak szír gazdasági és kereskedelmi miniszter Belarusz damaszkuszi követével, Oleg Jermoloviccsal folytatott tárgyalásain a két ország közötti kapcsolatokat vitatta meg. A szír miniszter reményét fejezte ki, hogy Minszk támogatja Szíria csatlakozását a belorusz-orosz-kazah Vámunióhoz.
(oroszvilag.hu)

Homoszexuális cserkészvezetők Amerikában?

Egy homoszexuális aktivista csoport azt követeli: az országos cserkészszövetség eddigi szigorú előírásán változtatva tegye lehetővé, hogy ezentúl homoszexuális személyek is lehessenek cserkészvezetők.

Az Emberi Jogi Kampány elnevezésű homoszexuális aktivista szervezet bejelentette: a diszkriminatív cserkészcsapatokat támogató cégek hátrányos elbírálásban fognak részesülni a munkaadók melegjogi szempontú éves értékelésekor. A kampány hatására két nagy cég, a UPS és a Merck felfüggesztette a cserkészet évi százezer dolláros nagyságrendű támogatását.

A nyomásra az amerikai cserkészszövetség szóvivője bejelentette: hamarosan döntést hoznak arról, engedélyezik-e, hogy ezentúl az egyes csapatok szponzorai döntsenek a kérdésben – tudósít az AP hírügynökség.

Barack Obama elnök biztatta a cserkészeket, engedélyezzék, hogy homoszexuális személyek is lehessenek cserkészvezetők. Mary Ann Walsh nővér, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának szóvivője viszont azt mondta: „a püspökök remélik, hogy a cserkészek továbbra is a zsidó-keresztény hagyomány alapján fognak működni, mely alapokon szervezetük létrejött és mindeddig jól szolgálta az ifjúságot” – írja a Catholic Culture
Magyar Kurír

Készpénznélküli társadalom lépésről lépésre

A most indult program keretein belül a Dél-Dakota Bányaipari és Technológiai Egyetem lesz az első olyan intézmény, ahol az új, becsaphatatlan biometrikus kriptológiát, rövidebb nevén biokriptológiát, bevezetik a személyazonosításra. Az eljárás lényege, hogy a leolvasó nem csupán az ujjlenyomatot ellenőrzi, hanem mélyen a bőr rétegeibe behatolva, több ilyen réteg leolvasása mellett, a vérben található hemoglobint is azonosítja.
A szabadalmazott technológia minden ujjleolvasást fix érték nélküli számmá alakít, amely minden egyes leolvasás alkalmával megváltozik.
Az adatok titkosítása a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, mivel a számokat nem lehet felhasználható módon másolni, se boltok, se a bűnüldözési szervek, vagy akár hekkerek, de még a fejlesztő Nexus Smart Pay által sem.
A Nexus Smart Pay programot 50 diák és négy tanár részvételével, az iskola két helyszínén tesztelik.
A folyamat során a fogyasztó pénzt helyez el egy számlán, amihez hozzárendelik biometrikus adatait. Az iskola diákjai és tanárai ezután az ujjukkal fizetnek. A tranzakcióhoz nincs szükség se pénzre, se hitelre, se bank vagy személyazonosító kártyára, de még pin kód megadására sem.
A biometrikus kriptológia rádióhullámok segítségével a bőr több rétegét is leolvassa. A technológiát más területeken, például fizikai és logikai hozzáféréshez is lehet majd alkalmazni.
Szuperbiztonság
A módszer megakadályozza a személyazonosság lopást, mivel nincs szükség arra, hogy az ember okmányokat hordjon magánál, a rendszer pedig rendkívül biztonságos, zárt és különleges titkosítással ellátott környezetben működik.
„A Bányaipari Egyetemen célja a technológiai haladás támogatása az emberi életminőség javítása érdekében, így büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak az első egyetem, de az első szervezet vagyunk a világon, amelyik ilyen tesztprogramban részt vesz,” mondta Duane Hrncir, az egyetem elnöke.
„Izgalommal tölt el bennünket, hogy ennek a technológiának az úttörői lehetünk. A Nexus USA Hanscan céggel való együttműködés természetes folyamat számunkra.”
A Nexus USA a spanyol központú Hanscan Identity Management leányvállalata, amelynek az olajmágnás Klaas Zwart a tulajdonosa.
„A Nexusnak egy olyan teszthelyszínre volt szüksége, amelyik elég fejlett technológiailag az eszközök és a rendszer kezelésére, olyan diákokkal, akik műszaki beállítottságúak és így a használat nem okoz számukra nehézséget,” mondta Al Maas, a Nexus USA elnöke.
„Reméljük, hogy kielégítő visszajelzést kapunk tőlük, hogy tovább fejleszthessük a terméket és megtaláljuk a népszerűsítéshez szükséges megfelelő marketing módszereket. Ez egy innovatív egyetem. Már csak meg kell mutatnunk a világnak a terméket.”
„A módszer rendkívül kényelmes, azonkívül biztonságos, tehát szerintem nagyon gyorsan el fog terjedni. Lépést tartunk a technológia korával. Láthatjuk, hogyan lett a faxból email, és hogyan vándorolt az email a számítógépből a mobiltelefonba.”
„Három év alatt az egyszerű telefonálástól odáig jutottunk, hogy életünk minden részét telefonon intézzük,” mondta Maas.

 Forrás: mg.co.za

Amerika püspökei üdvözlik a bevándorlási reform keretegyezményét


Fontos előrelépésnek tartják az Egyesült Államok püspökei a kongresszus által, mindkét párt támogatásával megszületett egyezményt, amely a bevándorlási reformot érinti.
A négy republikánus és négy demokrata képviselőből álló bizottság megállapodásának köszönhetően az új előírás végleges életbe léptetésére még tavasz előtt sor kerülhet.
Az egyezmény fontos pontjai között szerepel az USA területén illegálisan jelen levő külföldiek (közel 11 millió) törvényesítését érintő folyamat meghatározása, illetve a családegyesítést elősegítő intézkedés meghozatala. Ezek a témák már jó ideje az amerikai püspöki konferencia figyelmének előterében állnak.
A püspöki konferencia migrációs bizottságának elnöke, José Gomez püspök közleményében az amerikai főpásztorok kiemelik: alapvetően fontos, hogy a keretegyezmény figyelembe vegye egy olyan út kidolgozását, amely lehetővé teszi a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók számára, hogy kilépjenek a láthatatlanságból és amerikai állampolgárrá váljanak, millióknak adva reményt ezáltal. Megállapították, hogy az egyezmény számos ponton javításra szorul, így például a bevándorlók munkavállalásának szabályozása terén.
A jegyzékben a püspökök elkötelezik magukat a kongresszussal való együttműködésre egy olyan reform kidolgozásában, amely összehangolja a bevándorlók méltóságának és emberi jogainak védelmét a határok biztonságának megteremtésével. Az amerikai főpásztorok már hosszú ideje átfogó reformot kérnek, szövetségi szinten, a bevándorlási rendszerre vonatkozóan. Többször aggodalmuknak adtak hangot az egyes államok által bevezetett törvényeket illetően – így Arizona államban, ahol a bevándorlókat súlyosan korlátozó intézkedéseket hoztak.
Az amerikai püspöki konferencia minden évben egy-egy hetet szentel a bevándorlás kérdésének. Idén január 6. és 12. között került sor a kezdeményezésre, „Már nem vagyunk külföldiek: folytatódik a remény útja” témában. Megemlékeztek annak a levélnek az évfordulójáról is, amelyet az USA és Mexikó püspökei közösen tettek közzé a bevándorlásról.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

A Nyugat újból gyarmatosít

A gender-elmélettel a Nyugat újból gyarmatosítja a világ többi részét – ez a vészjelző megállapítás az egyik végkövetkeztetése a Van Thuân bíboros Nemzetközi Megfigyelőközpont jelentésének. A keresztények feladata, hogy küzdjenek a kihívás ellen. Fellépésük párosuljon mély hitélettel, megújult missziós tevékenységgel - mutatott rá Giampaolo Crepaldi trieszti érsek, a központ elnöke.
Az egyház társadalmi tanításának terjesztésével foglalkozó Van Thuân bíboros Nemzetközi Megfigyelőközpont 2011-re vonatkozó jelentését január 26-án Triesztben mutatta be a központ elnöke, Giampaolo Crepaldi érsek. A jelentésből kiderül, hogy az „emberi természet gyarmatosításának” jelensége óriási felforgató erővel gyakorol nemzetközi nyomást a kormányokra: változtassák meg hagyományos törvényalkotásukat az élet továbbadásáról, a családról és az életről elsősorban a latin-amerikai országokban.

Crepaldi érsek Argentína esetét hozta fel példának. 12 hónap leforgása alatt a keresztény hagyományokkal rendelkező nagykiterjedésű dél-amerikai ország legalizálta a mesterséges megtermékenyítést, törvényesen elismerte a gender-elméletet és módosítva a polgári jogot engedélyezte a béranyaságot. Egy év elég volt ahhoz, hogy alapjaiban forgassák fel az egész argentin társadalmat, mellőzve az „emberi természet” fogalmát. Az első gyarmatosítás, számos negatív szempontja mellett a fejlődést szolgálta. Ez az újabb nyugati gyarmatosítás azonban a semmit exportálja – fejtette ki Crepaldi érsek.

A gender-elmélet a fejlett országokban szinte egyáltalán nem ütközött ellenállásba, ma már állami iskolákban is oktatják anélkül, hogy különösebben tiltakoznának ellene. Új jelenség, hogy az elméletet módszeresen exportálják a gazdaságilag fejlődő és a szegény országokba is.

Alattomos ideológiáról van szó, amely a Nyugat dogmájára, az „egyéni jogokra”, továbbá egy állítólagos egyenlőségre hivatkozik nem nélküli, azaz elvont nemiséggel rendelkező személyek között. Ez az elmélet az egész társadalmi szerkezet szétzúzásához vezet.

Miért éppen Latin-Amerikát veszi célba az új gyarmatosítás? – tette fel a kérdést Crepaldi érsek. A főpásztor szerint az ősi keresztény hagyományokkal rendelkező európai földrész erősen szekularizált és számos országa, mint például Hollandia, Franciaország, Anglia, Spanyolország, továbbá újabban Horvátország törvényhozása engedélyez olyan gyakorlatokat és magatartásokat, amelyek homlokegyenest ellentétben állnak a természetes erkölcsi törvénnyel.

A kereszténység másik fontos központja Latin-Amerika, ahol a keresztény hagyományok idáig megakadályozták az erkölcsi értékek teljes szekularizálását - a számokat tekintve talán itt él a legtöbb katolikus. A legtöbb latin-amerikai államban a törvények még védelmezik az életet és a házasságon alapuló természetes családot. A gyarmatosításnak ez az új formája a nihilista nyugati gondolkodásmód terméke, amelyet minden erővel Latin-Amerikába kívánnak exportálni. A Nyugat egykor klasszikus értelemben, ma pedig kulturális szinten gyarmatosít. Olyan mentalitást kínál fel, amely ellenkezik a természetes erkölcsi törvénnyel és azt sürgeti, hogy az ún. „maradi” országok is végre lépjenek az általuk „haladásnak” minősített útra.

Ebben a helyzetben, amelyet a pápai Tanítóhivatal is többször elítélt, a keresztények feladata, hogy kulturális szinten küzdjenek a kihívás ellen. Kötelezzék el magukat a törvényhozás és a politika terén is. Természetesen küzdelmük csak akkor lesz eredményes, ha mély hitélettel, megújult missziós tevékenységgel párosul, amelyet ma új evangelizációnak nevezünk – mutatott rá Giampaolo Crepaldi.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Az angol püspökök ellenzik a melegházasságra vonatkozó törvényjavaslatot

Az egyesült királyságbeli katolikus főpásztorok továbbra is ellenzik a homoszexuális párok házasságát támogató törvénytervezetet, amelynek szövegét január 25-én tették közzé. Ezt követően Anglia és Wales Püspöki Konferenciája memorandum formájában a törvénytervezet visszautasítására kérte a parlament tagjait.

A hat részre oszló dokumentum elsőként leszögezi: a brit törvényhozás történetében első alkalommal e szabályozás megtörné azt a létező kapcsolatot, amely a házasság intézménye és a szexuális kizárólagosság, a hűség és a házasságból született gyermekek iránti felelősség között áll fenn. A püspökök hangsúlyozzák, hogy a házasság a társadalmi közjót segíti elő, ugyanis egy olyan, önmagában egyedülálló kapcsolatot támogat, amelynek keretein belül gyermekek fogannak és születnek meg, nőnek fel. A házasság olyan intézmény, amely előnyöket hordoz a gyermekek számára.
A főpásztorok ennek jegyében hangsúlyozzák, hogy házasságról csakis heteroszexuális párok esetében lehet beszélni, ami nem jelenti a homoszexuális párok diszkriminációját. Az Egyház tanítása ugyanis elítéli a szexuális beállítottság alapján történő hátrányos megkülönböztetést. A 2004-es Polgári Együttélésre vonatkozó törvény az ún. Civil Partership Act szerint – amely a bejegyzett társkapcsolatok szabályozására vonatkozik –, az azonos neműek közötti egység megegyező jogokkal bír a nem azonos neműek közötti kapcsolattal, ezért az új törvényjavaslat nem szükséges ahhoz, hogy biztosítsák a homoszexuális párok egységének és védelmének jogi feltételeit.
Anglia és Wales katolikus egyháza ezért ellenzi a homoszexuális közötti házasságot annak érdekében, hogy a heteroszexuális párok között létrejövő házasság egyedülálló társadalmi értékei a jövőben is védelmet élvezzenek. A püspökök szerint egy ilyen jelentős változtatás ügyét nem lehet elsietni, emellett a brit népesség nem kérte ennek bevezetését, valamint a legutóbbi választási kampány során egyetlen politikai párt sem vetette fel a homoszexuálisok közötti házasság kérdését.
A törvényjavaslat további alapvetően fontos változtatások előtt nyitná meg az utat, mint például a közalkalmazottak lelkiismereti és vallásszabadságának korlátozása. A törvénytervezet tehát megzavarja az Egyház önállóságát, és nagy veszélyekkel járó precedenst teremt, valamint a vallásos szervezetek közötti jövőbeli nézeteltérésekhez vezethet.
Dokumentumában Anglia és Wales Püspöki Konferenciája felhívja a figyelmet azokra a ma még ismeretlen következményekre, amelyekkel ez a törvényjavaslat járhat a közjog és a magánjog területén. Ilyenek például az iskolákban a nevelést, a vallásoktatást és szólásszabadságot érintő korlátozások.
Memorandumuk végén a főpásztorok összegzésként hangsúlyozzák: fontos, hogy a parlament tagjai tudatában legyenek a törvényjavaslat hosszú távú hatásaival, ugyanis a döntések, amelyeket a képviselők meghoznak, komoly következményeket vonnak maguk után a brit egyház és állam között fennálló kapcsolatok jövőbeli struktúrájában.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Sófürdő

(Aki komolyabb élményt szeretne elérni: Teli kád víz és 2-3 kg só de akár lehet 3-4 kg. Próbáljátok ki fillérekből megvan, és nem kell kifizetni érte 800-1500 ft a belépőre valamelyik erre szakosodott fürdőbe.)

Egy 30 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos léböjt kúra tisztító erejének!



A sófürdő koncentrációja minimum 1%-os legyen. Egy normál nagyságú fürdőkádnál (kb. 100 l) szükség van legalább 1kg kristálysóra. Minél magasabb a koncentráció, annál nagyobb a méregtelenítő hatás. Ilyenk például: parajdi só és a Himalája só. Óvatosan! Az olcsó, üzleti só gyakran piszkos és nem biztos, hogy tisztán NaCl-ból áll, hanem keverhetnek hozzá KCl-ot is!


A kristálysót tegyük a fürdőkádba és engedjünk rá kevés forró vizet. Ha a só feloldódott, engedjük tele a fürdőkádat. A víz hőmérsékletét állítsuk be pontosan 37°C-ra. (Mivel ez megegyezik a testhőmérséklettel, a víz nem fog kihűlni a fürdés ideje alatt, és a testünknek sem kell energiát pazarolnia a hőkiegyenlítésre.)

Ne használjunk se fürdőhabot, se szappant. A fürdés időtartama legalább 20-30 perc legyen.A fürdés után ne öblítsük le testünket, csak itassuk le a vizet. Ezután pihenjünk fél órát. A sófürdőtől a bőr nem szárad ki, mert a bőr külső szarurétegében megkötődik a víz. Ezáltal a bőr természetes védőrétege megmarad.

Alkalmazhatjuk az alábbi esetekben:
• Salaktalanítás
• Méregtelenítés
• Homeosztázis aktiválása
• Neurodermatitisz
• Pikkelysömör, psoriasis
• Bőrpanaszok (száraz ill. zsíros bőr)
• Stressz
• Alvászavarok
• Kimerültség
• Túl savasodás
• Nőgyógyászati panaszok

Csak néhány példa a sófürdő jótékony hatásai közül:
• Félóra lazítás egy fárasztó nap után
• Enyhülést adó simogatás a száraz bőrnek
• Intenzív salaktalanítás a tervezett fogyókúra előtt



Ki kinek adhat és ki kitől kaphat szükség esetén vért

JÓ TUDNI! Véradáskor az is kiderül, milyen vércsoporthoz tartozunk. Az alábbi táblázatból kiderül, ki kinek adhat és ki kitől kaphat szükség esetén vért.

486837_476913969007865_127825193_n_copy

Az orvostudomány többféle vércsoportrendszert ismer, különösen nagy jelentősége azonban a Karl Landsteiner nevéhez fűződő ABO- és az Rh-rendszernek van.


ABO-rendszer
A vércsoporttulajdonságok az érett, sejtmag nélküli vörösvérsejtek felületén lévő antigéneken alapulnak; a több száz ismert antigén közül vérátömlesztés szempontjából mindössze kettő jelentős: az A és a B jelű. Az A-vércsoport azt jelzi, hogy a vörösvérsejten A-antigén van, a vérplazmában viszont anti-B ellenanyagok vannak. B vércsoportnál ennek épp a fordítottja igaz: a vörösvérsejteken B antigének, a plazmában anti-A ellenanyagok vannak jelen. Az AB típusnál mindkét antigén megtalálható, a vérplazmában semelyik ellenanyag nem mutatható ki, a O-s vércsoportúaknak viszont semmilyen antigénjük nincs, ugyanakkor anti-A és anti-B ellenanyaggal rendelkeznek.

Azonos típusú antitestek és antigének találkozásakor (pl. ha a B-vércsoportú vér B antigénje találkozik az A-vércsoportú plazma anti-B ellenanyagával), laboratóriumi körülmények között a vörösvértestek kicsapódnak, összecsomósodnak, agglutinálódnak. Ugyanez a találkozás egy beteg vérében a beadott vörösvérsejtek rövid időn belüli széteséséhez, hemolíziséhez vezet. Így, ha valakinek a sajátjának nem megfelelő vércsoportú vért adnak, akkor pár percen belül akár halálos kimenetelű reakció is felléphet a kétféle vér találkozása nyomán. Ezért a rászorulóknak legmegfelelőbb, ha csoportazonos vért kapnak, de más lehetőség is van, a lényeg, hogy ne olyan vért kapjon, amelynek antitestjei megtalálhatók az ő vérében. Így A-s és B-s vércsoport nem keveredhet, az AB vércsoportú ember azonban elvileg bárkitől kaphat vért, hiszen nincsenek antitestjei. A O-s vércsoportúak vészhelyzet esetén bárkinek adhatnak vért, mert nem létező antigénjeik nem váltanak ki védekező reakciót a befogadó szervezetben, ők viszont csak O-s vércsoportú vért kaphatnak. A helyzetet bonyolítja még az Rh-faktor is amit nem szabad figyelemen kívül hagyni.

Rh rendszer

Az Rh-rendszert a már említett Karl Landsteiner és Alexander S. Wiener fedezte fel 1940-41-ben, és Macacus rhesus majmok vérében mutatták ki először, innen az Rh jelölés. Csak később derült ki, hogy az állati és az emberi antitestek, amelyekkel az antigén kimutatásokat végezték nem azonosak, de a vércsoport-rendszer elnevezésén már nem változtattak. Az ember vérében az Rh-pozitivitásért ill. negativitásért felelős antigén a D jelölést viseli. Ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincs (Rh-). Az Rh+ domináns mendeli tulajdonság, azaz valaki csak úgy lehet Rh-, ha mindkét szülőtől olyan gént örököl (ettől még persze mindkét szülő lehet Rh+, ha heterozigóták). Az Rh- vérben természetes körülmények között nincsenek jelen antitestek, így a legtöbb esetben a vérátömlesztésnél nem kellene azonnali súlyos szövődményre számítani, amennyiben Rh- betegek Rh+ vért kap. Azonban ez a bizonyos D antigén erős immunogén, ami azt jelenti, hogy Rh- személy vérébe kerülve nagy a valószínűsége, hogy az anti-D ellenanyagot fog termelni, s ez az ellenanyag egy következő vérátömlesztés alkalmával már tönkreteszi a bekerülő Rh+ vörösvérsejteket. Ezért nem szabad Rh- személynek Rh+ vért adni. További probléma jelentkezhet, amennyiben egy Rh- nő Rh+ magzattal terhes, ugyanis ilyenkor is anti-D ellenanyag keletkezhet, mely a méhlepényen átjutva károsíthatja a magzat vörösvérsejtjeit. Erre a problémára ma már hatékony módszer áll rendelkezésre, amellyel a magzati károsodás megelőzhető.

A magyarok vércsoport-megoszlása hozzávetőlegesen: A 40%; B 20%; 0 30%; AB 10%, ezen belül az Rh pozitív 85%, az Rh negatív 15%.