2012. március 27., kedd

Újabb unottan zajló szöuli csúcstalálkozó

A tegnap véget ért szöuli Nukleáris Biztonság csúcstalálkozó - nyugodtan kijelenthetjük - eredmény nélkül zárult. A rendezvényen a világ több mint 50 országának vezetői vettek részt, annak megelőzése végett, hogy veszélyes nukleáris anyagok "rossz kezekbe" kerüljenek. A találkozón elfogadták ugyanazon irányelveket, melyeket két évvel ezelőtt Washingtonban is elfogadtak. Ezek főleg a nukleáris létesítmények biztonságával, az atomfegyver előállítására használható anyagok előállításának korlátozásával, valamint egy újabb nukleáris fegyverkezési hullám megakadályozásával voltak kapcsolatosak. A "nukleáris terrorizmus" újból a nemzetközi biztonság elsőszámú ellenségévé lett nyilvánítva, és a megjelent vezetők kinyilvánították, hogy együtt harcolnak a nukleáris biztonságért, valamint annak megakadályozásáért, hogy atomfegyverek ellenőrizhetetlenül cseréljenek gazdát a világ országai közt.
Mielőtt elkönyvelnénk, hogy általánosságok újbóli hangoztatásán kívül semmi nem történt, azt meg kell hagyni, a megjelent vezetőknek valóban érdekében áll az atomfegyverek ellenőrizhetősége. Ugyanis ma majdhogynem az atomfegyver az egyetlen akadály, ami a nagyhatalmak terjeszkedésének útját állja. Az érdekszféráikat építgető nagyhatalmaknak pedig tisztában kell lenniük azzal, hogy hol, milyen és mennyi akadály helyezkedik el, ami már túlzott kockázatot jelent ahhoz, hogy a térségre a szokványos módszerekkel kiterjeszkedjenek. Ezért a nukleáris terrorizmus elleni harc azt jelenti, hogy a nagyhatalmak segítenek egymásnak megőrizni ezt az átláthatóságot (az akadályok elhelyezkedésének nyilvántartását) - mert ha nem tennék, azzal - a kölcsönösséget aláásva - saját terjeszkedésüket nehezítenék meg.
2014-ben érvénybe lép a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló együttműködés. Az eredetileg 1980-ban megalapozott feltételrendszer nem csak az atomenergia biztonságos felhasználásáról gondoskodik, hanem arról is, hogy a nagyhatalmak csak olyan feltételek mellett fogadják el az atomenergia felhasználását, amit a kisebb, jelentéktelenebb országok nem tudnak (vagy csak a nagyhatalmak támogatásával tudnak) teljesíteni. Ezzel elejét veszik nem csak az úgynevezett nukleáris fegyverkezési versenynek, hanem annak is, hogy az érdekszféráik építgetése során azzal szembesüljenek, hogy akár egy gyarmatosíthatónak nyilvánított ország is atomfegyverhez jut. A feltételrendszer szigorításának elfogadtatását nagyban lehetővé tette, hogy hivatkozási alapnak már adott volt a közelmúltban Japánban történt atomkatasztrófa, ami mint tudjuk, nem csak úgy ok nélkül történt.
Az új feltételrendszer szigorítja az atomenergia civil felhasználását is, ami szintén hivatkozási alapként lesz felhasználva az iráni atomprogram elleni fellépésre. Mivel nem tudtak bizonyítékot szerezni az iráni atomprogram katonai vonatkozásaira, ezért ezen a téren is szigorítani kellett a szabályokat, az Iránnal szembeni fellépés végett. Ez az új szigorítás 2013-ban lép érvénybe, addig van idő arra, hogy a nemzetközi politikai színpadon felszólítgassák az egyes országokat, hogy törekedjenek az új egyezmény mihamarabbi megvalósítására.
Maga a rendezvény afféle nagyhatalmi tor jelleget öltött - a megjelent vezetők népszerűségének belpolitikailag és külpolitikailag egyaránt jót tesz a nukleáris terrorizmus ellen folytatott harc, amire egyes nyugat-európai országok politikusai még a "zöldenergia" népszerűsítésével is rátesznek egy lapáttal (hogy nagyobb léptékben mindebből semmi nem valósul meg, mert nem áll érdekükben, az már más kérdés).
A rendezvény ürügyén Obama nagy nehezen összehozott egy megbeszélést Medvegyevvel, ami szintén a fent említett eredménytelenség jegyében zajlott. A mondanivaló nem lényeges, ha valaki megfigyeli a két fél beszéd közbeni mimikáját, mert az szöges ellentétben áll az elmondottakkal. Medvegyev láthatóan érdektelenül, diplomáciai protokollként állt hozzá az egyeztetéshez, Obama jól betanult felszínes beszéde közben többször is unottan félretekintett. Különösen akkor, mikor a néger elnök megjegyezte, hogy Dimitrijnél jobb partnert nem is kívánhatna ahhoz, hogy a két ország kapcsolatait elmélyítsék. Medvegyev meghívta az amerikai elnököt Moszkvába, de csak a választási időszak után, amit Obama jól láthatóan afféle "pimaszságként" értékelt, pedig egyáltalán nem biztos, hogy még egyszer megválasztják (ennek nyilván ő is tudatában van). Mikor Medvegyev belekezdett, hogy "sok szép nevezetességünk van...", Obamát láthatóan csak a kamerák és a nyilvánosság tartották vissza az agresszív választól.
Dimitrij Medvegyev rendületlenül tartja magát az új korszak orosz külpolitikájának távolságtartó diplomatikusságához, Obama pedig egyszerűen kampánybeszédre használta fel az adandó alkalmat. ("Újbóli megválasztásom után fogok ellátogatni Moszkvába".) Rá is fér, mert mint Medvegyev meghívása is utalt rá, egyáltalán nem biztos, hogy akkor még elnök lesz. Ha valakit érdekel a valós mondanivaló, érdemes a megbeszélésről készült felvételeket hang nélkül, csak az arckifejezéseket figyelve megnézni, mert jól láthatóan egyik fél sem gondolta komolyan, hogy a két ország a jövőben jó kapcsolatban lesz.
Molnár István

Amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése a Közel-Keleten és Ázsiában

 

Az USA azt tervezi, hogy nemcsak Európában, hanem Ázsiában és a Közel-Keleten is telepíti a rakétavédelmi rendszert, jelentette ki a Pentagon szóvivője. A rakétavédelmi rendszer telepítését Ausztráliával, Dél-Koreával és Japánnal együtt valósítja meg. Az USA tökéletesíteni akarja az interoperabilitást és az információcserét a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács tagországai között.
Az ABM rendszer új elemeinek telepítése Ázsiában és a Közel-Keleten Irán és Észak-Korea ellen irányul, a feladata az, hogy megvédje az Egyesült Államokat Teherántól és Phenjantól abban az esetben, ha meglesz nekik a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétájuk.
ruvr.ru

Jövőnk.info megjegyzés: Lehet, hogy Phenjan és Teherán az ürügy - de amit a hivatalos média a diplomácia korlátai miatt nem mondhat ki, azt mi kimondjuk: az Egyesült Államok rakétapajzsot telepít Oroszország déli és keleti határai mentén, miután Oroszország nyugati és északi határai mentén már telepítette a rakétapajzsot (európai uniós rakétapajzs, illetve északi flotta AEGIS rendszerekkel).
Az USA nagyon meglepett lesz, mikor a világ legkülönbözőbb pontjaira telepített rendszerei felett elveszti az ellenőrzést, és azok függetlenedő nemzetállamok kezébe kerülnek!

Romney: Oroszország az USA elsőszámú geopolitikai ellensége


Lassan fény derül arra is, hogy Mitt Romney, a Republikánus Párt elnökjelöltje mitől szerepelt egyre jobb eredményekkel az amerikai elnökjelölt-választásokon. Ahogy az Egyesült Államokban divattá vált az iráni atomprogram lebombázásával kampányolás, ehhez hasonló módon lassan Oroszország is bejön a képbe. Romney retorikájának ez elsődleges elemévé vált, így könnyen előnyre tehet szert azokkal szemben, akik csak Iránt lennének hajlandóak megtámadni. Miközben az erkölcsi felelősséggel kampányolás megnyeri az egyszerű ember szavazatát (közben üres szavakká járatja le magát az erkölcsöt és a felelősséget), ott, ahol az erkölcs emlegetése kifejezetten hátráltat, segít a háborús ígérgetés. Sorban állva könyörögnek a new yorki zsidók előtt a kampánytámogatásokért, közben már a fél világ megtámadását megígérik, csak hogy előnyre tegyenek szert.
Mitt Romney most kijelentette, hogy Oroszország az USA elsőszámú geopolitikai ellensége. (Erről nemrég a CNN számolt be) Háborús ígéret még nem hangzott el, de Irán esetében is afféle utalgatással kezdődött - majd a végén már bunkerromboló bombák bevetésével kampányoltak az amerikai politikusok. Az ingerküszöb egyre növekszik, és mindig van egy másik jelölt, aki hajlandó többet ígérni a támogatóknak. Irán megtámadásának ígérete már nem számít elég időszerűnek, most helyette ilyenek kerültek elő: "Oroszország a világ legrosszabb színészei mellett sorakozik fel. Továbbra is támogatja Szíriát, de támogatja Iránt is - és ellenünk harcol, a szankcióink megbénításával, melyekkel a világ Iránnal szembeni politikáját akarjuk helyére tenni"
Romney eddig annyi támogatást szerzett, hogy már Obamát tekinti elsőszámú politikai ellenfelének - akit többnyire az Oroszországgal kapcsolatos politikája mentén kritizál. A többi jelölt talán még a történtekről sem értesült, tőle tegnap azonnal előkerült a szöuli Nukleáris Biztonság csúcstalálkozón történő megbeszélés is. Romney arra hívta fel a figyelmet, hogy Obama lépései, amik a kampány szerint majd új alapokra helyezik Moszkva és Washington viszonyát, valójában teljességgel logikátlanok, és ezért "kifejezetten veszélyesek". Mi azért találtunk benne logikát, de a támogatóknak ez mind nem számít, mert kampányfogásnak Oroszország lassú meggyengítése túl kevés, ők azonnali eredményeket akarnak, nyílt és agresszív ígéretekkel. Erre majd szép lassan rájön a többi politikus is, Obama pedig vagy megbukik, vagy lerombolja azt a képet, amit éveken át építgetett magáról.


A CNN szerint Obama nyíltan bejelentette Medvegyevnek, hogy "ez az utolsó választásom. Majd a választások után rugalmasabb lehetek", amivel azt mondta, hogy ne várjanak tőle semmit, neki most ígérgetnie kell, valós dolgokról majd akkor lehet szó, ha újra megválasztják. Medvegyev erre diplomatikusan meghívta Obamát Moszkvába, de csak majd a választások után - és csak arra az esetre, ha újra megválasztanák.
Romney kihasználván az előállt helyzetet azt mondta, "Oroszország a mi geopolitikai ellenségünk, és nagyon riasztó belegondolni abba, hogy az elnökünk valamit olyanra készül velük karöltve, amit nem akar elmondani a választások előtt". Mivel a választás csak novemberben lesz, az új elnök felavatása pedig jövő év januárban, ezért kijelenthetjük, hogy Romney nagyon hamar megtalálta azt a témát, amivel még több támogatást zsebelhet be. A zsidó médiabirodalom egy részét már így is maga mögött tudhatja, mivel az esti tévéműsor közben Obama kampányvideói után az ő reklámfilmjeit játsszák be legtöbbször a választópolgároknak.
Külső szemlélőként bizony nehéz eldönteni, hogy melyik a hatékonyabb amerikai kampányszöveg: Izrael biztonsága, Irán lebombázása, vagy az orosz-ellenesség.
Molnár István
 

Szlovéniában a népszavazás elutasította a homoszexuális párok jogainak kiterjesztését

Vasárnap népszavazást tartottak Szlovéniában, amelynek eredménye szerint az ország elutasította az új családtörvényt.
A szavazók 55 százaléka elvetette az új előírást, amely többek között kiszélesítette a homoszexuális párok egyes jogait, például a gyermekek örökbefogadása terén. A törvényt, amelyet most a különböző szervezetek által összegyűjtött aláírások után meghirdetett népszavazás eltörölt, a múlt évben az előző kormány szavazta meg a parlamentben.

Az elmúlt napokban Anton Stres ljubljanai érsek, valamint az ország ortodox és muzulmán vallási vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kiemelik a házasság és a család értékeinek védelmét, amely a férj, feleség és a gyermekek közösségeként értelmezendő.

Franc Rodé szlovén bíboros, a Szerzetesi Kongregáció nyugalmazott prefektusa a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a kormányban jelentős a katolikusok és a vallásos emberek jelenléte, a lakosság 78 százaléka katolikus, 20–25 százalékuk heti rendszerességgel gyakorolja vallását. Katolikus országról van tehát szó, ahol jelen van egy egyház- és keresztényellenes erős törekvés is. Ez az 50 évig tartott kommunista rezsimnek a következménye a bíboros szerint. Az előző rendszer hatása a tömegtájékoztatásban, a kultúrában, illetve a közélet más fontos szektoraiban is még mindig erősen érződik. Mindenesetre a szlovén lakosság több mint fele hallgat az egyház szavára. Szlovénia küzd katolikus identitásáért. Ugyanakkor szükség van az új evangelizációra. Rodé bíboros hálát ad Istennek, hogy nem hiányoznak a hivatások az országban.
A vallásközi párbeszédre vonatkozóan a szlovén bíboros hangsúlyozta: nagyon jók a kapcsolatok az ortodoxokkal. A lakosság 2 százalékát képviselő muzulmánok nem jelentenek problémát. A katolikus egyház nyitott a dialógusra, megőrizve saját identitását.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

A tervezett módosítás a Jobbiknak készülő újabb villanypásztor

Varga István fideszes képviselő beadott egy módosító indítványt, ami az országgyűlést jogi személlyé nyilvánítaná. Ennek értelmében az országgyűlés nemsokára már perelhető lenne, és a bíróság által mint jogi személy, felelősségre vonható. Ha már ott tartanak, hogy ezt meglépik, az csak egy valamit jelent: a Fidesz vezető köreiben tudatában vannak annak, hogy a Fidesznek befellegzett. Előrehozott választásokra készülnek, mégpedig egy olyan helyzetre, amiben a Jobbik a jelenleginél sokkal nagyobb arányban jelenik meg a parlamentben, vagyis szükség van afféle "polgári fékek" beépítésére, ami biztosítja, hogy az ország nem hagyja el a jól megszokott látszat-demokratikus kereteket.
Pedig egy esetleges Jobbik-kormány ugyanolyan kínosan be fogja tartani a polgári rendszer szabályait, ahogyan a Fidesz teszi - vagyis a Likud barátai szempontjából nem lenne veszélyes. Nem is a Jobbik itt a lényeg, hanem a mögötte felsorakozó emberek megvezetése.
Egy ilyen fék beépítése ugyanis azt jelenti a gyakorlatban, hogy akármit lép az országgyűlés, akármilyen törvényt hoz a kormány, valaki mindig perelni fog. Ha nem kapnak elég támogatást, akkor a zsidó magánszemélyek perelnek, ha a köztársasági elnök nem megy el hanukázni, akkor a jogvédőik perelik, mert antiszemita. Ha felmennek az élelmiszerárak és nem emelkedik a segély, akkor az országgyűlés rasszista és vezekelnie kell. Ha a jelenlegi betagozódás nem lenne elég, egy ilyen sakkban tartott helyzet biztosítaná, hogy a Jobbik kormánypozícióban kétszer is meggondoljon minden "rasszista" intézkedést, és szép lassan átvegye a Fidesz szerepét, mikor Orbán Viktor kiöregszik (a nemzet nagy vezetője szerepéből). Persze ha betiltják a nemzeti oldal egy rendezvényét, akkor meg a "nemzeti radikálisok" perelnek.
Hogy érthetőbbé váljon a helyzet: az egész felvetésnek az a lényege, hogy egy ilyen fék úgy lekötné az összes politikai csoportosulás energiáit, hogy amellett eszükbe nem jutna még rendszerváltást is csinálni. Se a baloldalon, se a "jobboldalon".
Ugyanis egy ilyen lehetőség a nemzeti radikálisok körében azt az illúziót kelti, hogy bírósági perek formájában, a parlamentáris rendszer keretein belül lehetőség lesz bármiféle számonkérésre, elszámoltatásra. Esetleg még meg is engednek egy-egy büntetést a Gyurcsány-féléknek, hogy a nemzeti oldalon megvezetettek erőit - mert vérszemet kanak - végleg visszatereljék a polgári rendszer keretei közé.
El vagytok ti tévedve! A Jobbiktól nem számolhattok semmiféle számonkéréssel! Nem a tervezett módosítás miatt, hanem mert már most is kínosan betartják a szabályokat, hogy ne veszítsenek szavazatokat. A valós elszámoltatás pedig köszönőviszonyban nem lesz nemhogy az országgyűléssel, de egyetlen, általatok ismert közszereplővel sem!
Fenyvesi Áron

Nagytestvér biometrikus időzített bombája

Egy biometrikus adatbázis felállítását és egy új, minden állampolgár számára kötelező biometrikus azonosító bevezetését előkészíteni hivatott új törvény Franciaországban igazi időzített bomba a szabadságjogok ellen, figyelmeztet az Elecronic Frontier Foundation (EFF).
Kedden a francia alsóház elfogadta az országos biometrikus adatbázis létrehozásáról szóló törvényt, elvileg a személyazonosság csalások elleni harc támogatása nevében.
Az EFF azonban arra figyelmeztet, hogy komoly esély van az eredeti cél kiterjesztésére, mivel az összegyűjtött adatokat, a személyazonosság rögzítése mellett, sok egyéb módon is fel lehet használni, illetve számos visszaélés előtt nyit utat.
Az EFF arra is rámutatott, hogy egyre több kormány, egyre hangosabban követeli saját állampolgárai biometrikus azonosítóinak tárolását és egy személyazonosító kártyába vagy útlevélbe elhelyezett chipen történő rögzítését. Az adatokat minden esetben egy központi adatbázisban kívánják tárolni, fittyet hányva az állampolgárok szabadságjogaira illetve a személyes adatok védelmére.
Az egymás után bevezetésre kerülő törvények egytől egyig a biometrikus adatok, ujjlenyomat, fénykép, magasság, szemszín, stb. rögzítésének kötelezővé tételét célozzák. Az adatokat az új útlevelek is tartalmazzák, illetve tartalmazni fogják. (Sajnos Magyarország ezen a területen élenjárónak számít. Az Országgyűlés a többi európai uniós tagállammal együtt még 2006-ban fogadta el a biometrikus útlevél bevezetését az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítéséért és 2009. június 28 óta minden újonnan kiállított útlevél tartalmazza a tulajdonos ujjlenyomatát is.)
Az internetes azonosításhoz vagy hivatalos ügyintézéshez (mint például a magyarországi ügyfélkapu rendszernél) vagy az elektronikus kereskedelemhez egy második, opcionális chip is készül.
Az EFF rámutat, hogy Franciaország nem rendelkezik túl fényes múlttal a biometrikus adatok védelmét illetően. A tavalyi év során a francia kormány megerősítette, hogy tíz darab biometrikus útlevelet csalással szereztek be tulajdonosaik.
Az alapítvány szerint az új törvény tolakodó és túlságosan beavatkozik az emberek életébe, azonkívül fennáll a gyanú, hogy egyik mögöttes célja a francia smartkártya kibocsátók és biometrikus cégek támogatása, amelyek komoly lobbi tevékenységet folytattak a biometrikus személyazonosító kártyák bevezetéséért.
„A múltban láthattuk, hogy Franciaországban, az egy bizonyos céllal létrehozott adatbázisokat előbb utóbb egyre több területre kiterjesztették: 1998-ban például létrehozták a szexuális bűncselekményt elkövetett bűnözők DNS adatbázisát, de végül más súlyos bűncselekmények elítéltjeit is bevonták a programba, majd egy egész sor újabb bűncselekményt és vétséget is hozzácsaptak. Ma már ott tartunk, hogy a gyanúsítottaktól is DNS mintát vesznek,” mondta az alapítvány munkatársa.
„A lépés nincs arányban a rendszer által nyújtott gyakorlati előnyökkel, hiszen évente mindössze 10.000 hamis személyazonosító okmányt jelentenek Franciaországban. Ez nem elég indok arra, hogy 45 millió ember ujjlenyomatát és digitális arcképét rögzítsék és egy központi biometrikus adatbázisban tárolják.”

Forrás: SiliconRepublic



Az új japán térfigyelő kamera másodpercenként 36 millió arcot vizsgál

 

  • A biometrikus kamera minden arcot rögzít, amely áthalad látóterén
  • Adatbázist készít az arcinformációkból
  • Másodpercenként 36 millió arcot képes vizsgálni, hogy megtalálja a keresett személyt
  • Az eszköz egy éven belül piacra kerülhet
A Hitachi Hokusai Electric új térfigyelő kamerája több napnyi rögzített felvételt is másodpercek alatt képes átnézni és bármelyik arcot megtalálja, amelyik akár egyszer is áthaladt a látóterén.
Készítői azzal dicsekszenek, hogy az eszköz másodpercenként 36 millió arcot képes átvizsgálni.
A technológia lehetővé teszi a kormánynak, vagy más szervezeteknek, hogy útlevélkép vagy akár Facebook profilkép alapján bárkit azonnal „megtaláljanak”.
A  rendszer specialitása, hogy rögzítéskor a kamera fel is dolgozza a képeket, tehát minden egyes arc, ami elhalad előtte, azonnal tárolódik. Az arcok kereshető, biometrikus adatként kerülnek rögzítésre.
Amikor mondjuk a rendőrség, vagy más hatóság meg akar találni egy személyt, már eleve egy előre indexált arc adatbázisban keres, nem pedig egy nehezen követhető fájlrendszerben. A program videó és fénykép alapján is képes keresni és a célszemély arcának megtalálását követően az archoz tartozó valamennyi videó felvételt vagy fotót végig lehet nézni.
„A rendszer olyan ügyfelek számára készült, akik kiterjedt megfigyelési hálózatot üzemeltetnek, mint például a vasúti társaságok, áramszolgáltatók, rendfenntartó erők és nagy bolthálózatok,” nyilatkozta a fejlesztő cég egyik képviselője.
A fejlesztő már a következő pénzügyi év során szeretné elérhetővé tenni a rendszert a megrendelők számára, írja a DigInfo.
Természetesen ennek a rendszernek is vannak korlátai, például csak egy bizonyos látószögből képes rögzíteni az arcokat, az indexáláshoz pedig legalább 40×40 pixel felbontás szükséges.

Forrás: Daily Mail