2012. október 22., hétfő

A "KAPCSOLAT" ÁRA

Tudjuk, hogy a mobiltelefon használata veszélyes autóvezetés közben, de azt kevésbé, hogy mennyire káros lehet az egészségre és főleg a gyerekek egészségére. A gyártók azzal szoktak érvelni, hogy a készülékeik által kibocsájtott mikrohullámok (800MHz, 1800MHz és 2450MHz) káros mellékhatásait semmi sem bizonyítja. Tényleg így van ez?

2005-ben, megjelent a német sajtóban egy kutatás eredménye amely szerint már 20 másodperc használat után, a készülék sugárzáshatására a vörös vérsejtek kezdenek összecsomósodni. Ezt egy egyszerű kisérlettel mutatta ki két német gimnazista biológiai kísérlete, akik ezért tudományos kitüntetést is kaptak:

A kísérletben 51 felnőtt vett részt, akik előzőleg nem használhattak mobiltelefont 24 órán át és akik aztán 20 másodpercig használták a készüléket, közvetlen a fülükhöz tartva; a vérvizsgálat eredménye kimutatta, hogy a vörös vérsejtek összecsomósodtak kis oszlopokban a 20 másodperces mobiltelefonálás után és még tíz perccel később is jelen voltak a vérsejt csomók. A kísérletet Dr Markus Ziegler vezette, aki szerint a vörös vérsejtek csomósodása trombózis veszélyre utal rendszeres mobiltelefonálás esetében, valamint az összecsomósodott vérsejtek kevesebb oxigént is képesek juttatni a szervezetbe.

2010-ben, egy indiai kormány által rendelt kutatás eredménye látott napvilágot. A professzor Girish Kumar által vezetett kutatás kimutatta, hogy a mobiltelefonok sugárzása a következő káros mellékhatások esélynövekedésével jár, amennyiben naponta és több éven át legalább 30 percet mobiltelefonálunk:

- Agytumor (kiskorúaknál akár 400%-al nőhet az esély).
- Különféle rákos daganatokat okozható DNS roncsolódások.
- Spermiumok számcsökkenése (akár 30%-al).
- Stresszfehérjék termelése. A kutatók szerint, ez arra utal, hogy a szervezet agresszornak tekinti a sugárzást.
- Belsőfül roncsolódás (halláscsökkenés vagy fülzúgás következményekkel).
- Gyakori használat esetén, szemgolyó belső hőmérséklet növekedése, ami retina roncsolódáshoz vezethet.
- Általános csontritkulás.
- Az immunrendszerhez szükséges melatonintermelés csökkenése.
- Alvás zavarok és alzheimer vagy parkinson típusú idegrendszer betegségek.

Január 2011-ben, a brit kormány azt javasolta a szülőknek, hogy gyerekeik lehetőleg csak sürgősség esetén használjanak mobiltelefont. Ugyanis, a brit orvosok szerint, mivel a gyerek agysejtjei még szaporodás és növekedés fázisban vannak, minden olyan tényező, ami roncsolhatja e sejtek DNS-ét növeli közép- vagy hosszú távon az agydaganat veszélyét. Mivel a gyermek koponyacsontja még viszonylag vékony és lágy, a sugárzások könnyen áthatolnak rajta s ezért különösen fontos a gyerekek esetében, hogy inkább SMS-ezésre vagy fülhallgatóval használják a készüléket.

Egy szintén tavalyi orvosi kutatás kimutatta az Egyesült Államokban (USA), hogy a mobiltelefon rendszeres használata krónikus szorongást, valamint alvás- és hangulatzavart okoz. Ha bár a kutatás nem tért ki erre, közismert hogy az efféle ismételt zavarok gyengítik az immunrendszert, aminek következtében számos kórokozókkal szemben sérülékenyebbé válunk.

Érdemes még említeni a brit fizioterapeuták egyesületét, amely az idén arra figyelmeztetett, hogy az "okos" mobiltelefonok használata egyre több gerinc és izület problémát okoz, mivel naponta gyakran több órán át görnyedt testtartásra késztetnek az apró képernyő figyelése és a szintén apró billentyűzet pötyögtetése.

A mobiltelefon nem feltétlenül rossz dolog, hiszen bizonyára sok ember életét mentett már meg. Tisztában kell lenni azonban a használatával járó súlyos veszélyekkel, különösen ami a gyerekeket illeti. Ha muszáj rendszeresen mobiltelefonálnunk, inkább SMS-ezzünk vagy használjunk fülhallgatót és lehetőleg ne vezetéknélkülit, mert az szintén káros sugárzást bocsájt ki. Az is lényeges, hogy éjjel ne hagyjuk a készüléket az ágy közelében, különösen nem az éjjeli asztalon, közel a fejünkhöz.



Amennyiben, miután elolvasta valaki e bejegyzés első részét, még kétségei lennének a mobiltelefon rendszeres használatával járó súlyos egészségi kockázatokról -különösen ami a gyerekeket illeti-, íme egy már 2003-ban megjelent svéd kutatás megdöbbentő eredményei, amelyekről érdekes módon azóta sem foglalkoztak a "nagy" médiák... Azért írok erről külön bejegyzésben, mert szerintem ez az a tudományos kutatás, amely egyértelművé teszi minden szülő számára, hogy muszály szigorúan korlátoznia gyermeke mobiltelefon használatát, ahogy ezt nemrég a brit kormány is javasolta (lásd e bejegyzés első részét).

Az említett kutatást Dr Leif Salford agysebész és munkatársai hajtották végre éveken át Svédországban, a Lung város egyetemi korházában ahol sok száz szerencsétlen kisérleti patkány lett kitéve a mobiltelefonokra jellemző alacsony frekvenciájú mikrohullám sugárzásnak. E kutatás során kiderült, hogy már két órás sugárzás elég az állatok agysejtjei akár két százalékának az elpusztításához. Ezentúl, rendszeres sugárzás esetében, az állatok emlékezőképessége jelentősen és tartósan csökken. Azonban, a kutatás leginkább aggasztó felfedezése az volt, hogy már két perces sugárzás után, az állatok vér-agy gátja kezd szivárogni. A vér-agy gát feladata az agy működéséhez szükséges ionos homeosztázis megteremtése, valamint az agy tápanyagokkal való ellátása, de mindenek előtt az agy megvédése a káros anyagtoktól.

Dr Salford szavait idézve: "A mobiltelefon használata a valaha is legnagyobb végrehajtott olyan biológiai kisérlet, aminek a potenciális következményei rémisztőek. Jó okunk van hinni, hogy ami a patkányok agyával történik, tizenéves gyerekekkel is megesik és egy egész nemzedék szenvedheti el a következményeket felnőtt korában."


Íme egy friss hír, ami megérzésem szerint nagy ívben fogja elkerülni a "fősodratu" sajtónk figyelmét...

Tegnap pénteken, október 19-én, Olaszország legfelsőbb bírósága Rómában  igazat adott Innocente Marcolini-nak, egy hatvan éves üzletembernek, aki mobiltelefonját okolta súlyos agytumora-ért. Miután halálveszélybe került, Marcolini tumorját sikerült meggyógyítani, de az arca lebénult és azóta is morfiumot kénytelen szedni a fájdalmai miatt. A bírósági itélet lehetővé teszi, hogy Marcolini komoly kártérítést követeljen a mobiltelefon szolgáltatótól, a készülék gyártójától vagy mindkettőtől. Innocente Marcolini a következőt nyilatkozta az olasz sajtónak:

- Azt akartam, hogy az esetem nyilvánosság elé kerüljön, mert sokan még nem tudnak a veszélyről. Munkám miatt tizenkét évig, naponta öt-hat órán át, használtam mobiltelefonomat. Azt akartam, hogy hívatalosan el legyen ismerve az összefüggés a betegségem és a mobiltelefon használata között. A szülőknek tudniuk kell, hogy gyerekeik egészsége milyen veszélynek van kitéve.

Két eminens olasz orvos tanúskodott Marcolini mellett, az onkológus professzor Angelo Gino Levis és az idegsebész dr Giuseppe Grasso. Mindkettő szerint, a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása kárt tehet a sejtekben, növelve ezzel a daganatos betegségek kialakulási esélyét. Prof. Levis szerint, az olasz legfelsőbb bíróság itélete egy komoly jogi precedenst jelent, ami "nem is utat, hanem autópályát" nyit az áldozatoknak a jövőben, hogy kártérítést követelhessenek.

2011-ben már, az Egészségügyi Világszervezet "B kategóriás rákkeltőnek" minősítette a mobiltelefon használatát. Ebben a kategóriában vannak a DDT és a hasonló típusú rovarirtó szerek is.

Szélvéső.


http://www.telegraph.co.uk/health/9619514/Mobile-phones-can-cause-brain-tumours-court-rules..html

Elöntötte az ár a Lourdes-i kegyhelyet

A Pireneusok francia oldalán az október 18. csütörtök óta folyamatosan tartó heves esőzés következtében elöntötte az ár az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyet: közel egy méteres víz áll a lourdes-i Massabielle-barlang előtt.
A Pireneusok francia oldalán az október 18. csütörtök óta folyamatosan tartó heves esőzés következtében elöntötte az ár az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyet: közel egy méteres víz áll a lourdes-i Massabielle-barlang előtt.
A La Croix beszámolója szerint több száz zarándokot evakuáltak az elöntött szállodákból október 20-án szombaton Lourdes-ban, ahol a kegyhelyeket is teljesen elöntötte a víz. A csütörtök óta nem szűnő heves esőzés hatására a Lourdes-ot keresztülszelő Gave de Pau folyó kilépett medréből, így a folyó partján álló összes hotelt ki kellett üríteni. A kilakoltatott zarándokokat autóbuszok szállították a kongresszusi-, illetve a sportközpontba.
Az egyébként békés Gave de Pau folyó hatalmas sártengerré vált, a folyó és a kegyhelyek közötti szakaszon pedig az autók ablakáig ért a víz, így a kegyhelyeket lezárták. Közel egy méteres víz áll a Massabielle-barlang előtt, ahol a Szent Szűz Bernadette Soubirous előtt megjelent. Egyedül a magaslaton álló Szeplőtelen Fogantatás Bazilika és a kripta maradt sértetlen. Több Lourdes-ba vezető utat lezártak, egy részüket azért, mert víz alá kerültek, más részüket pedig elővigyázatosságból a sárfolyás és a fölcsuszamlás veszélye miatt.
A Gave de Pau vízszintjének emelkedése a hétvégére tovább fokozódott, és október 20-a szombatra a folyó már három méterrel haladta meg szokásos szintjét. „Nagyon aggódunk a barlangok miatt. A víz egyre emelkedik, elöntötte a kegyhelyeket, és a Massabielle-barlang előtt méteres magasságban áll” – nyilatkozta Philippe Marsais, a megyei kapitányság vezetője, miután válságstábot állított fel.
A szállodákat várhatóan szerda előtt nem fogják újra megnyitni. „A kegyhelyet lezártuk. A barlang előtti részt teljesen elöntötte a víz, és az oltár is víz alá került. Sártenger hömpölyög mindenfelé. Jelentős károk keletkeztek, melyek helyreállítása igen költséges lesz” – nyilatkozta Thierry Castillo, a kegyhelyek felelőse.
A francia meteorológiai szolgálat 286 mm csapadékról számolt be, Hautes-Pyrénées (itt található Lourdes is) és Pyrénées-Atlantiques megyékben pedig narancssárga riasztást adott ki.

La Croix/Magyar Kurír


Lourdes megkezdte a helyreállítást az árvíz után


A Gave folyó szintje apadni kezdett szombati áradása óta, melynek következtében víz alá került a Lourdes-i kegyhelyek nagy része. A kegyhely működtetői abban bíznak, hogy szerdán újra megnyithatják a területet a zarándokok előtt.
Egy utolsó tetőzést követően október 21-én vasárnap a Gave de Pau folyó, siralmas látványt hagyva maga után, elkezdett visszahúzódni medrébe. A folyó eddigi legmagasabb vízszintjét 1937-ben mérték, ekkor 5,70 méter magasságot ért el, a mostani áradásban mért legmagasabb állása pedig 3,05 méter volt.
Vasárnap egész nap tűzoltók dolgoztak a folyó sárral elöntött partjainak megtisztításán, a kegyhelyek tisztítási munkálatai pedig hétfőn reggel kezdődtek. „A barlanggal kezdünk” - nyilatkozta a kegyhelyekért felelős gazdasági vezető, Thierry Castillo. Minden szemtanút az a momentum rázott meg legjobban, amikor október 20-án szombaton a barlang víz alá került, és az ár teljesen elöntötte a jelenések helyszínét. A tűzoltóknak 450 zarándokot kellett evakuálniuk a Gave folyó partján fekvő hotelekből.
Az elszenvedett károk jelentősek: az elektromos hálózat a rádőlő fatörzsek miatt erősen megrongálódott, a Gave folyó hídjai beszakadtak, a keresztút ösvénye járhatatlanná vált... „A helyreállítási munkálatok becsült összege többszázezer euró” – vetíti előre az egyházmegye gazdasági vezetője.
Vasárnap Rómában a Szent Péter téren a hét új szent avatására megjelent negyvenezer fős tömeget XVI. Benedek arra kérte, hogy imádkozzanak Lourdes-ért.
Számos zarándok, lourdes-i lakos, és olasz önkéntes ajánlotta fel segítségét a takarítási munkálatokhoz. „Hétfőn kezdtünk a barlangnál markolóval és elektromos takarítógépekkel. A kegyhelyet várhatóan szerdán tudjuk újra megnyitni” – mondta el Jean-Michel Veysseyre, a kegyhelyek biztonsági szakembere, akit mélyen meghatott az emberek segítőkészsége. November 3-ára Lourdes-nak készen kell állnia az őszi plenáris ülésükre érkező francia püspökök fogadására.
La Croix/Magyar Kurír

Kérdések a román történészekhez

1. Feltételezve, hogy az oláhok/románok állandó lakosai voltak azon földnek, melyet ma Erdélynek hívnak, s ahonnét a római telepeseket és légiókat Kr. u. 270 körül kivonták, és tekintve, hogy a rómaiakat ott követő népek: a gótok, hunok, gepidák, avarok, bolgárok mind elsöprődtek a népvándorlás sodrában, miközben - a dákó-román elmélet követői szerint - az oláhok/románok "dákó- román" elei ugyanott "barlangokban élve" megmaradtak, jó lenne tudni, pontosan mely barlangokban élték túl észrevétlenül a háborúkkal teli hat évszázadot a magyar honfoglalásig?
És hol vannak az idevágó régészeti bizonyítékok: hálófülkék, edénytöredékek és egyéb háztartási eszközök, szemétdombok és más leletek, amelyek tanúsítják a "dákó-román" tömegeknek ilyen barlangokban folytatott állandó életét? (U.i. ilyen leleteket még nem talált senki).
2. Minthogy a dákó-román elmélet követői azt állítják, hogy az oláhok/románok a IV. vagy V. században vették fel a kereszténységet a ma Erdélyként ismert földön, tudni szeretnénk az oláhok/románok "dákó-román" őseinek olyan lehető alkotásairól, amelyek jól rejtett barlangokban fennmaradhattak volna, például -
- vallásos alkotások az állítólagos megkeresztelkedés előtti időszakból;
- vallásos alkotások a megkeresztelkedés és az oláhoknak/románoknak a Magyar Királyság okmányaiban a 13. század elején először történt említése között. Különösen érdekelnének bennünket feliratok (akár dák, akár latin nyelven az első időszakból és latin vagy új-latin nyelven a másodikból) barlangtemplomok falain, sírköveken vagy egyéb kultikus tárgyakon?
U.i. a római civilizáció ilyen tanújelei nem hiányoznak más területeken, amelyek valaha a rómaiak birtokai voltak.
3. Mi a magyarázat arra, hogy az oláhok/románok nyelvében Erdélynek sem a dákoktól származó neve (ha ilyen egyáltalán volt), sem a tartomány római neve (Provincia Dacia) nem maradt meg? Miért volt szükséges az oláhok/románok őseinek az ómagyar Erdei nevet kölcsönözniük, amit némi hangtorzítással mindmáig Ardeal-nak neveznek?
4. A 19. században élt Alexandra de Cihac román nyelvész elemzése szerint (Dictionnaire étymologique de la langue roumainé) a román nyelv szókincse akkor a következő összetételű volt:
45,7% szláv
31,4% latin
8,4% török
7,0% görög
6,0% magyar
0,6% albán -
és valamelyes ismeretlen eredetű, de dák eredetű egy sem. Hol vannak a dák maradékok?
5. Mivel lehet magyarázni, hogy számos, feltűnően közös vonás van az albán és a román nyelvben? A történettudomány nem tud arról, hogy az albánok elei Erdélyből vándoroltak volna a történelmi Albánia területére, viszont Albánia szomszédsgában már a 10. században nagy terjedelmű oláh (vlach) szállásterületek léteztek. Arumun és Megleni románok ma is élnek ott jelentős számban.
6. Miért volt az oláhok/románok liturgiája (egyházi szertartási nyelve) Erdélyben még a 19. században is szláv (tehát sem latin, sem görög, de még oláh/román sem), és miért volt az oláh/román papság olyan sok tagja évszázadokon át szerb vagy bolgár eredetű?
7. Mi a magyarázat arra, hogy a rómaiak állítólagos leszármazottai között még a papok is nem a latin írást, hanem a cirillt használták még a 19. században is? Ha az oláhok/románok dákó-román ősei a tőlük elvárható latin betűket később cserélték fel a cirillel -amely csere nem történhetett a 9. század közepe előtt (mert korábban cirill írás nem létezett) -, akkor miért történt ez a csere Erdélyben, a Magyar Királyság területén, ahol semmilyen más népcsoport nem használt cirill írást a törökök elől menedéket kérő szerbekés oláhok előtt? Mi értelme lett volna egy ilyen cserének Magyarországon?
8. A Regestrum Varadiense (Váradi regesztrum) nagyváradi püspökségnek isten ítéleteki pere egész Kelet-Magyarországra kiterjedő illetékességi területén 1205 és 1238 között lefolyt perekre vonatkozó hivatalos feljegyzéseit tartalmazza, melyekből kb. 600 helységnevet és kb. 2.500 személynevet gyűjtöttek ki. Egyik lista sem tartalmaz egyetlen olyan nevet sem, mely oláh/román eredetű volna. Mi ennek a magyarázata?
9. Mi a magyarázata annak, hogy az állítólag dák és római ősöktől származó oláhok/románok -jóllehet a dákoknak voltak megerősített városaik, a rómaiak pedig messze földön híresek voltak nagyszerű városok építéséről - egyetlen város nem létesítettek Erdélyben, sem a magyar honfoglalás előtt, sem azután? Mi több: az oláh/román nyelvben az órás (város) szó az ómagyar waras kölcsönzése?
10.Erdély településtörténete azt mutatja, hogy a 13. század végén 511 falunévből csak 3 volt oláh/román eredetű. Talán csak a 13. században kezdtek az oláhok/románok Erdélybe bevándorolni?
11. Mi az oka annak, hogy Erdélyben egyetlen folyó vagy nagyobb patak neve sem oláh/román eredetű?
 Néhai  Kazár Lajos a Australian National University, Canberra, kutatója volt.

Mexikó is készpénzfizetési korlátozást vezet be

Felipe Calderon, leköszönő mexikói elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, ami megtiltja nagyobb összegek készpénzes kifizetését. A pénzforgalom szorosabb ellenőrzésére irányuló kezdeményezés részeként alkotott törvény 90 nap múlva lép életbe. A törvény értelmében az Államügyészi Hivatal fennhatósága alatt egy Különleges Pénzügyi Ellenőrzőegységet is létrehoznak „az ismeretlen forrású pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos nyomozások” lefolytatására. Az ingatlanok esetében 38.750 dollár lesz a készpénzfizetés megengedett felső határa, míg gépjárművek, ékszerek, műtárgyak és szerencsejátékok esetében maximum 15.500 dollárig lehet majd készpénzzel fizetni. A vétkesekre akár öt év börtönbüntetést is kiróhat a bíróság. – Forbes Magazin
Az elit üzenete számunkra ezzel az intézkedéssel, hogy „a terrorizmus elleni harcban elengedhetetlen a pénz teljes felügyelete.”
Az igazság pedig, hogy a terrorizmus elleni megrendezett harcban a kormányt hatalmon tartó erők részesülnek a legtöbb „juttatásban”.
A kábítószerek elleni megrendezett harc pedig további ürügyet szolgáltat arra, hogy még több területen beleszóljanak abba, hogy az emberek mire és hogyan költhetik el a pénzüket.
Egy tisztán kivehető mintát látunk itt, nem pedig néhány ötletszerűen hozott kétségbeesett intézkedést. A hatalmi elit szeretné lezárni a világot, hogy minden jelentős pénzügyi lépést nyomon követhessen.
Egy korábbi cikkben is írtunk erről:
Ahogyan az várható volt, az európai szuverén adósságválságot különféle diktatórikus intézkedések igazolására használják.
Az állam nem is igazán rejti véka alá, mi motiválta a készpénzfizetési korlátozások bevezetésében: minden tranzakciót nyomon akar követni, hogy megbizonyosodjon arról, minden ember és vállalkozás befizeti az adót. Spanyolország esetében pedig ezek az adók olyan súlyosak, hogy azok inkább nevezhetők büntetésnek, mint adónak. Olyannyira, hogy a Madriddal eddig úgy-ahogy megférő vad törzsek ismét elkezdték pengetni a függetlenségre hívó húrokat.
Most pedig Mexikó is beállt a készpénzkorlátozók sorába. Az indok mindig készen áll, a projekt mögött rejlő valóság azonban sokkal kiterjedtebb, és mint mindig, amikor pénzről van szó, az elit legfőbb törekvéséhez, a világkormány felállításához kapcsolódik. Ahhoz a világkormányhoz, ahol az emberek semmit sem vehetnek vagy adhatnak el az állam tudta nélkül.
Néhány további szemelvény a Forbes cikkéből:
2010-ben Mexikóban szigorú korlátozást vezettek be a valuta átváltásban, havi 1500 dollárban határozva meg az egy személy által beváltható pénzmennyiséget, amivel így a turistákat is büntetik.
Természetesen a jelen intézkedés leginkább a papír dollárt célozza, de tudni kell, hogy a mexikói peso a 12. legtöbbet váltott valuta a világon és természetesen a legfontosabb és leginkább használt valuta Dél-Amerikában.
A Reuters, ENSZ adatokra hivatkozva, azt írja, hogy a marihuána, a kokain és a metamfetamin eladásából származó bevétel az Egyesült Államokban eléri az évi 60 milliárd dollárt. A becslések szerint ennek az összegnek legalább a fele visszatalál a mexikói drogkartellekhez.
Az új törvény azt is előírja, hogy a jegyzők, ingatlanügynökök és egyéb közvetítők minden, a megadott korlátok feletti tranzakciót jelentsenek. A pénzintézeteket pedig arra kötelezik, hogy minden 3.875 dollár feletti bankkártya tranzakciót jelentsenek.
A cikk kitér az Olaszországban érvényben lévő készpénzfizetési korlátozásra. Úgy tűnik valóban egy trenddel állunk szemben.
A Forbes megemlíti a mexikói drogkartellek befolyását is, azonban alternatív média körökben köztudott tény, hogy a nyugati kábítószer kereskedelem jelentős része mögött nem egyéb, mint maga az amerikai titkosszolgálat rejtőzik, hogy az így befolyt pénzből különböző „szürke” küldetéseket finanszírozzon. Feltételezhető, hogy ezekben az ügyletekben az MI6 és a Mossad is benne van.
Az 1800-as években például az angol királyi család egy egész vagyont keresett azzal, hogy ópiumot adott el Kínának. Az állami kábítószer kereskedelem ősi múltra tekint vissza. Azok a dolgok lehetnek igazán nyereségesek, amikből kevés áll rendelkezésre, ezt pedig úgy lehet a legkönnyebben elérni, ha illegálissá teszik a kereskedelmét.
Mindebből könnyen az következhet, hogy eljön az idő, amikor az arany és az ezüst is támadás alá kerül. A világ egyértelműen ebbe az irányba tart. Addig is, ezek az egyre terjedő országos tilalmak és korlátozások egyre jobban megnyirbálják szabadságunkat, beleértve azt az eddig magától értetődőnek hitt törekvést, hogy az ember elrejtse a kíváncsi szemek elől jövedelmét. Hiszen pont ez a cél…

Forrás: The Daily Bell

A világ készpénz nélkül


Miért lenne jó egy készpénzmentes társadalom? Megszabadulnánk a készpénz előállításának, tárolásának, számolásának, szállításának költségétől. Az adócsalás gyakorlatilag a nullára csökkenne, a korrupció is csak nagyon szofisztikáltan tudna fennmaradni. Értelmét vesztené a zsarolás, az emberrablás és sok más bűncselekmény, például az orgazdaság is nehezen kivitelezhető lenne. Képzeljük el a titkos zsarolót, akinek meg kell adnia a nevét és a számlaszámát, aztán el kellene számolnia az adóhivatallal, honnan van a pénz.
Nem véletlen, hogy a fejlett országokban igyekeznek az elektronikus fizetés felé terelni az embereket. Ma már az Egyesült Államokban szinte drogdílernek nézik az embert, ha akár csak öt dollárt is készpénzben akar kifizetni, annyira mindennapossá vált a kártya használata.
Ugye mennyi haszna is van a készpénz-mentes társadalomnak? Egyenlő adóterhelés, számos bűncselekmény elkövetésének ellehetetlenítése, vagy megnehezítése, a pénz útjának könnyű felderíthetősége. Azonban e sok hasznos hatás mellett van egy komoly mellékhatása is az új módinak.
A Biblia ír egy próféciát, amit általában még azok is ismernek, akik amúgy soha nem is olvasták a Bibliát. A jövendölés szerint az idők végén jön egy diktátor, aki azt cselekszi, hogy senki ne tudjon se vásárolni, se eladni, aki nem lesz hű szolgája az új diktatúrának. Ezt az utolsó diktátort hívja a Biblia a „Fenevadnak”, aki arra kötelezi az embereket, hogy felvegyék az ő jelét a kezükre, vagy a homlokukra, a hűségük kimutatására.
Ezzel a jövendöléssel még ezelőtt 30-40 évvel sem lehetett mit kezdeni, annyira meseszerűnek tűnt egy ilyen korlátlan hatalom, de egy készpénz-mentes társadalomban hirtelen kivitelezhetővé vált a teljes kontroll. Aki fellázad a rendszer ellen, annak egyszerűen letiltják a bankszámláját, így az egész életét ellehetetlenítik. Nem tud dolgozni sem (a számlájára kapná a munkája ellenértékét, hiszen készpénz nem létezik) és nem tud vásárolni sem, mert ahhoz kellene egy érvényes bankkártya.
Most eltekintve attól, hogy vajon pontosan igaza lesz-e a Bibliának, azért ezen érdemes elgondolkodni. A huszadik század bővelkedett a diktátorokban, akik nagyon sok pénzt adtak volna azért, hogy ilyen szorosan tudjanak uralkodni az alattvalóik és ellenségeik anyagi életén és megélhetési lehetőségein, mint egy készpénz-mentes társadalomban. Sajnos ma sem szűkölködünk diktátor-hajlamú vezetőkben és a jövőben sem fog javulni a helyzet.
Ha tovább gondoljuk a dolgot, a vonalkód miatt akár már ma is el lehet tárolni azt, hogy ki mit és hol vásárolt pontosan az elmúlt évtizedben. Milyen újságot járat, milyen mozifilmet nézett meg, mit szokott reggelizni és mikor hová utazott, milyen eseményen vett részt és a többi. Mindezt a zsebben lévő mobiltelefon nyomkövetésével kiegészítve gyakorlatilag az egész életünket eltárolhatják egyetlen fájlban, percről-percre rögzítve a helyzetünket és az összes költésünket. Még azt is látják, mikor voltunk egyedül és mikor rendeltünk két kávét az étteremben.
És ha a Vezető szeretné kilistázni, hogy ki vásárolt az elmúlt 10 évben Magyar Nemzetet, vagy éppen Népszabadságot, ahhoz elég lenne egy gombnyomás. Ahhoz is, hogy ki támogatott anyagilag egy ellenzéki csoportot, egyházat, klubot, vagy egyéb ellenségnek kikiáltott szervezetet. Ha ezeket az embereket szeretné megtörni a Vezető, ahhoz elég lenne egy másik gombnyomás, hogy figyelmeztetésül egy hétig kikapcsolja a bankkártyájukat, így “se eladni, se vásárolni” nem tudnának egy hétig. Az ellenfelek bankszámláját meg egyszerűen törlik.
A fenn leírt technika már ma is rendelkezésre áll, sőt naponta használjuk is mindegyiket, a totális adatgyűjtéshez szükséges rendszerek is működnek. Még csak az a személy hiányzik, aki mindezt ellenünk akarja felhasználni. De sajnos lehet, hogy már nem kell sokat várni rá.
Nos, én ezért örülök annak, hogy még lehet készpénzzel is fizetni és remélem, még nagyon sokáig így is marad.

(kiszamolo.hu)

Az inflásciós ráta is hazugság



Lehet-e manapság hinni a kormány által közölt gazdasági adatoknak? Az Egyesült Államokban például sok vita alakult ki mostanában az igencsak furcsa foglalkoztatottsági számok körül, de, ami ennél is fontosabb, hogy az inflációs adatoknak sincs sok köze a valósághoz. 1978 óta több mint húsz alkalommal változtatták meg az inflációs ráta kiszámításának képletét. Az ország vezetői folyamatosan új módszereket keresnek, hogy az infláció mértéke alacsonyabbnak tűnjön a valóságnál. John Williams, a shadowstats.com munkatársa szerint, amennyiben az inflációs adatokat ma is ugyanazzal a módszerrel számítanák ki, mint amivel 1990-ben tették, az infláció jelenlegi mértéke 5% lenne. Ha pedig az 1980-ban alkalmazott számítást választanánk, az inflációs ráta 9% lenne. Ehelyett elvárják tőlünk, hogy elhiggyük, az infláció mindössze 2% körül mozog az Egyesült Államokban. Aki szokott vásárolni vagy tankolni, nyilván tudja, hogy az árak ennél sokkal komolyabb mértékben emelkedtek.
John Williams nem az egyetlen személy, aki megpróbál fényt deríteni a valós inflációs adatokra. Az Amerikai Gazdasági Kutatóintézet adatai szerint például tavaly 8 százalék volt az infláció mértéke az USA-ban. A Pittsburgh NPR hírcsatorna a következőket írta weboldalán:
A kormány szerint a fogyasztói árak csupán nagyon kis mértékben emelkedtek a tavalyi év során. Aki úgy érzi, hogy az élet sokkal drágább lett, hasonlóan gondolkozik, mint az Amerikai Gazdasági Kutatóintézet.
Az amerikai statisztikai hivatal fogyasztói árindexe szerint az infláció mértéke 3,1% volt 2011-ben. Az Amerikai Gazdasági Kutatóintézet napi árindexe szerint viszont a mindennapi élet kiadásai 8%-kal emelkedtek tavaly. Ez azért van, mert az általuk alkalmazott képlet figyelembe veszi a lakhatással, gépjárműhasználattal, bútorokkal, háztartási készülékekkel és egyéb gyakran vásárolt termékekkel kapcsolatos kiadásokat is.
Melyik adatnak higgyünk?
A Zerohedge a következőket írta például:
A 2012 szeptember hónapra vonatkozó alap fogyasztói árindex (base CPI), ami olyan triviális tényezőket, mint az élelmiszer és energiaárak nem vesz figyelembe, mindössze 0,1%-ot emelkedett. Azon kiváltságosok számára viszont, akik még mindig esznek és van munkahelyük, ahová autóval jutnak el, az emelkedés 0,6% volt. Bár lassan a két halmaz metszete – azok, akik esznek ÉS autóval járnak – olyan kicsi, hogy már említést sem érdemel.
Az eddigi áremelkedéseket figyelembe véve a legtöbb ember nehezen veszi be a hivatalosan közölt adatokat, pedig ez semmi ahhoz képest, ami néhány hónapon belül várható, hiszen az idei szezonban tapasztalt aszály rendkívüli módon súlyosbíthatja a helyzetet.
A Reuters a következőket írta:
Az 50 éve nem tapasztalt mértékű aszály eredményeként az amerikaiak kénytelenek lesznek mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha bizonyos luxuscikkekhez szeretnének hozzájutni a jövőben. Ilyen luxuscikk például a megfizethető hús.
Az aszály által megtizedelt legelők miatt a gabonaárak az egekbe szöktek és a szintén emelkedő takarmányárak miatt sok gazda kénytelen volt egész állományát vagy annak egy részét levágni. Ennek eredményeként a rendelkezésre álló húsmennyiség csökkeni, a húsárak pedig növekedni fognak.
(Időkjelei) Magyarországon is hasonló helyzet várható. A Pénzcentrum.hu a következőképpen foglalta össze a helyzetet:
Akár 30 százalékkal is drágulhatnak a sütőipari termékek, így a kenyér is, mivel az idei év aszályos időjárása miatt jelentős mértékben emelkedik az alapanyagok ára. A hús- és tejtermékeknél 20 százalékos áremelkedés várható.
Fokozza a problémát, hogy Magyarországon a takarmányozás kukorica alapú, amelyből jelentős termékcsökkenés várható. Ha csökken a termelés, csökken a kínálat, az árak emelkednek.
Nagyon sokan úgy dönthetnek, hogy képtelenek kigazdálkodni a költségeket, és felszámolják az állományt, ez a folyamat már el is indult.
Sokan nem veszik figyelembe, de a vízdíjak is jelentősen emelkedtek az utóbbi években. Egyes területeken az Egyesült Államokban a városi víz ára megháromszorozódott 12 év alatt és egyes szakértők szerint évente további 5-15 százalékos emelkedés várható.
Hiába az egyértelmű, mindenki számára látható tények, az amerikai Fed kitart amellett, hogy az árak stabilak. Tulajdonképpen az „alacsony infláció” volt az egyik indok, amiért az amerikai központi bank szerint a mennyiségi enyhítés, értsd, pénznyomtatás, jó döntés volt.
Ugyanezt gondolták a Weimári Köztársaság idején is a 20-as években. Nekik, mint tudjuk, nem vált be.
Szóval este, amikor a barátokkal a világ helyzetéről vagy arról beszélgettek, hogy mibe érdemes pénzt fektetni, (kitérve esetleg arra, hogy nemsokára kapható lesz a mini iPad), az alábbi áttekintő táblázat segíthet kicsit perspektívába helyezni a dolgokat.
Julian Callow, a Barclays elemzője, mindent összefoglalt, amit a világ pénzügyi egyensúlyáról és a legfontosabb szereplők gazdasági teljesítményéről tudni szerettünk volna (de nem mertünk utánanézni) ebben a praktikus táblázatban:
Egyéb jelölés hiányában a GDP-hez viszonyított százalékban
http://idokjelei.hu/2012/10/az-inflacios-rata-is-hazugsag/

Katy Perry munkássága - azaz mire is buzidítanak a sz(c)elepek?

Akinek csak egy kicsit is szeme van a látásra, az észre veheti, hogy a tv-kben játszott klippek, zenék, gyerekműsorok szinte mindegyikében el vannak rejtve az emberek tudata számára különböző viselkedési minták. Amiket még az értelmesebb fiatalok is sokszor követni kezdenek. Divatot, magatartást, életfelfogást, stb.

Szerbusz!
Számomra a leghihetetlenebb Katy Perry - Firework című száma.
Ezt a klippet NÉZD VÉGIG!


2:02 -nél nézd hogy szenved a szüléstől az a nő. Ezzel próbálják megutáltatni a fiatalokkal szülést, helyette:

0:45-től Katy Perry melleiből előtörnek szikrák és még közben énekli is 1:08-nál, hogy AHH, AHHH, AAAHHHHH!!!

2:15-nél két srác csókolózik, azt hiszem ezt sem kell magyarázni.
 
Ez a szám meg ugye örök klasszikus, ami arról szól, hogy Katy Perry megcsókolt egy lányt, és tetszett neki.


Ennél szájbarágósabban már nem is mondhatnák el, hogy mit akarnak a felső hatalmak a fiatal korosztállyal.
Katy Perry - I kissed a girl című számához még annyit, hogy ennyi kitakart szemet én még klipben nem láttam.


 

Buzi amerikaiak

És való igaz! Az amerikai felnőtt lakosság körében végzett felmérés szerint a válaszadók 3,4%-a vallotta homoszexuálisnak magát. Ezt az adatot a Gallup Közvélemény-kutató Intézet a múlt hétvégén jelentette meg. A felmérést június-szeptember között készítették és összesen 121 ezer amerikait kérdeztek meg telefonon.
Ha elkezdünk számolgatni, akkor meglepő eredményre juthatunk. Az Egyesült Államok háromszáz milliós lakosságának a 3.4 százaléka is tízmilliónál is több beteg embert jelent. Elborzasztó, hogy hova süllyed a világ. Látszik, hogy megtette a hatását a cionista aknamunka. Divat lett buzinak lenni... Csak remélni tudjuk, hogy az Isten által a föld népére küldött vihar le fogja söpörni ezeket a sátánfajzatokat a pokol legsötétebb bugyrába. Mert ott a helyük!

Fazekas Márton

Líbiában újra izzani kezd a levegő?

Egy éve gyilkolták meg bestiális módon a líbiai Yamahíria rendszer egykori vezetőjét Moammer Kadhafit. A Human Richts Watch (HRW) nemzetközi jogvédelmi szervezet a közelmúltban bizonyítékokat tett közzé Moammer Kadhafi, fiai és hívei szörnyű kivégzéséről. A HRW jelentése szöges ellentétben áll az új líbiai hatóságok azon verziójával, miszerint Kadhafi halálát egy kósza golyó okozta tűzpárbaj során. A szervezet jelentése szerint a forradalmárok kegyetlen kínzásnak vetették alá Kadhafit és testőreit rövidesen azok után, hogy foglyul ejtették őket. Kadhafi több mint 60 testőrét már a líbiai diktátor halála után végeztek ki. A felkelők azonkívül Szirtből Miszratába szállították a diktátor fiát, Mutasszim Kadhafit, ahol több órás kínzás után kivégezték.
Egy év telt el és a halott Kadhafi szelleme újra kísérteni kezdett Líbiában. Beni Walid városából több száz ember menekül biztonságosabb helyre, miután a kormányzati erők és Muammar Kadhafi támogatói között újra kiújultak a harcok. Családokkal túlzsúfolt autók és gyalogos menekültek hosszú sora igyekszik menedéket találni Beni Waliden kívül. Az összecsapásokban szombaton több mint húszan haltak meg a városban.
A kormányzati erők készek teljesen megtisztítani a várost Kadhafi támogatóitól. Mohammed Yousef al-Magref a Nemzeti Kongresszus elnöke szerint a hétvégén kiújult harcok során az kormányerők tűzharcban megölték Muammar Khamist, Kadhafi ezredes fiát. Elmondása szerint Khamis szombaton, Bani Walid városában halt meg, testét pedig Misurata városába szállították. A hírt független források még nem erősítették meg, így azt biztosként nem fogadhatjuk el.
Nem először válik forróvá a helyzet Beni Walid városában. Januárban Kadhafi hívei már egyszer elfoglalták az ország nyugati részében fekvő települést. Akkor az összecsapások során jóval kevesebben haltak meg. Kadhafi hívei ellenőrzés alatt tartották a város több kerületét. Bani Walid az utolsó pillanatig hű maradt az ezredeshez, és csak Kadhafi halálát követően, hosszú és kegyetlen ostrom után sikerült elfoglalni a várost.
Nem is lehet azon csodálkozni, hogy a béke nem köszönt be az egykor szebb időket megélt Líbiában. A Yamahíriai rendszer bukása után csak a bosszú, a korrupció, a nemzeti vagyonok (az olaj és az arany) idegen kézbe játszása, a lakosság számára pedig a nyomor maradt.

Harangozó Árpád


Nyugat kontra Kadhafi: halál utáni gyilkosság

 Muammar Kadhafi szadista és perverz pedofil. Ilyennek ábrázolja a líbiai vezetőt Annick Cojean a francia „Le Monde” újságírója. Mi ez: szörnyű igazság a líbiai diktátorról, vagy az információs háborúnak újabb megnyilvánulása, amelyet a Nyugat folytat arab országok ellen?

A „Kahafi háremének áldozata” c. könyv a leváltott és kivégzett líbiai uralkodó szexuális bűncselekményeiről szól. A szerző undorító perverz szadistának ábrázolja, aki számára az erőszak szokásos dolog volt. A könyv szerint Kadhafi háremében még elrabolt kiskorú lányok is voltak. Erről Kadhafi elektronikus archívuma tanulmányozása során szereztek tudomást.
A botrányos írásra már reagáltak azok, akik személyesen ismerték a volt ezredest. Ezek a személyek emlékeztetnek rá, hogy már nem először próbálják megfeketíteni a kivégzett Kadhafi emlékét. Miért nem jelentek meg ezek a leleplezések korábban, amikor a líbiai vezető még életben volt? - kérdezi Ali Bin Masood ománi író és politikai elemző, Kadhafi barátja.
- Azok számára, akik megölték Líbia vezetőjét, nem elég, hogy fizikailag megsemmisítették, erkölcsileg is akarják lejáratni. Muammar Kadhafi személyisége, kétségtelenül erős tulajdonságai, kiemelkedő erkölcsi oldalai nem kevésbé veszélyesek számukra, mint a fizikai létezése. Ezért először megölték őt, és most arra törekednek, hogy semmi jó ne maradjon az emberek emlékezetében Muammar Kadhafiról.
Franciaországban is elég élesen reagálnak a könyv megjelenésére. Franciaországban távolról sem mindenkit sikerült meggyőzni abban, hogy a NATO Líbia elleni művelete, amelyet tavaly hajtott végre, az „egyetlen kiút” volt a líbiai nép számára. Mind máig sem lehet pontosan felmérni az esemény súlyát, és meghatározni, kik hozták azt a döntést, mondta a Thierry Meyssanfrancia újságíró, a „Voltaire” társadalmi hálózat elnöke.
- A líbiai háborúban csaknem 160 ezer ember halt meg. Csak a NATO Tripoli elfoglalása során 40 ezer ember esett el. A „Le Monde” c. lap támogatta a törvénytelen fegyveres beavatkozást, és részt vett a nagyméretű dezinformációs kampányban. Most a lap próbálja igazolni álláspontját. Amennyiben nincsenek komoly érvek Kadhafi irányítása ellen, ezek az emberek megsértik azt, aki már nem tudja megvédeni saját jó hírnevét, mert meghalt.
Meyssan szerint, ha a „diktátor” szó alatt tömeggyilkosságokat kell érteni, akkor ezt a jellemzést alkalmazhatjuk a nyugati vezetők többségére is. Így például, Barack Obama amerikai elnök nyíltan beismeri, hogy minden reggel részt vesz munkaértekezleteken, amelyeken meghatározzák a jövőbeni áldozatok számát „az amerikai érdekzónához” tartozó országokban. És az európai vezetők is, akik Líbiába küldték csapataikat, tudatában voltak annak, hogy lépéseik veszteségekhez vezetnek majd a polgári lakosság körében.

Andrej Szmirnov - Oroszország Hangja Rádió

Algopyrin kontra Panadol

Pedig milyen trendi a csomagolása. Jól megvan reklámozva, fel van marketingelve. Kár, hogy több kárt okoz, mint hasznot. Kerüld a gyógyszereket, ha teheted. Inkább alkalmazz desztillált víz kúrát.

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole.
Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban szabadalmaztatták, szabadalmi védettsége tehát ma már nincs, az gyártja, aki akarja, vagyis a metamizole NEM ÜZLET.
És mint majd mindjárt látjuk, ha valóban a gyógyszerek veszélyessége alapján dőlne el, mi vényköteles, és mi nem, az összes szabadforgalmú paracetamol tartalmú és nem szteroid gyulladás-csökkentő típusú gyógyszert vénykötelessé tennék.
Miért nem teszik? Azért, mert ez viszont bomba üzlet. Persze most valaki rámutathat, hogy itt kicsit keverem a gyógyszerhatóságot, meg a gyógyszeripart, hiszen csak a gyógyszerhatóság tilthat és engedélyezhet, a gyógyszeripar csak kérheti az engedélyezést. Sajnos nem én keverem a dolgokat, hanem a valóságban keveredik össze, hogy ki kit irányít. Bár országonként változó korrupciós szinttel, de minden gyógyszerhatóság a megengedettnél jóval melegebb kapcsolatot ápol a gyógyszeripari cégekkel.
Angliában becslések szerint 4000 millió 500 mg-os paracetamol tabletta fogy évente! Persze nem generikus, olcsó formában, hanem ízesített porok, forróitalok, és az influenzát kétvállra fektető szupertabletták formájában. A gyógyszeripart sosem zavarta, ha valami veszélyes, nem az ő dolga védekeznie saját maga ellen. Mi több, a gyógyszeripar újra és újra megpróbál életveszélyes gyógyszereket szabadforgalmúvá átminősíttetni, csakhogy növelje profitját. Nemrég az USA-ban azt szerették volna elérni, hogy az igen súlyos, nem ritkán halálos mellékhatásokat okozó koleszterincsökkentőket minősítsék át szabadon vásárolhatóvá. Egyelőre nem ment, de majd... Hogy a koleszterinszintet nem is kéne, sőt ártalmas csökkenteni, az más kérdés.

Életveszélyes szerek szabadpiaci forgalmazása
  • Paracetamol másnéven acetaminophen (Coldrex, Panadol, Rubophen, Grippostad, Efferalgan,, Mexalen, Ben-U-Ron, Paracetamol, Paramax, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon, ??). Miért is e felsorolás? Az ok: náthára, influenzára, fejfájásra, izületi fájdalmakra, izomfájdalmakra, stb. ezt ajánlják, ezek az un. "modern" készítmények. A nagyszámú paracetamol-tartalmú szabadforgalmú gyógyszer veszélye az, hogy a különféle tünetekre szedett azonos hatóanyagú paracetamol készítmények könnyen vezetnek túladagoláshoz. Az emberek egyébként sem gondolják, hogy egy szabadforgalmú készítmény életveszélyes lehet, kevesen olvassák el az apróbetűs figyelmeztetéseket. Ha nem csökken a láz vagy a fájdalom, mindenki hajlamos hamarosan bekapni még egy szemet a gyógyszerből. S mivel a paracetamol bizonyítottan gyengébb hatású fájdalomcsillapító, mint mondjuk az Algopyrin, ez bizonyára gyakran be is következik.
A paracetamol egyik közismerten veszélyes tulajdonsága, hogy a terápiás dózis és a mérgezést okozó dózis nagyon közel van egymáshoz. Paracetamol mérgezés a máj károsodásához, ill. a máj elhalásához vezet. Ha nem ismerik fel a paracetamol mérgezést néhány órán belül, a májkárosodás halálhoz vezet. Nehezíti a felismerést, hogy első nap a vezető tünetek (izzadás, émelygés, hányás) azonosak lehetnek annak az állapotnak a tüneteivel, amire a beteg szedi a gyógyszert, és ráadásul a mérgezett személynél a tünetek pár órán belül elmúlnak! A 24 órán túl jelentkező mérgezési tünetek (sárgaság, kóma, veseleállás) pedig már a bekövetkezett májkárosodásról tudósítanak, amit igen gyorsan követ a halál. Azonban túladagolás esetén az sem lehet nyugodt, akinek az első 1-2 napban nem jelentkezik mérgezéses tünete, ugyanis gyakran 5-6 nap múlva jelentkeznek a tünetek, ám ekkor már végzetesek. Feltételezett túladagolás esetén tehát azonnal toxikológiai osztályon kell jelentkezni. A British Medical Journal (1998;316:1724-1725) azonban több esetről is beszámol, amikor a túladagolás után kezelésre jelentkezett betegeknél a vérben mért paracetamol szintet a veszélyes 200 mg/l alattinak találták ugyan, de a beteg, hazabocsájtva, az napokon belül meghalt. Valójában minden túladagolásos esetben intravénásan acetylcystein-t kell adni a betegnek!
Mivel a terápiás és a toxikus dózis igen közel vannak egymáshoz, senki nem érezheti igazán biztonságban magát, aki paracetamolt szed. Ha csak a statisztikákat tekintjük, napi 4 gr több napon át való szedése májkárosodást, 6 gr halált okozhat. Másként, 150 mg/testsúly kilogramm már mérgező adag. Mint az Australian Adverse Drug Reactions Bulletin 2005 októberi száma beszámol róla, 29 paracetamol mérgezésből fakadó májkárosodásból 9 véletlen túladagolásból következett be (gyakran öngyilkossági szándékkal is bevesznek paracetamol tartalmú gyógyszereket). Ráadásul további 10 esetről számoltak be, ahol gyerekeknél a terápiás adagot (20mg/testsúly kilogramm) túl nem lépő kezelés során lépett fel májkárosodás. Ha ezt átszámoljuk, egy 20 kilogrammos gyermeknél mindössze 400 mg-ról van szó! A paracetamol készítmények átlagos hatóanyag tartalma 500-750 mg közt mozog, kivéve a kifejezetten gyermekeknek szánt gyógyszereket, amelyekben jóval kevesebb van. Azonban bevált gyakorlat, hogy fejfájás, láz esetén a szülők, pláne nagyobb gyerekeknek, felnőtt gyógyszert adnak, s így akár egy szemmel is könnyedén túllépik a veszélyes határt.
Nátha, influenza, különféle fájdalmak gyakran egy hétig is eltartanak, ez könnyen krónikus paracetamol szedéshez vezet.
A paracetamol-mérgezés veszélyét fokozottan növeli bármi, ami károsítja vagy terheli a máj enzimrendszerét. Így pl.
- ha valaki májbetegségben, májelégtelenségben szenved (hepatitisze volt/van)
- ha valaki kiéhezett, akár az aktuális betegsége miatt, akár mert fogyókúrázik, akár mert mondjuk anorexia nervosában szenved
- ha rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt
- ha olyan gyógyszert szed, amely a paracetamolt bontó enzimrendszert is terheli. Pl. antiepileptikumok (pl. Neurotop), antiaritmiás szerek (pl. Diphedan) vagy bizonyos antibiotikumok (pl. Tubocin)
- ha orbáncfü kivonatot szed
- ha phenobarbitált (Pl. Sevenal) szed
- ha genetikai okokból rosszul bontja le a paracetamolt (ezt majd a mérgezésből lehet biztosan megtudni)
Túl sok "ha" szerepel a paracetamol ellenjavallatai közt, melyeknek fennállása esetén sincs mindig tudatában a beteg.
Angliában évente 70 000 paracetamol mérgezést kezelnek, ebben benne van a rengeteg öngyilkossági szándékkal elkövetett túladagolás is. (Nem ötletnek írom, mert nem szép halál, de paracetamol mérgezéshez elég 20 szem tabletta. Próbálna valaki 20 szem Algopyrinnel öngyilkosságot megkísérelni!) 1993 és 1997 közt Angliában 500-an haltak meg paracetamol túladagolásban. Ezek az adatok azt jelentik, hogy Angliában egymillió lakosra 1400 paracetamol mérgezés esik, és a fejlett egészségügyi ellátásnak köszönhetően csak 10 paracetamol halál jut egymillió emberre. Világszerte, a túladagolásos mérgezések feléért a szabadforgalmazású paracetamol felelős!
A paracetamol (és aszpirin) fogyasztás másik kockázata a veseelégtelenség, veseleállás. Egy svéd vizsgálat (N. Engl. J. Med. 2001; 345(25):1801-8) szerint paracetamol fogyasztás 2.5 szeres kockázatot jelent veseelégtelenség kialakulására, és már fennálló veseproblémák esetén 5.5-szörös kockázata van a betegnek a veseelhalásra. Hasonló kockázat metamizole (pl. Algopyrin) szedése kapcsán nem ismert.
Ha összevetjük ezeket az adatokat, miszerint egymillió emberből 0.2-2 ember hal meg metamizole szedés következtében, míg paracetamol szedés következtében 10, akkor azt mondhatjuk, hogy a paracetamol ötször-ötvenszer veszélyesebb szer, mint az Algopyrin vagy a Quarelin. Ez a kalkuláció persze nem veszi figyelembe, hogy pl. Angliában számos májátültetést végrehajtva sikerül leszorítani a paracetamol halálozást, és az egészségügy jóval felkészültebb az ilyen esetek szakszerű kezelésére. Úgy vélem, nálunk még a diagnosztizálásig is kevés eset fog eljutni, az emberek majd "tisztázatlan eredetű" okokból csendben meghalnak. Ha a mérgezéses esetek 4 órán túl kerülnek ellátásra, rohamosan csökken az esélye annak, hogy a mérgezett életben maradjon, vagy egészségkárosodás nélkül ússza meg a mérgezést. Magyarországon a paracetamol tehát jóval veszélyesebb, mint a nemzetközi statisztikákból gondolnánk.
Vajon a magyar egészségügy felkészült arra, mi lesz, ha 20 millió Algopyrint (2006 évi fogyasztás) egyszer csak paracetamollal, és egyéb alternatív szerekkel helyettesítenek? Ki lehet számolni, mibe fog ez kerülni a lakosságnak és a TB-nek. A 10 millió lakosra jutó 10-14 000 paracetamol mérgezés kezelési költsége pedig, 20 000 dolláros átlagos költséggel számítva horribilis összeg. Persze azon sokat lehet majd spórolni, ha a beteg meghal.

Alternatívák-e az egyéb alternatív szerek?
Hosszúra nyúlna ez a figyelemfelhívó cikk, ha minden alternatív fájdalom- és lázcsökkentőt végigvennénk. De egy rövid kitérőt azért még megérdemel a kérdés.
  • A paracetamolon kívül ma az agyonhirdetett, szabadforgalmú fájdalomcsillapítók mind az un. nem szteroid gyulladás csökkentők csoportjába tartozik (Algoflex, Algol, Advil, Aleve, Huma-Ibuprofen, Ibulös, Voltaren, Nurofen Solpaflex, Melfen, stb.). E szerek megint csak súlyos veszélyeket hordoznak a gyanútlan vásárló számára, melyekre már eddig is figyelmeztetni kellett volna a vásárlókat, de nem tették.
  • Egy kiterjedt, 18 vizsgálatot felölelő metaanalízis (Arch. Intern. Med. 2000;160:2093-2099.) szerint ezeknek a szereknek a szedése nőknél 5.1-szeres, férfiaknál 3.5-szeres felső gasztrointesztinális vérzés (gyomorvérzés) kockázatot jelent. Számokra lefordítva, e szerek szedése ezer gyógyszert szedőből egynél (egy millió emberből ezernél) okoz gyomorfekélyt vagy vérzést. Az idősebb kor azonban növekvő kockázatot jelent, 75 év felett már 20 gyomorvérzéssel kell számolni, és ha a betegnek volt már korábban gyomorfekély problémája, akkor az arány 30 az ezerhez. Nagyobb dózis esetén a kockázat még nagyobb! Fejfájás helyett gyomorvérzésbe meghalni nem jó csere.
A nem szteroid gyulladás gátlók másik, talán még nagyobb veszélye az infarktus, trombózis és sztrók veszély. Amikor a Merck a Vioxx-al lebukott, és kiderült, hogy a Vioxx ötszörös infarktus kockázatot képvisel, vizsgálni kezdték a hagyományos nem-szteroid gyulladás gátlókat is, mivel ezek is gátolják az un. cox-2 enzimcsoportot (és még a cox-1 csoportot is). S valóban, a Vioxx-tragédia napvilágra hozta, hogy ezek a szerek bizony másfél-kétszeres infarktus, trombózis és sztrók kockázatot jelentenek az őket szedőknek (Eur Heart J. 2006;(14):1657-63.; JAMA. 2006;296:1653-1656.). Ez a kockázat a fokozott vérrögképződés veszély miatt természetesen a már infarktuson átesetteknél még nagyobb! Ráadásul, mint Helin-Salmivaara és mtsi. (Eur Heart J. 2006 Jul;27(14):1657-63) rámutattak, ebben a kalkulált kockázatban nincsenek benne az otthon infarktusban, sztrókban, hirtelen szívhalálban meghaltak, sem a néma infarktust elszenvedettek. A kockázatok tehát jóval nagyobbak.

Zárszó: kinek az érdeke?
A magyar egészségügyi hatóságok tehát nem hozták meg a szükségesnek látszó döntést akkor, amikor mások megtették, ám most, amikor már az egész világ tudja, hogy elhamarkodott és téves döntés volt a metamizole-tartalmú gyógyszerek vénykötelessé tétele, most, a korábbi téves nemzetközi gyakorlatra hivatkozva megteszik. Hazug az az érvelés, hogy ezzel bárkit is megvédenének. A metamizole tartalmú gyógyszerek, mint az Algopyrin és Quarelin, egészen jelentéktelen egészségügyi kockázatot jelentenek, valójában ők a létező legbiztonságosabb fájdalom- és lázcsillapítók a piacon. Az egészségügyi kormányzat döntésével a magyar népesség -ráfanyalodva a rendkívül veszélyes egyéb fájdalom- és lázcsillapítók fogyasztására-, beláthatatlan egészségügyi kockázatnak lesz kitéve. Ugrásszerűen nőni fog a paracetamol tartalmú szerek és a nem szteroid gyulladás gátlók fogyasztása, s ennek következtében sokszorosára fog nőni a paracetamol mérgezések, az öngyilkossági események, a súlyos kardiovaszkuláris események (infarktus, sztrók, stb.), a gasztrointesztinális események (gyomorvérzés, fekély, perforáció), valamint a vesekárosodások száma.
Ha azt a kérdést tesszük fel, kinek az érdeke, a válasz eléggé egyértelműnek tűnik. Csak az Algopyrin 5 milliárdos piacot jelentett 2006-ban, a többi, hagyományos és kedvelt gyógyszerrel (Quarelin, Demalgon, Germicid) együtt ez lehet mondjuk 8 milliárd. A gyógyszeripar nyilván szemet vetett erre a szeletkére, és valakik az egészségügy felső vezetésében, ingyen, ostobaságból és hozzá nem értésből, vagy megfelelő kenőpénzért megtették a gyógyszeriparnak azt a szívességet, hogy betiltották a konkurenciát.
Tanács: Őszintén szólva a legjobb tanács: kerülni ezeket a szereket. Ám nem mindig lehet. A nemzetközi orvosi szaklapokban megfogalmazódott tanács: aki paracetamolt szed, szedjen mellé methionint (ez egy aminosav). Ez ugyan emelni fogja némiképp a homocystein szintjét, ami hosszú távon kardiovaszkuláris kockázattal jár, de rövidtávon viszont kivédi a paracetamol mérgezést. A nem szteroid gyulladás csökkentők esetében pedig azt javasolják, hogy szedjünk mellé kis adag aspirint, ezzel csökkenthető a vérlemezkék összetapadásának a valószínűsége. Az Aspirin Protect gyomorkímélő megoldás ez esetben.
                                                                                              Képmás Családmagazin
                                                                                              www.kepmas.hu