2012. október 22., hétfő

A "KAPCSOLAT" ÁRA

Tudjuk, hogy a mobiltelefon használata veszélyes autóvezetés közben, de azt kevésbé, hogy mennyire káros lehet az egészségre és főleg a gyerekek egészségére. A gyártók azzal szoktak érvelni, hogy a készülékeik által kibocsájtott mikrohullámok (800MHz, 1800MHz és 2450MHz) káros mellékhatásait semmi sem bizonyítja. Tényleg így van ez?

2005-ben, megjelent a német sajtóban egy kutatás eredménye amely szerint már 20 másodperc használat után, a készülék sugárzáshatására a vörös vérsejtek kezdenek összecsomósodni. Ezt egy egyszerű kisérlettel mutatta ki két német gimnazista biológiai kísérlete, akik ezért tudományos kitüntetést is kaptak:

A kísérletben 51 felnőtt vett részt, akik előzőleg nem használhattak mobiltelefont 24 órán át és akik aztán 20 másodpercig használták a készüléket, közvetlen a fülükhöz tartva; a vérvizsgálat eredménye kimutatta, hogy a vörös vérsejtek összecsomósodtak kis oszlopokban a 20 másodperces mobiltelefonálás után és még tíz perccel később is jelen voltak a vérsejt csomók. A kísérletet Dr Markus Ziegler vezette, aki szerint a vörös vérsejtek csomósodása trombózis veszélyre utal rendszeres mobiltelefonálás esetében, valamint az összecsomósodott vérsejtek kevesebb oxigént is képesek juttatni a szervezetbe.

2010-ben, egy indiai kormány által rendelt kutatás eredménye látott napvilágot. A professzor Girish Kumar által vezetett kutatás kimutatta, hogy a mobiltelefonok sugárzása a következő káros mellékhatások esélynövekedésével jár, amennyiben naponta és több éven át legalább 30 percet mobiltelefonálunk:

- Agytumor (kiskorúaknál akár 400%-al nőhet az esély).
- Különféle rákos daganatokat okozható DNS roncsolódások.
- Spermiumok számcsökkenése (akár 30%-al).
- Stresszfehérjék termelése. A kutatók szerint, ez arra utal, hogy a szervezet agresszornak tekinti a sugárzást.
- Belsőfül roncsolódás (halláscsökkenés vagy fülzúgás következményekkel).
- Gyakori használat esetén, szemgolyó belső hőmérséklet növekedése, ami retina roncsolódáshoz vezethet.
- Általános csontritkulás.
- Az immunrendszerhez szükséges melatonintermelés csökkenése.
- Alvás zavarok és alzheimer vagy parkinson típusú idegrendszer betegségek.

Január 2011-ben, a brit kormány azt javasolta a szülőknek, hogy gyerekeik lehetőleg csak sürgősség esetén használjanak mobiltelefont. Ugyanis, a brit orvosok szerint, mivel a gyerek agysejtjei még szaporodás és növekedés fázisban vannak, minden olyan tényező, ami roncsolhatja e sejtek DNS-ét növeli közép- vagy hosszú távon az agydaganat veszélyét. Mivel a gyermek koponyacsontja még viszonylag vékony és lágy, a sugárzások könnyen áthatolnak rajta s ezért különösen fontos a gyerekek esetében, hogy inkább SMS-ezésre vagy fülhallgatóval használják a készüléket.

Egy szintén tavalyi orvosi kutatás kimutatta az Egyesült Államokban (USA), hogy a mobiltelefon rendszeres használata krónikus szorongást, valamint alvás- és hangulatzavart okoz. Ha bár a kutatás nem tért ki erre, közismert hogy az efféle ismételt zavarok gyengítik az immunrendszert, aminek következtében számos kórokozókkal szemben sérülékenyebbé válunk.

Érdemes még említeni a brit fizioterapeuták egyesületét, amely az idén arra figyelmeztetett, hogy az "okos" mobiltelefonok használata egyre több gerinc és izület problémát okoz, mivel naponta gyakran több órán át görnyedt testtartásra késztetnek az apró képernyő figyelése és a szintén apró billentyűzet pötyögtetése.

A mobiltelefon nem feltétlenül rossz dolog, hiszen bizonyára sok ember életét mentett már meg. Tisztában kell lenni azonban a használatával járó súlyos veszélyekkel, különösen ami a gyerekeket illeti. Ha muszáj rendszeresen mobiltelefonálnunk, inkább SMS-ezzünk vagy használjunk fülhallgatót és lehetőleg ne vezetéknélkülit, mert az szintén káros sugárzást bocsájt ki. Az is lényeges, hogy éjjel ne hagyjuk a készüléket az ágy közelében, különösen nem az éjjeli asztalon, közel a fejünkhöz.



Amennyiben, miután elolvasta valaki e bejegyzés első részét, még kétségei lennének a mobiltelefon rendszeres használatával járó súlyos egészségi kockázatokról -különösen ami a gyerekeket illeti-, íme egy már 2003-ban megjelent svéd kutatás megdöbbentő eredményei, amelyekről érdekes módon azóta sem foglalkoztak a "nagy" médiák... Azért írok erről külön bejegyzésben, mert szerintem ez az a tudományos kutatás, amely egyértelművé teszi minden szülő számára, hogy muszály szigorúan korlátoznia gyermeke mobiltelefon használatát, ahogy ezt nemrég a brit kormány is javasolta (lásd e bejegyzés első részét).

Az említett kutatást Dr Leif Salford agysebész és munkatársai hajtották végre éveken át Svédországban, a Lung város egyetemi korházában ahol sok száz szerencsétlen kisérleti patkány lett kitéve a mobiltelefonokra jellemző alacsony frekvenciájú mikrohullám sugárzásnak. E kutatás során kiderült, hogy már két órás sugárzás elég az állatok agysejtjei akár két százalékának az elpusztításához. Ezentúl, rendszeres sugárzás esetében, az állatok emlékezőképessége jelentősen és tartósan csökken. Azonban, a kutatás leginkább aggasztó felfedezése az volt, hogy már két perces sugárzás után, az állatok vér-agy gátja kezd szivárogni. A vér-agy gát feladata az agy működéséhez szükséges ionos homeosztázis megteremtése, valamint az agy tápanyagokkal való ellátása, de mindenek előtt az agy megvédése a káros anyagtoktól.

Dr Salford szavait idézve: "A mobiltelefon használata a valaha is legnagyobb végrehajtott olyan biológiai kisérlet, aminek a potenciális következményei rémisztőek. Jó okunk van hinni, hogy ami a patkányok agyával történik, tizenéves gyerekekkel is megesik és egy egész nemzedék szenvedheti el a következményeket felnőtt korában."


Íme egy friss hír, ami megérzésem szerint nagy ívben fogja elkerülni a "fősodratu" sajtónk figyelmét...

Tegnap pénteken, október 19-én, Olaszország legfelsőbb bírósága Rómában  igazat adott Innocente Marcolini-nak, egy hatvan éves üzletembernek, aki mobiltelefonját okolta súlyos agytumora-ért. Miután halálveszélybe került, Marcolini tumorját sikerült meggyógyítani, de az arca lebénult és azóta is morfiumot kénytelen szedni a fájdalmai miatt. A bírósági itélet lehetővé teszi, hogy Marcolini komoly kártérítést követeljen a mobiltelefon szolgáltatótól, a készülék gyártójától vagy mindkettőtől. Innocente Marcolini a következőt nyilatkozta az olasz sajtónak:

- Azt akartam, hogy az esetem nyilvánosság elé kerüljön, mert sokan még nem tudnak a veszélyről. Munkám miatt tizenkét évig, naponta öt-hat órán át, használtam mobiltelefonomat. Azt akartam, hogy hívatalosan el legyen ismerve az összefüggés a betegségem és a mobiltelefon használata között. A szülőknek tudniuk kell, hogy gyerekeik egészsége milyen veszélynek van kitéve.

Két eminens olasz orvos tanúskodott Marcolini mellett, az onkológus professzor Angelo Gino Levis és az idegsebész dr Giuseppe Grasso. Mindkettő szerint, a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása kárt tehet a sejtekben, növelve ezzel a daganatos betegségek kialakulási esélyét. Prof. Levis szerint, az olasz legfelsőbb bíróság itélete egy komoly jogi precedenst jelent, ami "nem is utat, hanem autópályát" nyit az áldozatoknak a jövőben, hogy kártérítést követelhessenek.

2011-ben már, az Egészségügyi Világszervezet "B kategóriás rákkeltőnek" minősítette a mobiltelefon használatát. Ebben a kategóriában vannak a DDT és a hasonló típusú rovarirtó szerek is.

Szélvéső.


http://www.telegraph.co.uk/health/9619514/Mobile-phones-can-cause-brain-tumours-court-rules..html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése