2013. július 8., hétfő

Ideje megszívatni a csaló Tigázt!

Néhány évvel ezelőtt egy február végi napon, szem és fültanúja voltam annak, hogy a Tigáz, szakembernek nevezett martalócai, hogyan teszik lehetetlenné kisgyermekes családok, öregek és rokkantak életét, – erőszakkal lekapcsolván őket a gázszolgáltatásról, – akkor, amikor még komoly hidegek jártak.
Egy vidéki kisvárosi utcában, mondvacsinált tartozásokra hivatkozva (melyeket azóta sem ismertek el az ügyfelek), – egyszerre 5 családnál szerelték le a gázórákat. – Kicsiny gyermekek, öregek, és mozgásképtelen rokkantak maradtak fűtés nélkül, a fagyok idején. – A főzési és a fürdési lehetőségekről nem is beszélve.
Egyikük sem volt ügyeskedő, az órákat nem piszkálták, számláikat fizették, – a Tigáz agresszív martalócai mégis ezt tették velük.
Azt beszélik már az emberek, hogy a Tigáz egy rabló, fosztogató cég, – maffia módszerekkel. – Ez természetesen igaz is. És, a fosztogatása, – az önkormányzatok, az állam és a rendőrség félrenézése mellett, – évek óta rendületlenül folyik. – De manapság már mindenki tud róla, (a hivatalos szervek kivételével) – ideje hát nekünk is foglalkozni ezzel.
Először is lássuk, mások hogyan is írnak, erről a csaló, rabló társaságról, mely gázszolgáltatónak merészeli nevezni magát.
“Most nézzünk egy olyan blogot, melynek a nézetei alapvetően különböznek a miénktől. -  Úgy látszik a fosztogatás az ő köreikbe is elért. Tékozló Homár tavaly ősszel ezt írta:
“Elvitte a mérőóráját a Tigáz? Itt a megoldás!”
“Jó egy éve, hogy a Tigázról elindultak a történetek, hogyan szerelik le kamu szövegekkel a gázórákat, hogy aztán lopással vádolják meg a fogyasztókat súlyos százezres bírsággal egyetemben. Ezt a “városi legendát” azóta nekünk is megerősítették  egy konkrét példával, azóta viszont tovább durvult a helyzet, hiszen első fokon pert nyert a Tigáz ellen egy meggyanúsított fogyasztó:
Pest megyében élő család gázóráját tavaly cserélte a szolgáltató. A cég szakértővel vizsgáltatta be a mérőt, aki megállapította, hogy mágnesezték. Ezután kapták a csekket 540 ezer forint kötbérről és a bevizsgálás díjáról. A tárnoki fiatalasszony nem hagyta annyiban a dolgot. Állította, hogy nem nyúltak az órához és beperelte a szolgáltatót. A bíróság által kirendelt hivatalos szakértő a nőnek adott igazat.
Zoli sem érti, eddig miért nem perelte be senki a Tigázt. Ők mindenesetre beperelték:
Mi Pest megyei fogyasztókként Tigáz szolgáltatási területen kerültünk a klasszikusnak mondható Tigáz csapdába: soros óracsere kapcsán a régi órát jól kitalált ürüggyel szakértői vizsgálatra elviszik 2011. nyarán, ott a “szakértő” (akivel állandó megbízásos viszonyban áll a Tigáz, tehát függetlennek nem mondható) mágnesezettséget állapít meg, ami alapján automatikusan kiszabják a több, mint fél milliós kötbért, ami ugye nem kevés. Ha rákeresel gugliban a “Tigáz, mérőóra, kötbér” szavakra, akkor bizony számtalan magát ártatlannak valló fogyasztó panaszáradatával megspékelt fórumokra jutsz.
Mivel mi magunk soha nem nyúltunk az órához (előző tulaja pedig nem volt), így tudtuk, hogy a felhozott vádak nem igazak, amit most már bizonyítani is tudunk. A példa sajnos tipikus, de a mi történetünk annyiban tér el másokétól, hogy bírósághoz fordultunk. Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem teszik ezt többen meg, de ez most a mi szempontunkból mellékes.
Első körben tehát a bíróságtól valóban független igazságügyi szakértő kirendelését kértük, ahol megállapításra került, hogy sem mágneses, sem pedig más módon nem történt ún. szabálytalan vételezés. Az ügyet azért szeretném figyelmetekbe ajánlani, mert az új szakvélemény alapján keresetet adtunk be a hajdúszoboszlói bíróságra, a tárgyalás a mai napon volt megtartva.
A csúcs fejlemény az volt az, hogy a tárgyalás előtt 1, azaz egy munkanappal jelezte a Tigáz, hogy visszalép követelésétől, és nem vesz részt a peren, és kért minket is, hogy a pertől tekintsünk el. Addig még véletlenül sem tette ezt meg. Milyen érdekes… De mivel már 14 hónapja húzódott a dolog, kérésének természetesen nem tettünk eleget, így hát a mai tárgyaláson ők nem, de a sajtó jelen volt. : )
Az pedig már csak természetes, hogy Magyarisztánban ezek után nemcsak a peren nem jelent meg a “szolgáltató”, hanem a sajtó kérdései elől is elzárkózott…”
***
SzRTI

“Hirtelen halál” Eddig bírták, a fuvarozók az e-útdíj átmeneti leállítását kérik

A fuvarozók szerint kész ráfizetés az e-útdíj rendszer, egy hét alatt 100 millió forint lett a káruk. A kormány szerintük nem ismeri a valóságot.
A fuvarozók a használatarányos útdíjfizetési rendszer átmeneti leállítását kérik, mert az, tapasztalataik szerint rosszul számláz és ezzel megkárosítja a vállalkozókat – jelentette be Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Kész ráfizetés
Úgy vélte, hogy a kormány nem kapott eddig valós információkat a működésről, ezért nem állíttatta még le a rendszert. A főtitkár ismertetése szerint az e-útdíj július 1-jei bevezetés óta 100 millió forintra nőtt az eltérés a valós úthasználat és a számlázott összeg között.
Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete ügyvezető főtitkára pedig egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a díjfizetést segítő kedvezményes forgóeszköz hitelhez – amelyet a kormány és fuvarozók közötti stratégiai megállapodás is rögzít – még mindig nem jutnak hozzá.
A használatarányos útdíjat a 6,5 tonnánál nehezebb kamionok után kell fizetni a fő- és autóutakon, július 1-jétől.
(privatbankar)

Éhség és szomjúság: a két legfontosabb globalista fegyver

A jelenkor eseményeit tisztán látó emberek fejében nem kétséges, hogy a globalista elit úgy az emberiség 90 százalékától szeretne megszabadulni, amiről számos egyéb megnyilatkozás mellett a Georgia államban található kőtáblák is tanúbizonyságot tesznek. Könnyen lehet, hogy ezt egyáltalán nem egy hatalmas, kataklizmikus esemény által egy csapásra kívánják elérni. Sokkal inkább a már most is folyamatban lévő, lassú, de biztos módszerekkel.
Ezek az események, mint például az élelmiszer- és vízhiány, nemcsak a harmadik világban tapasztalhatóak, de az Egyesült Államokban is elindultak.
John F. Kennedy megpróbálta figyelmeztetni a népet és tudjuk mi lett az eredménye. Mára igen híressé vált „titkos társaságok” beszédében a globalisták által elindított, manapság tapasztalt veszélyekre figyelmeztette az amerikai sajtót és népet. A több mint 50 éve elhangzott szavak, ma nagyobb jelentőséggel bírnak, mint valaha:
„A „titkosság” már önmagában összeegyeztethetetlen egy szabad és nyitott társadalommal. Mi, a nép, természetünknél fogva és történelmileg is ellenezzük a titkos társaságokat, a titkos esküket és titkos eljárásokat.
Ma egyetlen hadüzenet sem történik a hagyományos módon, legyen bármily kemény és ádáz a küzdelem. Az életvitelünket támadták meg.
Egy monolitikus és kegyetlen összeesküvés állt össze ellenünk, ami elsősorban titkos eszközökkel próbálja kiterjeszteni befolyását. Megszállás helyett beszivárgással, választások helyett felforgatással, szabad választások helyett megfélemlítéssel, nappal bevetett hadsereg helyett éjszakai gerillatámadásokkal.
Ez a rendszer hatalmas emberi és anyagi forrásokat sorakoztatott fel, egy szorosan felügyelt és rendkívül hatékony gépezet felépítésére, ami elegyíti a katonai, diplomáciai, titkosszolgálati, gazdasági, tudományos és politikai műveleteket.”
John F. Kennedy
Annakidején, a 60-as években, valószínűleg nem túl sokan értették, hogy kikről is beszél Kennedy. Ma viszont egyre több ember számára egyértelmű, hogy azokra a bennfentes nemzetközi bankár családokra utalt, akik a világ nagy részét irányításuk alatt tartják.

Gyengéd halál

A globalista elit két elsőszámú tömegpusztító fegyvere manapság az éhség és a szomjúság. Vajon a globális élelmiszer- és vízhiányok szándékosak vagy egyszerűen a fél világnak nincs szerencséje? A legpozitívabb szemlélet szerint a globalistákat egyszerűen nem érdekli, hogy mi történik az emberiséggel, a legrosszabb és egyben a legvalószínűbb forgatókönyv szerint viszont tényleg meg akarnak szabadulni a világ lakosságának nagyobbik felétől.

A vagyon újraelosztásának következményei

Az elmúlt 20 év során a felső 1 százalék 60 százalékkal növelte bevételeit. Ezzel szemben a globális szegénység mindenkori mélyponton van. Az elit azt próbálja elhitetni a világgal, hogy hihetetlen vagyona a közjavát szolgálja, mivel a tömegekhez is csurog belőle valami munkahelyek formájában. A globális gazdasági adatok nem ezt mutatják. (A gazdagok nem teremtenek munkahelyeket: videó)
A föld lakosságának csaknem fele, több mint 3 milliárd ember kevesebb, mint napi 2,5 dollárból (550 Ft) él, 1,1 milliárd ember pedig nem jut tiszta vízhez. Naponta 22.000 gyerek hal meg a víz által terjesztett betegségek vagy az alultápláltság miatt. A média úgy állítja be mindezt, mintha bizonyos területeken ez lenne a dolgok rendje.
Az év elején az Oxfam International felháborodottan írt a világ 100 leggazdagabb milliárdosának nettó 240 milliárd dolláros bevételéről 2012-ben. A szervezet kiadványában leírta, hogy ez a bevétel négyszer több, mint amennyiből a szegénységet fel lehetne számolni a világon.
„Nem színlelhetjük többé, hogy néhány ember vagyonának növelése a tömegek javát szolgálja. Túlságosan sokszor éppen az ellenkezője igaz.” – Jeremy Hobbs, az Oxfam International ügyvezetője

Mesterséges hiányok a bolygó irányítására

Al Gore, Soros György, Barack Obama és a globális elit többi talpnyalója azt hirdetik, hogy bolygónk túlnépesedett, aminek egyenes következménye a tömeges éhezés. A globalisták éppen ezért a népességcsökkentést javasolják megoldásként az éhezés felszámolására. Vajon mennyi alapja van ennek a megközelítésnek? Valóban túlnépesedett a föld? Az igazság az, hogy ez korunk egyik legnagyobb hazugsága, amit kitartóan próbálnak elhitetni minél szélesebb körben.
A világ elegendő ételt termel minden ember ellátására. Ma 17 százalékkal több kalória jut minden emberre, mint 30 évvel ezelőtt, pedig a népesség azóta 70 százalékkal emelkedett. A legfrissebb becslések szerint minden emberre napi 2720 kcal jut. Az egyik legnagyobb probléma jelenleg, hogy sok ember nem rendelkezik annyi földdel, amin megtermelhetné saját szükségleteit és esetleg bevételt is termelhetne, illetve több milliárd embernek nincs elég pénze arra, hogy mindennapi betevőjét megvehesse. Más szóval, a globalista agytrösztök szójárásával élve „a jelenlegi vagyonkülönbségek és a vagyon helytelen elosztása fenntarthatatlan”.

Mesterséges hiányok

A földnek nem a túlnépesedés vagy az élelmiszerhiány a problémája, hanem a túlzásba vitt felhalmozás. A bajt sok esetben szándékosan idézik elő, máskor pedig a vagyon átrendezésének eredményeként jön létre. Nem az étel az egyetlen kritikus fontosságú forrás, amit visszatartanak, pedig szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre állhatna minden embernek. Elegendő vízhez is mindenki hozzájuthatna. Ez egy másik alapvető forrás, amit visszatartanak.
Létezik már olyan technológia (Egy példa: ivóvíztermelő óriásplakát), amelynek segítségével véget lehetne vetni a tisztavíz hiánynak, ezeket a technológiákat azonban szándékosan visszatartják azoktól, akiknek leginkább szüksége lenne rá.

A vízhiány, mint fegyver

Vízből is elegendő mennyiség áll rendelkezésre az egész emberiség számára és az új technológiáknak köszönhetően ez tiszta vizet jelenthetne.
A Texasi és a Marburgi Egyetem kémikusai például egy olyan apró elektromos eszközt fejlesztettek ki, amivel egyszerűen ki lehet vonni a sót a tengervízből. A módszerhez egy közönséges, mindenhol kapható elemen kívül másra nincs szükség. Az eljárás olcsó, hatékony és mindenki számára elérhető lehetne. A globalisták gyorsan rájöttek a találmány jelentőségére és felvásárolták a szabadalmat, majd az IMF irányítása alá helyezték. A víztisztítási és sóeltávolítási eljárások használata a Világbankon és a Valutaalapon keresztül bevált eladósítási módszerré váltak.
A technológia több gazdaságilag leigázott országban is Damoklész kardjaként lóg a kormány és a nép felett a hihetetlenül magas költségek miatt. Amikor például Bolívia megállapodást kötött a Világbank közvetítői szerepét betöltő Bechtel céggel az ország ivóvízellátásának javítására, az eredmény katasztrofális lett. A folyamat részeként a Világbank számos uzsorakölcsönt nyújtott a bolíviai kormánynak a vízellátási infrastruktúra modernizálására. Amikor kiderült, hogy a kormány nem tudja visszafizetni a kölcsönöket (ahogyan azt nyilván előre látni lehetett), követelték a drákói biztosíték záradékok életbe léptetését. A bolíviai nép, amely napi átlag 6 dollárból él, kénytelen volt a korábbi négyszeresét fizetni a vízért. A Világbankkal kötött szerződés megtiltja a bolíviai állampolgároknak az esővíz gyűjtését vagy az irrigációra használt víz újrahasznosítását a földek ismételt irrigálására. Meglepődünk, hogy ezek a lépések víz és élelmiszerhiányhoz vezettek?

Miért fontos?

Sajnos sok emberben él az „itt ilyen nem történhet” mentalitás. Sajnos azonban ugyanezek a törekvések az Egyesült Államokban [Magyarországon és számos nyugati államban is] megfigyelhetőek. Colorado államban például hasonló, rendkívül káros, az ENSZ Agenda 21 elveit követő törvényi változtatások történtek. Az esővíz gyűjtése például már tilos. Ezeknek a törvényeknek az elfogadása óta számos másik állam indult el hasonló irányba. (Az esővízgyűjtésért elítélt férfi)
A végeredmény pedig az élelmiszerárak és a víz árának emelkedése, ami egyre több ember számára teszi megfizethetetlenné az alapvető szükségleteket.
Az Egyesült Államokban gőzerővel folyik a víz privatizációja, hogy eredményeképpen a harmadik világhoz hasonló mesterséges víz és élelmiszerhiányt teremtsenek, és ezáltal elpusztítsák az ország gazdaságát.

Forrás: Activist Post
http://idokjelei.hu/2013/07/ehseg-es-szomjusag-a-ket-legfontosabb-globalista-fegyver/

A devizahiteles adósok a végrehajtás felfüggesztését kérhetik

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizahiteles adósok figyelmét, hogy keresettel élhetnek az ügyükben eljáró bíróságoknál, végrehajtási eljárásuk felfüggesztésére. A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria csütörtöki döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható. A végrehajtási eljárások felfüggesztésére csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel.
Érvényesnek mondta ki csütörtök délután a Kúria az OTP-nek azt a devizahitel-szerződését, amelyet tavaly decemberben a Fővárosi Törvényszék semmissé nyilvánított. A Kúria döntése értelmében ugyanakkor az alkalmazható árfolyamrés legfeljebb 1 százalék lehet. Ha ettől a bank az elmúlt évek során eltért, az ebből adódó különbséget az ügyfél visszakapja.
A Kúria semmisnek érzi a hitelszerződést, az mégis érvényben marad, de ehhez korrigálni kell és szűkebbre kell venni az árfolyamrést. Az ügyfélnek visszajárhat pénz. Ez az eredménye annak a devizahitel-pernek, amely az OTP és egy adósa között folyt, és amelyet óriási érdeklődés követett.
A végrehajtási eljárások felfüggesztésére csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel. A keresetet az ügyben érintett devizaadósok terjeszthetik elő a végrehajtás korlátozása iránti kereset formájában.
A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható. A felfüggesztés esetén további anyagi kár nem érheti a devizaadóst, hiszen a végrehajtási eljárás költségei tovább nem emelkednek.
A kormány, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az utóbbi időben számos, a devizaadósok helyzetét rendezni kívánó intézkedése mellett a devizahiteles ügyekben folytatott végrehajtási eljárások költségeit is szabályozta.
A devizaadósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy további költségek kerülnek felszámításra, abban az esetben, ha az eljáró bíróság felfüggeszti az ügyet, hiszen az eljárási díj a július 1-jével hatályos rendelkezés értelmében megegyezik azzal az összeggel, amelyet a végrehajtás megindításakor megállapított az eljáró önálló bírósági végrehajtó.
A kamara azzal az ajánlással él tagjai, az önálló bírósági végrehajtók és az ügyekben érintett állampolgárok felé, hogy a Kúria ítéletének értelmében kérdéses esetekben a végrehajtást elrendelő illetékes bírósághoz forduljanak, annak érdekében, hogy az adósok érdekei ne sérüljenek, és a végrehajtást kérők megkapják jogos követeléseiket.
(Origó)


Komoly bajban a hitelezők! A Kúria ítélete kivégezte a bankokat?

Komoly bajban a hitelezők! A Kúria ítélete kivégezte a bankokat?Ritkán szoktam egy az egyben átvenni híreket, de ez az eset is azon kevés kivétel közé tartozik, amelyet érdemes itt is megosztani:

"Bár a Kúria 2013. július 4-én kihirdetett ítéletét követően - jó néhány internetes "kiváló" portálnak köszönhetően az a hír járta be a sajtót, hogy a bank nyert, az adós vesztett, de ez ebben a formájában nem igaz. Sőt! Ha az ítéletet (az ítélet hangfelvétele) és annak következményeit megvizsgáljuk, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hitelezők nagyobb bajban vannak, mint az ítélethirdetést megelőzően.

Amiről szó van, az nem más, mint az árfolyamrés meghatározása. A bankok korábban az ügyfelek kérdéseire számos kreatív választ szolgáltattak. Volt, aki ezt csak egy elszámolási metodikának jellemezte, voltak olyanok is, akik csak a "nem költség" kifejezést használták - ilyen volt a fogyasztói jogviták peren kívüli megállapodást elősegíteni hivatott, de ebben csúfosan megbukott Pénzügyi Békéltető Testület is-, azonban az egyik kereskedelmi bank ment a legmesszebb, aki "pénzügyileg nem értelmezhető" fogalomnak gondolta. (Megjegyezzük: ennek a pénzügyi szolgáltatónak még van működési engedélye)

A Kúria azonban kimondta, hogy az árfolyamrés költség, ennek százalékos értéke pedig kötelezően feltüntetendő egy ilyen típusú szerződésben. A perbeli szerződésben ez nem volt feltüntetve, és aligha nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy szinte egyetlen szerződés sem tartalmazza. Ismereteink szerint egyetlen egy pénzügyi vállalkozás szerepeltette hirdetményében, de annak tulajdonosa - egy kereskedelmi bank - még ott sem.

A semmiség jogkövetkezményével, az azt kiváltó döntéssel már nem kell foglalkozni, hiszen az egy konkrét keresethez való kötöttségből adódott. A lényegen azonban ez mit sem változtat, nevezetesen azt, hogy az árfolyamrés hiányossága felveti szinte valamennyi szerződés semmisségét.

A döntés azonban tartalmaz még egy fontos elemet, nevezetesen azt, hogy annak változtatását a Kúria észrevette, és ennek mértékét a szerződéskötés időpontjára visszaállította. Nem vizsgálta azonban azt, hogy a változtatás lehetőségére a szerződésben szerepelt-e bármiféle lehetőség, utalt-e egyáltalán erre bármilyen módon a hitelező. Mivel a szerződés érvényessé került nyilvánítva, visszakerül majd az első fokú bíróságra, ahol az elszámolás mellett akár ezt a megváltozott árfolyamrés kérdését is megvizsgálhatja, akár a korábban hatályos Hpt. 213. §. 1) d. pontja alapján. Mivel nem szerepel a szerződésben a változtatás lehetősége - hogyan is szerepelne, hiszen az árfolyamrés sem szerepelt-, annak változtatása más tisztességtelen. Azt pedig már nem lehet visszamenőleg érvényessé tenni. Miért is? Ehhez segítségül hívjuk az Európai Bíróságot, aki egy ítéletében a következőket fogalmazza meg:
"Az Európai Bíróság a 2012. június 14-én hozott Banco Espanol-ügyben (C-618. sz. ügy) úgy foglalt állást, hogy "a 93/13 irányelv 6. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy azzal ellentétes az olyan tagállami szabályozás, [...] amely a nemzeti bíróság számára lehetővé teszi, hogy az eladó vagy szolgáltató és a fogyasztó közötti szerződésben foglalt feltétel tisztességtelen jellegének a megállapítása esetén az említett szerződést e feltétel tartalmának a módosítása útján kiegészítse. " Az Európai Bíróság ezt azzal indokolta, hogy "ha a nemzeti bíróság jogosult lenne arra, hogy az ilyen szerződésekben foglalt tisztességtelen feltételek tartalmát módosítsa, e lehetőség sérthetné a 93/13 irányelv 7.cikke által elérni kívánt hosszú távú célt."

A döntés tehát szépen beterelte a bankot egy zsákutcába, és lehetőséget ad a változtatásra történő hivatkozással arra, hogy immáron visszafordíthatatlanul lerendezze ezt a kérdést az adós javára. Addig azonban -éppen az árfolyamrés kötségként történő elfogadásával, de annak hiányából adódó semmisséggel kapcsolatosan szinte azt kell mondani, hogy érvényesen nem lehetne ma felmondani egy kölcsönszerződést sem, mert az nem tartalmazza az árfolyamrés százalékos mértékét, akkor az már eleve semmis. Mivel ez szemmel is könnyen megállapítható, a rés megváltoztatásából adódóan az elszámolás már nem lehet pontos. A Magyar Bírósági Végrehajtók Kamarája nem véletlenül adta hírül közleményében, hogy az adósok a végrehajtási eljárás megindulását követően azonnal forduljanak a bírósághoz, és kérjék a végrehajtás felfüggesztését, mert a követelés összege vitatható. Magunk részéről úgy gondoljuk, hogy akár a megszüntetés is kérhető azonnal, tekintettel arra, hogy semmis a szerződés. Ebben az esetben viszont - amennyiben ez jogerőssé válna -, a végrehajtást kérő hitelezőnek kell kifizetni a teljes végrehajtási költséget csak azért, mert egy semmis szerződésből adódó követelést akart végrehajtatni.

"A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizahiteles adósok figyelmét, hogy keresettel élhetnek az ügyükben eljáró bíróságoknál, végrehajtási eljárásuk felfüggesztésére - értesült az Origó. A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria csütörtöki döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható. A végrehajtási eljárások felfüggesztésére csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel."

Így járhatnak a követelést megvásárló cégek is, akinek a nyakán fog maradni az összes követelés, hiszen miért kockáztatnák meg, hogy elindítsanak egy végrehajtási eljárást úgy, hogy nyilvánvaló, hogy a szerződés nem tartalmazza az árfolyamrést. Éppen ezért nem is fognak már vásárolni ilyet, hiszen egy semmis szerződést nem is lehet engedményezni. Ha megteszik, akkor sokat fognak veszíteni.

A folyamatban lévő kilakoltatások is megrekedhetnek, de már a közjegyzők is elgondolkodhatnak azon, hogyan állítsák ki ezek után a végrehajtási záradékot.

Az pedig nem kivitelezhető, hogy a bankok egyesével szaladgáljanak a bíróságra a 6% perilleték befizetése mellett azért, hogy az általuk készített szerződést semmissé nyilvánítsák úgy, hogy részükre kedvező elszámolást találjanak ezek után. Megjegyezzük, hogy a semmiségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni, ez pedig minden, csak nem a fogyasztó érdeke.

Ha tehát ezek után bárki azt mondja, hogy az ítélettel a bankok nyertek, és az adósok vesztettek, annak fogalma sincs, mit jelent az, hogy patthelyzet. Mert ezt történt a Kúria ítéletét követően. Egészen addig, amíg el nem kezdődik ennek a pernek az újabb fejezete. Akkor már nem patthelyzet lesz, hanem egy kivégzéssel egyenértékű ítélet a bank részére. Addig pedig a felek nézhetik egymást, lényegében más nem is nagyon történhet, ami megint csak a semmittevő állam malmára hajtja a vizet azzal, hogy megengedi neki a cselekvés helyett a szlogenek gyártását."

hitelszovetseg.hu

PITEE: A Kúria ítélete a fogyasztók jogfosztása

PITEE- Sajtóközlemény -
Budapest, 2013. július 08.
A Kúria 2013. július 4. napján kelt ítélete kimondja, hogy semmis az a deviza-alapú hitelszerződés, amelyikben nincs az árfolyamrés értéke feltüntetve.
A Kúria ítélete ezzel pontot tett arra a majdnem két éve tartó huzavonára, amelyik az árfolyamrés szerepéről szólt. A Kúria ítélete alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a bankok az elmúlt 10 évben törvénytelenül működtek. A felügyeleti szervek pedig 10 éven keresztül tétlenül nézték a bankok jogsértéseit.
A Kúria ugyanakkor ítéletével visszamenőleg érvényessé tette a semmis szerződést. A Kúriának ez a döntése a fogyasztók jogfosztását és a bankok érdekeinek a védelmét eredményezi. A Kúria ugyanis rákényszeríti a fogyasztókat arra, hogy a törvénytelen szerződések fogságában maradjanak. A Kúria döntése azt az üzenetet hordozza a bankoknak, hogy nekik nem kell betartaniuk Magyarország törvényeit, mert ha kiderül, hogy törvénytelen szerződéseket kötnek, akkor azokat a szerződéseket majd az igazságszolgáltatás kijavítja.
Egy normális országban a jogrendszer nem adhat védelmet annak a banknak, amelyik semmis szerződéseket köt. Tévúton jár az a bíró, amelyik azt képzeli, hogy az igazságszolgáltatás feladata rendbe rakni egy bank semmis szerződéseit. A bankoknak vannak saját jogászaik, akiket a bank azért fizet, hogy jogszerű szerződéseket kössenek. Ha ezek a jogászok hibás szerződéseket kötnek, akkor annak a következményeit a banknak kell viselnie. A Kúria ítélete alapján a magyar bankok megszüntethetnék a jogi osztályaikat, mert a bankok szerződéseinek az érvényességét nem a bankok jogászai, hanem a közpénzen fenntartott Kúria biztosítja.
A Kúria ítélete ezért összességében nem a fogyasztóvédelem sikere, hanem annak a jele, hogy Magyarországon nincs független igazságszolgáltatás. Az ítélet annyira átgondolatlan, hogy annak egy jogállamban teljesen abszurd következményei lennének.
A Kúria bírái egy történelmi lehetőséget szalasztottak el. A Kúria ítéletével le- és megbuktathatta volna az aktuális pénzügyi és politikai elitet. Magyarországra az egész világ tisztelettel és megbecsüléssel tekintene, ha a Kúria bátran kiállt volna a jogállami értékek mellett. E helyett most a világ továbbra is úgy tekint Magyarországra, mint egy korrupt, elmaradott országra, ahol a bírói elit kiszolgálja a politikai vezetés érdekeit.
Pénz és jog 1A Kúria döntése nem csak a devizahitelesek számára hordoz üzenetet, hanem az egész magyar társadalom számára. A bírósági eljárások kimenetele ugyanis Magyarországon nem attól függ, hogy mint mond a törvény, hanem attól, hogy melyik félnek van nagyobb befolyása az igazságszolgáltatásra. Egy jogállam nem így működik, ezt a szakirodalom jogi önkénynek nevezi.
Ilyen állapotban a magyar igazságszolgáltatás alkalmatlan arra, hogy biztosítsa Magyarország demokratikus berendezkedését. Mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás ilyen módon működik, az ország lakossága ki lesz szolgáltatva az aktuális pénzügyi és politikai elit kénye kedvének. Magyarország csak akkor fog egy sikeres és erős országgá válni, ha az igazságszolgáltatás működése alapjaiban megváltozik.
A következő napokban közzétesszük weboldalunkon a Kúria ítéletéről szóló álláspontunkat; aztán bemutatjuk, hogy milyen abszurd következményei lennének a Kúria ítéletének, ha azt a bankok, a PSZÁF és a közjegyzők komolyan vennék; végül pedig megmutatjuk, hogyan lehet(ne) a végrehajtási eljárásokat leállítani kereset indítása nélkül is.
SzRTI megjegyzés:
Figyelem, bár a fenti linken ugyan nem, de az oldal más felületeiről, – néhány perc szörfözés után, rosszindulatú kód érkezhet gépünkre. (Feltehetően az oldalra történt ellenséges behatolás miatt).
Úgy látszik a PITEE valamit nagyon jól csinál, ha ennyire támadják.

V, a gerilla közgazdász tudósítása

Micsoda hétvége! Miközben idén július 4-én szomorú szívvel emlékeztem meg szeretett hazám haláláról és a világ egyik legnagyszerűbb gazdaságának elpusztításáról, elképesztett, hogy milyen sebességgel rohan vesztébe az amerikai és tulajdonképpen az egész tőzsde.
Hihetetlen mértékű kötvényeladásokat tapasztalunk és erre már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettem olvasóimat. A ravaszt az alapkezelők húzták meg, miközben a dollár nevű adósságbombától próbáltak megszabadulni.
Az elmúlt hónapban közel 100 milliárd dollár értékben adtak el kötvényeket a nagyfiúk, a PIMCO-val az élen. A bukáshoz túl nagy bankok alapkezelői idegesen figyelik a fejleményeket. Érzik, hogy süllyed egy hajó, miközben a cápák már gyülekeznek, hogy az árutőzsde jelentette part biztonsága felé úszókra lecsaphassanak. Egyesek talán arra számítanak, hogy a Fed a megmentésükre siet egy újabb kötvényvásárlási szteroiddal. A kötvénypiacot egyetlen hajszál választja el a teljes összeomlástól és jelen esetben a Japán zsenik az elsőszámú vesztes jelöltek.
Könnyen lehet, hogy a központi bankok közötti legújabb együttműködés eredményeként mind elkezdenek őrült tempóban amerikai kötvényeket vásárolni. Végtére is a tőzsde kétszeresét képviselő kötvénypiac összeomlása az egész világgazdaság összeomlását hozná.
Érdekes jelenség a fennálló ezüst és aranyhiány is. Bár a papírnemesfémek piacát mesterségesen lenyomták, a fizikai piacok továbbra is jól teljesítenek. Már senki sem hisz a nyugati bankok színjátékának, bűneik egyre nyilvánvalóbban látszanak. Olyan hírek is érkeztek az utóbbi napokban, hogy a Londoni Aranyrúd-piac Szövetségnél (LMBA) is hiány van, azonkívül a szállítások is késnek. A beszámolók szerint a várakozási idő akár a 100 napot is elérheti, amire nem volt még példa.
Az átverést keleten is kezdik felismerni, és ezt a piacokon lehet leginkább megfigyelni, a toxikus adósságban fuldokló Japán kivételével. Néhány napja bizonyos piacok, mint a SENSEX és Shanghi például 300 pontot estek, miközben Japánban szinte változás nélkül zártak az árfolyamok. Ez teljesen értelmetlen, kivéve, ha tudjuk, hogy az adott gazdaságot a központi bank tartja életben, a kormánnyal és a bennfentes pénzintézetekkel együttműködve. Ezt nemcsak Japánban figyelhetjük meg. Ugyanezt a modellt követi Nagy-Britannia, az USA és az EU is.
Hol találunk egy szabadpiacot ebben a szabad világban?
Pontosan. Sehol. A részrehajlás világában élünk, ahol az átlagpolgár maximum arra jó, hogy bakot tartson.
Elmondok még valamit. Ma hajnalban volt egy látomásom. Fekete belbiztonsági páncélozott járműveket láttam, az utcákon káoszt, lázongást, bezárt benzinkutakat, a néhány nyitva tartó kútnál pedig 15 dolláros benzinárakat (900 Ft/liter). Keselyűket és varjakat láttam és tömegeket, mintha egész New York útra kelt volna. Majd egy hang azt kérdezte: „Mit gondolsz, mikorra vonatkozik mindez?” – az előtte látottakra utalva. Majd a válasz (ami tudom, hogy Istentől jött): „90 nap”.
Egész nap máshol jártak a gondolataim. Érkeztek a tőzsdei adatok, de amikor az ember tudja, hogy a számok már semmit sem jelentenek, mert manipulálják őket és az egésznek hamarosan vége, mit számít mindez? Imádkoznunk kell.
Figyeljük a kötvénypiacot. A dollár vagy a japán Nikkei mozgása semmit sem jelent. Hogyan is nyűgözhet le valakit egy bűvészmutatvány, miután megismerte a trükköt? Szomorú szívvel írom ezeket a sorokat. Az olcsó kis bűvészek kifogytak a trükkökből és a műsornak hamarosan vége. A nyári forróság lesz az utolsó emlék a történelem következő zűrzavara előtt.
Imádkozzunk, hogy Isten adjon még egy kis időt a felkészülésre.
- „V”, a gerilla közgazdász

Forrás: SteveQuayle.com

Credo – Horváth Sándor




Mert a haza nem eladó.
Ezüst pénzre sem váltható.
Mert a haza lelked része,
Határait belédvéste
Ezer éve,
Ezer éve a hit.

Mert a haza kereszted is.
Betlehemi csillagod is.
Hiába tiporták hadak él,
Hiába tiporták hadak él.
Mert a haza
Mert a haza
Te magad vagy.

Mert a haza minden,
Kínokkal születő mozdulat,
Mit rejt és nem felejt az agy.
A haza te magad vagy.

MSZF: A devizahitel probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik

A devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik. Az államnak fel kell lépnie a hitelkárosultak védelmében, a kormánynak közérdekű keresetet kell benyújtania a hibás terméket forgalmazó bankokkal szemben – erősítette meg álláspontját a Magyar Szociális Fórum (MSZF).
 MSZF: A devizahitel probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik
Az emberi és társadalmi jogokért küzdő civil mozgalom helyesnek tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában felülvizsgálta eddigi álláspontját, miszerint „Magyarországon Európában egyedülálló módon kisegítették a devizahiteleseket”. Az MSZF helyesnek tartja, hogy a miniszterelnök szájából is elhangzott a hibás termék kifejezés.
A szavakat most tetteknek kell követniük! A politikai vezetés több éves késlekedése miatt nincs lehetőség sem további kivárásra, sem latolgatásra! Az áldozatok mellé kell állni, és kártalanítani kell őket! A Magyar Szociális Fórum azt követeli a kormánytól, hogy cselekedjen több százezer Hitelkárosult érdekében. Ismételten felajánljuk mindeddig nem igényelt segítségünket a kormánynak a devizahitel-probléma megoldására. Újból kérjük a miniszterelnöktől, hogy fogadja Róna Péter vezette küldöttségünket, hogy mielőbb megnyugtató megoldást nyerjen az ügy” – áll a közleményben.
Az MSZF szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldásának kulcsa a kormány kezében van, finanszírozását pedig abból a pénzből kell megvalósítani, amit a bankok már beszedtek a hitelkárosultaktól.
Az MSZF pénteken újból közzétette a devizahitelesekkel egyeztetetten két éve megfogalmazott követelését.

  • A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
  • A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
  • A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
  • A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.
  • Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
  • A bankok térítsék meg a Hiteleseknek okozott kárt, kártalanítsák és kárpótolják a megkárosított embereket.
  • A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba. 
  • A végrehajtás kriminalizálódik. Ezért azonnali leállítását követeljük. A bankok nem adhatják el követelésüket, és eredeti áron kötelesek visszavásárolni azt.

Az MSZF devizahitelesekkel egyeztetett álláspontja szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik.  Az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében. Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie a fenti követelések 1-6 pontjaiban foglaltaknak. (A 7-ik pont teljesítése külön feladat.)
Az átfogó rendezés eléréséig meg kell tiltani az árverezéseket és a kilakoltatásokat-tartalmazza az MSZF állásfoglalása.