2012. január 28., szombat

Csődbe ment Spanyolország negyedik legnagyobb légitársasága

Spanyolország negyedik legnagyobb légitársasága, a Spanair működése leállt, mivel nem sikerült megmenteni a vállalatot a pénzügyi csődtől. A Spanair péntek éjjel beszüntette minden járatát, miután az utolsó pillanatban sem sikerült megállapodni a katari légitársasággal a vállalat finanszírozásával kapcsolatban.
Több mint 3500 alkalmazott veszítette el az állását a döntés miatt. A csőd közvetlen érint mintegy 22000 utast is, mivel csak ezen a hétvégén 380 belföldi és nemzetközi járatot töröltek.
A Spanairt működtető térségi kormányzatok nyomás alatt vannak, mivel a forrásaik egy részét a központi kormányzat költségvetésének megsegítésére kell átcsoportosítaniuk, hogy teljesítsék az éves hiánycélt. A Spanair már évek óta próbál olcsóbb gépeket működtetni, de a hitelezőkkel rendszerint nem tudnak megállapodni, saját forrásból pedig nem tudják fedezni a kiadásokat.
Az európai gazdasági válság kezdete óta a Perzsa-öböl térségének országai jelentős befektetéseket eszközöltek az eurózóna vállalataiba.
Molnár István

Portugáliában munkabeszüntetés miatt akadozik a tömegközlekedés

 

Portugáliában a tömegközlekedési vállalatok munkásai egy napos munkabeszüntetést hirdettek tiltakozásul az ellen, hogy az állam módszeresen leépíti a szektort, és emiatt tömeges elbocsátásokra, illetve fizetéscsökkentésekre kell számítani. A munkabeszüntetés már kora reggel megbénította a közlekedést a fővárosban, Lisszabonban hatalmas dugók alakultak ki.
A kormány a tömegközlekedés átalakítására készül, mivel az állami közlekedési vállalatok 17 milliárd euró hitelt halmoztak fel, ami az ország éves termelésének közel 10%-a, és nem tudják fizetni tartozásaikat. A tömegközlekedés helyzete miatt Portugália az IMF-hez fordult újabb hitelekért - az IMF pedig mi mást kért volna cserébe, mint megszorításokat, és "költségcsökkentést". (tömeges leépítések)
Molnár Istvá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése