2012. január 20., péntek

Tiltott abortusz: több abortusz?

Veszélyezteti a nők egészségét az abortuszok világszerte növekvő száma – írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése a BBC tudósítása szerint.
A világon évente 28 abortusz jut ezer nőre, a klinikai segítség nélkül végrehajtott magzatelhajtások aránya viszont az 1995-ös 44 százalékról 48 százalékra nőtt 2008-ra. 
1995 óta csökkent az abortuszok száma világszerte, de 2003 és 2008 között megint emelkedett, és 2008-ban 2,2 millió abortusszal többet hajtottak végre, mint 2003-ban. A fejlett világban ugyanakkor az abortusszal végződő terhességek aránya 36-ról 26 százalékra esett 1995 és 2008 között. 
A jelentés ugyanakkor azt állítja, hogy azon országokban, ahol szigorú abortusztörvény vagy tiltás van, nem csökkent az abortuszok száma. Afrikában – ahol gyakori a szigorú abortusztörvény – a magzatelhajtások 97 százaléka „nem biztonságos” módon történik. Az abortuszok 86 százalékát a fejlődő országokban hajtották végre 2008-ban, és az összes végrehajtott abortusznak úgyszintén a fele volt „nem biztonságos”.  
Beverly Winikoff, egy New Yorkban székelő, a „biztonságos abortusz” lehetőségéért küzdő szervezet, a Gynuity elnöke a Lancet című lapban a BBC szerint azt írta: az adatokból kitűnik, hogy azok a nők, akik el akarják vetetni magzatukat, ezt meg is teszik, akár tiltja ezt a törvény, akár nem. Ahol van lehetőség a „biztonságos abortuszra”, ott az abortuszon áteső nők halálozási rátája szinte elhanyagolható, és 14-szer kisebb, mint ott, ahol nincs. Nyolc kismama halálából hetet a nem biztonságos (azaz nem orvosi segítséggel, titokban, stb.) végrehajtott abortusz okozza – jelenti ki Winikoff, aki szerint az abortusz elítélése és betiltása nem megoldás, csak ront a helyzeten. 
Ezzel szemben Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke a Magyar Kurír kérésére kifejtette: az abortuszpártiak azt szokták mondani, hogy hozzávetőlegesen kétszázezer nő hal meg évente az illegális abortuszban egészségügyileg megbízhatatlan körülmények között. Ezt az állítást azonban semmi nem támasztja alá. A kérdés tehát marad: valójában hány nő hal meg évente napjainkban a világon illegális abortusz miatt?
Néhány egyszerű számítással a valósághoz közelítő adatot kaphatunk. Az Alan Guttmacher Intézet (Egyesült Államok) becslése szerint  a mortalitási arány százezer nő közül 0,6. E számítás alapját az a feltételezés képezi, hogy az illegális abortuszok hússzorta veszélyesebbek, mint a legális körülmények között elvégzettek, vagyis világszerte 12 elhalálozás jut százezer nőre – vázolja Téglásy. – E szerint az illegális-legális arány között kétszeres a különbség. Ezt az arányt szokta idézni lépten-nyolmon a Tervezett Szülőség (Planned Parenthood) és a Nemzeti Abortuszjogokért (NARAL) abortuszpárti propagandagépezete. Az Alan Guttmacher Intézet tehát azt feltételezi, hogy évente 26-31 millió legális abortuszt végeznek ezekben az országokban, miközben 10-22 millióra teszi a titokban végzett terhesség-megszakítások számát. A fenti statisztikák szerint csak arra a következtetésre juthatunk, hogy maximum 2640 nő hal  meg évente illegális abortusz miatt – mutat rá az Alfa Szövetség elnöke.
Hozzáteszi: a fenti adatsorok teljes mértékben abortuszpárti statisztikák alapján készültek, ezért nem vethető fel velük szemben az „életpárti elfogultság” vádja. Ebből következően az abortuszpártiak kétszázezer illegális abortusz miatti anyai elhalálozásra vonatkozó állítása nem más, mint 7,500 százalékos túlzás! (Téglásy Brian Clowes: The Facts of Life - Az élet tényei – című kötetére hivatkozik.) 
Az elnök megjegyezte azt is: teljesen függetlenül az abortusz legalizált vagy illegális jelenlététől, világszerte csökken az anyai halálozások száma, ami a mindenfelé bekövetkező jelentős egészségügyi fejlődés következménye. És mégis: az abortuszt illegálisnak tekintő Írországban, amelynek orvosai lényegében ugyanazt az orvosi képzést kapják, mint angol társaik, sokkal alacsonyabb az anyai elhalálozás, mint az abortuszt egyébként legalizáló Nagy-Britanniában! Lengyelországban az abortusz lehetőségét szigorító 1993. évi törvény meghozatala óta egyetlen anyai halálozás sem történt, ami az illegális abortuszok, illetve az abból következő anyai halálozások teljes hiányát jelenti – mutat rá Téglásy Imre. Ezek szerint tehát nem a törvények szigorúságától, hanem az egészségügyi állapotoktól függ elsősorban, hogy hányan halnak a terhes nők közül abortusz miatt.
Magyar Kurír (szg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése