2012. február 11., szombat

A görög nép nyaka körül kötél - a parlament elfogadja a megszorítástv

A görög parlament elé terjesztették azt a törvénytervezetet, ami az IMF, az EU és az EKB hármasa által diktált "reformokat" tartalmazza, és amiért cserébe az ország megkapná a következő 130 milliárd eurót.
Lukász Papadémosz, az EKB volt alelnöke (most görög miniszterelnök) szombat reggel bejelentette, hogy nagy az egyetértés (azon a téren, hogy kell a pénz). Az Európai Unió, a Valutaalap és az Európai Központi Bank közös követelései közt szerepel a minimálbér 20%-os csökkentése, 150000 a közszférában dolgozó alkalmazott kirúgása és a nyugdíj-kiegészítés 15%-os csökkentése. A nagy egyetértés jegyében Papadémosz kijelentette, hogy aki ez ellen fog szavazni, az nem maradhat a kormányzatban. Az újabb megszorítások elleni tiltakozásként a kormány hat tagja lemondott. (hogy valójában milyen zsarolások lehetnek a háttérben, azt csak sejteni lehet)
Azt is kijelentette, hogy mindezt azért, mert az államcsőd káoszhoz és irányítatlan társadalmi robbanáshoz vezetne. A kulcs az irányítatlan szóban rejlik, mert az irányított annyit jelent, hogy egy kétségkívül nehezen manipulálható népfelkelés helyett inkább lassan eresztenék le a gőzt. Így elkerülnék azt a bizonyos robbanást, és az EKB volt alelnöke Görögország élén maradhat.
A görög parlament vasárnap szavaz a megszorításról. Ha nem fogadják el, Athén csődbe megy még a március 20-i adósságtörlesztés előtt. Hogy ezt mégis hogyan gondolják, az nem teljesen egyértelmű, ugyanis ha egy ország már csak adósságból tudja fizetni az adósságot, az azt jelenti, hogy a vezetés alkalmatlan a feladata betöltésére. A görög probléma ennél összetettebb, mivel a vezetés célja pont az, hogy a gazdaság önállóan életképtelen legyen, de a gondok ne mérgesedjenek tovább azon a ponton, hogy az irányítást már nem tudják megtartani.
A bejelentés hatására pénteken tömeges tüntetés kezdődött közvetlen a parlament épülete előtt. A rendőri erők könnygázzal oszlatták volna a tömeget, amire a tüntetők molotov-koktéllal, üvegekkel és kövekkel válaszoltak. Eddig három tüntetőt tartóztattak le, tízen megsérültek.
Fenyvesi Áron

Brüsszel lefejezte a görög politikai szervezeteket - több mint 40 képviselőt zártak ki saját pártjából

Görögország Nagypáholya. A helység üres, mind a parlamentben vannak.
Az EU/IMF/EKB diktátumot 199 igen, és 74 nem szavazattal fogadták el nyílt szavazással. Korábban a miniszterelnök bejelentette, hogy aki nemmel szavaz, nem maradhat a kormányzatban, ami Brüsszel diktátumának is tekinthető, hiszen a görög miniszterelnök az EKB volt alelnöke. A szavazást tíz órányi feszült vita követte a zavargásokkal és a rendfenntartással kapcsolatban. A miniszterelnök szerint "ideje lenne végre elismerni, hogy Görögország az EU integráns része", és a megszorításokat azzal indokolja, hogy Görögország többet költ, mint amennyi bevétele van. Hogy miért nem az EU által diktált projektek megvalósítását fogja vissza, az értelemszerűen szóba sem került. A páholy a parlament ezzel kijelentette, hogy nyíltan szembemegy a népakarattal.
A szavazást követően az Európai Unió lefejezte a főbb görög pártokat. Brüsszel helytartója kijelentéseinek megfelelően, aki nemmel szavazott, az nem maradhatott a kormányzatban. Percekkel a szavazás eredményének kihirdetése után 21 képviselőt zártak ki az "Új Demokrácia" pártból. Azt követően Papandreu pártjából zártak ki 22 képviselőt, majd még egy politikus lemondott a szavazást követő vita alatt. Kizárták pártjából a védelmi miniszter és a belügyminiszter helyettesét. (Konstantinos Markopoulos, Margaritis Tzimas). A Paszok pártból kizártak közt ott voltak a Papandreuhoz közel álló politikusok, mint haris Kastandidis volt igazságügyi miniszter, Spyros Kouvelis (aki a szavazás előtt függetlennek nyilvánította magát), a Paszok alapító tagja Vaso Papandreu, és a korábbi munkaügyi miniszter Louka Katseli. A vita vége felé újabb két politikust kizártak az Ortodox Pártból.
A diktátum értelmében Görögország megkapja az újabb, 130 milliárd eurós hitelcsomagot, és leírják a magánhitelezőkkel szembeni adósságok egy részét. Hitel helyett hitelt kaptak, cserébe a kormány 15%-al csökkenti a nyugdíj-kiegészítéseket, 20%-al csökkenti a minimálbért, és 150ezer a közszférában dolgozó lett munkanélküli egyik napról a másikra. De a kormány politikusai szerint ezzel még mindig nincs vége: a kizárásokat követően Lukasz Papadémosz bejelentette, hogy a február 16-i Eurócsoport találkozón egy újabb megszorító csomag kapcsán fog egyeztetni.
A szavazás után azonnal összehangolt hackertámadás kezdődött a főbb kormányzati honlapok ellen. Az Anonymous hackercsoport elérhetetlenné tette a védelmi minisztérium és a rendőrség honlapját is. A városban a tegnapi szavazás óta a káosz az úr. A szavazást követően a városközpontban azonnal kigyulladt egy bank és egy kávézó épülete. A lángok később átterjedtek a szomszédos mozi épületére is. Az athensnews tegnap esti információi szerint a tüntetők 35 bankot, boltot és mozit gyújtottak fel a fővárosban. 54-en sérültek meg az esti utcai harcokban, és 25 embert tartóztattak le.
Reggel a rendőrség összesített információi is megjelentek, a fővárosban összesen 150 bolt lett kifosztva, 48 épület égett le, többszázan sérültek meg az összeütközésekben és 130 embert tartóztattak le Athénban. A városban mindenhol füst terjeng, a rendőri erők minden nagyobb csoportosulásra könnygázzal lőnek.
Videó az athéni zavargásokról:

Molnár István

A görög rendőrszakszervezetek elfogatóparancsot adnak ki az EU/IMF tisztviselőkre

Görögország legnagyobb szakszervezete bejelentette, hogy elfogatóparancsot adnak ki az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap hivatalnokai, illetve az újabb megszorításokat hirdető politikusok ellen. A rendőrszakszervezet zsarolással, a demokrácia és a nemzeti függetlenség felszámolásával vádolta az eurokratákat, és közölte, hogy az első célpont az IMF vezetője lesz. "Mivel tovább folytatják ezt a pusztító jellegű politikát, arra figyelmeztetjük Önöket, hogy nem fognak minket a testvéreink elleni harcra kényszeríteni. Nem szállunk szembe szüleinkkel, testvéreinkkel, gyermekeinkkel és semelyik állampolgárral sem, aki változást követel a politikában." A szakszervezet, amely ezt a nyilatkozatot kiadta, képviseli a görög rendőrök kétharmadát.
Úgy tűnik, a görög rendőrszakszervezet megtalálta a szabadkőműves elit gyengepontját, ami minden országban tabunak számít. Európában minden egyes politikus, aki a hatalom közelébe kerül, szabadkőműves. A hatalom közelébe csak úgy juthat, ha leköteleződik, ami többnyire törvénytelenséget jelent. Ez azért szükséges, hogy ha nem hajtja végre a felettes utasításait, a hatalomból törvényes eszközökkel azonnal eltávolítható legyen. A görög rendőrség rájött, hogy az összes (!) politikus a jelenlegi törvényi szabályozás segítségével kiiktatható. Minden egyes politikus esetében elő lehet szedni valamit, amivel zsarolható, és a felettes még pluszban zsarolás miatt is büntethető. Ez igaz minden európai államra, így Magyarországra is. Egy ilyen zsarolási alap lehet egy korábbi sikkasztási ügy, vagy akár a külföldi kollégiumban lehallgatott hálószoba... Szima Juditot nem véletlenül állították félre! Egy hazafias, a hatályos törvényeket betartó rendőrség a legnagyobb veszélyt jelenti a szabadkőműves diktatúrára.
Csak is kizárólag ezért van törvénybe iktatva a mentelmi jog. Azonban egy olyan helyzetben, ami nemsokára minden európai államban előáll, ez senkit nem fog érdekelni. Egy valós érdekképviseletet jelentő rendőrszakszervezet a hatályos jogszabályok alapján azonnal előzetes letartóztatás alá tehet bármely politikust, és a rendszer rendezőelve a garancia arra, hogy találnak is valamit, amivel börtönbe juttatható.
Akkor lenne tele a gatya, lenne azonnal munkahelyteremtés!
A szakszervezet által megfogalmazott felszólítást az Európai Központi Bank vezetőjének, és az európai Bizottság korábbi vezetőjének is címezték. A görög parlament előtt tömeges tüntetések kezdődtek, és a rendőrök közül rengetegen a fenti nyilatkozat értelmében nem vették fel a szolgálatot, mert a hatalom jelenleg a nép utolsó forintjait venné el a megszorításokkal, és ehhez a rendőrségnek kellene közreműködnie.
Ez az eredménye annak, ha a rendőrt szembe akarják állítani saját népével!
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése