2012. szeptember 20., csütörtök

Folyékonnyá vált Szent Januarius vére Nápolyban

Szent Januarius (San Gennaro) ünnepén, szeptember 19-én bekövetkezett a csoda Nápolyban, amikor a várost oltalmazó szent ampullákban őrzött, megalvadt vére – az évszázadók óta tartó hagyománynak megfelelően – ismét folyékonnyá vált.
A dél-olaszországi város székesegyházában szerda reggel óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Nápoly minden lakója részt vett a várost és egész Campania tartományt oltalmazó San Gennaro csodatételén. A szertartáson 12 rab is jelen volt, a nápolyi börtönök elítéltjeinek képviseletében.
Crescenzio Sepe bíboros, Nápoly érseke a magasba tartotta a szent vérét tartalmazó két ampullát, amelyben a máskor megalvadt vér szemmel láthatóan folyékonnyá vált. A hívők tapssal köszöntötték a csodát és megcsókolták az ereklyéket.
A gazdasági válságban „kedvező és segítő jelnek" nevezte a csoda megismétlődését Sepe bíboros. Homíliájában rákos daganatnak nevezte a Nápoly fejlődését és jövőjét gátló szervezett bűnözést és erőszakot. 
Szent Januarius vére egy évben háromszor válik folyékonnyá. Amint arról korábban is írtunk: a Dél-Olaszországban 272-305 között élt és mártírhalált halt San Gennaro megalvadt vére először akkor lett folyékony, amikor ereklyéit a IV. században a nápolyi dómba szállították. Az egyik ampulla háromnegyedig van vérrel, a másik csak félig, mivel a vér egy részét III. Károly király a XVI. században Spanyolországba vitte.
A szentről San Gennaro vére címmel Márai Sándor 1957-ben írt regényt.
MTI/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése