2012. november 29., csütörtök

A fiatalok számára a virtuális világ is olyan, mint a valóság

A barcelonai Ramón Llull Egyetemen végzett felmérés szerint a felnőttek eszköznek, a fiatalok a valóság kiterjesztésének tartják az internetet.
A hároméves felmérésben százhúsz barcelonai, madridi, zaragozai, sevillai és Santiago de Compostela-i diák és hatvan felnőtt vett részt. A kutatás vezetője, Jordi Busquet szociológus elmondta: a fiatalok számára a valós és a virtuális tevékenység „két párhuzamos valóság, és mindkettő az életük része.” A közösségi oldalak oly mértékben életük részévé váltak, hogy „alig van különbség” napi tevékenységük és Facebook-posztjaik között. Noha a függőség kérdését nem vizsgálták, kitűnt, hogy sok fiatal annyira nem tud a közösségi oldalak nélkül élni, hogy egész nap elérhető a neten.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy a fiatalok óvatosak abban, hogy ismeretleneket nem jelölnek vissza ismerősnek; ugyanakkor óvatlanok abban, amit magukról közölnek, mert „nem fogják fel, hogy az internet nyilvános tér”. Jordi Busquet szerint ezzel a naivitással sokszor olyan képeket tesznek föl magukról, amelyek miatt később – például amikor majd állást keresnek – kellemetlen helyzetbe kerülhetnek.      

A felmérés szerint azok a felnőttek, akik nem sajátították el az új technológiák használatát, általában vagy tiltják vagy teljesen szabadjára engedik a fiatalok internethasználatát. Busquet szerint a legjobb, ha a felnőtt a virtuális világban is „kíséri” a fiatalt, még ha ez nem is egyszerű. A vizsgálat arra is rávilágít, hogy a családok általában sokkal pozitívabban állnak az internethez, mint az iskolák. Sok iskola modernizálta technikai felszereltségét, tanítási módszereit azonban nem. Ezek az intézmények „hátat fordítanak a közösségi hálózatoknak”, ami tanári tekintélyvesztéshez vezethet, mivel a diákok rendkívül kritikusak az új technológiákban járatlan tanárokkal szemben – idézi a szociológust a CNA.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése