2013. január 14., hétfő

Hetvenezer hívő él munkatáborokban Észak-Koreában

A Nyitott kapuk elnevezésű szervezet a világ több mint hatvan országában támogatja az üldözött keresztényeket.
Köztudott, hogy a vallásüldözés drámája növekvőben van világszerte, azonban a legfrissebb adatok szerint a jelenség legnagyobb mértékben a keresztényeket sújtja. Ez derül ki a Nyitott kapuk 2013 jelentésből, miszerint tizenegy éve Észak-Korea vezeti azoknak az államoknak a listáját, ahol a legnehezebb kereszténynek lenni. A kommunista állam erőszakosan tilt minden vallást. A keresztényeket a rendszer ellenségének tartják, letartóztatás, börtön, kínzás, sőt nyilvános kivégzés vár rájuk. A munkatáborokban mintegy 70 ezer hívőt tartanak fogva.

A Nyitott kapuk tájékoztatása szerint a kegyetlen elnyomás ellenére 400 ezerre becsülhető a katakomba-keresztények száma, amely egyre nő. A Nyitott kapuk 1955 óta tevékenykedik azokban az országokban, amelyekben a legnehezebb a keresztények helyzete.

Alapítója, András testvér Isten csempésze című önéletrajzi írásában számolt be arról, hogyan juttatta be annak idején a vasfüggöny országaiba a Szentírást. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az üldözött keresztényeknek még ma is szembe kell nézniük egyes országokban, az elszigeteltség. Nem juthatnak hozzá Isten Szavához, mivel veszélybe kerülhetnek, ha otthonukban Bibliát tartanak. El vannak szakítva Krisztus testétől, az Egyháztól, mivel megtagadják tőlük még a legalapvetőbb szabadságjogokat is, így nem léphetnek kapcsolatba más országok híveivel. A Nyitott kapuk szervezet több mint 60 országban van jelen, hogy támogassa az üldözött keresztényeket.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír



Továbbra is Észak-Koreában a legerősebb a keresztényüldözés


A „Portes ouvertes” francia evangélikus szervezet rangsorolása szerint a keresztényeket üldöző államok rangsorában az első tíz országból nyolc muzulmán többségű, a listára újonnan felkerült országok között pedig több, a Szaharától délre fekvő afrikai állam is szerepel.
Tizenegy éve folyamatosan Észak-Korea áll az élen a keresztényeket leginkább üldöző országok között – derül ki a „Portes ouvertes” (Tárt kapuk) nevű francia evangélikus szervezet január 8-án megjelent kiadványából. „50 ezer és 70 ezer közötti azon keresztények száma, akik kényszermunkatáborokban sínylődnek – olvasható a jelentésben, amelyet a La Croix francia katolikus napilap ismertet. – A nagymértékű üldözés Kim Dzsong Un vezetése alatt sem mérséklődött.”
A keresztényeket üldöző államok ötvenes listájának első tíz helyén Észak-Koreát Szaúd-Arábia, Afganisztán, Irak, Szomália, a Maldív-szigetek, Mali, Irán, Jemen és Eritrea követi. „Az első tízben nyolc muzulmán többségű ország szerepel” – jegyzi meg a kiadvány. Indiában, Indonéziában, Etiópiában és Maliban romlott a helyzet, illetve négy új, a Szaharától délre fekvő afrikai állam – Tanzánia, Kenya, Uganda és Niger – is megjelent a listán.
„Szent Pál mondatának nyomán – S az üldözésből mindenkinek kijut, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban. (2 Tim 3,12) – egybegyűjtjük a keresztényekkel szembeni ellenségeskedés mindennemű megnyilvánulásait, legyen szó szavakról vagy tettekről, a diszkriminációtól kezdve az erőszakos cselekedeteken keresztül a börtönbe zárásig” – mondta el Michel Varton, a Portes ouvertes igazgatója.
Az 1976-ban alapított evangélikus szervezet az adatgyűjtést helyi informátorokra támaszkodva végzi. Az élet több területére vonatkozó kérdőívet küld szét a helyi keresztény szervezeteknek és szakértőknek, de eredményeit egyéb kutatóközpontok – például a Pew Forum vagy a Freedom House – adataival is összeveti.
La Croix/Magyar Kurír


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése