2013. február 11., hétfő

Friss: lemond a pápa

A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.
A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.
XVI. Benedek benyújtotta a lemondását. A hírt a Vatikán is megerősítette. A 85 éves német Joseph Aloisius Ratzinger 2005-ben lett pápa, miután az elődje, II. János Pál meghalt. Ratzingert 78 évesen választották meg, ezzel ő lett minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája.
A Vatikán szerint a pápa pozíciója megüresedik, amíg meg nem választják utódját, de a Reuters-nek egy vatikáni tisztviselő azt mondta, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb ideig tart majd. A pápa lemondásának okait egyelőre mindenki csak találgatja, de a katolikus egyházat az elmúlt években több botrány miatt is támadások érték.
Tavaly már volt szó arról, hogy lemondhat a pápa - írja az index összefoglalójában: akkor állítólag úgy tervezte, hogy április 16-án, a születésnapján mond le. A Libero című olasz lap írt róla, de az okokat csak találgatta.
A Vatileaks-botrány keretében 2012 elején több titkos dokumentum került ki a Vatikánból, amiknek a többsége a bíborosok közötti belső harcokról és az államtitkárság pazarlásáról szólt. Az egyik irat szerint a kora és a tehetetlenség érzése megtörte a pápát, aki már csak vallásfilozófiai munkáin dolgozott, és eszerint úgy tervezte, a 85. születésnapján lemond.
Január elején komoly presztízsveszteséget szenvedett el a pápai állam: az olasz központi bank januártól felfüggesztette a vatikáni kártyás fizetéseket. A lépést azzal indokolták, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet. A bankot az elmúlt években számos botrány övezte – nemrég a vatikáni bank egy milánói számláját zárolták, 2010-ban 23 millió eurót zároltak egy vatikáni számlán -, ezekről a vatikáni ügyeket ismerő szakértők azt mondták, a pápai államban folyó hatalmi harcok részét képezhetik.

A Római Pápa lemondásának kérdését a hatályos Kánonjogi Kódex - egyházi törvénykönyv - szabályozza. A pápa érvényes lemondásához arra van szükség, hogy szabadon, ne kényszerhatásra hozza meg a döntését, illetve hogy megfelelően kinyilvánítsa azt.
A lemondást senkinek sem kell elfogadnia, hiszen a pápáé a fő hatalom, az egyházon belül nincsen felettese. A törvény arra nem ad választ, hogy milyen okokból mondhat le az egyház feje - mondta Érszegi Márk Vatikán szakértő korábban a hirextra.hu-nak.

XVI. Benedek lenne több mint 700 év után az első pápa, aki önként lemond az egyház vezetéséről. 1294-ben V. Celesztin pápa volt az első és eddig az egyetlen katolikus vallási vezető, aki önként visszavonult. XVI. Benedeket hét éve választották pápává, miután hosszú betegség után, 2005. április 2-án este 85 évesen meghalt II. János Pál, aki az egyházat 27 éven át vezette.


Urunk Jézus Krisztus,
Út, Igazság és Élet,
Istennek emberi arca
és isteni arca az embernek,
éleszd fel bennünk újra a szeretetet mennyei Atyánk iránt
és újítsd meg bennünk a keresztény lét örömét.

Jöjj elénk, és 
vezesd a lépteinket,
hogy téged kövessünk, téged szeressünk
Egyházad közösségében,
az eucharisztia ajándékának ünneplésében és megélésében,
keresztünk hordozásában,
a tőled kapott küldetés bátorságával.

Add nekünk mindig Szentlelked tüzét,
hogy megvilágosítsa gondolatainkat
és hogy ezen évszázad kezdetén felébressze bennünk
a vágyakozást a te szemlélésed után,
a szeretetet testvéreink iránt,
különösen is a szenvedők és a szomorkodók iránt,
és a lelkesedést örömhíred hirdetésére.

Mi, a te tanítványaid és misszionáriusaid,
tengerre akarunk szállni,
hogy népeinknek élete legyen és bőségben legyen,
és hogy szolidaritásban
felépítsék a testvériséget és a békét.

Jöjj, Urunk Jézus és küldj minket!

Mária, Egyházunk Anyja,
könyörögj érettünk. Ámen.


(XVI. Benedek Pápa imája a Latin-Amerika és Karib-térség
püspökeinek V. Konferenciáján)

V/ Imádkozzunk Benedek pápáért.
A/ Oltalmazza őt az Úr,
ajándékozzon neki hosszú életet,
áldja meg őt ezen a világon,
és ne szolgáltassa ki őt az ellenség befolyásának.

V/ Terjeszd ki kezed a te szent szolgádra.
A/ És fiadra, akit kiválasztottál.

Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése