2013. március 18., hétfő

Díjemeléssel jár a rezsicsökkentés

A gáz- és áramdíjak csökkentése mellett az egyéb lakossági szolgáltatások díjának csökkentésen dolgozik a kormány. Ahogy arról beszámoltunk, csökkentenék a szemétszállítás, víz és szennyvíz, kéményseprés és palackos gáz árát. Mivel egyes szolgáltatók sok helyen önkormányzati tulajdonban vannak, így vitatéma volt azok kompenzálása. Végül az érintettek maguk találtak "megoldást", eszük ágában sincs benyelni a kiesést.
Az önkormányzatok (élen a fideszes városvezetőkkel) a csökkenteni kívánt szolgáltatások díját ugyanis előre megemelték. Azaz a "csökkentéssel" a lakossági teher nem fog csökkenni, ugyanannyit fognak fizetni, mint korábban. A "csökkentésig" pedig többet. Így lesz a csökkentésből díjemelés!
A kérdés ezután csak annyi, hogy mit várnak így a többi szolgáltatótól?
Bányai Péter

Államosításra készül a kormány?


Az év eleji gáz- és áramdíjak csökkenése után a víz-, csatorna- és szemétdíjak csökkentéséről tárgyal a Fidesz frakciója gyulai ülésén. Az előzetes jelzések szerint tavasztól csökkennének a szolgáltatások díjai, átlagosan 10 százalékkal. Az eredeti javaslat kibővült a palackos gáz és kéményseprés díjainak szabályozására is.
A csökkentés szükségességéről egyetértés van a frakcióban. Vita tárgyát képezi viszont, hogy a sok esetben önkormányzati tulajdonú szolgáltatók kapnak-e kompenzációt? Az előzetes kommunikáció alapján ez nincs tervbe véve, mondván, hogy azok inkább kiadásaikat csökkentsék. Rogán Antal frakcióvezető utalt arra például, hogy a szóban forgó szolgáltatóknál a középszintű vezetők is nagy értékű szolgálati autókat használnak.
A párt elnöksége javasolja az áram-, gáz- és távhő díjainak további csökkentésére vonatkozó tanulmányok elképzelését is. A fogyasztóvédelmi szabályokat is módosítanák, védve a fogyasztókat a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal szemben. (Lásd például a visszaélésekről szóló minapi cikkünket - ide a postásos cikket kell linkelni, nem látom még fent.)
"Nyilvánvaló, hogy nem apró, nem egy-két százalékos mértékű csökkentésre gondolunk."
Ha nem értjük az eddig nem éppen szociális érzékenységéről híres kormány lépéseit, csak mögé kell nézni, mi lehet az intézkedések oka? A választás még odébb van, kampánynak korai. Stratégiai intézkedések végrehajtására viszont még van idő, itt lehet a kutya elásva. A pofátlanul nyerészkedő monopolhelyzetben lévő szolgáltatók számára ezek az intézkedések jelentős kiesést jelentenek, az eddigi aránytalan haszonnal szemben. Ezt várhatóan még tovább fogja fokozni a kormány, letörve a szolgáltatók nyerészkedését. Hogy mindezt a lakosság támogatása mellett, csak hab a tortán. A szolgáltatókat addig szorítják, míg a haszonkulcs kritikus lenyomásával alkuhelyzetbe kényszerülnek. Ez után sor kerülhet a vállalatok államosítására.
A kormány mentalitását ismerve ez nem egyszerűen a stratégiai vállalatok állami kézben tudása (ami számunkra mérvadó lenne), hanem a bennük lévő haszon - amit jelenleg a birtokló vállalatok fölöznek le - miatt fontos. Így a sikeres művelet után nem meglepő módon az árak ismét emelkedni fognak, és szép lassan - vagy gyorsan - visszakúsznak a kiinduló állapotba, vagy még a felé.
Ettől függetlenül a műveletet pozitívan kell értékeljük. Ennyivel kevesebb dolga lesz a jelenlegi rendszert váltó - remélhetőleg már nemzetérdekű - új rendnek.
Juhász Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése