2013. április 10., szerda

Gazdasági szemelvények

Egyik érdekessége volt az utóbbi napok tőzsdei eseményeinek, a magyar kötvények alakulása. Úgy néz ki, a most zajló folyamatok a forintban befektetőknek hátrányosak. A nyugati befektetők általában deviza alapú befektetéseket hajtanak végre, a magyarok számára kiemeltnek meghirdetett forint alapú papírok mára romokban hevernek. A forint alapú kötvények soha nem látott mélypontra zuhantak. Hasonló folyamatok zajlanak Lengyelországban is.
Nagy adok-kapok volt a japán tőzsdén is. Soros György erősen bírálta az új japán pénzügyi vezetést, mivel lépéseik a világpiaci folyamatokra károsan hatnak ki (Hazánk papírpiacába is erősen beleszóltak a japán gazdaságélénkítő lépések). A japán jegybank elnöke alaposan beszólt Sorosnak, és végrehajtották a meghatározott lépéseket.
Gigantikus válságot jósolnak
A legnagyobb angol elemzőintézet vezetője meglepő módon nyilatkozott. Szerinte, ha az IMF, Brüsszel, és az EU továbbra is a megszorító politikát fogja alkalmazni, olyan gazdasági válság jön, amilyet még nem látott a világ. Ugyanis a megszorítások vásárlás ellenes hangulatot teremtenek, és így az ipar nem tud fellendülni. E miatt nemsokára megkezdődnek a vezető iparágak létszámleépítései, és az ezzel járó negatív folyamatok. Nyilatkozatát több gazdasági szakember is alátámasztotta.
Bolondokháza volt a FED-nél is. Egymásnak szögesen ellentmondó vélemények, és meglepő zavarodottság a legnagyobb éves értekezleten, mivel a megkezdett gazdaságélénkítő program nem hogy nem használt, hanem a munkanélküliségi ráta aggasztóan - mondhatni drasztikusan - növekszik. Abban a pillanatban, amint "nem várt események" történnek, azonnali tanácsot hívnak össze. Ez a nem várt esemény aligha lehet más, mint a BRICS dollártartalékok piacra kerülése.
Az amerikai gazdasági válságot a haderő sínyli meg keményen. Az USA haderő repülőgép állományának harmada települ haza, és kerülnek kivonásra. Ennek azonban negatív gazdasági hatása lesz, mivel ezek a gépek hatalmas háttéripart kötnek le. Ez a háttéripar egyharmados csökkenését is magával vonja, ami sok tízezer munkahelyet jelent. E mellett 300 000 katonát vonnak ki egy év alatt, ami a munkanélküli adatokban erősen éreztetni fogja hatását.
A világkereskedelmi növekedés is elmaradt, hiába jósoltak fellendülést. A kereskedés a vártnál sokkal alacsonyabb volt, főleg a vasérc terén. Ez pedig csökkenő jármű, gép, és ipari termékgyártást mutat. Kis visszaesés után az arany ára tovább emelkedett, ami még továbbra is azt mutatja, hogy ebbe fektetik a tartalékokat, és még mindig nagy a kereslet rá. A nyugati világ a tőzsdéken keresztül akarja visszaszorítani a hatalmas kínai termékkiáramlást. Peking azonban nagyon felkészült, és a legkisebb jelre is azonnal ugrik, pillanatok alatt lépnek. A legerősebb fegyver a kezében van, mivel az USA legnagyobb állami értékpapír tulajdonosa.
Mindezek mellett a heti híreket stabilizációs, optimista, "na végre" hangulatú írások és hírek özönlötték el. Az euró nagy nehezen 300 forint alá kúszott, de ne örüljünk, nem a forint erősödött, az euró gyengült. Az euró gyengülése pedig mozgolódást okozott a tőzsdéken, így máris tele a sajtó a nagy kilábaltunk hangulattal. Sokan jelezték, mi is elmondtuk sokszor, a gazdasági hanyatlás nem egyenes vonalú, hanem hullámzó. A folyamat továbbra is negatív irányba mutat összességében.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése