2013. június 13., csütörtök

Népi ellenállás közepette kilakoltatták otthonából a 11 fős kőbányai családot

Kovács Róbert kőbányai fideszes polgármester utasítására a végrehajtó kedd délután kilakoltatta otthonából Faragó Ferenc Mihály 11 fős családját. A népes família kilakoltatása népi ellenállásba ütközött, és csak rendőri erő bevetésével tudták végrehajtani. A család az utcára került – jelentette a Magyar Szociális Fórum kedd este.
Az Otthonvédők reggel óta szembesültek Sóváry végrehajtóval, és rendőri kíséretével, és abban bíztak, hogy a kerületi vezetésen felülkerekedik a józan ész, és legalább addig otthonában hagyja a családot, amíg a tanév be nem fejeződik. De Kovács polgármester az utolsó lehetőséget is elszalasztotta a békés megoldásra: elutasította a Jobbikos Z. Kárpáti Dániel országgyűlési képviselő közbenjárását, valamint a Magyar Szociális Fórum szervezőjének felszólítását is, hogy halasszák el a kilakoltatást. Ezután 30-40 készenléti rendőr vette ostrom alá a Kápolna utca 13. szám alatti panelház ötödik emeleti lakását, szétvágták a köteleket, szétzúzták a védőpajzsot, és behatoltak Faragóék otthonába. A rendőrök sem gumibotot, sem gázsprayt nem használtak – tudatta Balogh Béla, a lakást belülről védő Koppány csoport vezetője. Horzsolásoktól eltekintve sebesülés nem történt. Négy személyt állítottak elő, köztük Tatár Józsefet, az Otthonvédő Tanács vezetőjét. Őket a X. kerületi rendőrkapitányságra szállították. A Koppány csoport ezért a rendőrkapitánysághoz vonult, hogy kiálljon odavitt tagjaiért, és szolidaritásáról biztosítsa őket. „A rendőrök durvák voltak, de a védők, beleértve a nőket is bátran viselkedtek a túlerővel szemben” – mondta Balogh Béla az MSZF szervezőjének. Volt, aki odaláncolta magát, és csak úgy tudták elvinni, hogy szétvágták a láncot – fűzte hozzá.
A rendőri akció 17.30 órakor fejeződött be. A család az utcára került. Faragó Ferenc Mihályné az épület előtt állt tanácstalanul, hiszen nincs hová menniük. Gyermekjogászra várt, hogy segítsen nekik.
A Magyar Szociális Fórum elismerését fejezte ki a három szervezet, a Koppány csoport, az Otthonvédő Tanács és saját aktivistáinak kiállásáért a kilakoltatás ellen. Kiemelte azoknak a bátor kiállását, akik fizikailag is védelmezték az asszonyt és gyermekeit.
Simó Endre, az MSZF szervezője embertelen, aljas eljárásnak minősítette a 11 fős család kilakoltatását, és emlékeztetett másik két hasonlóan embertelen és aljas eljárásra: a mindkét lábára amputált 68 éves Emma néni újpalotai kilakoltatására, és szétválasztására unokájától, akit egyhetes kora óta gyámként nevelt, valamint a 8 hónapos terhes asszonnyal szembeni kilakoltatási kísérletre, melyet társadalmi összefogással szerencsésen sikerült meghiúsítani. Simó fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Otthonvédő összefogás különböző világnézetű személyek és szervezetek között teremtődött meg, a Munkáspárttól a Koppány csoportig, mert mindnyájan erkölcsi kötelességüknek érezték a kiállást a család mellett. Hangot adott továbbá annak a tapasztalatának is, hogy a rendőrséget az állomány tagjainak akarata ellenére használják fel eszközként a társadalmi igazságossággal, és az élethez való jog tiszteletben tartásával össze nem egyeztethető célokra. A történtekért a közvetlen felelősség a végrehajtót és az önkormányzatot terheli ugyan, de ennél sokkal nagyobb felelősség terheli az ország politikai vezetését, mely eltűrte. Faragóék nem jószántukból váltak fizetésképtelenné, hanem azért, mert nincs munkájuk, nincs kellő jövedelmük ahhoz, hogy táplálkozásukon és gyermekeik iskoláztatásán kívül fizetni tudják a közüzemi terheket is. Ez a politika a jómódú, gazdag réteget szolgálja, nem a bérből és fizetésből élő dolgozó többséget. Ez a politika magára hagyja a legelesettebbeket, és úgy viselkedik velük szemben, mintha nem is volna rájuk szükség. Az ember semmibe vevésének ékes bizonyítéka az, amit a Faragó családdal műveltek – mondta.
Magyar Szociális Fórum, Szabad Riport Tudósító Iroda


Az otthonvédők győzelemre vannak ítélve!

Régen látott otthonvédő demonstráció Kőbányán, régen látott rendőri készültség és vereségbe csomagolt GYŐZELEM!
Mert dacára annak, hogy a tegnapi kőbányai kilakoltatás rendőri erő bevetésével mégiscsak megvalósult, nem volt hiábavaló az otthonvédők akciója!
Mert dacára annak, hogy az otthonvédő csoportok mintha kicsit “árnyékra vetődtek” volna tegnap, – Kőbányán árnyék mégsem vetülhet a mozgalomra!
“MINDEN RÁSZORULÓ MAGYAR EMBER SZÁMÍTHAT AZ OTTHONVÉDŐK FELTÉTLEN SEGÍTSÉGÉRE, AMENNYIBEN LAKÓINGATLANÁT NEM EGY ELKÖVETETT BŰNCSELEKMÉNY MIATT ÁRVEREZIK EL!”
Tegnap megvertek bennünket, de mi győztünk! A rendőrattak kezdetére igencsak megfogyatkozott létszámú védősereget a “Birodalmi Lépegető” kinézésű ifjonc sündőrök gond és szerencsére könnygáz nélkül, viszonylag kevés sérülést okozva felszámolták-miközben a Kápolna útról tömeg harsogta a GYILKOSOK! – GYILKOSOK! – rigmust, egyre közelebb-és közelebb araszolva a rendőrkordonhoz. Hirek szerint nem egy fiatal Sintér pribék arcán félelem ült, és volt olyan, aki a mai napon történő leszerelést forgatta fejében az átélt élmények hatására.
Tegnap fizikailag legyűrt bennünket a kapitalizmus! Hogy mennyire elszánt volt a döbrögista kőbányai helytartóság: a tűzoltók-miután felmérték a várható csata színhelyét-légvárakat telepítettek az esetleg vagy leugró, vagy a szűk folyosón való dulakodás lezuhanóinak felfogására. De ott voltak a mentők és a katasztrófavédelem is.
Megvertek bennünket tegnap! Minket, otthonvédőket! De álltuk a verést!
Márpedig az igazi keménység az, ha ütésállók vagyunk! Álltuk az “ütéseket”-de nem hátráltunk!
Hét otthonvédőt előállítottak Sintér pribékjei! Munkatársunk fültanúja volt egy beszélgetésnek, amely egy Kádár- címeres előállított és egy nyegle “kigyúrt fiatal droid” között zajlott le:
A “vytéz” szóvá tette a vörös csillagot a MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG címerében. A címeres-pólós így válaszolt:
- EZ A CÍMER AZ EMBERSÉG CÍMERE! Amikor ez a címer volt Magyarország hivatalos jelképe. – ez a lakótelep akkor épült a kőbányaiaknak! Amióta a jelenleg használatos címer dívik, csak lakóparkok épültek!
-De, amikor ez a címer volt divatban – habzott az ifjú vytéz, – az én sváb nagyszüleimet a Gulagra deportálták!
A címeres pólós rövid válasza így hangzott:
- Amikor ez a címer volt használatos-már nem voltak gulagok!
A vita elfajulásának egy idősebb rendőrhadnagy vetett véget! A címeres pólóst kacsintgatások közepette be is terelte gyorsan a mentőautóba ”alig sebeit elláttatni” az eü-személyzettel.
Amikor pedig ezt a Kádár címeres pólót viselő embert megbilincselve vezette két-viszonylag jóindulatú droid, a rendőrségi előállító kisbuszhoz, – felhangzott a “Vissza a Kádár rendszert!” – kórus!
De ha már itt tartunk!
Tegnap a Munkáspárt otthonvédőit (nem kevesen voltak együtt Simó Endrével és a Magyar Szociális Fórum csapatával), – vezető Urbánné Éva akciókészsége egészen magával ragadó volt! Egyfolytában a kilakoltatást elrendelő Helytartóság különböző szintű fogdmegjeivel veszekedett telefonon keresztül, megpróbálva kompromisszumos megállapodást kicsikarni a kerület uraitól, legalább a tanév végéig! Sajnos kitartását nem koronázta siker, pedig tudott “emelt hangon” is “tárgyalni”
Amikor pedig már ő is reménytelennek látta a dolgot, kalapozni kezdett! Piros sapkájába a jelenlévők és a járókelők körében rendezett gyűjtést 5 forintos alapon, a fuvarozó fogdmegek számára, hogy kifizeti nekik a fuvarköltséget, csak tekintsenek el az aljas megbízás teljesítésétől. A mogorva fuvarosok haragjától egy kordonos fiatal rendőr szimpátiája védte meg.
Végül is 1500 ft-ot kalapozott össze Éva, amely összeget ma banki úton a kilakoltatott család nevében átutalt a Helytartóság Vagyonkezelője számlájára! (Talán egy szendvicsre elég lesz valamelyik kényes gyomrú döbrögista nyaloncnak!)
Az otthonvédők ellen kivezényelt rendőri erő fizikai értelemben legyűrte az ellenállást!
DE MEGACÉLOZTA AZ OTTHONVÉDŐKET ÉS NAGYON KOMOLY TÁRSADALMI SZIMPÁTIÁT GERJESZTETT A MOZGALOM IRÁNT!
Márpedig az acélosságra nagy szükség lesz! Csak Kőbányán NYOLCSZÁZ EMBER KILAKOLTATÁSÁT TERVEZI RÖVID IDŐN BELÜL A DÖBRÖGISTA HELYI NYALONCGÁRDA!
De nem csak Kőbánya van terítéken Budapesten! A prolikerületek célközönségének sorra kerítése megkezdődött!
Holnap-június 13.-án Újpesten (Bp. IV.k.) a Béla-u. 17. számú házból kívánja kilakoltatni a Balázs házaspárt a politikusmaffia.
Reggel fél kilencre “kaptak” időpontot!
A hírt természetesen megosztották az otthonvédők egymással és a széles nagyközönséggel is, amelynek tegnapi kiállását és biztatását a Mozgalom mellett ezúttal is köszönik.
Ám a holnapi programajánlót újfent megismételjük:
BUDAPEST IV: K. BÉLA U. 17. DÉLELŐTT FÉL KILENC!  BALÁZSÉK!
(Az Újpest FC. stadionjához közel)
HOLNAP A KAPITALISTA HATALOM ISMÉT EGY MAGYAR CSALÁDOT KÍVÁN FÖLDÖNFUTÓVÁ TENNI!
Az otthonvédők ott lesznek Újpesten is!
Oda várunk minden szimpatizánst, sorstársat, és otthonvédőt!
Elszántak vagyunk! Akár meg is ölhetnek bennünket, de legyőzni sohasem fog nekik sikerülni!
Mert mi vagyunk győzelemre ítélve!
(Az előállítottak éjjel fél kettő tájban szabadultak! A meglehetősen kései-vagy inkább nagyon is korai időpont dacára, népes szurkolótábor lelkes ovációja közepette! Ők a X. kerületi Rendőrkapitányság épülete előtt várták a lefogottak szabadulását! Köszönjük ezúton is a kitartást és a biztatást az előállítottak nevében! A velük-velünk szimpatizáló, rendkívül barátságos és szolgálatkész X. kerületi rendőröknek pedig az emberséges-barátságos bánásmódot!)

 

Kilenc órán át tartottak ki az otthonvédők Kőbányán

  Szerző:

Kilakoltatás – Gyorsjelentés

- Kollégánkat is előállította a rendőrség -
2013. június 11. – Budapest, X. kerület (Kőbánya), Kápolna utca 13.
Reggel 8 órakor kezdődött volna a 11 gyermekes család hatósági kilakoltatása az önkormányzati bérlakásukból, egyetlen otthonukból, – mely kilakoltatást a tulajdonos fideszes X. kerületi önkormányzat rendelte el, a család tekintélyes számlatartozásaira hivatkozva. Ám az események olyan fordulatot vettek, hogy már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez a kilakoltatás nem fog olyan simán menni mint, mint ahogyan az a X. kerületben az utóbbi időben már megszokott volt.
Mert 8 órakor, a ház bejárata előtt a kilakoltatás ellen tiltakozó demonstráció kezdődött, – ezalatt több tucatnyi otthonvédő aktivista elbarikádozta magát odafönn a család V. emeleti lakásában.
Munkatársaink már az esemény kezdetekor azt érzékelték, hogy az embertelen kilakoltatások elleni tiltakozás az igazi közös pont, mely széles társadalmi összefogást valósít meg. Mind a kormány családellenes politikája ellen tiltakozó bal és jobboldal, valamint a széles néptömegek részéről.
A ház bejárata előtti törvényesen bejelentett demonstrációt a Magyar Szociális Fórum szervezte, Simó Endre vezetésével. Jelen voltak még: a Magyar Munkáspárt aktivistái, Urbán Éva vezetésével, valamint Fogarasi Zsuzsa, a Munkáspárt alelnöke.
De találkoztunk a demonstráción a kispesti jobbik tagjaival is, és később megjelent Tóth Balázs az LMP X. kerületi önkormányzati képviselője, majd Z Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője is.
Ezalatt, mint már korábban említettük, az Otthonvédő Tanács, a Koppány  csoport, a Nem adom a házam mozgalom, valamint a hozzájuk önként csatlakozott civil otthonvédők elbarikádozták magukat fönn a lakásban.
És mint később kiderült: Több, mint 9 órát ki is tartottak odafönt.
Alább a 9 órás kitartás, s az ezután következő eseményeknek a gyorsjelentését olvashatják, a feljegyzéseink időpontjaira bontva:
8:00 – A kapu előtt elkezdődött a tiltakozó demonstráció. Transzparensek molinók és a kilakoltatások elleni tiltakozó táblák.
Velük szemben a rendőrök, a végrehajtó, valamint kísérői. Simó Endre és Urbán Éva tárgyalnak a rendőrség képviselőjével, és a végrehajtóval azért, hogy függesszék fel a kilakoltatási eljárást.
A kilakoltatási eljárást foganatosító végrehajtó; Sóvári Ferenc (jelvény száma: 0014). – a sajtó előtt is vállalva nevét és arcát, – a következőket mondotta:
“Ő a saját hatáskörében nem függesztheti fel a kilakoltatási eljárást, ez csakis a X. kerületi önkormányzaton múlik. Ha az önkormányzat felfüggeszti, akkor ő azonnal leáll, és hazaküldi az embereit. A végső döntés az önkormányzaté. A végrehajtó a törvényes bírói ítéletnek szerez érvényt, – emberiességi és humánus szempontokat nem vehet figyelembe, a bírósági ítélettel szemben. De a végrehajtást bármikor fel lehet függeszteni, ha – a X. kerületi önkormányzat egy felelős döntéshozó képviselője kéri ezt.”
(Az a bírói gyakorlat és politikai célú törvénykezés, mely antihumánus és szembe megy az írott és íratlan erkölccsel, nem csupán embertelen, kártékony, hanem antidemokratikus is – a szerk.)
A végrehajtó ezen szavai után, a tüntetés szervezői telefonon próbálták elérni, az ügyben felelős döntést hozható személyeket. A X. kerületi polgármester nem volt elérhető, ezért Urbán Éva, a X. kerületi önkormányzat jogtanácsosát próbálta meggyőzni arról, hogy függesszék fel a végrehajtási eljárást, s ezzel együtt a mai kilakoltatást. Amikor nemleges választ kapott, kifejezte abbeli véleményét; miszerint szívből kívánja az önkormányzat tisztelt képviselőjének, hogy nemsokára hasonló helyzetbe kerüljön ő is, mint ez a család.
Ezalatt Simó Endre a rendőrség képviselőjével tárgyalt. Elmondta neki, hogy az önkormányzat hiába próbálja a végrehajtóra áthárítani a felelősség egy részét, – az igazság az, hogy a végrehajtó tájékoztatása szerint, – eddig még senki nem beszélt vele az önkormányzattól.
A rendőrség hivatalos jelenlévő képviselője; Varga Attila alezredes, a helyszín un. “rendbiztosa”. – Ez a státusz nem azonos a helyszínparancsnokéval, – hanem lényegében az érintett felekkel történő tárgyalásokra hivatott tiszt, a felmerülő gondok békés rendezése érdekében. (Ezt a tévénéző átlag ember “túsztárgyalónak” szokta nevezni, – ami igaz is, de csak részben, mert a tárgyaló rendbiztos tisztnek minden komolyabb természetű konfliktus békés megoldása a feladata).
8:30 – A ház kapujában megjelent egy felfokozott idegállapotú fiatal nő, – a kilakoltatandó család egyik tagja, aki kiabálva az öngyilkosságot említette a rendőröknek, ha bármilyen erőszakos cselekmény történik részükről.
Ekkor a jelenlévők, a rendőrség jelenlévő tisztjeit figyelmeztették arra súlyos felelősségre mely a vállukat nyomja abban az esetben, ha valaki a mai eljárás során komolyan megsérül, netán meg is hal, ahogyan az nem egyszer előfordult már a kilakoltatások során, az utóbbi években.
A lépcsőházból hallatszó ingerült hangok nemcsak a várható eseményekről is tájékoztatták az embereket, hanem arról is, hogy a helyiek szerint, mi lehet a tömeges kilakoltatások háttere Kőbányán? (Ismeretes; a X. kerületi önkormányzat, még 800 családot készül kilakoltatni a lakásából, az elkövetkező időben).
A helyi lakosok szerint azért, hogy a rezsit, és a lakbért nem, vagy nehezen fizető családok lakásait, a kilakoltatásuk után, a kínaiaknak adják. Akik a munkásaikat költöztetnék a kilakoltatott magyar állampolgárok helyére.
9:00 – Megjelent a helyszínen a Készenléti rendőrség egysége is. Az otthonvédők felismerték bennük a speciális kilakoltató csapatot. Ismerős arcok.
9:05 – Az LMP X. kerületi önkormányzati képviselője, Tóth Balázs is megjelent a demonstrálók között.
9:10 – A Készenléti rendőrség kilakoltató egysége megfordult és elhagyta a helyszínt. A ház mögül előszaladó otthonvédők hírnökei szerint a lépcsőház másik bejáratához mentek, amelyet nem őrzött senki. A rendőrség egysége egy perc alatt elfoglalta, – így biztosítván számukra a könnyű bejutást, melyet nem zavar semmiféle izgága otthonvédő demonstráció.
9:15 – Erről értesülvén, a helyszínen lévő munkatársaink, a Szabad Riport és Bal-Rad szövetséges tudósító csapata kettévált, – tudván, hogy a másik lépcsőházat is rövidesen lezárják, – egyik tudósítónk fölment a lakásba a magukat elbarikádozott otthonvédők közé. – A többiek lent maradtak az egyre gyarapodó rendőri sorfalnál.
10:00 – Nagy szirénázással megjelentek a helyszínen a tűzoltók is. – Két hatalmas gumimatracot hoztak, (gumivárat, – ahogy jellemezték az egyre többen lévő helyi lakosok), – és elkezdték felfújni ezeket a lakás ablakai alatt. A kompresszorok dübörögtek. Kérdésünkre, hogy miért, – az egyik rendőrtiszttől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezekkel az eszközökkel az esetlegesen a lakásból kiugró emberek halálát akarják megakadályozni.
10:15 – A helyi cigány lakosok közül többen is csatlakoznak az otthonvédő demonstrációhoz. Mondván, hogy a kerületi önkormányzat erőszakos kilakoltatási kampánya őket is éppúgy érinti. – Így már mindkét oldalon lehet látni cigányokat; a végrehajtási eljárást segítők között is, meg az ellenük demonstrálók között is.
10:35 – A rendőrség egyre nagyobb körben zárja le a környéket.
10:40 – Lezárják a ház előtti Kápolna utca egyik oldalát. Már több tucat rendőr, tűzoltó és mentőautó parkol ezen az oldalon. – Megjelenik a külső lépcsőháznál a X. kerületi rendőrkapitány.
10:45 – Egyre nő a ház előtt a tömeg. – Míg a hivatalos bejelentett demonstráció a ház másik, park felőli oldalán zajlik, – a tömeg kinn a főúton, a Kápolna utcán, – már spontán gyülekezés. Akkora területű és folyamatosan gyarapodó, cserélődő, – hogy a rendőrségnek eszébe sem jut feloszlatni. Az egész környék kezd felbolydulni. – A csődület már messziről, – Kőbánya Alsó vasúti megállóból is látható.
Eközben a ház nyitott 5. emeleti függő-folyosóján, a magukat elbarikádozott otthonvédők biztatják a lent álló embereket.
11:00 – Póka László otthonvédő, a Nem adom a házam mozgalom tagja, egy hangosbeszélőn bejelenti az alant összegyűlt tömegnek, hogy “A forradalom elindult”. Látván mennyien vannak már lenn az utcán és együtt éreznek az otthonvédőkkel.  És ez indokolt is, mert nemsokára 800 családot fognak kilakoltatni Kőbányán.
11:15 – A negatív hangok: Mindezek ellenére odalenn az utcán sem mindenki áll a kilakoltatandó család mellett. A helyiek között nemcsak szimpatizánsok vannak, hanem olyanok is, akik azt beszélik, – hogy; “A 11 gyermekes családból, csak 3 gyerek kiskorú, a többi pedig keresőképes. Akik (őszerintük), nem nagyon akarnak dolgozni. Még az önkormányzat által felajánlott (nem tudni miféle) közmunkát sem fogadták el. – A családnak ezen mostani helyett 5 lakást ajánlottak fel, (mi háromról tudunk, két katasztrofális állapotú, és egy egyszobás szükséglakásról – a szerk), amiből egyet sem fogadtak el. – A család rezsiadóssága már 15 évre nyúlik vissza. Melyet ezidő alatt mások helyettük már kétszer kifizettek. Ezúttal viszont már nem. – Ha valaki ennyi gyereket csinál, azt felelősséggel tegye, úgy, hogy őket rendesen el tudja tartani, és normális életkörülményeket biztosítani számukra. – Ezen kívül a környékről az utóbbi időben kilakoltatott más családoknak egyetlen szükséglakást, de még egy lukat sem ajánlott fel az önkormányzat, nemhogy ötöt, mint ennek a családnak.”
Tudósítóink elgondolkodtak a hallottakon, – amelyeknek nem kevés valóságalapjuk lehet, – hiszen a helyiek azért jobban tudhatják ezeket a dolgokat, – persze a pletyka, az azért pletyka. – Egy viszont tény:
A normális lakhatás, az alapvető emberi jog, – legalábbis annak kellene lennie. És rezsitartozás ide, számlatartozás oda; ennek a problémának nem az a megoldása, hogy kilakoltatják az egész családot. Az erőszakos rendőri kilakoltatásnál kegyetlenebb és gyalázatosabb cselekmény, csak kevés van a földön.
(Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy még a jól képzett emberek sem könnyen találnak munkahelyet, és a fizetések gyakran alig fedezik a legelemibb megélhetési költségeket, nem hogy az irreálisan magasra srófolt rezsi költségeket!)
11:30 – Patthelyzet. – Igaz, hogy a hivatalosan bejelentett tiltakozó demonstráció már véget ért, – ám az otthonvédők még mindig a “barikádok” mögött vannak, sőt leszólongatnak a ház előtt spontán összegyűlt tömegnek, – úgy látszik, a rendőrség taktikája, a kifárasztás lett.
A lakásban tartózkodó munkatársunk jelentése szerint, a készenlétisek egyszer már elindultak fölfelé, de visszafordultak. Rettenetesen szűk a hely odafönn. A tömeges rendőri nyomás nem nagyon érvényesíthető.
A rendőrség ezen felül tart a komoly tragédia lehetőségétől is, – hogy valaki öngyilkosságot akar elkövetni a család tagjai közül. – Ugyanakkor az utcán összegyűlt tömeg növekvő éles közfigyelme is mind kellemetlenebb. – Ezt a kilakoltatást, már nem lehet alattomban végrehajtani. – Úgyhogy elválik, ki bírja tovább.
12:00 – Kilyukadt az a hatalmas gumimatrac, amit a tűzoltók fújtak fel a parkra néző ablakok tövében. Állítólag addig nem indítják el az akciót, amíg nem hoznak egy újat.
13:10 – Póka László otthonvédő, hangosbeszélőn azt mondja az utcán összegyűlt népnek: “Köszönjük, hogy itt vagytok! És bármi is lesz a mai nap vége, – ez már győzelem!” – Éljenzés.
13:20 – Elered az eső. Az emberek áznak, fedelet keresnek, de nem mennek el. “Veri az ördög a feleségét!” – mondogatják. A nap süt, az eső meg esik.
14:00 – Z.Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője a helyszínre érkezik. Tárgyalásba kezd a rendőrtisztekkel. – Majd fölmegy az elbarikádozott lakásba.
14:15 – Póka László a megafonon lefelé: “Jobb lett volna megütközni a rendőrökkel, – mint itt hosszú órákig várni.”
14:30 – Z.Kárpát Dániel lejön a lakásból, Tatár József, az Otthonvédő tanács szóvivője kíséretében. Tárgyalásba kezdenek a végrehajtóval, kérik, hogy függessze fel saját hatáskörében a kilakoltatási eljárást. A végrehajtó azt mondja; “Ő ezt nem teheti meg, erről csakis a végrehajtást kérő önkormányzat illetékese dönthet.”
Z.Kárpát azt mondja, hogy ő tárgyalna velük is, de polgármester titkárnőjénél nem tud tovább jutni.
A végrehajtó hangsúlyozza, hogy a békés megoldás híve, – a helyzet megoldása az lenne, ha az otthonvédők békésen elvonulnának, senki nem zavarná meg őket ebben.
Z.Kárpát Dániel reakciója erre a következő: “És hagyják kilakoltatni a családot? Nem. A békés megoldás az lenne, ha az önálló bírósági végrehajtó státuszt “ledózerolnák” és a végrehajtók újra szigorú állami felügyelet  alá kerülnének. A NAV rendszeres és alapos ellenőrzéseivel együtt.
14:40 – Tudósítónk kamerájának telepei végleg lemerültek. – Mostantól nem tud képanyagot rögzíteni. (A fotókat később töltjük fel az oldalra – a szerk.)
14:45 – A rendőrök váltják egymást. Az otthonvédők a “barikádok” mögött nem tudják ezt megtenni.
14:50 – Z.Kárpát Dániel a X. kerületi önkormányzat épülete felé indul.
15:15 – Még nagyobb területet zár le a rendőrség.
15:30 – A lakásban lévő tudósítónk információi szerint, – a kerületi fideszes önkormányzat egy, a mai eseményekről szóló közleményében, “Anarchistáknak” bélyegezte a lakásban önmagukat elbarikádozott otthonvédőket.
Ezek szerint, ha valaki tevőlegesen is fellép a gyalázatos kilakoltatások ellen, az a fideszes politikusok szerint már anarchista? – A nép szerint viszont, ahogy halljuk a válaszreakciókat, – ez meg pont fordítva van. A másokat megbélyegző, a kétharmadukat (mely valójában a fél kétharmada – vagyis még egyharmad sincs), mindenhatónak gondoló, – mutyizó pökhendi banda, – maga az anarchista. Kiknek semmi más céljuk nincs, csak a saját zsebük megtömése.
15:55 – Z.Kárpát Dániel visszatér az önkormányzat épületéből. Tudósítónknak adott tájékoztatása szerint az önkormányzat nem tárgyal, hajlíthatatlan, nem egyezkedik, végleges döntése, a család kilakoltatása.
(Ha a fideszes politika és önkormányzat számára a rezsi költség nem túl magas, akkor vállalják át annak felét/kétharmadát ideiglenesen a munkanélküliséggel küzdő családoktól, amíg reális fizetésű munkahelyeket teremtenek a számukra, ha pedig szerintük is irreálisan magas, akkor meg tegyenek ellene! – a szerk)
16:00 – A külső helyszínekről tudósító kollégáink elhagyják a helyszínt, hogy a gép elé ülve, feldolgozzák az információkat. – És a X. kerületi önkormányzat lesújtóan szégyenletes hozzáállását, egyoldalú és antihumánus kommunikációját a nyilvánosság felé, – a saját tudósításunkkal kiegyensúlyozzák.
A továbbiakban a lakásban lévő munkatársunk információira hagyatkozunk.
16:55 – Az elbarikádozott lakásban lévő kollégánk már nem veszi föl a telefont.
16:58 – Egy, a ház előtt álló otthonvédő információi szerint, a rendőrség akciója elkezdődött, a lakásban önmagukat elbarikádozó otthonvédők ellen. Folyamatosan hozzák le az embereket.
17:08 – A lakásban tartózkodó kollégánk utolsó telefon értesítése: már nem tud tudósítani, mert éppen előállítás alatt van.
21.15 – Kollégánk telefonja nem válaszol azóta. – Ezek szerint még mindig előállítás van.
Egy otthonvédő szemtanú szerint a kilakoltatás a következőképpen történt:
Fél hatkor végül kilakoltatták a családot. A ház előtt összeverődött már tekintélyes tömeg egyre nagyobb felháborodására, a rendőrségi akció elég durván zajlott le. Az egyik otthonvédő hölgy karját brutálisan össze-vissza csavarták az erős rendőrök, közben a Koppány csoport vezetője, Balogh Béla rosszul lett. Légzési nehézségei voltak.
Egyenként lehoztak mindenkit, a végrehajtó fenn maradt, hogy a család ingóságait leltárba vegye, lefényképezze.
Odalenn az utcán már akkor nagyon idegesek voltak az emberek. A rendőrök az utcán nem keménykedtek, viszont információk szerint fenn a lakásban a tömeg szemei elől rejtve, nem nagyon fogták vissza magukat. Éppen ezért az otthonvédők feljelentést tesznek, a rendőri brutalitás miatt.
A szemtanú szerint: otthonvédőt nem vittek el a rendőrök, – csak feljelentik őket, – pénzbüntetésre számíthatnak.
Ezzel szemben viszont a szemtanú azt mondja, hogy az összes újságírót, riportert, aki a lakásban tartózkodott, – előállították a rendőrök.
(Mint később kiderült Tatár Józsefet, az Otthonvédő Tanács szóvivőjét, Póka Lászlót, a Nem adom házam mozgalom vezetőjét és feleségét is előállították).
***
2013. június 12. – 7:15 – Munkatársunk végre felvette a telefont. Elmondása szerint éjjel kettő óra magasságában engedték ki a kapitányságról, – reggelre ért haza.
Bal-Rad/Szabad Riport – tudósítói csapata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése