2013. június 18., kedd

Oroszország kitart Szíria mellett

Moszkva továbbra is kitart Szíria mellett, a G8 találkozón Putyin és Obama álláspontja nem közeledett egymáshoz.
Obama személyes megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal, és megpróbálta meggyőzni, hogy mennyire fontos a humanitárius segélyek eljuttatása miatt a repüléstilalmi övezet kialakítása Szíria felett, de az orosz elnök nem adja be a derekát. A megbeszélés után a riporterek tettek fel kérdéseket. Alexínder Lukasevich szóvivő tájékoztatta a közvéleményt a Reuters riporterének kérdésére, hogy továbbra sem egyeznek bele a repüléstilalmi övezet kialakításába, és Oroszország élni fog az ENSZ vétójogával. 
Lukasevich a következő kérdésre meg is indokolta Oroszország kitartását. Moszkva nem fog még egy líbiai forgatókönyvet engedélyezni, ahol visszaéltek bizalmával, és becsapták az egész világot. Repüléstilalmi övezet címén ugyanis a NATO gépei a líbiai hadsereget támadták, és városokat bombáztak. Ez sért minden nemzetközi jogot és szuverenitást. Ebbe a csalásba még egyszer Oroszország nem egyezhet bele, még egyszer nem fogják becsapni a világot. Mivel ez vitathatatlan tény, sem az újság, sem más nem szállt vitába, vagy védte meg a líbiai eseményeket.
Az USA részéről a G8 találkozó teljes eredménytelenséggel ért véget, mivel a találkozónak ez volt a legsarkalatosabb pontja. Előtte az izraeli külügyminiszter is felkereste Vlagyimir Putyint, és magukat sajnáltatva próbálta meggyőzni róla, hogy az S-300 légvédelmi rendszer mekkora veszélyt jelent Izraelre, és elérni, hogy ne szállítsák le azokat. Indokai között szerepelt, hogy a rakéták hatótávolsága miatt a szírek egész Izrael felett képesek lennének lelőni nem csak katonai, hanem polgári gépeket is bármikor. Putyin szerint egyetlen konkrét indokot sem hallott, amely felülbírálhatná legutóbbi döntését.
A megbeszélés után az izraeli külügyminiszter sajnálkozva tájékoztatta a sajtót. Történt ugyan előrelépés, de az elnök urat nem sikerült meggyőzni. A sajtótájékoztató sorok közé rejtett üzenete egyértelműen ennyi volt: Izrael nem tud semmit felajánlani azért cserébe, hogy ne szállítsák le a rakétákat. A politika ugyanis bizonyos fokon üzlet. Az üzletben pedig valamiért valami jár. Főleg annak kell többet adnia, aki a szorultabb helyzetben van. Izrael pedig semmit nem tudott felajánlani, mivel már semmi sincs a tarsolyban. 
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése