2013. szeptember 3., kedd

Brzezinski szerint az alternatív média miatt késik a Szíria elleni háború

A német DW News által hétfőn készített rövid interjú során Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és a Trilaterális Bizottság társalapítója megjegyezte, hogy a háború, mint eszköz, a közvélemény növekvő politikai rálátása és ismeretei miatt egyre kevésbé hatékony.

„Korunk valósága, amire írásaimban „globális politikai ébredésként” utalok, hogy az erőfölényen és a nyugati és egyes gyarmati országok hatalmán alapuló politika már nem tűnik túl ígéretes eszköznek a regionális problémák megoldásában,” mondta Brzezinski, a szíriai helyzetre utalva.
Bár tudvalevő, hogy Brzezinski szoros kapcsolatban áll Barack Obamával, hiszen egy időben külpolitikai tanácsadója volt, tagadta, hogy bármit is tudna az elnök terveiről Szíriát illetően, kijelentve, hogy amennyiben a kormány rendelkezik bármilyen stratégiával, azt „szigorúan titokban tartja”.
Obama közel-keleti stratégiája nem egyéb, mint George W. Bush politikájának folytatása, amit mi sem bizonyít jobban, mint Wesley Clark, volt NATO parancsnok, ma már sokak számára ismert kijelentése arról, hogy a Pentagon hét ország megdöntését tervezi, köztük Líbiával, Szíriával és Iránnal.
Bár időnként úgy tűnik, mintha Brzezinski ellenezné a katonai intervenciót, Barack Obama Szíriával szembeni lépései, például, hogy az al-Kaida harcosait támogatja, nagyon hasonlítanak Brzezinski korábbi intézkedéseihez, amelyek közül a legismertebb a Szovjetunióval szembeni ellenállás megszervezése 1979-ben, ami végül magának az al-Kaidának a megalapításához vezetett, amikor a CIA finanszírozni kezdte az afgán Mudzsahedin (az al-Kaida elődje) szervezetet.
Brzezinski figyelmeztetése a „globális politikai ébredéssel” kapcsolatban erősödött az elmúlt években. Tavaly egy lengyelországi beszéde során megjegyezte, hogy „egyre nehezebb elnyomni” és irányítani „a politikailag felébredt és történelmi sérelmeket dédelgető, rendkívül kitartó és motivált populista ellenállást”. Emellett Brzezinski a rádiót, a televíziót és az Internetet okolta a „politikai tudatosság univerzális ébredéséért”.
„A világ legnagyobb hatalmai, újak és régiek egyaránt, egy új kihívással állnak szemben: bár haderejük nagyobb, mint valaha, a politikailag felébredt tömegek felett kifejthető hatalmuk történelmi mélyponton van. Nyersen fogalmazva: korábban egyszerűbb volt egymillió embert irányítani, mint megölni, ma lényegesen egyszerűbb egymillió embert megölni, mint irányítani,” mondta Brzezinski a Külkapcsolatok Tanácsának egy 2010-es összejövetelén Montreálban.
Bár mind a republikánus mind pedig a demokrata párti vezetés próbál támogatást szerezni a Szíria elleni háborúhoz, a Reuters által közzétett közvélemény kutatás szerint az amerikaiak mindössze 9 százaléka ért egyet egy esetleges intervencióval. Amennyiben az Egyesült Államok ezt a jelen körülmények között mégis megteszi, az az amerikai történelem legnépszerűtlenebb háborúja lenne.
Az alternatív média által növekvő számban prezentált bizonyítékok, amelyek egyértelműen mutatják, hogy az al-Kalida vezette lázadók által kivitelezett vegyifegyver-támadást Assad erőire akarják kenni, csak felgyorsították a nyilvánosság mindössze 23 százalékának bizalmát élvező hatalmi sajtó bukását.

Forrás: hangthebankers.com


Kiderült: ők akarnak háborút Szíria ellen


Az Arab Liga is állást foglalt
Az Arab Ligát is megosztja a szíriai konfliktus, a tagországok képviselői vasárnap is tárgyaltak.

Míg az egész világ a Fehér Ház döntését várja Szíria jövőjének alakulását illetően, addig az Arab Liga Kairóban tartott zárt ajtós ülésén fogalmazta meg álláspontját az elmúlt napokban. A követek megbeszélései után, vasárnap délután az egyes országok külügyminiszterei tárgyaltak.


Az Arab Liga, mint ahogy az már korábban világossá vált, elítéli az Aszad-rendszert és egyértelműen a felkelőket támogatja. Márciustól a szíriai ellenzéki koalíció képviseli Szíriát a Ligában. A Liga az augusztus 21-i vegyifegyveres támadásért is a rezsimet tartja felelősnek, és nemzetközi itélőszék elé állítaná a bűnösöket. A tagországok többsége elsősorban az ENSZ-től várna segítséget, derült ki a vasárnapi konferencián.

A fegyveres közbelépés lehetősége megosztotta a Liga tagjait: a 22 arab ország közül Egyiptom, Irak, Libanon, Algéria és Tunézia nem támogatják a külső beavatkozást, hiszen szerintük emiatt az egész régió békéje veszélybe kerülhet. Ezzel szemben Szaúd-Arábia a közbelépést pártolná, "amennyiben a szíriai nép ezt kívánná". A szíriai ellenzéki koalíció pedig arra kérte a tagországokat, hogy "hallgassanak emberbaráti érzelmeikre, és támogassák a nemzetközi beavatkozást a pusztító háborús szerkezet ellen".
Kitekintő


[komment] (0)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése