2013. november 7., csütörtök

Negyedannyi pénze sincs az átlag magyarnak, mint a németnek

Európa tíz leggazdagabb országáé a teljes európai vásárlóerő körülbelül fele, miközben a legszegényebb Moldovában az egy főre jutó átlagosan elkölthető jövedelem az európai átlag egytizedét sem éri el. Magyarország most is a 31. helyen áll, Montenegro és Románia előtt, állítja a GfK idei vásárlóerő-tanulmánya.
rangsor
Magyarországon az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő 5.009 euró, ami a 9,9 millió fős magyar összlakosságra vetítve durván 50 milliárd eurónyi pénzt jelent. Ez a pénz a nyolcadik helyen álló németek 20.621 eurós vásárlóerejének kevesebb, mint a negyede. A 19 magyar megyéből csak hat van az országos átlag fölött. Budapest nagyon felhúzza a listát, de Veszprém megye például pontosan az átlagot költheti el. Illetve nem Veszprém, hanem az ott lakó emberek átlagosan.
sorrend Idén a Gfk nem településeket, hanem járásokat mért. Eszerint a leggazdagabb magyar járás Budakeszi (tavaly is a város vezette a listát), a legszegényebb pedig Baktalórántháza. Már ha Budapestet nem számoljuk. Budapesten viszont a XII. kerület a leggazdagabb.
sorrend2 Ez az egész lista egyébként a vásárlóerőn alapul, ami a Gfk értelmezésében az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen állami juttatást is.
(gfk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése