2013. szeptember 30., hétfő

Sokba van a “világcsendőre” szerep! Mától részleges csődben az USA!

Nem sikerült megegyezésre jutnia az amerikai kongresszus két házának a költségvetésről, így washingtoni idő szerint éjfélkor megkezdődött az Egyesült Államok államszervezetének részleges leállása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem létfontosságú hivatalok bezárnak – a 2,1 millió állami alkalmazott közül több mint hétszázezret küldenek kényszerszabadságra.

Palesztinok égetnek el egy amerikai zászlót
Az amerikai törvényhozást ugyanaz a blöff bénította meg, mint két éve: a ma kezdődő költségvetési évet megalapozó büdzsé elfogadását a kongresszus alsóházának republikánus többsége és a Szenátus közötti civakodás akadályozta meg.
A vita tárgya ezúttal az Obamacare. A Barack Obama demokrata elnök által már három éve aláírt ambiciózus egészségbiztosítási program komoly szálka a republikánusok szemében, olyannyira, hogy az új büdzséből egyszerűen kihagyták az ehhez szignált forrást, csak hogy a szenátus demokrata többsége visszarakja azt.
A két párt közötti csikicsuki tegnapra már egészen komoly mélységekbe jutott. A demokraták a republikánusok konzervatív szárnyát, a Tea Party képviselőit bírálták, miközben a republikánusok szerint a demokraták játszanak a megoldás elodázására, ezáltal az államszervezet fizetésképtelenségére. Hasonló fizetésképtelenség utoljára 1995 végén volt az Egyesült Államokban.
A kongresszus előtt álló következő feladat az adósságplafon. A jelenleg 16,7 ezer milliárd dolláros korlátot Washington szerint október 17-ig éri el az Egyesült Államok. Feltéve persze, hogy az Obamacare-t nem spórolják ki a büdzséből, ami nyilvánvalóan komoly megtakarítást jelent. Ám ahogy a republikánusok a programmal kapcsolatban hajthatatlanok, úgy Obama az adósságplafon emelését utasítja el. Ha pedig nem születik megállapodás október végére valóban az államcsőd közelébe juthat az Egyesült Államok.
(vg.hu )

Bal-Rad komm : Háború itt, hadakozás ott, beavatkozás mindenütt! Ráadásul a lepusztitott gyarmatok “nyugalmának” felügyelete is pénzbe van-nem is kevésbe-miközben azok csak vegetálnak! Ahelyett, hogy táplálnák a latort!
Az USA valós pénzügyi csődje csak idő kérdése!
Kétségünk ne legyen: meg fognak ők állapodni-egymás közt-mindenben! És újra feldübörögnek majd teljes gőzzel a bankóprés gyártósorai!
De hát meddig mehet ez?
A végtelenségig nem! A totális amerikai csőd előbb-utóbb beüt! Már most akkora az USA adóssága, hogy kimondhatatlan! Ha pedig a külföld által birtokolt amerikai állampapirok elkezdenek értéktelenedni (tekintélyes hányaduk van Oroszország és Kina kormányainak birtokában!)-bizony könnyen meglehet, hogy Oroszország ismét három kontinensen fog elterülni. Európa, Ázsia, és Amerika kontinensein! Mert Alaszka visszatér az anyaországhoz!

Nagyon sokba kerül-került Amerikának a pökhendi világcsendőre szerep!
Ám valójában mi jártunk legroszabbul! A gyarmatok! És még csak ezután jön a java!

Ilyen, amikor leáll az USA







Több ezren mehetnek vissza hoteljeikbe szomorúan az Egyesült Államok fővárosban, akik éppen ezekben a napokban érkeztek látogatóba, az állami múzeumok és emlékhelyek ugyanis mind bezártak. Súlyos betegeket és veszélyeztetett kiskorúakat segítő szociális programok álltak le. Hosszú sorok kígyóznak az okmányirodák előtt. Ilyen és hasonló történetekkel van tele ma reggel az amerikai sajtó.


Kinn élsz az USA-ban?

Milyen közelről megélni ezeket a válságos napokat? A beszámolókat várjuk a tema(kukac)mail.index.hu címre, "shutdown" subjecttel.
Mivel a politikai patthelyzet miatt nem fogadtak el új költsévetést, a szövetségi kormány nagyjából 800 ezer dolgozóját helyezték fizetés nélküli szabadságra. A társadalombiztosítás nem fogad újabb kérelmeket, állami támogatás nélkül maradnak a jelzáloghitelek és a kisvállalkozói kölcsönök, de a legalapvetőbb intézmények működőképesek maradnak. A kormányzat bezárásának legjelentősebb hatásai:

  • Bezárnak a nemzeti parkok, múzeumok
  • Leáll néhány kiegészítő szociális program
  • Lassabban vagy nem lehet útlevélhez, vízumhoz jutni
  • Az adóhivatal személyzetének egy része szabadságra megy
  • A tőzsdék szempontjából kulcsfontosságú statisztikai adatok közlése csúszik
  • Az államilag támogatott jelzáloghitelek ügyintézése lassul
  • Lassabb lesz az ügyintézés a nyugdíjrendszerben, az egészségügyben, majd másfél hét múlva a bíróságokon is
  • Kevesebb munkaügyi biztonsági ellenőrzés lesz
  • Leáll a geológiai kutatási program, és sok más állami kutatás
A törvény szerint kétféle költés van: a kötelező és a többi. Most csak az utóbbi kategória áll le. Az állam leállása esetén is folyósítják viszont a nyugdíjakat, megy tovább az egészségügy, és folytatniuk kell a munkát azoknak az állami alkalmazottaknak, akiktől függ a nemzetbiztonság és a közrend fenntartása. Ez elsősorban az 1,4 millió katonára, rendőrre, tűzoltóra és repülésirányítóra vonatkozik. Nem zár be a külügyminisztérium és az űrkutatási hivatal (NASA) nagy része sem, s az önmagát finanszírozó posta is működni fog.

Az összeomlás elkezdődött!?

Kedden délben leállt az Egyesült Államok kormányszervezeteinek többsége. Közel egymillió kormányzati dolgozót kényszerszabadságra küldtek és több mint egymillió másik fizetés nélküli munkára köteleztek. Az Egyesült Államok kormányzati szervei csak akkor tudnak működni, ha a törvényhozás jóváhagyja finanszírozásukat. Az idei évben szeptember utolsó napjáig kellett volna dönteni. A képviselőházi és szenátusi döntéshozók azonban nem tudtak megegyezni a kormány finanszírozási kérdéseiről.
A mostani leállás természetesen nem csak a kormányzatra van hatással - a patthelyzet tovagyűrűző következményei az amerikaiak életének szinte minden területét befolyásolják majd. Több millió kormányzati dolgozót küldenek szabadságra vagy köteleznek fizetés nélküli munkára. Bezárnak a múzeumok, a nemzeti parkok és állatkertek is: az állatokat ugyanúgy gondozzák és a gyűjteményeket ugyanúgy felügyelik majd, de a látogatók nem léphetnek be az intézmények területére.
Nem adnak ki új útleveleket sem - noha jelen pillanatban is 200 ezer igénylést tartanak nyilván a hivatalokban - és átmenetileg felfüggesztik a hitelezést is. A veteránoknak is egy kicsit tovább kell várniuk járadékukra, mint korábban. Mivel a főváros költségvetését szintén a Kongresszusnak kell elfogadni, valószínűleg fennakadások várhatóak Washington D.C. szemétszállításában - a főváros költségvetésének elfogadására ugyanis eddig még nem került sor. Egyenlőre működik még a rendőrség és a hírszerzés, és tovább dolgoznak a légi irányítók, illetve nem állnak le a postai szolgáltatások és a társadalombiztosítási kifizetések sem.
Hogy a mostani leállásból lesz-e valódi összeomlás az attól függ, hogy meddig tart ez a patthelyzet. Ha a legrosszabb forgatókönyv igazolódik be, akkor akár több hétig is elhúzódhat a mostani állapot. 1995-ben volt már példa ilyen leállásra, ami akkor 21 napig tartott, de a mostani helyzet annál jóval súlyosabb lehet. A piacok úgy látszik nem ijedtek meg az amerikai leállástól, pedig ha nem változik a helyzet, akkor október 17-én az Amerikai Egyesólt Államokban államcsőd következik be.

Hajdú Noémi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése