2014. február 10., hétfő

Új birodalom születik

Február 7.-én volt egyéves évfordulója annak, hogy Belorussziában az állami archívumból nyoma veszett az 1991. december 8.-án, Borisz Jelcin akkori orosz elnök és Sztanyiszlav Suskevics, a Belarusz Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának elnöke által aláírt dokumentumnak, ami kinyilvánította a Szovjetunió felbomlását. Az irat eltűnésével jogilag ma már egyetlen eredeti dokumentum sem támasztja alá a Szovjetunió nemlétezését.
Aligha nevezhetjük véletlen egybeesésnek, - sokkal inkább szimbolikus üzenet a világnak, hogy Oroszország szervezésében ugyanezen nap egyéves évfordulóján, február 7.-én kezdődött a téli olimpia. Szimbolikus üzenet a világnak, ami azt mondja: az orosz birodalmi eszmét, bár átmenetileg háttérbe szorította a nyugati imperializmus, megtörni nem tudta. Más formában, de újult erővel megnyilvánul. Ez a birodalmi eszme, legyen bármennyire is egy nemzet sajátosságaival átitatva, az egyetlen és közös birodalmi szellemiséget, az egyetemes értékeket képviseli a világban, ennek politikai kibontakozása a szemünk előtt zajlik.
A Szocsiban rendezett téli olimpia ezen szimbólum okán valójában az Orosz Birodalom újjászületésének ünnepe. Ezen keresztül pedig az egyetemes birodalmi eszme újjászületésének ünnepe, immár a modern világban. Figyelmeztető jel azon nemzetek és közösségek számára, akik feledésben élnek, akik szellemiségüket elhagyták, akik a birodalmiságból mára nacionalizmust, sovinizmust, alaptalan felsőbbrendűség-tudatot csináltak.
Figyelmeztető jel: a szellemi birodalom újbóli eljövetelének jele, aminek nem szabhat gátat egész nemzetek megsemmisítése sem, - mert el lehet pusztítani a hordozóját, de a szellemiséget az anyag szolgái elérni nem tudják. Új hordozót talál, új alakot ölt, kibontakozik és küldetését véghez viszi.
Az olimpia - mint értékhordozó - mindig is magasabb tartalmat őrzött, sokszor egyenes üzenetet közvetített. Ahogy az 1936-os berlini olimpia egy birodalom születését vetítette előre, az idei téli olimpia is a birodalmi eszme megújulását hirdeti.


http://www.hidfo.net/2014/02/10/uj-birodalom-szuletik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése