2014. február 26., szerda

Ukrajna: Harkovban felhúzták az orosz zászlót

A harkovi városi tanács épülete előtt oroszbarát tüntetők felhúzták a zászlórúdra az orosz zászlót, és megütköztek a rendőrökkel, akik el akarták azt távolítani. Jelenleg még mindig az orosz zászló lobog az épület előtt az ukrán kék-sárga helyett. Folyamatosan gyülekeznek a tüntetők a helyszínen orosz és volt szovjet sarló-kalapácsos zászlókkal, és azt skandálják, hogy "Oroszország, Szevasztopol". A rendőrség egyelőre tehetetlen, mert a tömeg arra kéri őket, hogy álljanak az emberek oldalára.
Hídfő.net | Ukrajna: Harkovban felhúzták az orosz zászlót


A nyugat felforgatná Dél-Kelet-Ukrajnát is


Összecsapások törtek ki Dél-Ukrajnában, Szimferopolban, miután a krími tatárok felvonultak a parlament elé. A tatár kisebbség nem fogadja el, hogy az orosz többségű lakosság csatlakozni akar az Oroszországi Föderációhoz és az oroszokból szerveződő népi milíciákat is illegitim csoportosulásoknak tartja. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnában a nyugat mozgósította a NATO-szövetségeseket is az ország feldarabolására, - a krími tatárok megmozdulása a török érdekeltségek megjelenését mutatja az elmérgesedő konfliktusban.
A tatár közösség képviselői felvonultak a parlament elé és kinyilvánították, hogy ők a nyugatiak által létrehozott ukrán kormányt támogatják. Hamarosan rengeteg ember gyűlt össze az épület előtt, a rendőri erőknek pedig láthatóan komoly gondokat okozott a tömeg kordában tartása. A RIA Novosztyi riportere szemtanúja volt a kezdődő összecsapásoknak, ahonnan a tüntetők közül többen véres arccal távoztak. A tömegben vegyesen voltak jelen ukrán zászlók és a tatár kisebbség szimbólumai.
A Russia Today livestreamje az eseményekról: http://rt.com/on-air/crimea-protest-russian-support/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése