2014. március 11., kedd

Ukrajna katonai-műszaki segítségért könyörög

Ukrajna a biztonságát szavatoló országokhoz fordul katonai-műszaki segítségért - jelentette be kedden az ukrán parlamentben Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. "Az első kérdés a Verhovna Rada (ukrán parlament) ülésén az, hogy az ország biztonságát szavatoló államokhoz fordulunk kötelezettségeik teljesítése érdekében" - hangoztatta Turcsinov, és hozzátette, hogy Ukrajnának katonai és műszaki segítségre egyaránt szükség van. Közölte azt is, hogy az ukrán erőket teljes készültségbe helyezték, hadgyakorlatot tartottak. "Kezdjük helyreállítani a hadsereget" - fogalmazott Turcsinov.
Az 1994-es budapesti egyezményben Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállalta Ukrajna szuverenitásának és területi épségének szavatolását, cserében azért, hogy Ukrajna lemondott az atomhatalmi státusról. Szól az MTI híre. A valóság sajnos elég kiábrándító lehet a Kijev új urainak, hiszen az Ukrán hadseregnek gyakorlatilag nincs miből fedeznie a mozgósítási költségeit. Az interneten tettek közzé több hírt is, miszerint a lakosságot kérik fel anyagi-műszaki támogatásra: Az alábbi linken az egyik "elit" egységük, a 79. Légi-szállítású dandár kér rádiótechnikai, távközlési eszközöket, vagy akár pénzbeli támogatást. Ezen a linken pedig maga az Ukrán Védelmi Minisztérium kér pénzügyi segítséget.
A súlyos megszorítások elé néző ukrán nép nem fogja összekalapozni a mozgósítás szükséges költségeit, így végső kétségbeesésükben a kijevi lázadók illegitim kormánya a külföldi hatalmakhoz fordult könyöradományért. A helyzet egyszerű, ha nem küldenek pénzt, akkor a legtöbb egység a laktanyákban marad, mivel még arra sincs pénz, hogy azokat elhagyják. (Ha egyáltalán engedelmeskednek a kijevi parancsoknak).
Az elmúlt évtizedekben az ukrán hadsereg fejlesztése elmaradt, műszaki beszerzések gyakorlatilag nem történtek, vagy csak ott, ahol külföldi missziókra kellett megfelelő műszaki állapotú felszereléssel megjelenni. Erre jó példa, hogy a korábban az ENSZ békefenntartó misszióban -Afrikában bevetett-, -fehér festésű- harci helikopterek voltak azok, melyeket a Krím térségében egyáltalán a levegőben láttak.
Hídfő.net | Ukrajna katonai-műszaki segítségért könyörög
Papíron az Ukrán hadsereg komoly mennyiségű hadieszközzel rendelkezik, -melyeket még a Szovjetuniótól örökölt- de mivel ezek karbantartására nem volt pénzügyi keret, így az utóbbi két évtizedben általános szükségmegoldásként fellépett a "műszaki kannibalizmus". A használható alkatrészeket a részben meghibásodott hadieszközökből kiszerelve tartják fenn a maradék gépek harcképességét. Ez különösen igaz a légierő és a páncélozott, földi technika eszközállományára. A már nem használható eszközök pedig hamar az ócskavastelepen végezték.
Hídfő.net | Harckocsitemető Harkov mellettHarckocsitemető Harkov mellett. Szépen sarjadnak a fák.
Megfelelő mértékű pénzügyi segítség érkezése esetén is, a papíron szereplő haditechnikai állomány felét lehetne működésbe hozni, a hadiállapot esetére készletezett eszközöket beleszámítva. Ezek hosszú távon való üzemeltetésére azonban a kijevi kormánynak nincs és várhatóan nem is lesz pénzügyi fedezete. IMF-hitelből nem lehet háborút vívni.

http://www.hidfo.net/2014/03/11/ukrajna-katonai-muszaki-segitsegert-konyorog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése