2014. május 6., kedd

A Nemzeti Fizetési Rendszer zöld utat kapott Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt tegnap, miszerint Oroszországban meg kell teremteni a Nemzeti Fizetési Rendszert. Az NFR a Visa és Mastercard rendszereket kiváltó megoldás lesz orosz bankok egymás közötti tranzakcióihoz mind üzleti, mind lakossági szinten is. Tervezik, hogy a későbbiekben nemzetközi rendszerré feljelsztik a megoldást.
Hídfő.net | PRO 100 kártyák, orosz Nemzeti Fizetési Rendszer
A Mastercard és a Visa mindketten csatlakoztak az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz, szinte azonnal. Április 28-án az USA 17 bank ellen vezetett be szankciókat, közöttük az "Oroszország" kisbank ellen is, ahol feltételezések szerint az orosz állami tisztviselők vagyonai vannak. A probléma az volt, hogy az "Oroszország" bank már akkor a PRO 100 Sberbank által fejlesztett fizetési rendszert használta, így ezek a szankciók csak annyiban érintették az állami szervek dolgozóit, hogy nem tudtak külföldre utalni, de a pénzükhöz így is hozzájuthattak.
Egyetlen dolog, amit az Egyesült Államok elért ezzel, hogy Oroszország végre belátta, hogy szükséges, egy a nyugattól teljesen független tranzakciós és bankkártyamegoldás bevezetése, hiszen a nyugat a pénzügyi rendszerek felügyeletén keresztük képes a legerősebb nyomásgyakorlás végrehajtására egy "fegyelmezetlen" ország esetében.
Az NFR bevezetésével foglalkozó cég 100% orosz állami tulajdon lesz. A következő két évben tervezik lecserélni az Oroszországban már forlalomban levő hozzávetőlegesen 100 millió bankkártyát az új rendszer kártyáira. Ezzel a Visa és a Mastercard ki lesz szorítva Oroszországból, és a nyugati megfigyelőrendszerek se lesznek képesek tájékozódni az országon belüli pénzmozgásokról. A bejelentésre a Visa részvényei 5%-ot gyengültek, a tendencia azóta is tart.
A két nyugati cég próbált szépíteni a napokban különféle nyilatkozatokkal, de az oroszok már közben Kínával tárgyalnak, mert az NFR érdekli Kínát is. A cél, hogy ezen a fizetési rendszeren keresztül bonyolítsa a két ország a nyersanyagtranzakciókat (is) egymás között, így megpróbálkozva kizárni az Egyesült Államokat és a globális pénzügyi háttérhatalmat mind a pénzáramlásból a két ország között, mind a tranzakciók nyomonkövethetőségéből is.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése