2014. május 15., csütörtök

Argentínában tömegek tüntettek a Monsanto ellen

Argentínában mezőgazdasági munkások ezrei vonultak fel a Monsanto biotechnológiai cég által gyártott rovarirtó szerek betiltását követelve, emellett felszólították a kormányt, hogy zárassa be a Monsanto Malvinas mellett működő üzemét. A Monsanto által gyártott rovarirtókat rendszeresen használó mezőgazdasági munkások rákos daganatok megjelenéséről, családjaikban születési rendellenességekről számolnak be. A rákos megbetegedések és a születési rendellenességek gyanúsan magas számban jelennek meg azoknál a családoknál, akik a Monsanto rovarirtójával közvetlenül vagy közvetetten kapcsolatba kerültek.
Hídfő.net | Monsanto elleni tüntetés Argentínában
A Monsanto rovarirtó szereinek szabad használata az ország egészében növelte a rák és születési rendellenességek előfordulását. A munkások elmondása szerint nem számít, ha csak a szomszéd gazda használja ezeket a szereket, mert az ő családjaikban is megjelennek a betegségek, emellett helyenként repülőgépről is szórják a vegyszert a földekre, ami közvetlenül hozzájuk is eljut, annak ellenére, hogy ők nem használnák. Az aktivisták elmondása szerint az iskolákban a tanárok rendszeresen be kell zárják a diákokat, mert a Monsanto vegyszerét repülőgépről szórják szét az országban, mióta a vállalat újabb üzeme beindult.
Argentína az utóbbi évtizedekben a világ harmadik legnagyobb szójaexportőrévé lépett elő, amit a Monsanto genetikailag módosított szaporítóanyagával értek el. A szója mostanra az ország elsődleges exportcikkévé vált, a világ valamennyi részére exportálják a GMO-fertőzött terméket. Eközben egy országos vizsgálat a gyermekek 80%-ának szervezetében kimutatta a Monsanto rovarirtóját.


http://www.hidfo.net/2014/05/15/agentinaban-tomegek-tuntettek-monsanto-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése