2014. június 10., kedd

Svéd külügyminiszter: Skócia függetlenedése egész Európában káoszt okozhat

Carl Bildt svéd külügyminiszter a Financial Times-nak nyilatkozott arról, milyen katasztrofális következményekkel járhat Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól. A külügyminiszter szerint ez a szigetország balkanizálódásához vezetne, és valamennyi európai országra nézve komoly következménye lenne. Skócia 307 év után válik ki az unióból a szeptemberi népszavazással, ami "kiszámíthatatlan láncreakciót" válthat ki a kontinentális Európában.
Ha az Egyesült Királyságban balkáni állapotok, függetlenségi harcok és belpolitikai káosz alakul ki, az egész Európa politikai berendezkedését fel fogja borítani. A kaotikus állapotok miatt várható gazdasági visszaesés a munkaerő elvándorlását vonja magával. Az elsősorban Kelet-Európából érkező munkások tömege Angliában is munka nélkül maradhat a gazdasági káosz miatt. A visszavándorlási hullám pedig felkészületlenül éri az anyaországokat, melyek - többek közt Magyarország is - látványosan semmit nem tesznek a munkahelyteremtés érdekében, sőt, éppenhogy tömegével szűnnek meg a munkahelyek. Skócia függetlenedése a térség gazdaságának megzavarásával egy visszavándorlási hullámot válthat ki, ami a munkanélküliség drasztikus növekedésével gazdasági és belpolitikai káoszt okozhat az anyaországokban, - akár teljes politikai elitek bukhatnak meg egy ilyen láncreakcióból kifolyóan.
Hídfő.net | Carl Bildt
Egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a skót népszavazáson nem fog többséget kapni a függetlenedés. Ennek ellenére a politikai elit potenciális kockázatnak tartja, - részben a fentiek miatt, részben amiatt, mert egy függetlenedő ország nem lenne automatikusan tagja az Európai Uniónak, a Skót Nemzeti Párt pedig nem támogatja se az EU tagságot, se a NATO tagságot. A nyugati leköteleződés elutasítása miatt a Koppenhágában tartott Bilderberg konferencia is foglalkozott a skót függetlenség kérdésével (a svéd külügyminiszter szintén szerepel a meghívottak listáján).
Carl Bildt arra is figyelmeztetett, hogy a függetlenség szükségszerűen az erőszak terjedéséhez fog vezetni, - a NATO szintén kényszerítőleg léphet fel a független országgal szemben, ha az felborítja az Egyesült Királyságra érvényes nemzetközi megállapodásokat.


http://www.hidfo.net/2014/06/10/sved-kulugyminiszter-skocia-fuggetlenedese-egesz-europaban-kaoszt-okozhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése