2008. december 23., kedd

Oroszország: új hadiipari költségvetés

Kommerszant
A parlament hadipari bizottsága döntött az orosz hadsereget ellátó ipari komplexum új költségvetési sarokszámairól, az összegekről éppúgy, mint az új prioritásokról. A bizottság elnöke, Vlagyiszlav Putyilin a Kommerszantnak elmondta: évtizedek óta most először valósul majd meg, hogy a honvédelmi-katonai igények 100 százalékban kielégülnek, ami azt jelenti, hogy a szektorra 4 összesen trillió rubelt kívánnak költeni (ez valamivel több, mint 100 milliárd euró). A tervezett intézkedések a 2009-2011-es, három évet átölelő időszakra vonatkoznak, és messzemenően figyelembe veszik azt az új gazdasági és pénzügyi helyzetet is, mely kialakult az országban és a világban.
A tervek elsősorban arra irányultak, hogy egyrészről megfelelő piacot biztosítsanak a hadiiparnak, másfelől, hogy a vállalatok hiteligényét kielégítsék – jegyezte meg a politikus.  Ez lehetővé teszi az érintett szektor valamennyi szereplőjének, hogy hatékonyan működjön és az állam által garantált bevételekből megfelelő megtakarításokat is eszközöljön az új beruházások biztosítására, illetve a technológiai fejlesztésre.
Ennek megfelelően a garantált megrendelések 2009-ben 28 százalékkal nőnek majd, 2010-ben pedig ismét 20 százalékkal. Pénzben kifejezve ez azt jelenti, hogy a garantált megrendelések volumene 2010-hez viszonyítva 2011-ben 41 milliárd rubellel fognak növekedni.
A katonai költségvetési tervek az említett három éves időszakban 48 új vadászgép hadrendbeállítását írják elő. Továbbá 300 új tankot fog kapni a hadsereg, megközelítőleg 2000 páncélozott hordozójárművet, 14 hajót, 30 teljes, Iszkander típusú – legmodernebb rakétaelhárító – rendszert. Ez nem csak az igények teljes – vagyis 100 százalékos – kielégítését jelenti majd, de azt is, hogy a védelmi felszerelés megfeleljen a kortárs technológiai színvonalnak.
A rekonstrukció a haderő 40 szektorát érinti, továbbá megerősítik az FSZB – a szövetségi titkosszolgálatok – anyagi forrásait és technológiai felszereltségét is; ugyancsak teljes technológiai rekonstrukciót ígérnek a határvédelemnek. A tengeri partvédelem új hajókat kap, melyre a költségvetés 12 milliárd rubelt szán. Putyilin azt is megerősítette: a következő három évben a hadsereg alkalmazottai számára 100 új lakást építenek.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1098328

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése