2012. január 7., szombat

Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi üzenete

Ma, január 7-én az Orosz Ortodox Egyház ünnepli az egyik legnagyobb egyházi ünnepet – a Karácsonyt. Az Orosz Ortodox Egyházzal együtt az eseményre megemlékezik a Szerb, a Grúz, a Jeruzsálemi Egyház és az Athosz Szent Hegy. Hagyomány szerint az örömteli nap alkalmából Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárkája gratulált orosz ortodox hívőknek.
- Jézus Krisztus születésének örömteli ünnepén szívélyesen üdvözöllek mindnyájatokat! Ma emlékezünk meg arra a kegyelemre, amit az Isten adott nekünk. Bűnös világba jött, itt megszenvedte halálát a kereszten, hogy megnyissa számunkra az utat az üdvösséghez, hogy mindnyájunknak erőt adjon a nehézségek elviseléséhez, hogy az ő erkölcsi törvénye szerint építsük életünket, hogy megváltoztassuk a bennünket körülvevő valóságot, hogy elérjük az üdvösséget és a mennyek országát.
Az Orosz Ortodox Egyház prímása hangsúlyozta, hogy bármennyire is nehéz volt az elmúlt év, a fő nem az anyagi javak, hanem a szellemi és erkölcsi törvény, amely benne kell, hogy legyen minden ember lelkében.
- A fő nehézségek nem az anyagi, hanem a szellemi síkon vannak. Ha az ellenségesség, az ember okozta és természeti katasztrófák rommá teszik a világot, akkor erkölcstelenség és a bűn belülről rontanak bennünket, lelki fogyatékossá tesznek minket. Éppen e veszély ellen kell harcolnunk elsősorban, ezért fontos, hogy hallgassunk lelkiismeretünk hangjára, amely óv bennünket a bűntől, és arra tanít, hogy összehangoljuk lépéseinket az evangéliumi parancsolatokkal.
"Gratulálok mindenkinek a Karácsonyi Ünnepekhez, Boldog Új Évet kívánok, és imádkozva kívánom, hogy békében és lelki örömben éljenek”, mondta befejezésül Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.
ruvr.ru


Kirill pátriárka a tiltakozások meghallgatására szólította fel a hatóságokat

 

Kirill, minden oroszok és Moszkva pátriárkája arra szólította fel a hatóságokat, hogy hallgassák meg a tiltakozó embereket. Ezt abban a karácsonyi interjúban mondta, amely január 7-én sugárzott az Oroszország-1 tv-csatorna.
”Ha a kormány érzéketlen a tiltakozásokra, az nagyon rossz jel, annak a jele, hogy a hatóságok nem képesek önszabályozásra. A kormánynak igazodnia kell, beleértve a belső a belső jelzések érzékelését ... és ráállni a helyes útra” - mondta a pátriárka. ”Ha valami történik, a társadalomnak joga van kifejezni elégedetlenségét”, - mondta az orosz egyház vezetője.
Kirill pátriárka ugyanakkor megjegyezte, hogy annak, aki másoktól megköveteli az igazságot, saját magához is őszintének kell lenni. ”Vajon a tüntetők között nincs-e olyan, aki megcsalja a férjét vagy a feleségét, akinek van egy másik élete is, aki nem becsületes az üzleti életben? Ha a saját személyes, családi életünkben, szakmai szféránkban hazugok vagyunk, akkor miért követeljük olyan hevesen, hogy makroszinten igazság legyen, ha mikroszinten ez nem elvárás?” – tette fel a kérdést a pátriárka.
A pátriárka kifejtette véleményét arról is, hogy a társadalom és a kormány kapcsolatát Oroszországban a bürokrácia nehezíti meg. Elmondása szerint az egyik fő probléma az, hogy az oroszok visszatetszését azok a tisztviselők váltják ki, akikhez fordulniuk kell a hivatalokban. ”Van-e nálunk a népnek kapcsolata az elnökkel vagy a miniszterekkel? A milliomosokkal, az alapkezelő-, közbeszerzési vagy ingatlankezelő társaságok vezetőivel” - kérdezte a pátriárka, hozzátéve, hogy ”az átlagembert a hatalomnak ez a szintje idegesíti."
A pátriárka szerint az egyház ebben a párbeszédben nem áll egyik oldalon sem. Hangsúlyozta, hogy az orosz egyház hívői megtalálhatók ”azok között, akik a téren voltak, és azok között is, akik ellen a téren tüntettek”. ”Az egyház szava csak politikamentes lehet <...> Az egyház szava mindenki számára érvényes igazság kell legyen”, - mondta a pátriárka.
2011 decemberében egész Oroszországban tömeges tiltakozásokra került sor az Állami Duma választás szavazásának eredménye ellen. A legnagyobb megmozdulásokat ”Tisztességes választásokat!” jelszóval Moszkvában tartották december 10-én a Bolotnaja téren és december 24-én a Szaharov proszpekten.
Ezek a tiltakozások példa nélküliek voltak a mai Oroszország történelmében mind a résztvevők száma, mind a fellépők összetétele szerint, mert nem csak ellenzéki politikusok, hanem TV műsorvezetők, újságírók és a show-business képviselői is voltak köztük. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azt mondta, hogy mielőtt párbeszédet kezdenének a tüntetőkkel, meg kell érteni, ”milyen közös alapon állnak és mi a közös álláspontjuk”. Emellett a tiltakozó akciókat a ”demokrácia elkerülhetetlen árának” nevezte.
Lenta.ru

Ferenci Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése