2012. március 19., hétfő

Import takarmány - emelkednek a baromfitermékek árai

Akik eddig nem értették, mi a gond az Európai Unióval, azok is lassan a saját bőrükön fogják megtapasztalni. Hónapokkal ezelőtt az emberek értetlenkedtek annak hallatán (sőt, egyenesen rémhírnek nevezték), hogy nemsokára az egekbe szökik az alapvető élelmiszerek ára.
Ma a média attól hangos, hogy 2006 óta nagy mértékben nőttek a baromfitermelés és -feldolgozás költségei, miközben az árak alig emelkedtek, mindehhez hozzáadódik az unió-szerte tapasztalható hiány, emiatt a baromfitermékek ára tovább drágul. Nem is az a lényeg, hogy mivel magyarázható, mert ez mind az elmúlt húsz év politikusainak bűne.
A csirketakarmány ára az elmúlt öt évben közel megduplázódott. Előbb a tenyésztők, majd a feldolgozók - szép sorban mindenki tönkremegy, és ezen az árak növelése már nem segít. Azért nem, mert a jelenlegi árak már nevetségesen magasak, egyszerűen senki nem fogja megvenni. Olyan mértékben fognak nőni a beszerzési árak, hogy azok a tenyésztők is tönkre mennek, akik a "rendszerváltás" utáni időszakot még állva kibírták. Az unió olyan mértékben beszabályozta a tartási körülményeket, hogy a magyar tenyésztő nem bírja, és sorra tönkremennek - viszont uniós szinten nincs akkora termelés, mint amekkora fogyasztási viszonyok alapján szükséges lenne. Az árak végül megfizethetetlenek lesznek!
Nevetséges, de egyre drágul a takarmány ára egy olyan országban, ami természeti adottságai alapján - megfelelő vezetéssel - ha nem is egész Európát, de a térséget bőven elláthatná az exporttal! Miközben itthon a gabona ára a mostaninak negyede lenne, a tojás ára szintén. A néhány évvel ezelőtti 15 Ft-hoz képest a mai 55 Ft-os tojás még nem a folyamat vége, lesz itt még nyáron 70 Ft is, és lassan kúszik felfelé. Egészen addig, ameddig senki nem veszi meg, és a maradék magyar gazdaságokat is szép lassan felszámolják.
Nemsokára eljön az a pont, ahol már nincs hova emelni az árakat! A fizetések értéke csökken, a vásárlóerő is csökken. Ezt már nem tudják a vásárlókra hárítani, és nem is hárítani kell, hanem a termelőket kell támogatni olyan mértékben, hogy amit most külföldről kell beszerezni, az itthonról beszerezhető legyen. Az üzemanyagárak is emelkednek, ami szintén hozzáadódik a távolról beszállított termékek árához! Akkor mit mondanak majd? Hogy az üzemanyagárak, meg a takarmányárak emelkedése miatt nincs elég magyar baromfi? Egy ilyen természeti adottságokkal rendelkező országban? Nevetséges!
Maradjon csak az unióban a fölöslegesen szigorú szabályozás, meg a nulla termelés. A változások után felvirágzik a magyar gazdaság, majd mi eladjuk az élelmiszer-függőségben élő Nyugatnak a fölösleget - de olyan áron, ami a magyar gazdákat kárpótolja az elmúlt húsz év kínszenvedéseiért!
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése