2012. május 27., vasárnap

Fülöp Ákos: Vegyétek a Szentlelket!

A pünkösdi események: A feltámadott, az első találkozáskor mondja az apostoloknak: vegyétek a Szentlelket! Az Apostolok cselekedetei beszámol az első pünkösdről: szélzúgás és lángnyelvek kísérik a Lélek kiáradását.
Az első pünkösd hatása az Egyház születése. Ekkortól hirdetik az apostolok nagy erővel Jézus feltámadását, a megváltás örömhírét.
A Szentírásban Jézus megígéri a Szentlelket, majd a tanítványok igehirdetése nyomán különféle jelekben mutatkozik meg a jelenlevő Lélek: nyelveken szólnak, látható jelek mutatkoznak.
A későbbi korokban az egyházatyák, a keresztény gondolkodók írnak a Szentlélekről. Ilyeneket olvashatunk:
- a Szentlélek magasba ragadja a szívet, vezeti a kezet.
- Ahogy a napsugár fénylővé teszi a tárgyat, amely visszatükrözi a nap fényét, úgy a Lélek is fénylővé teszi az embert, aki tükrözni tudja a Lélek erejét.
- A Szentlélek sokféle erényt hoz létre.
A II. Vatikáni Zsinat Lumen Gentium kezdetű dokumentuma a Szentlélek működését az egyházban láttatja. A szentségeken és egyéni karizmákon keresztül tapasztalhatjuk meg erejét.
Találkozásom a Szentlélekkel: A liturgiában újra és újra megtapasztalhatom erejét. Egyéni imaéletem, keresztény életem jó közeget nyújt a Lélek erejének megtapasztalására. Olvasmányaimon keresztül is megszólíthat a Lélek.
Pünkösd ünnepén fedezzük fel és tudatosítsuk magunkban a Lélek működését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése