2012. december 17., hétfő

Kanadai egyetemek hallgatói az izraeli termékek bojkottjára hívnak fel

Egy kanadai egyetem egyik diákszövetsége a Diplomás Tanulók Uniója (Graduate Student Unió - GSU) csatlakozott ahhoz a nemzetközi kampányhoz, mely bojkottálja az izraeli termékek vásárlását, tiltakozásul az izraeli kormány apartheid politikája ellen.
A torontói egyetemen (University of Toronto) működő GSU december 10-én kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint a tagjaik 97% százaléka szavazott amellett, hogy bojkottálják az izraeli termékeket.
Követelik, hogy Izrael állam vessen véget a illegális telepek építésének a megszállt Palesztin területeken és a kanadai egyetem vessen véget a palesztin jogok megsértésének.
Kimondják, hogy bojkottálnak minden olyan vállalatot is, mely hasznot húz a megszállása palesztin területeken illegálisan épülő telepekből, beleértve a BAE Systems, a Northrop Grumman, a Lockheed Martin és a Hewlett Packard."
Jelentések szerint végzős hallgatók, szakszervezetek és más kanadai egyetemek is csatlakoztak a bojkotthoz. A szolidaritást vállaló egyetemek közt van a York University, University of Regina és a Carleton University Ottawa is. Mindannyian csatlakoztak ahhoz a 2005-ben indult nemzetközi kampányhoz, mely tiltakozik Izrael állam palesztin területeken való illegális telepépítései ellen.
Izrael által az 1967-es háborúban elfoglalt palesztin területeken történt építkezéseket az ENSZ és számos más ország is illegálisnak nyilvánította, mert az sérti a genfi ​​egyezményt, mely megtiltja az elfoglalt területeken való építkezéseket. 
Javasoljuk a magyar diákoknak, egyetemi hallgatóknak, hogy kövessék kanadai társaik példáját és csatlakozzanak az izraeli termékek bojkottjához!
Szekeres Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése