2013. augusztus 14., szerda

Csecsemőhalál - rendkívüli vizsgálat

GOOGLE koraszulott_osztaly_130812ml_08.jpg
Rendkívüli vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban történt koraszülött-halálesetek miatt - közölte a Kormányzati Információs Központ. Hétfőn este a megyei kórházba érkezett Szócska Miklós államtitkár valamint Kriza Ákos polgármester is, akik több órás megbeszélést folytattak a kórház vezetésével. Este fél 11 körül az államtitkár sajtótájékoztatót tartott.
Az információs központ közleménye szerint a kormányfő utasította Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatóját és Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot.

Orbán Viktor emellett a GYEMSZI-t arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. A kormány az ügyészségen bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására.

koraszulott_osztaly_130812ml_03.jpg

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága hétfő este közölte: vizsgálatot indított amiatt, hogy a miskolci megyei kórház koraszülött osztályán néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani.

A kórház - jelentési kötelezettségének eleget téve - augusztus 8-án tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét. Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett.

koraszulott_osztaly_121127_ja_21.jpg

A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, és jelentőszolgálatot működtetnek.

Az elhunyt koraszülöttektől vett mintákat az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják.

Az OEK és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint a fenntartó GYEMSZI megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket, és erről folyamatosan tájékoztatja az egészségügyért felelős államtitkárságot. A vizsgálat jelenleg is tart.

koraszulott_osztaly_130812ml_07.jpg

Szócska Miklós államtitkár miskolci sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva, egyebek mellett elmondta: a vizsgálat pártatlanságának biztosítása érdekében az igazgató felfüggesztése érvényben marad, csakúgy, mint a szóban forgó osztályt érintő fokozott elkülönítő, elővigyázatossági intézkedések is. Az osztály bezárása azonban nem indokolt. Az államtitkár hangsúlyozta, számtalan körülményt meg kell vizsgálni, ezek eredményének kiértékeléséig elhamarkodott lenne bármilyen következtetést levonni.
- Átfogó szakmai vizsgálatra van szükség, mindenre kiterjedően igazolni kell, mi lehet a kiváltó ok. A halálesetek halmozódása mindenképpen aggodalmat keltő, de meg kell vizsgálni, van-e közöttük összefüggés - fogalmazott Szócska Miklós. Az államtitkár elmondta, a koraszülött centrumot nemrég felújították, 400 milliós beruházást adtak át az elmúlt hónapban.

koraszulott_osztaly_130812ml_04.jpg

Ez a fejlesztés értelemszerűen növelte a koraszülött gyermekek életesélyeit, de itt is a szakmai és a felülvizsgálati eljárásnak kell tisztázni a helyzetet. Az osztály több száz koraszülöttet lát el évente, ebben az esetben nyolc halálesetről tudni. Megnézik az osztályok közötti összefüggéseket, és a térségi halálozási statisztikákat is megvizsgálják.

Szócska Miklós arról is beszámolt, hogy a különböző laboratóriumi vizsgálatok körülbelül egy hetet vesznek igénybe, a szélesebb értelemben vett szakmai felülvizsgálatnak pedig két héten belül lesznek meg az első eredményei.
A vizsgálat jelenleg is tart - írták az államtitkárság közleményében. - See more at:
A vizsgálat jelenleg is tart - írták az államtitkárság közleményében. - See more at:
A vizsgálat jelenleg is tart - írták az államtitkárság közleményében. - See more at:

minap.hu/Sz. S.
Fotó: Mocsári L.



Névtelenséget kérő szülő, akinek héthetes gyermeke halt meg a megyei kórházban, az eszakhirnok.com-nak elmondta, a 28. héten született meg a kislánya. Az első hetek nehézségei után úgy tűnt, minden rendben lesz a gyerekkel. Anyatejjel táplálták, bár szopni még nem tudott. Szépen fejlődött, mosolygott, keze-lába járt. Már nem volt szükség lélegeztetésre sem. Egy hete, szombaton még jól volt, vasárnap azonban az anya arra érkezett reggel a kórházba, hogy a kisbaba váratlanul rosszul lett, intubálni kellett. Órákkal később már nem élt. A család nem érti, mi történt, a kórházban tudtak semmit mondani arról, miért halhatott meg a gyerekük. Az anya azt mondta, több jel mutatott arra, hogy más, hasonló eset is történhetett a kórházban. Látta például, hogy több nő ment be az orvosi szobába úgy, hogy onnan sírva távoztak. A koraszülött osztálynak ezt a részlegét pedig egyik napról a másikra lezárták, és máshová költöztették. Szócska Miklós ma este Miskolcra érkezik, hogy válságtanácskozást tartson.

http://www.eszakhirnok.com/miskolc/31604-miskolc-csecsemhalal-sorozat-latta-peldaul-hogy-toebb-n-ment-be-az-orvosi-szobaba-ugy-hogy-onnan-sirva-tavoztak.html#axzz2by53Ew5 i

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése