2013. szeptember 2., hétfő

Tizenegy centit nőttünk száz év alatt

Száz év alatt átlagosan 11 centivel lett magasabb az európai ember. Az Essexi Egyetem kutatói 1870 és 1980 közti adatokat vetettek össze, amikből kiderült, hogy a várakozásokkal szemben pont a nagy gazdasági világválság, illetve a két világháború közti időszak volt az, amikor nyúlni kezdtünk.
Timothy Hatton, a kutatás vezetője azonban elmondta, hogy a nehéz időszakok alacsonyabb gyermekvállalási kedve és az átlagmagasság növekedése között már korábban is mutattak ki kapcsolatot. „A magasságnövekedés az egészségügyi állapotok általános javulásának egyik legjobb mérőszáma”, mondta Hatton, aki szerint a javuló közegészségügy, illetve a fertőző betegségek visszaszorulása állhat a 11 centis ugrás mögött, de az egy főre jutó átlagjövedelem növekedése, a lakó- és életkörülmények általános fejlődése is fontos részlet lehet.
A kutatás 15 európai ország 21 év körüli férfi lakosainak átlagmagasságát vette alapul. A szakemberek a férfiak magasságára koncentráltak, a nők magasságáról ugyanis nincs olyan átfogó adatsor, hiszen a vizsgált időszakban őket csak ritkán sorozták be katonának hivatalos körülmények között.
Az egyes országok között érdekes eltérések vannak. A spanyol átlagférfi 163 centi volt 1871-ben, száz évvel később azonban már 175 centis sorkatonák fogtak fegyvert. Ezzel szemben a svédeknek mindössze tíz centi növekedés jött össze, igaz, ők eleve 170 centiről indultak.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése