2013. október 7., hétfő

Istent játszunk, aztán - Fukusima most már a világ segítségét kéri

Miközben azt sem tudjuk, hogy kétszáz éve hová temették őseinket, azt állítjuk, hogy tízezer évekig sugárzó radioaktív anyagokat biztonságosan tudunk őrizni (és az csak az atomhulladék!). Már elfeledkeztünk Csernobil katasztrófájáról - ami korántsem ért véget, a beton szarkofágot folyamatosan erősíteni kell, bent dolgozik az anyag - és most itt a fukusimai megállíthatatlan radioaktív víz...
"Segítséget kért japán miniszterelnök, Abe Sindzó szerint már csak világméretű összefogással lehet elkerülni, hogy Fukusimában ne történjen ismét katasztrófa. A reaktor szivárgásának megakadályozásához a politikus nem pénzt kért, hanem szakértelmet, akár más kontinensekről is.
Abe vasárnap egy nemzetközi energia- és környezeti fórum megnyitóján beszélt erről annak ellenére, hogy múlt hónapban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) még arról biztosította: kontrollálni tudják a problémát. A NOB egy hónapja úgy döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát.
 
A miniszterelnök véleménye a két esemény között valószínűleg akkor változott meg, amikor október 3-án ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából. A víz egy része valószínűleg a tengerbe került. Nem sokkal segélykérése után pedig rövid időre leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése. Ennek oka azonban valószínűleg emberi mulasztás volt, a létesítmény egyik dolgozója tévedésből állíthatta le a hűtőkör egyik szivattyúját.
A 2011 márciusi földrengés és szökőár idején az erőmű területére beömlő víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor aktív zónája (magja) túlhevült, és megolvadt.
A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárognak a tartályok. Azt nem tudni, hogy eddig mennyi szennyezett víz folyt az óceánba. A Tepco állítása szerint az óceán vizében egyelőre a biztonsági határon belül van a sugárzás mértéke. (index)"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése