2014. január 29., szerda

Létrejött 25 új munkahely - "hurrá"

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ma Ózdon a Felkor 2000 Kft. csarnokavatásán olyan beszédet mondott, ami nagyjából tükrözi is a mai magyar gazdaságban uralkodó állapotokat. Az elektronikai alkatrészek összeszerelésével, gyártásával foglalkozó vállalat egy új üzemcsarnokot avatott fel, az államtitkár pedig annak alkalmából jelent meg, hogy 25 új munkahely jött létre, amiből 6 felvett alkalmazott "roma származású".
Mindent elmond a mai állapotokról, hogy ma már 25 új munkahelynek is örülni kell. Hogy mindezt a kisebbségek felzárkóztatására adott EU támogatásból sikerült elérni, annak pedig méginkább örülni kell.
De Czomba elmondása szerint nem is igazán emiatt kell örülni a 25 új munkahelynek, hanem amiatt, mert ez egy követendő példa a magyar vállalkozásoknak. Politikai pártokhoz törleszkedéssel, EU-támogatásokból egy multinacionális cég beszállítójává válni - ez a követendő út a magyar vállalkozások számára. Az államtitkár szerint igen, "támogatással, segítséggel magyar kisvállalkozó is képes egy multinacionális cég megfelelő minőséget és mennyiséget kínáló beszállítójává válni".
Ez a követendő út: nyugati pénznyelő érdekeltségek kiszolgálójává válni.
Igaz, a mai gazdasági környezetben már ehhez is teljesítmény kell. Kezdődik ott a dolog, hogy a magyar kisvállalkozások többsége eleve nem tud nyereségesen működni (pár év után csődbe megy), mert a multik lenyomják az árakat. Mivel nem tudnak nyereségesen működni, hitelt sem kapnak. Egyrészt, mert még mindig a korábban szinte ingyen osztott hiteleket nyögik, amit felvettek ugyan, de hiába bővültek, mert a multik lenyomták az árakat. Így csak a veszteség lett nagyobb, marad a végelszámolás. A pénz pedig oda megy, ahol már eleve sok pénz van. Induló vállalkozások sehol nem kapnak hitelt, az uniós viszonylatban legalacsonyabb bérekből összekapart összegekből pedig érthető módon nem jönnek létre vállalkozások. Csodálkoznak, hogy halódik a magyar gazdaság, és nincsenek új munkahelyek?
A továbbra is lényeges kérdés: hol van a kormány által ígért egymillió új munkahely? Ugye nem azt értették munkahelyteremtés alatt, hogy lesz majd néhány kisvállalkozás, aki a hűséges Fidesz-kötődés miatt EU-s pénzeket kap, és az így létrehozott több tucatnyi új állást felmutatják propagandaként? Ugye nem? Dehogynem.
Magyarországnak új iparosításra, nagyarányú állami munkahelyteremtésre van szüksége! Nem kegyelemből leosztott EU-pénzekből, hanem felelős kormány által kigondolt stratégia mentén végrehajtott új iparosítással! Nem hitelekből, nem befektetőktől, hanem gazdálkodó állam által termelt profitból! Akkor lesz növekedés, lesz munkahely. Ameddig ennek közelében sem vagyunk, addig pedig legyenek szívesek nem ilyenekkel kiszúrni a választók szemét.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése