2014. január 10., péntek

Ukrajna beszünteti az európai gázimportot

Az ukrán energetikai miniszter bejelentette, országa beszünteti az Európából történő gázimportot, ehelyett Oroszország lesz az elsőszámú és egyetlen üzemanyag-beszállítójuk. A miniszter elmondása szerint Moszkva ajánlotta a legalacsonyabb árakat, így a többi ajánlatot nem fontolták meg.

Eduard Sztavickij, ukrán energiaügyi miniszter
Eduard Sztavickij kifejtette, korábban az Európai Unió nyomására törekedtek az orosz energia-behozatal csökkentésére. Ennek jegyében vettek gázt Lengyelországtól és hazánktól is, de közel voltak ahhoz, hogy megállapodásra jussanak Szlovákiával egy további gázüzlet kapcsán. Most Ukrajna törekszik a hazai források benntartására, az ország hazai kitermelésből nem fedezhető energiaigényét pedig kizárólagosan orosz forrásból fogják biztosítani.
Ezzel Kijev lassan kijutott az Európai Unió energetikai útvesztőjéből. Az EU ugyanis kötelezte volna Ukrajnát a tagállamoktól történő vásárlásra, - az érintett tagállamok viszont vagy orosz gázt vásárolnak, vagy szintén orosz magánvállalatok által, a világ más részén kitermelt gázt vásárolják, amit jóval drágábban és ráterhelt profittal adtak volna el az ukrán államnak.
Ukrajna január elsejétől kezdődően visszatért a posztszovjet térség egyetlen, stabil ellátást reális áron biztosító forrásához, így az ukrán fogyasztóknak a jövőben sem kell attól tartaniuk, hogy a gázszámláik "európai szintre" növekednének.

http://www.hidfo.net/2014/01/10/ukrajna-beszunteti-az-europai-gazimportot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése