2014. március 15., szombat

Bevonulhatnak az orosz csapatok Harkovba

Harkovban megöltek két oroszpárti tüntetőt azok közül, akik az elszakadás és az Oroszországhoz csatlakozásról tartandó referendum támogatására vonultak fel. A demonstráló tömeg összeütközött egy kis létszámú, de annál agresszívabb EU-párti tüntetéssel. Az összeütközést követően mindkét csoportban történtek letartóztatások, mintegy 40 személyt vettek őrizetbe. Több száz sérülés és két haláleset történt, a rendőrségi közlemény szerint a kijevi kormányt támogató radikális csoportok felelősek a halálesetekért.
A támadók feltehetőleg a Jobboldali Szektor tagjai. A csoport pénteken elbarikádozta magát Harkov külvárosában és három embert - köztük egy rendőrt - túszul ejtettek. A cionfasiszták akkor tüzet nyitottak a tömegre, akik megpróbálták felszámolni a barikádot és visszafoglalni a megszállt épületet. Őket később a milíciák rendőri segítséggel őrizetbe vették.
Oroszország Külügyminisztériuma bejelentette, hogy Moszkva "fontolóra veszi" a békés ukrán állampolgárok kéréseit, akik orosz katonai segítséget kértek a Jobboldali Szektor jelentette fenyegetéssel szemben. A külügyminisztérium információi szerint Harkovból fegyvereseket csoportosítottak át Donyeckbe a tüntetések provokálására, ahol mintegy ezer ember békés tüntető gyűlt össze. Mindez előrevetíti, hogy a provokációk és a fegyveres csoportok jelentette fenyegetés miatt Moszkva csapatokat küld Harkovba és más, veszélyeztetett térségekbe, ahol a cionfasiszták még megjelennek.
Hídfő.net | Orosz katonák a Krím-félszigeten
Orosz katonák a Krím-félszigeten, 2014.03.06.
http://www.hidfo.net/2014/03/15/bevonulhatnak-az-orosz-csapatok-harkovba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése