2014. május 1., csütörtök

A nyugat kiárusítja katonai technológiáit

Egyre több katonai szaklap foglalkozik vele, hogy mi lesz a nyugat féltett legújabb és legfejlettebb technológiáival, ha azokat egyszerűen kiárusítja. Ennyire nagy a gazdasági baj, hogy már ezt is el kell adni?
A világ gazdaságának alapja a kereslet és a kínálat. Ha nincs kereslet egy termékre, azt nem lehet eladni. Ha csak katonai technológiára van kereslet, akkor vagy eladják, vagy eladja más, telített a piac. Angliában, Franciaországban, Németországban akkora gazdasági bajok vannak, hogy egymással versengve árusítják ki a legmodernebb technikákat. A versenyben élen jár Franciaország.
A keresleti oldalon legnagyobb piac jelenleg Kína. Ugyan az 1989-es tiananmen-téri produkció után, mikor beletaposták a betonba a nyugati felforgató ügynököket, az atlantista országok minden nemű katonai technológia eladását betiltották Peking számára. Ez éppen jól is jött akkoriban az orosz iparnak. Ma látva azt, hogy Moszkva mekkora értékben adja el sorra katonai felszereléseit Kínának, annak ellenére, hogy maga a kínai ipar is élenjáró fejlesztő kezd lenni, igyekszenek gyorsan bepótolni a lemaradást, és mindent adnak, ami csak kell. Katonai tengeralattjárókba fejlesztett speciális motorokat, repülőgép alkatrészeket, bármit, amit csak el lehet adni. 
Ha valahol baj van a gazdaságban, mindig azt kell szemügyre venni, hogy az adott ország kiárusítja-e azt a technikát, terméket, technológiát, amelyben specialista, vagy amelynek a gazdasági előnyét köszönheti. A NATO országok gyarmati, illetve a világot kifosztó háborúi miatt erősen fejlesztette a hadsereget. A hidegháború is erre kényszerítette, de legfőképpen a gyarmatok megtartása. A gazdasági válság azonban lassan térdre kényszeríti a nyugatot, kénytelen azt eladni, amit megvesznek. Kínának semmi egyébre nincs kereslete, mint bizonyos hadiipari technológiákra.
Franciaország vezeti a listát 140 millió eurós forgalommal, majd jön Anglia és Németország, de még Hollandia is ott van a sor végén 18 millió dolláros hajómotor eladással. A németek tengeralattjárókra fejlesztett motorból csinálták a legnagyobb üzletet, a franciák pedig helikopter technológiákat adtak el. Anglia jobbára a hajózással kapcsolatos technológiákkal kereskedett.
Német motorral szerelt kínai tengeralattjáró
Miért olyan felháborodott a szaksajtó? Azért, mert már hangot adnak annak a fajta "vesztes" hangvételnek, amely előrevetíti a NATO jelenlegi vezető szerepének elvesztését. Kína ugyanis láthatóan célzottan vásárol, és csak azt, ami neki kell, nem pedig azt, amit árulnak. Ez pedig egyet jelent, hogy Kína technológiában lassan de biztosan felzárkózik, már csak bizonyos területeken van elmaradva, és azokat gőzerővel pótolja be. A szaksajtó pedig tudja - hiszen ez a dolga -, hogy amint Kína felzárkózik, azzal együtt elveszti jelentőségét a NATO szövetséges erő a Csendes-óceánon, hiszen a kínai létszámmal képtelenség versenyezni. A térségben Kína nemsokára kiszorítja az Egyesült Államokat, és utána menthetetlenül vezető erő lesz a térségben.
A nyugat azonban egyenlőre nem jelent ellenfelet az orosz fegyveriparnak a kínai piacon, mivel a teljes kereskedelmi egyenleg is csak töredéke az oroszokkal folytatott kínai fegyverkereskedelemnek.

http://www.hidfo.net/2014/05/01/nyugat-kiarusitja-katonai-technologiait

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése