2014. május 13., kedd

Korai lenne tárgyalni a Donyecki Népköztársaság csatlakozásáról Oroszországhoz

A régió jogállására kiírt népszavazás eredményei alapján a Donyecki Népköztársaság (DNK) hétfőn szuverén államnak nyilvánította magát. Ugyanazon a napon Gyenyisz Pusilin a DNK ideiglenes kormányának társelnöke mondta, hogy szükségesnek tartja a Donyecki Népköztársaság belépését az Orosz Föderációba.
Ugyanakkor Miroslav Rudenko a DNK kormányának másik társelnöke úgy véli, hogy korai lenne tárgyalni a Donyecki Népköztársaság csatlakozásáról Oroszországhoz, mert a legaktuálisabb feladat az, hogy felszabadítsák Délkelet Ukrajnát a „náci megszállás” alól. Jelenleg a köztársaság területén megszálló erők vannak, amelyek terrorista akciókat, népirtást hajtanak végre a polgári lakosság ellen – mondta Rudenko a Baltkom lett rádiónak adott interjúban.
Jelenleg belépés az Orosz Föderációba nem aktuális. Először is, meg kell valósítani a Donyecki Népköztársaság legitimálását. Természetesen, majd fordulunk az Orosz Föderációhoz, hogy ismerje el a népszavazást, de a mostani célunk: a dél-kelet felszabadítása a náci megszállás alól. Ez elsődleges feladat. Természetesen, a jövőben baráti kapcsolatokat építünk Oroszországgal, jelenleg pedig korainak tekintjük az egyesülés kérdésének a megvitatását.
Szavai szerint a DNK-nak nincs szüksége a nemzetközi közösség elismerésére.
Vannak olyan államok – Dél-Oszétia és Abházia – amelyeket hat ország ismert el. És van egy másik állam – Koszovó -, amelyet 100 ország ismert el. Nyilvánvaló, hogy ezek elfogult intézkedések. Az USA diktál az egész világnak, hogy kit kell elismerni, és kit nem. Az USA azt ismer el, ami neki előnyös. Nekünk nem annyira fontos a nemzetközi közösség elismerése, amely közösség az USA bábjává lett. A valóban független államok elismerésére törekszünk majd.
Civilizált módon szeretnénk elválni Ukrajnától, de most a junta intézkedései miatt ez az elválás nagyon civilizálatlanul megy végbe – mondta Rudenko.
Most a Köztársaság területén megszálló csapatok vannak, amelyek terrorista akciókat hajtanak végre, irtják a békés lakosságot. Ezt meg kell állítani. Persze, jó lenne politikai eszközökkel megoldani a válságot, de egyelőre a junta féken tartása, fegyverek segítségével történik.
Oroszország Hangja / Vagyim Rogyionov

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése