2014. június 2., hétfő

Az NSA kép- és hanganyagot társít a személyes adatokhoz

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal minden állampolgár arcképeit és személyes adatait beintegrálta a térfigyelő kamerákhoz használt arcfelismerő program adatbázisába. A teljes megfigyelés eddig is nyilvánvaló volt, azonban a kormányellenes tevékenységekben nem aktív állampolgárok - a nagy többség - még egészen a közelmúltban is összeesküvés-elméletnek nevezte a társadalom teljes megfigyeléséről szóló "elméleteket". Edward Snowden, az NSA (National Security Agency) volt alkalmazottja és volt CIA-ügynök nyilvánosságra hozta az arra vonatkozó információkat, hogy az amerikai titkosszolgálatok az internetes közösségi hálózatokról (pl. Facebook) minden fényképet beintegrálnak egyetlen hatalmas adatbázisba, ami így lehetővé teszi, hogy egy adott személy tartózkodási helyét a térfigyelő kamerákon keresztül akár perceken belül beazonosítsák.
Mostanra Magyarországon is
Snowden szerint ez a megfigyelő rendszer egyelőre kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkezik, az amerikai titkosszolgálatok apparátusa nem elégséges a teljes ellenőrzéshez. Korábban az NSA írott kommunikáció (pl. e-mailek) és hanganyagokra (telefonbeszélgetések rögzítése) hagyatkozott, ez a közelmúltban lett kiegészítve a világhálón elérhető fényképek beintegrálásával. Így az amerikai titkosszolgálatok mindenkiről kép- és hanganyaggal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy egy adott állampolgárt a kép- és hangfelismerő rendszerekkel pillanatok alatt megtaláljanak. A közösségi hálózatokra regisztráló személyek gyakorlatilag önként szolgáltatják a képanyagot, de aki ezt nem teszi, annak is van az adatbázisban hozzárendelt képanyaga a személyi igazolványra, jogosítványokra felkerült képek miatt.
Snowden ugyanakkor kiemelte, hogy se az amerikai, se más országok törvényei nem biztosítanak jogi védelmet a világhálóra kihelyezett családi fotók, "partyfotók", egyéb képi anyagok védelmére, így az NSA teljes megfigyelési rendszere nem ütközik semmilyen jogi akadályba.
Mi csak ajánlani tudjuk, hogy senki ne regisztráljon semmilyen közösségi hálóra, oda fényképeket se töltsön fel, annak ellenére, hogy mára a fiatalok körében gyakorlatilag a társasági élet alapkövetelményévé vált az NSA rendszerébe regisztrálás. Emellett felhívnánk a figyelmet arra is, hogy az új típusú "okostelefonok", valamint minden olyan technikai eszköz, amit hangutasítással alapszinten vezérelni lehet, folyamatosan gyűjti a hanganyagot az NSA számára. Egy kikapcsolt állapotban lévő eszköz hangutasítással bekapcsolása ugyanis akkor lehetséges, ha az eszköz kikapcsolt állapotban is valamiféle hangrögzítést végez, vagyis az ilyen eszközök használatával a felhasználónak gyakorlatilag a teljes napjáról hangfelvétel kerülhet az NSA adatbázisába.


http://www.hidfo.net/2014/06/02/az-nsa-kep-es-hanganyagot-tarsit-szemelyes-adatokhoz-elsodleges-forras-facebook-es-mas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése