2014. június 25., szerda

Az USA gazdasági háborút hirdetett Oroszország ellen

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium megszüntette a több évtizedes tilalmat és engedélyezte a vállalatoknak a kőolajexportot az Egyesült Államok területéről. Mindeddig az USA tiltotta a nyers kőolaj külföldre vitelét (a tiltás nem vonatkozik a finomított olajra), az ezt szabályozó rendelkezések a '70-es években léptek érvénybe, amikor az Arab Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállítanak olajat az Egyesült Államokba és a nyugati országokba, amiért az USA Izraelt támogatta Szíriával és Egyiptommal szemben. Az olajembargó következménye volt az 1973-as olajválság, amire válaszként az USA betiltotta a kőolaj külföldre vitelét, és a tiltás a tegnapi napig érvényben volt.
Hídfő.net | USA kőolaj
Azóta a NATO gyarmatosította a térség arab államainak egy részét, az olajexport tilalmának feloldása pedig minden félrebeszélés mellett arra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok a kitermelés növelésével akarja leütni az olajárakat, hogy így veszteséget okozzon az orosz állami költségvetésnek. Oroszország állami költségvetésének tekintélyes része a kőolaj- és földgázkitermelésből, értékesítésből származó bevétel, így a kőolaj és földgáz világpiaci ára közvetlen hatással van a költségvetésre. A nyugati országok abban reménykednek, hogy Putyin elnök 80% fölötti népszerűsége alábbhagy, mert Moszkva kénytelen lesz csökkenteni a szociális kiadásokat, ha a költségvetés forrásai megfogyatkoznak.
Korábban Barack Obama amerikai elnök látogatást tett Szaúd-Arábiában, hogy az arab uralkodót meggyőzze arról, támogassa az Egyesült Államok Oroszország elleni gazdasági hadműveletét és átmenetileg növelje a kitermelést, hogy a két ország együtt leüthesse az olajárakat. A szaúdi uralkodóval Obama nem tudott megállapodni, - Szaúd-Arábiát szintén érzékenyen érintené az olajárak zuhanása, mivel a királyság bevételeinek nagy része az olajiparból származik. Az Egyesült Államok így - úgy tűnik - egymagában kezdte meg az Oroszország elleni gazdasági hadműveletet. Megkezdődött az újabb olajháború. Ez már egy olyan konfliktus, amivel - ha Oroszország megteszi a megfelelő ellenlépéseket - a nyugat saját magát fogja térdre kényszeríteni.

http://www.hidfo.net/2014/06/25/az-usa-gazdasagi-haborut-hirdetett-oroszorszag-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése