2014. június 4., szerda

Berendelték hazánk norvégiai nagykövetét

Berendelték hazánk norvégiai nagykövetét a Norvég Alaptól érkező pénzek megszerzéséért kialakult konfliktus miatt. Jeszenszky Géza, Magyarország norvégiai nagykövete szerint ennek az lehet közvetlen kiváltó oka, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hétfőn ellenőrzéseket hajtott végre a Norvég Alap pénzeit elosztó konzorcium tagjainál.
A Norvég Alap hivatalosan a civil szervezetek támogatását végzi, azonban Magyarországon ezek a pénzek jórészt az LMP holdudvarához tartozó civil szervezetekhez összpontosultak. Nem egy esetben a Norvég Alaptól érkező pénzeket olyan szervezetek kapták, melyeknek vezetői korábban az LMP tagjai voltak, vagy jelenleg is azok.
A Norvég Alap civil támogatásainak geopolitikai háttere összetett, azonban nagy vonalakban kijelenthető, hogy Norvégia Európában olyan szervezeteket részesít kiemelt anyagi támogatásban, melyek a megújuló energiaforrások kihasználásában érdekeltek, valamint a földgáz- és olajimporttól való függőség ellen lobbitevékenységet folytatnak.
Ennek amiatt van jelentősége, mert ma Európa földgázimportjának tekintélyes része Oroszországból érkezik. Az orosz import után pedig Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgáz- és olajkitermelője, így abszolút monopóliumot szerezne az európai gázpiacon az orosz import kiiktatása után. Erre az egyetlen indokra vezethető vissza, miért támogatja Norvégia a megújuló energiaforrások mellett lobbizó civil szervezeteket, vagyis áttételesen az orosz import, a konkurencia kiiktatását. A magyar kormány pedig a Gazprommal kötött megállapodások mellett döntött, ami Norvégia hosszú távú külgazdasági érdekérvényesítését akadályozza térségünkben.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/berendeltek-hazank-norvegiai-nagykovetet



Kereskedelmi háborút hirdetünk Norvégia ellen?


Betiltotta négy füstöltheringkonzerv forgalmazását határérték feletti benzolszármazék-tartalomra hivatkozva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A közlemény szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság laboratóriumában 36 tételt vizsgáltak a szakemberek, ezek közül négy halkonzerv kereskedelmi forgalmazását azonnali hatállyal megtiltották.

Az intézkedés a Pif-Trade Com Kft. által forgalmazott, származási helyét tekintve Lettországból érkező "Riga Gold Füstölt hering olajban" nevű termékeket érinti. Azonban a Riga Gold a Balti-tenger halállományának megfogyatkozása miatt 2011 óta többségében az Atlanti-óceán Norvégia közeli vizein halászott heringet használja alapanyagként. A konzerv előállítási helye ugyan Lettország, de az alapanyag Norvégiából származik, vagyis a további korlátozások bevezetése nem csak a lettországi üzemet, hanem a norvég export jó hírnevét is sújtaná.
A magyar hatóságok "ellenőrzései" nem csak a lett vállalat, hanem a norvég beszállító hírnevét is rombolják. Ennek közvetlen előzménye lehet, hogy Norvégia behívta a nagykövetet a Norvég Alaptól érkező civil támogatások fölötti ellenőrzés kapcsán kibontakozott vita miatt. A kormány rátenné a kezét a főként LMP-s civil szervezetekhez érkező norvég forrásokra. Norvégia erre diplomáciai úton reagált, amire úgy tűnik, a magyar kormány üzleti téren tett jelzésekkel fogalmaz meg fenyegetést Norvégia felé, hogy a diplomáciai bonyodalom ne gyűrűzzön tovább.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/kereskedelmi-haborut-hirdetunk-norvegia-ellen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése