2012. december 14., péntek

A Jezsuita Menekültszolgálat fellép az Algériába és Marokkóba menekültek jogaiért

A menekültek helyzetéről szóló éves beszámolójában a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) súlyosnak ítéli a menekültek helyzetét Algériában és Marokkóban, illetve elégtelennek minősíti Európa fellépését is, mely a JRS szerint kibújik a felelőssége alól, és sorsukra hagyja a vele szomszédos országok polgárait.
Az Európai Uniónak december 6-án átadott beszámolójában a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) európai szervezete súlyosnak ítéli a menekültek helyzetét Algériában és Marokkóban, illetve elégtelennek minősíti Európa fellépését. A JRS úgy véli, hogy Európa kibújik a felelőssége alól, és nem vállalja fel a vele határos országok polgárainak megsegítését, akik pedig „híján vannak minden eszköznek, és a politikusok sem mutatnak szándékot arra, hogy megvédjék őket”.
„A menedékjog hiánya miatt az említett két országban számos bevándorló nem kaphat menekült státuszt”, ez a körülmény pedig kiszolgáltatja őket annak, hogy jogtalanul és embertelenül bánjanak velük – írja a jezsuita szervezet, mely 1980 óta dolgozik a menekültek anyagi és lelki megsegítésén, és minden évben beszámolót készít a helyzetükről. A dokumentum konkrét példákat hoz rendőrségi akciókra és erőszakos kitoloncolásokra, „melyek száma 2012. eleje óta jelentősen nőtt”. A beszámolóban szereplő adatok tekintetében a szerzők a helyi civil szervezetek jelentéseire alapoznak.
„A marokkói hatóságok híresek róla, hogy gyakran kitoloncolnak embereket anélkül, hogy megvizsgálnák a helyzetüket. Így például számos olyan fekete afrikait toloncolnak ki kizárólag a bőrük színe miatt, akik rendelkeznek menekült státusszal, sőt, egyesek érvényes vízummal is” – jelenti a JRS.
Algériában a tanulmány a bevándorlók körülményeit sérelmezi. „Algériában, ahol sok bevándorló megreked, a menekültek semmilyen védelemben nem részesülnek, és gyakran arra kényszerítik őket, hogy az utcán kolduljanak, illetve hogy elhagyott építményekben éljenek” – mondja el Andrew Galea Debono, a JRS egyik kutatója. A legnagyobb problémát az okozza – írja a tanulmány –, hogy a hatóságok nem hajlandók a bevándorlóknak munkavállalási engedélyt adni.
A beszámoló szerzői sajnálatuknak adnak hangot Európa érdektelensége miatt, és arra szólítják fel az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy „a bevándorlók menekült státuszhoz való hozzájutása és emberi jogainak védelme kiemelt hangsúllyal szerepeljen a Marokkóval és Algériával kötött kétoldalú megállapodásokban”.
A JRS Algériát és Marokkót pedig arra hívja fel, hogy engedjék beavatkozni a helyzetbe a nemzetközi civil szervezeteket, illetve hogy tartsák be az 1951-ben saját maguk által is aláírt menekültügyi ENSZ egyezményt.
A Jezsuita Menekültszolgálat (ang. Jesuit Refugee Service, JRS): a jezsuiták által alapított szervezet. Elsősorban a Távol-Kelet országaiban menekülttáborokat tart fenn, orvosi ellátást és élelmiszersegélyt biztosít a menekülteknek.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése