2012. december 14., péntek

Az Európai pénzügyi rendszerek bankunióban egyesülnek, Felszámolják a szabad nemzetek Európáját!

Az EU tagállamainak vezetői a pénzügyi körök zsarolásának engedve 2012. december 13-án „megállapodtak abban” hogy 2014 januárjától létrehozzák a bankuniót, valamint az európai bankfelügyelet. A belépés az eurót használóknak kötelező, de a zónán kívüliek is jó, ha csatlakoznak, mert ha nem, jön a szokásos ejnye-bejnye.

Úgy néz ki, hogy a mesterségesen generált gazdasági válsággal, de inkább háborúval, sikerült kikényszeríteni az EU tagállamokból az első, ám az EU föderáció szempontjából legalapvetőbb lépést: Kikényszerítették a tagállamok pénzügyi rendszereik közös felügyelet alá helyezését, lényegében pénzügyi szuverenitásuk feladását, arra az ígérvényre, hogy az, eladósodott országok „EU pénzügyi forrásokból megoldják az eladósodásából fakadó nehézségeket”

Természetesen a kikényszerített pénzügyi összeborulás, nem másról, mint arról az „európai integrációról” szól, amelynek csak egy föderatív szerveződés lehet a vége. Az EU föderatív rendszerré való átalakításában vezető szerepet játszó Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Mario Draghi (EKB-elnök) és Jean-Claude Juncker (Eurogroup elnök) szerint ennek a folyamatnak csak az első, ugyanakkor leg meghatározóbb része a bankunió, amely megalapozhatja a nemzeti költségvetésekkel szembeni brüsszeli vétójogot. (Hiába, dübörög a demokrácia)

A pénzügyi rendszerek közös felügyelet alá helyezésének indoklása: „…Ha egy tagállamban a bankok bajba kerülnek, (mert ugye a bankok bajba szoktak kerülni) …akkor az államnak kell kisegítenie, amitől az állam eladósodik… (Várjunk csak! Miért is kell a „bajba lévő bankokat az államnak kisegítenie?) …ennek hatására a bankok visszafogják a hitelezést… (ja így már már értem.) …és ez rontja a növekedés lehetőségét, ugyanis az állam eladósodása miatt… (de kinek is adósodik el? Csak nem a bankoknak?) …megszorításokra kényszerül…(a lakosság kárára..) …Ha az állam eladósodik, és megszorításokat kényszerül bevezetni…(ezt érezzük is a bőrünkön) …az fékezi a gazdaságot, ami a bankok helyzetét rontja...(hiszen miután nem tud újabb uzsorahiteleket kihelyezni, csökken a profitja.) … pláne akkor, ha sok pénzt fektettek a bankok állampapírokba… ( …és a kizsigerelt állam fizetésképtelenné válva képtelen fizetni, mint mondjuk Görögország) …végül a szorosan összefüggő európai gazdaságok „ közös felügyelet nélkül” egymást rántják maguk alá.

A lényeg: A tradicionális európai munkamegosztás felszámolásával, a nemzetközi pénzügyi rendszer külön-külön is rátelepedett az európai államokra. Tudatos eladósításra irányuló pénzügyi politikával megrendítette az államok gazdasági rendszerét. A spekulációs pénzpiac, az ingatlanárak mesterséges felértékelésével ingatlanpiaci buborékot hozott létre, amelynek összeomlása után a veszteségeket az államokra terhelték. Az eladósodott államok kénytelenségből megszorító intézkedéseket hoztak, amely elvonások első sorban a szociális, és közszférát érintették, másodsorban adóterhekkel sújtották a nem multinacionális érdekeltségeket. Ez társadalmi feszültséget okoz egész Európa szerte, a politikai rendszerek recsegnek, ropognak, és mint tudjuk a politikusok, saját túlélésük érdekében minden alantas kompromisszumra hajlandóak. Most például saját országaik szuverenitását adták fel negyven ezüsttért.

Az eladósított államok politikai elitjének utolsó reménysége tehát a közös EU mentőcsomag, ezért cserébe főképen Németország a közös felügyeletet követeli. A németek úgy döntöttek, hogy nincs adósságkezelés, amíg nincs közös felügyelet, mégpedig olyan közös felügyelet, a leg kívánatosabb, amiből a német takarékszövetkezetek kimaradnának.

Az csak hab a tortán, hogy a közös felügyeletet a lisszaboni szerződés módosítása nélkül csak egyedül a frankfurti központú Európai Központi Bank végezheti, viszont, a pénzügyi politika meghatározása és a felügyelete nem lehet egy intézménynél. Hoppá! Hogy is van azzal a demokratikus Európával?

Néhány józanabb ország, mint Nagy - Britannia, Svédország és Csehország nem akar csatlakozni, éppen szuverenitásuk megőrzése érdekében. Ha Magyarország, mint euro övezeten kívüli ország (nem kicsi noszogatásra) önként csatlakozna a rendszerhez, akkor az OTP kerülhetne közös felügyelet alá, így Magyarországnak engedélyezett utolsó – meglehetősen korlátozott - pénzügyi mozgástér is megszűnne.

Nevezzük nevén a gyermeket: Ha ilyen diktatórikus trükkökkel próbálják felszámolni a nemzetek Európáját, akkor elképzelhetjük, hogy a kiszolgáltatott Magyarországot hogyan trancsírozzák fel, „jóakarói”.

Igen kedves Honfitársaim! Lehetett volna nemet is mondani…Lehet most is nemet mondani!

Tatár József

Rendszerváltó Fórum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése