2014. június 17., kedd

Felrobbantottak egy gázvezetéket Kijev mellett

Felrobbantották Nyugat-Ukrajnában az Oroszországból Európába irányuló gázvezetékek egyikét. A szemtanúk nem tudták egyértelműen megmondani, mi történt, már a robbanásra figyeltek fel. A lángok mintegy 200 méter magasra csaptak, a hatóságok jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán.
Hídfő.net | Gazprom gázvezetékA vezeték érintett szakasza, még új korában
Az esetet egyelőre balesetként tálalja a média. Két dolgot azonban nem árt elfelejteni; a Gazprom tegnap leállította Ukrajna felé a gázszállítást, csak azokon a vezetékeken halad a gáz, melyek Európát látják el az orosz gázmezőkről.
Másik fontos vonatkozása a történteknek, hogy a Jobb Szektor vezetője korábban azzal fenyegetőzött, hogy fel fogják robbantani az országon keresztülhaladó gázvezetékeket, ha Oroszország a földgázimporton keresztül akar nyomást gyakorolni Kijevre. Ezek után aligha lehet balesetnek nevezni, hogy egy nappal a Gazprom lépését követően felrobban egy az Európai Unióba irányuló gázvezeték. Igen nagy a valószínűsége, hogy a vezeték terrortámadás áldozata lett, bármit is fognak nyilatkozni a hatóságok ezügyben.

http://www.hidfo.net/2014/06/17/felrobbantottak-egy-gazvezeteket-kijev-mellett



A kormány "minden a legnagyobb rendben" bejelentését követően Európa összes energiaügyi vezetője összegyűlt Budapesten egy titkos találkozóra, ami ugyan titkos, de a hazai média már erről beszél. Az "Egyesült Államoktól Ukrajnáig mindenki, aki számít, jelen van". Ezek alapján az orosz felet nélkülöző tárgyalásról van szó, ami igen érdekes, tekintve, hogy a földgáz továbbra se az Egyesült Államokból jön.
A vezeték, ami tegnap felrobbant - a találkozó összehívásának oka
Egy alapvető kérdés: mit keres az Egyesült Államok képviselője egy olyan csúcsértekezleten, ami Európa gázellátása kapcsán lett összehívva, az orosz gázmezőkről, vagyis az amerikaiaknak alapvetően semmi köze hozzá? Az ukrán delegáció jelenlétének oka egyértelmű, Ukrajnán keresztül húzódik a vezetékhálózat. A csúcsértekezlet összehívásának oka is egyértelmű: tegnap terroristák felrobbantották az Európai Unióba irányuló gázvezeték egy szakaszát, vagyis akadozik az ellátás és rendkívüli helyzet van. Ezt éppen csak a lakossággal elfelejtették közölni, ehelyett a legnagyobb titokban találkozót hívtak össze.
Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter ma délelőtt fogadta az ukrán energiaügyi minisztert. Ennek okáról nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. A gyakorlati helyzet az, hogy a magyarországi tározók nincsenek feltöltve, és nincs is honnan, mert valaki - feltehetőleg a Jobb Szektor - szabotálta az Európai Unióba irányuló gázvezetékek egy részét, vagyis alternatív forrásból kell igen gyorsan gázhoz jutni. A találkozón megjelentekből feltételezhető, hogy ez az alternatív forrás az Egyesült Államok, - ami egyben azt is megválaszolja, hogy kinek állt érdekében az EU-ba irányuló gázvezetékek szabotálása.

http://www.hidfo.net/2014/06/18/hivatalos-kozlemeny-nincs-semmi-gond


Az ukrán nyomozóhatóságok közleménye szerint robbanószerkezet okozta az Urengoj–Pomari–Uzshorod vezetéknél keletkezett robbanást, vagyis a média elöregedett vezetékekről írt ferdítéseivel ellentétben bizonyított a szándékosság. A szabotázs tényét Arszen Avakov belügyminiszter is elismerte, aki elmondta, hogy a gázvezeték betontalapzatához rögzítettek robbanószerkezetet. A vizsgálat kimutatta, hogy összesen három helyen történt robbanás. A harmadik robbantás volt sikeres, ott a helyszínen kétszáz méteres tűzoszlop szökött az égbe, ami a helyreállítási munkálatok megkezdéséig 10 millió köbméter gáz veszteséget okozott.

A szabotázs egy csomópontnál, négy gázvezeték találkozásánál történt, vagyis célja kifejezetten az Európába irányuló gázimport ellehetetlenítése volt. A célba vett fővezeték Szlovákián keresztül Olaszországba majd a nyugati országokba szállítja a földgázt. A Naftogaz vezérigazgatója, Andrej Kobolev már bejelentette, hogy szigorítják a vezetékhálózatok őrizetét.
Korábban a Jobb Szektor vezetője azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantják az orosz gázmezőkről Európába irányuló gázvezetékeket, hogy ezzel "büntessék" Oroszországot és a nyugati országokat, amiért az ukrán nép feje fölött rendelkeznek Ukrajnáról. A Jobb Szektor azt megelőzően nyugati finanszírozással részt vett a legitim ukrán kormány eltávolításában, melynek helyére a nyugati országok egy atlantista bábkormányt tettek, vagyis a nyugati érdekérvényesítés eszköze volt Ukrajnában.
Most sincs ez másként: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy Európa ne Oroszországtól, hanem az USA készleteiből vegyen földgázt. Ennek elérését nagyban megkönnyíti, ha az orosz gázimport stabilitását a politikai helyzet hosszú távon veszélyezteti, vagyis az EU "kénytelen lesz" más forrást keresni. Megint csak ott tartunk, hogy az USA saját céljai elérése érdekében terroristákat támogat. A gázvezeték felrobbantása amerikai érdek. Az európai országoknak, és Moszkvának a gáztranzit zavartalan működése áll érdekében, vagyis egyértelmű, kik állnak a szabotázsakció mögött.

http://www.hidfo.net/2014/06/18/gazvezetek-felrobbantasa-amerikai-erdek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése