2014. június 17., kedd

Újabb történelmi csúcson az adósságunk, hiába törlesztünk

Az előzetes adatok alapján némi meglepetésre ismét történelmi csúcsra emelkedett a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága a június 13-ával záródó héten.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden reggel tette közzé a június 13-ával záródó hétre vonatkozó előzetes adósságszámait a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adósságára vonatkozóan, mely nem igazán várt állapotot mutatott. Az egy héttel korábbi adósságnövekedés ugyanis folytatódott, és a friss adat szerint már 24 673 milliárd forintra rúg a kormányzati adósság. Ez egy hét alatt 218,5 milliárdos emelkedés eredménye lett s történt mindez annak ellenére, hogy folyamatosan, lényegében heti rendszerességgel járnak le és fizetjük vissza a különböző futamidejű állampapírjainkat - vizsgált héten például 75 milliárd értékben járt le 3 hónapos kincstárjegyünk. Ráadásul egyben ez az állapot történelmi csúcsot is jelent, hiszen a korábbi, április 25-i hétre vonatkozó 24 654 milliárdos rekordot is 19 milliárddal meghaladja.
Így tavaly év végéhez képest 2674 milliárddal nőtt a költségvetés adóssága, melyet több tényező is eredményezett:
  • egyrészt februárban közel 460 milliárd forint értékben vállalt át önkormányzati adósságot a kormány, ami a teljes államháztartás adósságát nem növeli azonban.
  • másrészt márciusban 3 milliárd dollár (~660 milliárd forint) értékben bocsátottunk ki dollárkötvényeket, mely a júliusban és novemberben lejáró adósságok fedezetét jelenti, tehát éves szinten nem növeli majd az adósságot.
  • harmadrészt a június 13-i állapot szerint a forint euróval szembeni 307,06-es árfolyama 3,4 százalékkal gyengébb hazai fizetőeszközt jelent tavaly év végéhez képest.
  • negyedrészt pedig az MNB áprilisban bejelentett önfinanszírozási koncepcióját követően megugrott a kereslet az állampapírok iránt, így az adósságkezelő többletkibocsátásokat, valamint nagyobb értékű visszavásárlásokat eszközölt. Ennek hatása a statisztikákban is meglátszik, hiszen a legfrissebb adatok szerint május végén rengeteg pénze halmozódott fel az Orbán-kormánynak a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számláján. 

A fentiek mellett pedig van még egy tényező, mely az egy hét alatt bekövetkezett 218 milliárd forintos emelkedést eredményezhette, amiről viszont majd csak a hó végén publikált részletes adatokból szerezhetünk információkat. Vagyis az uniós intézményektől lehívott fejlesztési (pl. EIB) hitelekkel is magyarázható a múlt heti megugrás.
Aktuális GDP-arányos adósság: 84,9 százalék
A mostani állapotból könnyen megbecsülhető a GDP-arányos teljes államháztartásra vonatkozó államadósság aktuális szintje is. A központi költségvetés 24 673 milliárd forintját az államháztartás rendszerén belül lévő egyéb tartozásállománnyal kell növelnünk. Utóbbit az első negyedév végi, Magyar Nemzeti Bank által közölt, államháztartás bruttó, konszolidált adósságából becsülhetjük meg. Ennek nagysága 24 904,5 milliárd forint volt, melyet a március végi központi kormányzati adóssággal korrigálunk. Eredményként 582,1 milliárd forintot kapunk, mely az egyéb konszolidált állományt jelenti. Ezt hozzáadva a június 13-i állapothoz 25 255 milliárdos államháztartási adósság az eredmény, amit az ÁKK által becsült aktuális GDP-re vetítve 84,96 százalékos rátát kapunk.
Az adósságkezelő egyébként az aktuális állapotban érvényes GDP-t az előző év végi és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált becsléssel számítja. Ha ebbe a modellbe a friss, 2014 első negyedév végi adatot beépítjük, akkor a június 13-i hétre 29851 milliárdos GDP-t kapunk, ami március végéhez képest változatlan, 84,6 százalékos rátát eredményez. 
Székely Sarolta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése