2009. február 13., péntek

Két kultúra egy országban

Iszlám törzsi hagyományok Hamburgban
A bírósági procedúra, amelyről Barbara Hans számolt be a hamburgi Der Spiegelben nemcsak a sajtóban már megjelent gyilkosság hátterét világítja meg jobban, hanem arra is rávilágít, hogy milyen áthághatatlannak tűnő fal választja a törzsi hagyományokat és törvényeket a nyugati civilizációban is érvényesítő muszlimokat a befogadó ország jogrendjétől.
Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Németországban egy afgán származású hamburgi fiatalembert, aki azért ölte meg 16 éves húgát, mert a család nyugatiasnak tartotta a lány életvitelét. Ahmad Obeidi tavaly májusban 23 késszúrással, a nyílt utcán gyilkolta meg testvérét, Morsalt. A vádlottat az ügyészség indítványának megfelelően szándékos emberölés miatt ítélték el. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a 24 éves fiatalember azért követte el az úgynevezett „becsületbeli" gyilkosságot, mert nem sikerült az ősi afgán törzsi hagyományok követésére bírnia a diáklányt.
A tárgyalást vezető bíró száraz hangon sorolta, hányszor kért segítséget Morsal telefonon a rendőrségtől, mert fenyegette a családja: általában hetente többször, néha naponta is többször. Ekkor a tárgyalóteremben tartózkodó családból az anya néhai lányát szidalmazva kiabálni kezdett. [Azt visítja, hogy „rendőrkurva".] Ahmad Obeidi elismerte a gyilkosságot, a tárgyalás során egyébként csöndben maradt.
A bíróság megállapította, hogy a szülők erkölcsileg bűnrészesek a bestiális tettben, de ezért jogilag nem vonhatók felelősségre. A taláros testület idézte az áldozatot, aki a rendőröknek azt mondta, a család szerint öltözködése és az, hogy sminkeli magát, az egész família becsületét veszélybe sodorja. 2007-ben Afganisztánba küldték úgymond „nyaralni", valójában azért, hogy megtanulja, miként kell viselkednie egy afgán nőnek - például, hogy nem szabad egyedül kilépnie otthonából. Mint a bíró megjegyzi, ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel, nem tudták megfegyelmezni a lányt.
A bíró kiemelte, „becsületből" megölni valakit a német jogrend szerint aljas indokból elkövetett gyilkosság. Hangsúlyozta, hogy Németországban a német törvények érvényesek, nem az afgán törzsi hagyomány. A bűncselekmény jogi megítélésén nem változtat a vádlott világnézete.
Az ítélethirdetéskor az addig hallgató Ahmad Obeidi üvöltve gyalázni kezdte a bíróságot, az ügyészeket, a rendőröket és az újságírókat. Ahogy a vezető bíró berekesztte a tárgyalást, az elítélt egy iratköteget vágott a vádhatóság képviselőjéhez, akit hörögve szidalmazott, igencsak vulgárisan. Közben az üvegfallal elválasztott családtagok és Ahmad Obeidi barátnője is magukból kikelve őrjöngtek, szidalmazták Németországot és mindenkit, akit a szerintük rossz ítéletért felelősnek tartanak. Az elítélt öccse azt kiabálta: „megöltétek a húgomat, elvettétek a családomat". Anyja hasonlóképp: „tönkretettétek a családomat", majd kirohant, azzal fenyegetőzve, hogy kiugrik az ablakon. Végül a rendőrök kivezették őket, tombolásukat az utcán folytatták. Azt ismételgették, hogy csak azért büntetik Ahmad Obeidit, mert afgán.

http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,607444,00.html