2014. június 21., szombat

Újabb jelentős ukrán veszteség - radarbázist veszítettek

Az ukrán katonai vezetés azon félelme miatt, hogy az orosz légierő beavatkozhat az őket ért ukrán provokációk okán, egy teljes légvédelmi komplexumot akartak kitelepíteni Avdejevka település közelében, ahol az ország légterének figyelésére kiépített radarrendszer egységei működnek. A komplexummal együtt, annak védelmére komoly tüzérséget, három Grad rakétás egységet, és több telepített nehéz géppuskás védelmi állást kezdtek kiépíteni.
A helyi milícia reggel 5:oo-kor támadást indított a félkész állások és egységek ellen. Elpusztították a teljes légvédelmi komplexumot és radar egységeket, a Grad rakétás járműveket, és több tüzérségi eszközt is. Előzőleg a milícia már tárgyalt a légteret figyelő radarok átadásáról a milícia részére, de azt az állomás őrsége elutasította. Most már nincs mit elutasítani, a helyi orosz erők gyors ütközetben mindent megsemmisítettek. Miután a milícia a múlt héten átvette az új-oroszországi gyárból származó légtérfigyelő mobil radarrendszert, már nincs szüksége ezekre a telepített eszközökre.
Megsemmisített légvédelem és radarok
Az ukrán hadsereg szerint a támadást egy orosz Mig vadászrepülő támogatta, és hajtott végre légicsapást. Az orosz vezetés kategorikusan tagadja a vádat, és csak annyit fűztek hozzá, hogy aki háborúzik, az tanulja meg elviselni a veszteségeket is.

http://www.hidfo.net/2014/06/21/ujabb-jelentos-ukran-veszteseg-radarbazist-veszitettek

Bejelentést tett egy repülőgép szerelő, rögtön ki is rugták

Megszólalt a repülőgépszerelő lelkiismerete.

2014. május 12-én Drezdában az utca nyílvánosságához fordult az a repülőgépszerelő, aki hiába tájékoztatta az illetékeseket a feladatául kapott repülőgép átalakítási munkákról, bejelentései a szemétkosárban kötöttek ki.
Elmondta, részt vett repülügépek átalakításában. Ki kellett szerelniük az üléseket, tartályokat építettek be, amiket csővezetékkel összekötöttek. A csővezetékek végét a szárnyakba általuk beépített szórófelyekhez vezették. A munkát a hadsereg szakembere ellenőrizte, aki úgy tájékoztatta a munkásokat, hogy az átalakításokra a German Aeronautics and Space Administration kisérletei miatt van szükség. E szerint a permetező gépet követi egy mérőműszerekkel felszerelt másik gép ami méri és elemzi a kísérlet adatait.
A magyarázatot meghallgatták, és mindenki csinálta tovább a dolgát. Viszont azt már a dolgozók sem értették, az átszerelés elkészültével miárt hoznak nekik védőruhát és légzőfelszerelést a tartályok feltöltéséhez.
Mint kiderült, a tartályokba töltött szerek, erősen mérgező alumínium szulfidok, bárium-oxidok, valamint nano részecske méretű polimerek voltak, amik belélegezve súlyosan károsítják az egészséget.

Emberünknél ekkor borult a bili, és beadványt irt az illetékeseknek. Ennek meg is lett a hatása: kirugták munkahelyéről.
Ismét beigazolódott a mondás: "Ne szólj szám, nem fáj fejem".

http://costadelsolmagazin.com/content/bejelentest-tett-egy-repulogep-szerelo-rogton-ki-rugtak

A történelemben egyedülálló menekülés figyelhető meg

A túlnépesedés közismerten a világ legnagyobb globális gondjai közé tartozik. A városok jelentős része túlzsúfolt és szennyezett. Ez derül ki abból a friss tanulmányból, amelyet az Egészségügyi Világszervezet, a WHO készített.
Kilencvenegy ország ezerhatszáz városában vizsgálódtak, s arra jutottak, hogy a megfigyelt települések felében két és félszer több az egészséget károsító finom por kering a levegőben, mint a megengedett. A levegő szennyezettsége a korábbi – 2011-ben készített – jelentéshez képest sokat romlott. Figyelmeztető adat: a városlakóknak csupán a tíz százaléka él olyan környezetben, ahol gondolkodás és félelmek nélkül szívhatja magába a tiszta levegőt.
toszkán borvidék 123rf
Vidékről a városokba vándorolnak az emberek
Újkori népvándorlást él át a föld
Bármennyire is furcsa, de a helyzet egyáltalán nem meglepő. A földkerekség manapság egyfajta újkori „népvándorlást” él át. Az első jelek 2008-ban már figyelmeztettek. A szakértők többsége ugyanis ezt az esztendőt fogadja el annak az időszaknak, amikor is már több ember élt városokban, mint vidéki településeken. Az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan nem véletlenül nevezte a városok évezredének a mostanit. Az előrejelzések már akkor azt prognosztizálták, hogy 2050-ben a világ lakosságának hetven százaléka él majd városokban.
Az áhítozás a kisvárosi idill, a madárcsicsergés, a jó levegő után már régen a múlté. A világ megváltozott, különös „menekülés” figyelhető meg világszerte a nagyvárosokba. Egyre több ember költözik a citybe annak reményében, hogy ott kedvezőbb életfeltételeket és jobb munkalehetőségeket talál. A szakemberek szerint ez a menekülés egyedülálló az emberiség történelmében.
Ma már egyáltalán nem ritkák a megavárosok
tokio_120205
A világ legnépesebb városa Tokió
Döbbenetes statisztikákat hoznak nyilvánosságra a kutatók. Ezek szerint Londonnak százharminc évre volt szüksége arra, hogy lakóinak száma elérje a nyolcmilliót, Mexikónak már csak hetvenre, Delhinek pedig még ennél is kevesebbre, mindössze harminc esztendőre. A 2010-es évek elején nyilvánosságra hozott statisztikák óta az említett városok lakóinak száma régen túl lépte a tízmilliót.
Ma már egyáltalán nem ritkák a megavárosok. 1975-ben még csupán három olyan metropolist tartottak nyilván, amelynek több mint tízmilliós lakossága volt: Tokiót, New Yorkot és Mexikó City-t.
A dobogó – a 2012-es becsült adatok alapján – így néz ki: a legfelső fokon Tokió áll az elővárosi lakosokkal együtt 34,5 millióan élnek a japán fővárosban. Egyes statisztikák szerint mára már ez az adat is elavult, merthogy Tokió tényleges lélekszáma  37 milliót tesz ki. A második és a harmadik helyet Hongkong és Shanghai tudhatja a magáénak 25-26 millió körüli lakossal.
Európában sem más a helyzet
autok_forgalom_121218
A városiasodás nagy gondja a zsúfoltság
Az Euronews nemrég közölt egy statisztikát, amely szerint az Ókontinens lakosságának hetven százaléka városokban él. Háromszázötven millió ember lakik ötezer lélekszámúnál nagyobb településen. Európában huszonhárom  egymillió lakosnál nagyobb város van jelenleg. Háromszáznegyvenöt városban élnek százezernél többen.
A rohamléptekkel fejlődő urbanizáció kérdések sorát veti fel. A közlekedési gondokat, a környezetszennyezést, a zsúfoltságot, az energiaellátást, olyan kérdések sorát, amelyekre ez idáig nem születtek megnyugtató válaszok. Mert miközben a megtermelt nemzeti jövedelmek számottevő részét a nagyvárosokban élők állítják elő s az országok gazdasági növekedése itt valósul meg, még az átfogó jövőkutatások sem születtek meg, nemhogy a konkrét projektek, amelyek az évezred közepére igazán akuttá váló urbanizációs problémák megoldására adnának megnyugtató választ.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/a-tortenelemben-egyedulallo-menekules-figyelheto-meg/

Gerilla-gyógyászat: A meggy jótékonysága

Az első meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Az elültetett fa hamar kezd teremni és ha csak a fagy el nem viszi, hamarosan bő termést aratunk. A meggy érési idénye eltarthat hónapokig, ha több mint egy fajta van a kertben. Aztán marad a mélyhűtés, vagy a befőtt és a szörp készítés, aminek az eredménye hogy télen is kitűnő gyógyszerhez jutunk a megfázás ellen. Az Árpád-kori települések feltárásánál is már megtalálható volt a meggy egyfajta dzsemesített tárolási formája kutatási beszámolók szerint.
Az egész Kárpát-medencében fellelhető, harcosaink a nyári tikkasztó gyakorlatai alatt nyálképző, frissítő, vérpezsdítő hatása miatt bátran fogyaszthatják, ha rálelnek egy-egy meggyfára a rengetegben. Tápanyagértéke: Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van. Gyógyhatása: A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség az öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A hiányt szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A szintetikus gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát okoz. Csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák, memória zavar, trombózis, depresszió, stb. Ezért ha csak lehet természetes úton próbálunk hozzájutni a esztrogenhez, amelyeket a növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.
Emésztést serkentő - A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagymennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában. A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A véredény problémát az erekben való idegen anyag lerakódása és az erek megvastagodása a rugalmasság elvesztése jelenti. Minél több a lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál kevesebb kapilláris erecskénk működőképes. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben a meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást vált ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja. Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. A vese az, amelynek vékony finom erecskéi először dugulnak el. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel. Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt. Szájbetegségek, laza fogak a C vitamin hiányára utalnak. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C vitamint, azért lazulnak ki a fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag nem szívódik úgy fel, ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa. A légzési problémák megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz. Az A vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az immun-rendszer munkáját is.
A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a túlfogyasztás okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok keletkeznek, és nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol nyomást. A megy lé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb bekövetkezik a megkönnyebbülés. A meggy lé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immun rendszerünk működését segíti elő. A legjobb antioxidans - a meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint biofklavon. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabadgyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsira olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.
Tóth János - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség

Lazíthat energetikai célkitűzésein az EU

Az Európai Bizottság (EB) tagjai azt fontolgatják, hogy 2030-ra csak nem kötelező célszámokat fogadnak el a megújuló energiaforrások szerepéről - írta meg az angol Financial Times napilap.
    Az EB javaslatot fog tenni az EU 2030-as energetikai célkitűzéseiről. A Financial Times információi szerint azonban még jelentős eltérések vannak az egyes biztosok álláspontjában, és a különböző kormányok, az energiaszektor szereplői és a környezetvédők is próbálják befolyásolni a döntést.
    A legfontosabb kérdés, hogy 2030-ra a tagállamok teljes energiafelhasználásuknak hány százalékát kelljen megújuló energiaforrásokból fedezniük, és, hogy ez mennyire legyen szigorú célkitűzés. Nagy-Britannia nem kötelező célszámokat akar, de Németország kemény szabályokat szeretne.
    Az angol napilap szerint jelenleg egy kompromisszumos javaslaton dolgoznak. A javaslat szerint 2030-ra közel 30 százaléknak kellene lennie a megújuló energiaforrások arányának, de ez nem kötelező célszám, csak ajánlás. Ezt ellensúlyozandó kötelező lenne növelni az energiahatékonyságot.
    A 2030-as javaslat eltér az EU 2020-as vállalásaihoz képest. 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását (az 1990-es szinthez képest), és kötelezően 20 százalékra emelni a megújuló energiaforrások arányát. Tehát a 2020-as javaslathoz képest mostanra felcserélődtek a hangsúlyok.
    A Financial Times szerint a célok közti különbséget a megújuló energiaforrások támogatásának káros mellékhatásitól való félelem okozta. Az EU támogatja a megújuló energiaforrásokat, de ez felfelé hajtja az energiaárakat, és aláássa az európai versenyképességet.
    Az EB adatai szerint az Egyesült Államokban 2005 és 2012 között 66 százalékkal csökkent a gázár az ipari felhasználók között, miközben Európában 35 százalékkal növekedett. Egyes energetikai cégek ezért érvelnek a kötelező EU-s célszámok ellen. Szerintük a kormányokra kellene hagyni, hogy hogyan érik el a károsanyag-kibocsátásuk csökkentését, mert így csökkennek a támogatási költségek, és a versenyképesség is megmarad.
    A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatok szerint viszont kötelező célszámok kellenek, és legalább 30 százaléknak kellene lennie a környezetbarát energiaforrásoknak. Ezzel ért egyet a Greenpace környezetvédő csoport is, amely 45 százalékos arányt szeretne.
Fordította: Jelenes Boglárka

Mire készülhet a magyar légvédelem?

"Alapvető, de azért nem árt újra átgondolni és elmondani, hogy mivel Magyarország kis ország, de közben egy nagyon erős védelmi szövetség tagja, védelempolitikájának a NATO részeként kell kifejeződnie, nem pedig önállóan. A 2012-es magyar katonai stratégia is leírja, nagyon helyesen, hogy az észak-atlanti térség biztonsága Amerikától Észtországig egy és oszthatatlan, ugyanis egy katonai szövetségi rendszer kizárólag így hiteles. Ez ebben a kontextusban azt jelenti, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy a putyini Oroszország ne csak tőlünk specifikusan, de az egész NATO-tól tartsa távol magát, a szövetség határaira a Fekete-tengertől az Északi-tengerig tekintsen kellő tisztelettel. Ebből pedig az következik, hogy Magyarországnak igazodnia kell a szövetségi stratégiához" - hozza a fősodratú zsidómédia szinte minden orgánuma.
Milyen erőről beszélnek ezek? Ameddig a NATO-ban gyakorlatilag csak az amerikaiak meg még egy-két európai állam foglalkozik komolyan a hadseregével, illetve a szövetség egészének jól láthatóan egyáltalán nem fűlik a foga a háborúhoz (Afganisztán utáni csúfságokhoz képest mégis a provokátor szerepét tölti be), addig az elrettentés képessége sérül. Ez az oka annak a liberális média szerint, hogy Putyin bele mert fogni az ukrajnai kalandba. Számolt vele, hogy a Nyugat majd csak áll és néz, legfeljebb pár gyenge szankciót képes bevetni, amivel semmilyen szorongató helyzetet nem képes kicsikarni Oroszország meghajlására a csontgyenge Nyugat előtt. Amerika és a préda NATO gyengesége végeredményben a saját hitelességét, saját elrettentőképességét ásta és ássa alá az elmúlt bő egy évben napjainkig és a folytatás sem kecsegteti az atlanti világuralmistákat reményekkel. Erre hergel Hende Csaba bejelentése a légvédelmi fejlesztésekről, milyen érdekes? Tehát a Délszláv helyzet után újra elosztó bázisállomás leszünk egy vesztes oldalon, szabadon! A NATO-célkitűzés az, hogy minden állam legalább GDP-je 2 százalékát költse védelemre. Magyarország most 0,8-0,9 százalékot költ, attól függ, hogy beleszámoljuk-e a nyugdíjakat vagy nem. A kormány megígérte, hogy 2016-tól a GDP 0,1 százalékkal növeli a költségvetést minden évben egészen addig, amíg el nem éri az 1,4-et. Ha minden jól megy, az ukrán válság ezt előrehozhatja egy évvel, bár ehhez a gazdasági növekedésnek is ki kell tartania.
A Honvédelmi Minisztérium ebből a megemelt költségvetésből akarja lecserélni az elavult szovjet haditechnikát a BTR-ektől kezdve az SA-6-os Légvedelmi rakétákon keresztül lényegében minden másig. A magyar védelempolitika célja az, hogy hasznossá tegye magát a szövetségen belül. Ezért kellett Afganisztánba fejlesztési csoportot, harci mentorokat, különleges erőket küldeni. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Ha a honvédség össze tudja végre rakni azt a két dandárnyi "jól" felszerelt és kiképzett erőt, amit az ország jelenleg el tud tartani, amit különböző NATO- és ENSZ-missziókon érdemben fel lehet használni (békefentartásra, stabilizációs feladatokra, képzésre és hasonlókra), papíron ezt várja el a NATO-kötelék. Gyakorlatban az EU golyófogói leszünk a kelet-európai periférián, ha mégis provokálnák és próbára helyezik az orosz medve türelmét. Nagyjából az egyetlen "komoly" fegyverrendszerünk (ez is elmaradva fényévekre az orosz-kínai fejlesztésektől), ami nem szorul cserére, az a néhány darab nyomorult Gripen. Magyarország ezzel is hasznossá teszi magát 2015 harmadik harmadában, amikor négy magyar Gripen fogja védeni a Balti légteret. Ezt folyton csinálnia kell valamelyik tagállamnak, mert a baltiaknak nincsenek megfelelő repülőgépeik. A jelenlegi feszült helyzetben egyébként több gép fog kelleni (tizenkettő), mint a normál ügymenetben szükséges négy, de a magyar légierő csak ennyit tud adni, szóval valaki másnak is be kell majd még szállnia. A modernizáció egyik speciális eleme még a helikopterek cseréje, ami már olyan régen húzódik. Elvileg már idén lehet döntés, igaz, ezt évek óta mondják, de mindegy, a lényeg, hogy jelenleg ez a négy jelölt gyártó van: az amerikai Sikorsky, az angol-olasz Augusta-Westland, az Airbus Helicopters (ez a volt Eurocopters csoport) és a Korea Aerospace. Ők három-négy év után tudnak helikoptert szállítani, addig is maradnak a nemrég pótlólagosan beszerzett Mi-8 és Mi-17-es szállítóhelikopterek. De ahogy a költségvetést számolják a GDP-ben, 2020-ra pont meglesz ez is.
Aszimmetrikus a modern hadviselés
Egy ilyen helyzetben arra az aszimmetrikus hadviselésre kell koncentrálni, amit az oroszok is kidolgoztak és igazítanak a folyton változó, mégis már egy lépéssel előre gondolkozó szituációkkal Kelet-Ukrajnában: lényegében helyi milíciákra támaszkodnak a különleges erőik részleges irányítása alatt, vagy valamiféle támogatásával.
Hogy hogyan kell az ilyesmi ellen fellépni, az talán meglepő módon nemcsak a NATO-tól nem idegen, de teljesen a honvédségtől sem végülis...alapozzák ezt arra, amit Afganisztánban már próbáltak(csak hozzáfűzném, hogy nem túl nagy népi támogatottságra tettek szert) Mit jelent ez? Az ellenséges milíciák felszámolása, de legalább elrettentése anélkül, hogy az ember mindent szétrombolna a környéken és ezzel maga ellen fordítaná a lakosságot (ahogy most az ukrán hadsereg teszi Szlovjanszkban); könnyű és különleges erők használata, stabilizáció, rendfenntartás, helyi rendfenntartó erők kiképzése, intézményépítés...ez a NATO taktika, de egyel nem számolnak csak, hogy az idegen zsoldos erőket még sehol sem várta tárt karokkal a nép.
Gölöncsér Miklós

ZRÍNYI MIKLÓS: Szigeti veszedelem (1645-1646) - Elemzés - Ma is aktuális!

Az eposzi történést indító isteni akarat Magyarország bűneinek ostorául küldi a törököt, s erre az erőre csapást mérni, mégpedig történelmi perspektívájú csapást mérni csak az a jövő-értékű hős és az a közösség képes, amelyen belül a jelenre jellemző megosztottság ismeretlen.
(KOVÁCS SÁNDOR IVÁN)

Zrínyi Miklós (1620-1664) elsősorban bajvívó szablyájával" vívta ki tekintélyét a XVI. századi függetlenségi küzdelmekben. Pennájával", nevezetesen a Szigeti veszedelem c. eposzával dédapjának, az azonos nevű szigetvári hősnek állított emléket, a barokk korban is legmagasabb rendűnek tartott műfajban. Antik jegyek (a cím: Obsidio Szigetiana, Vergilius, Ovidius követése stb.) és barokk vonások egymást erősítve magasztalják a szigetvári hős kapitánynak és a vár többi védőjének 1566-os hősi helytállását. A költő az Adriai tengernek Syrenaia című, Bécsben megjelenő verseskötetében bocsátotta közre művét 1651-ben, rövidebb költemények társaságában.
Adj pennámnak erőt, úgy írhassak, mint volt" - szól a segélykérés a mű elején, majd a második énekben olvasható: igazat kell írnom"; a szerző kimondottan ragaszkodik az epikai hitelhez. Mégsem véletlen, hogy a cselekmény bonyolításában eltér
a magyar történeti forrásoktól, és horvát, valamint olasz krónikákat követve a főhős kezének tulajdonította Szulimán halálát. Ez a variáció szolgálta mondanivalóját, költői igazságát .
Az eposzi követelményekhez igazodó első hat strófa után kezdődik a cselekmény. Szulimán szultán - Allecto fúria által felbujtva - a magyarok ellen indul; seregszemlét olvashatunk a török hadakról (1. ének). Közeledik a támadó sereg. Palotán Turi György hősies helytállása, Gyulán Kerecseni László árulása és csúfos bűnhődése mutatja a választási lehetőségeket. Zrínyi imában fordul Istenhez (2.). A siklósi ütközetben Zrínyi sikert arat, a lovasparancsnokot, az olaj-béget" fogságba ejti (3.). Diadal és gyász a siklósi ütközet után; a hazavonuló sereg szemléje következik (4). Zrínyi előkészületei: lelkesítő beszéd, eskütétel, a várvédők seregszemléje. Zrínyi György útnak indul a királyhoz (5).
Szolimán követe Zrínyinél jár; a válasz az almási ütközet, Deli Vid dicsőségével (6.). Meghal a siklósi hős, Farkasics Péter; a törökre kicsapó sereg nagy pusztítást végez (7.). Az ostromlók haditanácsában széthúzás uralkodik Rusztán, Delimán és Demirhám között (8). Juranics és Radivoj vállalkozása, hogy császári segítséget hoznak, hősi halálukat okozza (9.). Heves ostrom, három oldalról (10.). Epizód: Delimán megöli Rusztánt és elmenekül. Páros viadal a seregek nevében Deli Vid és Demirhám között, török ármánnyal. Zrínyi első kirohanása (11.). Zendülés a török táborban. Delimán és Cumilla szerelmi epizódja után Delimán visszatér, Cumilla meghal (12.). Deli Videt felesége, Borbála menti ki a török kezéből, férfiként harcolva. A magyar diadal tetőpontja: a díván elhatározza a visszavonulást, a postagalamb (a harmadik segélykérés) elfogása azonban végső támadásra biztatja Szulimánt (13.). Második tetőpont: az utolsó ostrom. A pokol lakói is beavatkoznak. Deli Vid és Demirhám egymás kezétől halnak meg (14.).
Megoldás: Zrínyi ötszáz vitézzel kirohan, megöli Delimánt és Szulimánt. Szigetvár elesik, de az angyalok elűzik az ördögöket, a várvédők megdicsőülnek, lelkük a mennybe emelkedik (15.).
A Mindenható a magyarok vallási tévelygése (protestáns hitre térése stb.), széthúzása és egyéb bűnei miatt küldte büntetésül az idegen sereget. Ismerős ez a mozzanat - eredetileg bibliai motívum -: a magyar irodalomban már Rogerius mester siraloméneke is tartalmazza (a tatárjárást követően), a reformáció korában felelevenedik, pl. a nagy hatású Magyari István (Pázmány Péter ellenlábasa) is történetfilozófiája alaptételének állítja. Most katolikus fogantatású eposz épül rá. A bűneinket Allecto kritikus szavai részletezik: fej nélkül vannak", azaz nincs megfelelő vezetés; nincs eggyesség" és nincs szeretet köztök, sem okos tanácsok"; a magyarok a leghenyélőbb népek"; egyik az másikat gyűlölik, mint ebek"; nincs köztök hadtudó, ha volna is, ezek Az tisztviselőnek soha nem engednek."

Ezzel a vélekedéssel szemben:

a szigetvári sereg JÉZUSNAK megszentelt hadnagya" vezetésével, tökéletes fegyelmezettséggel, összefogással állítja meg a hatalmas túlerejű pogány hadat. A keresztény hitért tudatosan vállalják a mártírhalált; előbb Zrínyi ajánlja fel saját életét a feszület előtt, majd az eskütételkor az egész sereg egy emberként követi. Zrínyi lelkesítő szózata szerint a harcot keresztény szerelmes hazánkért, Urunkért, feleségünkért, gyermekinkért, Magunk tisztességéért és életünkért" vállaljuk.

A magyarok hőstette túlmutat az országhatáron:

Mindenfelől ránk néz az nagy kereszténység". Ezzel a heroikus feladatvállalással az is szemben áll, hogy a széthúzás korántsem csupán magyar sajátosság, Allecto az egész keresztény világról mondja: Ne félj, hogy segétse senki magyarokat, mert jól esmerem én bolond kaurokat."
A Bécsbe irányított segélykérések valóban rendre válasz nélkül maradnak. Ezzel szemben Borbála, Juranics és Radivoj az önfeláldozó segítségnyújtás ékes példáit adják.
A várvédő Zrínyi nagyságát azzal is növeli a költő, hogy az ellenfelet is felmagasztalja, egy bizonyos pontig. Maga Szulimán (az kinek Európa rettegte szablyáját") vitézség és okosság", valamint hadbéli szorgosság" tekintetében a legnagyobb, egyetlen hibája: a szívében lakozó kegyetlenség".
A hódító sereget az óriási létszám és az erő" jellemzi (evvel győztük mi meg keresztény világot" - mondja a szultán). Hitszegő voltukat azonban már a gyulai epizód is előre jelzi, a költő egyik reflexiója pedig pontosan kimondja: Esztelen, ki hiszen az török hitinek". Ugyanakkor a török érvelés (Bizol-é németben, te okos horvát bán, Hogy hamar segitséget küld néked talán?") - a szerző, a XVII. századi politikus-költő-hadvezér saját keserű véleményét is magában hordozza.
A magyarok ábrázolásában mindvégig az eszményítés uralkodik, a törökök viszont fokozatosan elvesztik dicsőségüket. Az erkölcsi diadal a 13. ének 85. strófájában tetőzik: Szulimán visszamenéséről immár gondolkodik". Zrínyi Szulimánhoz az utolsó szablyavágás előtt már így szól: Vérszopó szelendek, világnak tolvaja"+ A szigetvári hőssel ekkor már egyetlen török sem állhat egy magaslaton, halálát is csak egy távolról kilőtt jancsár-golyóbis" okozhatja.
Az eposz 15 énekből áll. A költő Zrínyi szakított a hagyományos 24 vagy 12 énekes (szimmetrikus) kompozícióval, feltehetően Ovidius 15 részes Metamorphoses c. alkotása is példaként állhatott előtte. A felépítés mindenképpen barokk sajátosságokat mutat: ellentétes erők bonyolult harcából (két tetőpont után) jön létre végezetül a harmónia.
Eposzi elemek tekintetében az első strófák közvetlenül az antik hagyományokhoz igazodnak, nevezetesen Vergilius Aeneis c. eposza szolgál közvetlen mintául (1-2. versszak). A propozíció Zrínyi személyét körülírja, Szulimánt, az ellenfelet megnevezi és feldicséri. Az invokáció a görög múzsák helyében a szűz Anyát", Máriát szólítja meg, hiszen a kereszténység mártírjáról szól a mű. A főhős sorsának előre jelzése (anticipáció) először az 5. szakaszban jelentkezik; az olvasó előre látja Zrínyi sorsát, a cselekmény végkifejletét, így figyelme a hős magatartására irányulhat. Deli Vid megálmodja a heroikus feladatra vállalkozó Juranics és Radivoj halálát. Maga Zrínyi is szembenéz saját sorsával, amikor a második ének végén a feszület előtt fohászkodik, és felajánlja földi életét Istennek. Ugyanakkor a Mindenható közli Zrínyivel sorsát és helytállását: Martyromságot fogsz pogántul szenvedni, Mert az én nevemért fogsz bátran meghalni." Szulimán vitéz kezeid miát fog meghalni".
Az írói reflexiók számos helyen értelmezik a cselekmény fordulatait. Az enumeráció több helyen is megjelenik; a Szulejmánnal érkező többszázezres hadsereget az első, a magyarokat a negyedik és az ötödik ének mutatja be részletesen.
A szerkezetben Zrínyi nem alkalmazza a szokásos in medias res kezdést, helyette alapos és (a mű egyharmadát kitevő) terjedelmes expozíció olvasható. Látnunk kell ugyanis, hogy milyen körülmények között vállalja, sőt kényszeríti ki a szigetvári hős a várostromot, ezzel a saját vértanúságát, és látnunk kell előre a két sereg nagysága, felszereltsége, főként pedig tudatossága és szellemisége közti különbséget.
Az isteni beavatkozás mintegy közrefogja a történteket. Az eseményeket az indítja el, hogy a Mindenható a magyarok ellen küldi a török sereget, és az zárja, hogy a végső ostromba a pokol erői is bekapcsolódnak a támadók oldalán, de a mennyei seregek is színre lépnek, és a dicső halált vállaló magyar hősöket az égbe emelik. Az eseménysor tehát a reális emberi világban, a földön alakul, de a kezdő és végponton a pokol és a menny is szerepet kap, monumentális keretet alkotva a földi történet köré. A pokol- és mennybéli erők harca csak a legutolsó összecsapásban társulhat az emberek küzdelméhez, addig a magyaroknak önerejükből kell bizonyítaniuk.
A főcselekményt epizódok sora alkotja. A siklósi kalandban Farkasics személyes vitézsége emelkedik ki, a nagy csaták mindig megnevezett hősök személyes tetteiből, párviadalaiból épülnek fel. Az egyéni tulajdonságok néhol egyensúlyt teremtenek a két sereg között (Demirhám és Deli Vid esetében), máskor eleve a magyarok erkölcsi fölényét jelképezik, pl. Delimán, Rusztán bég és Cumilla szerelmi háromszöge a törökök széthúzását, viszályait illusztrálja. A magyarok közt ellenpontjuk a vitéz Deli Vidnek és hozzá méltó feleségének, Borbálának a példája. Hasonlóképpen példaértékű Juranics és Radivoj elvszerű kitartása, együttes hősi halála.
Külső formai eszközök tekintetében a Szigeti veszedelem kevésbé igazodik az eposz hagyományaihoz. Állandósult jelzős szerkezet (epitheton ornans) ritka, a kevés példák egyike a jó Zrínyi" kifejezés. (Emlékeztet a kegyes", azaz istenfélő pius Aeneas"-ra, Vergilius hősére.) A hexametert a költő a hangsúlyos felező 12-esre cserélte, amely olykor nem is szimmetrikusan oszlik két félsorra (délszláv hatás miatt?). A rímelés
is egyszerű, a bokorrímeket legtöbbször ragrímek alkotják. Zeneiség terén a Szigeti veszedelem nem igazodik a barokk stíluseszményhez, hanem inkább a históriás énekek hagyományait viszi tovább.
Stílusában néhol feltűnik Homérosz hatása (pl. a rózsásujjú hajnal" képével indít a 8. énekben). Mitologikus elemek is felbukkannak (pl. a sorsot fonó párkák alakja), a végső ostrom barokkos kavalkádjához nagy mértékben hozzájárulnak az istenek és a héroszok (Styx, Furiák, Hárpiák, Briareusok, Tantalus, Atreus, Licaon stb.), a keresztény mitológiával keveredve (Luciper). Zrínyi az utolsó énekben lesz Szigetnek Hectora", majd JÉZUSNAK megszentelt hadnagya". Zsoltáros-biblikus hang is jelentkezik ("Kiáltnak én hozzám, s nem hallom meg üket"). Zrínyi beszédében Balassi kifejezései visszhangzanak: Ez a' hely s ez a vár légyen dicsőségünk, Avagy madár gyomra mi koporsóhelyünk". A kitérő költői hasonlatok (Mint mikor az fölszél"+; Mint fölyhő szél előtt"+ Mint magas hegyekből leszállott kőszikla"+ Mint fene leopárt, ha elveszti kölykét"+) a barokk körmondat jellegzetes szerkezetében jelennek meg: a mellérendelt hasonlító tagmondatok emelkedő ívű költői sorozata után következik a késleltetett főmondat.
Zrínyi jelmondata: Sors bona, nihil aliud" (+Jó sors, semmi másă). A sorsot el kell fogadni, a szerencsét meg kell becsülni. Sztoikus bölcsesség ez. Boldog, az ki jóban el nem bízza magát, De kész szüvel várja szerencse forgását"- szól a költői reflexió a siklósi kaland után. Szulimán mondataiban is megjelenik ez az elv: az vitéz embernek Kell valamit engedni a szerencsének". Cumilla halálát tragikusan balszerencsés véletlen okozza. Farkasics Péter halálát lírai sorok siratják: O, forgó szerencse, átkozott, kegyetlen!"
A halandósága miatt nyomorult ember" egyetlen lehetősége: a vitéz név", a jó hir-név", a becsületes helytállás. A hősi helytállás méltatása soha nem marad el (pl. jelen van a negyedik, a hetedik és a tizennegyedik énekben). Zrínyi viszont előre tudja, előre vállalja a hősi halált. Ami az ember szemében szerencse", az voltaképpen Isten rendelése (tizenötödik ének, 19. versszak). Isten látja előre, hogy Zrínyi teljesíteni fogja feladatát (Jól esmerte Isten, hogy hű szolgája volt"), a hős várkapitány pedig kötelessége tudatában tette dolgát. Szerencse énvelem is gyakorta mulat"- a szerző itt önmagáról is szól.
Az eposz a jövőbe mutató mozzanatokat is tartalmaz. A hős várkapitány helyébe fia, Zrínyi György fog lépni. A várvédő Zrínyi Miklós eszmei végrendelkezése: Mert kell tenéked is követned engemet, Sokat járnod s fáradnod, veritékezned". Az utolsó (ötsorosra bővített) strófában már nem a főhős, hanem a költő-hadvezér fordul imával a Vitézek Istenéhez", elődei hős lelkének kegyelméért esdekelve.
A várvédő Zrínyi Miklósnak és katonáinak hőstette - a dédunoka eposzának is köszönhetően - mélyen megőrződött a magyarság tudatában. Jóllehet a nemzeti eposz" rangot Vörösmarty Zalán futása c. műve elhódította a Szigeti veszedelemtől.

Kötelező hősi életszemléletű olvasmányainkhoz jó szórakozást kívánunk! Tanuljatok sokat belőlük saját épülésetekre és szűkebb közösségeitek jellemformáló megsegítésére! Legyetek hűségesek eme nemes lángoló betűkhöz, melyeket apáink igaz vérrel írtak az egészséges testi-lelki ember szellemiségéről nektek, örökül!

Várhegyi Kálmán

Porosenko tűzszünetet, Putyin rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el

Teljes készültségbe helyezte Oroszország a központi katonai körzet összes egységét, miután Vlagyimir Putyin államfő rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el. A gyakorlat, mely egyben nagyarányú átcsoportosításokkal is jár, a mai naptól június 28-ig tart.
A teljes készültség elrendelése annak köszönhető, hogy a napokban fejeződött be a NATO Saber Strike 2014 nevű hadgyakorlata a balti régióban, amin minden eddiginél több amerikai katona vett részt. A NATO-gyakorlat befejeztével Petro Porosenko ukrán államfő egyhetes egyoldalú tűzszünetet rendelt el Kelet-Ukrajnában. Feltételezhető, hogy Kijev környékén most igen nagy mozgás van, a Saber Strike gyakorlatain részt vevő amerikai csapatok nem mennek vissza az európai létesítményekbe, hanem tovább küldik őket Ukrajnába. Porosenkonak egy hétre van szüksége, ameddig nem akar komolyabb zűrzavart a logisztikában. A Saber Strike ideje alatt az államfő nemhogy tűzszünetre nem volt hajlandó, de az ukrán hadsereg a lakott területek intenzív bombázásával tűz alatt tartotta a szeparatista erőket. Most, a Saber Strike végeztével már nem tartják tűz alatt a keleti régiókat, mert érkezik az erősítés.
Saber Strike 2014 - az amerikaiakat megint "itt felejtenék" a gyakorlatok végeztével

A nyugatiak csapatmozgása Oroszországot is védelmi lépésekre kényszeríti, ennek köszönhető a hirtelen elrendelt összhaderőnemi hadgyakorlat. A központi katonai körzetben mozgósított csapatok az azonnali kitelepülést gyakorolják, vagyis egy részük feltehetőleg tovább lesz küldve a nyugati katonai körzetbe, egyenes arányban a NATO ukrajnai csapatmozgásaival. Az orosz légierő gépei is a gyors áttelepülést gyakorolják új létesítményekbe. Eközben a hadgyakorlat több ponton is lakott területen zajlik, vagyis ilyen körülmények közti bevetésre készül az orosz hadsereg. Ez akár a Donyecki Népi Köztársaságot is jelentheti, ahol az ukrán hadsereg hetek óta bombázza a lakott területeket.


http://www.hidfo.net/2014/06/21/porosenko-tuzszunetet-putyin-rendkivuli-hadgyakorlatot-rendelt-el




Valcman Nyalókakirály tegnap hirtelen EGYOLDALÚ tűzszünetet hirdetett DONBASSZBAN! Egy hétig ŐK NEM TÁMADNAK!
Maradék-Ukrajna Új Királya és Kinevezett Helytartója, valamint néhány tűzközeli udvaronc alig egy nap alatt összeütöttek egy “BÉKETERVET”. 14 pontba kotlották bele elgondolásukat, aminek a lényege az, hogy Donbassz tegye le a fegyvert és hódoljon be a cionfasiszta kijevi Nagyhercegségnek, és aki csak teheti menjen át Oroszországba. (Azaz: hagyja el szülőföldjét, adjon fel mindent, mert kell a terület a Hóditóknak!)
Valcman Nyalókakirály ismét dörgedelmesen fenyegetőzött: ha az EGYOLDALÚ TŰZSZÜNET ideje alatt sem teszik le a fegyvert donbassz “lázadói”-akkor aztán…! Meg fogja őket semmisiteni a cionista latorhad! (Bár ilyet már mondott a héten, meg tűzszünetről is kuruttyolt valamit, hogy az azért van, hogy a “terroristák” letehessék a fegyvert, vagy különben hű-meg hú…! Oszt kiderült, hogy a tűzszünetet jószerével Donbassz adtak neki, hogy zsoldosai összeszedhessék a rengeteg-minden felé széjjelhagyott kilőtt banditát, mert a tűző napon máűr kezdtek megromlani.)
Szóval az egynapos tűzszünetet követően-és mert Donbassz bolond lett volna letenni a fegyvert a hitvány cionfasista féregnyúlvány előtt-nagyon komoly összecsapások robbantak ki Donbassz Luhanszk-régiójában. Ennek során Jampolt és Kirovszkot a népi milicia kénytelen volt feladni. Az önvédelmisek hat milicista elestéről, és tucatnyi sérültről adta hirt, valamint négy fegyvertelen civil haláláról. A harcok hevességéből az eddigi metodika alapján NAGYON SOK latornak kellett fűbe harapnia-de mindössze 13 fűbe harapásról számolt be a latorhatalom. Amely már arról áradozott az udvari médiában, hogy hermetikusan lezárták az államhatárt Oroszország felé. Legalábbis a junta hadügyére ezt trombitálta világgá, hogy alig fél órával később Timcsuk kijevi Főelemző lehűtse a nagy örömöt: tán’ mégsem igaz ez az állitás…!
A Hatalmas Diadal és a közeli Végső Győzelem kirikkantása közepette éppen ezért tűnik váratlannak Valcman tűzszünete, és fenyegetőzése. Mert ha már ilyen közel a zsidrák diadal-mire fel a tűzszünet, meg az amnesztia?
Néhány “kötekedőben” éled a gyanú, hogy a Nyalókakirály és udvaroncai most is-mint mindig-alaposan túlszinezték hadisikereiket, és minden alapot nélkülöző diadaljelentésekkel ámitják önmagukat és felbujtóikat. Ugyanakkor nem szabad egyáltalán lebecsülni azt az erőt, amit már eddig is a térségbe koncentráltak, és amely erő tovább fog növekedni a meghirdetett valcmani tűzszünet alatt.
Donbassz persze bagózik Valcman tervére és nem kivánnak élni a nagylelkű ajánlattal, miszerint elhagyhatják szülőföldjüket. Olyannyira nem dobta fel őket a Nyalókakirály javaslata, hogy abban egyenesen Donbassz palesztinaizálását vélik felfedezni!-amihez viszont nem kivánnak asszisztálni. Olyannyira nem, hogy igéretük szerint még komoly fejtöréseket fognak okozni-és véghezvinni-a kijevi udvarban.

A váratlan tűzszünethirdetéshez pedig minden valószinűség szerint lehet némi közük azoknak a kósza hireknek, miszerint Misa kezdi megelégelni a mocskos munkákat, és tegnap békés heverészét megszakitva-fölült. Nyalókakirályság bérencei pedig hideglelést kaptak a hirtől. A hideglelés pedig a kijevi fejtől a donbasszi farokig elhatalmasodott a cionférgen. Amely most szeretne egy kis időt nyerni. Hátha Misa visszaszunyókál.
Persze könnyen meglehet, hogy Misának szörnyű álma volt a szunyókálás során. Valami Barbarossával álmodott. Ami 73 éve történt. Éppen a máról-holnapra virradó éjszakán lesz ennek 73 éve.
Ha ezzel álmodott?-jó lesz ha nem szunyókál vissza!

https://balrad.wordpress.com/2014/06/21/a-nyalokakiraly-tuzszunetet-hirdetett-donbasszban/



Az Oroszor Föderáció Központi Katonai Körzetének (KKK) szervezeti egységébe tartozó alakulatok személyi állománya a jelek szerint a megszokottnál kevésbé komfortos körülmények között fogja morzsolgatni mindennapjait.
Legalábbis erre lehet következtetni Szergej Sojgu honvédelmi miniszter ma délelőtti moszkvai bejelentéséből.

Moszkvai idő szerint ma 11-órától TELJES HARCKÉSZÜLTSÉGBE helyezték a KKK valamennyi egységét, és ennek keretében gyakorolni fogják a NAGY TÁVOLSÁGRA történő telepitését, és a logisztikai rendszer működtetését. Ennek keretében a 98. LÉGIDESZANT HADOSZTÁLY (!) is “megmozgatja a lassan már elmacskásodott tagjait”!
Az orosz honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a “hirtelen elrendelt harckészültségről a szokásos módon tájékoztatták a külföldi katonai attasékat.”
Vélhetőleg az aggodalmak csititása okán elárulta az orosz honvédelmi miniszter azt is, hogy szerinte a csapatok július 1-ig vissza fognak térni állandó bázisaikra.
(B-R)

“Dúl a fegyverszünet” Donbasszban!



“Izvarino” határátkelőhely-orosz oldalon Donyeck falu-ukrán állomány-mintegy 80 fő-késő este fél tizenegykor átballagott orosz területre. Elmondásuk szerint valakik rájuk lőttek a sötétben. Két sebesültet is vittek magukkal.
izvaMa reggel öt óra tájban Andrejevkánál a népi erők teljesen megsemmisitették a kijevi latorhatalom radarállomását.

Pavel Asztahov az orosz elnök gyermekjogi biztosa ma reggeli Twitter bejegyzésében arról irt, hogy ma reggel az egyik ukrán-orosz határátkelőhöz érő gyermekeket szállitó autóbuszra rálőttek. A sofőr azonban gázt adva a busznak, el tudta menekiteni a 36 gyereket.
Artyjomnál pontosan éjfélkor tüzérségi tüzelésbe kezdett a latorhorda.
Szlavjanszkban “rögtönzött bemutatót” tartottak a bűnbanda által a városra kilőtt gránátok tartalmáról.
tüske
https://balrad.wordpress.com/2014/06/21/dul-a-fegyverszunet-donbasszban/

Az Anonymous álarc mögött... A Nagy Mozi

kepfeltoltes.hu/140722/vmask_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Ismerve a háttérhatalmi dialektika trükkjeit, illő körülnézni a jelenség ellen (látszólag) fellépő antiglobalista mozgalmak környékén is! Az olyan, remélhetőleg már lecsengőben lévő rózsaszín mézes-mázas szép új világ (rendért) küzdő utópisztikus newage mozgalmakat, mint a Zeitgeist vagy a Venus Projekt remélhetőleg már nem kell bemutatni! Egyébként is van most náluk egy sokkal divatosabb világforradalmi mozgalom. Ez, a feltehetőleg CIA által manipulált, befolyásolt csapat, joggal tekinthető a világforradalmárok emblematikus arcának.

Hisz azon túl, hogy egy világszinten szerveződő, tehát mondhatni globalista mozgalom, ami ironikus mód, állítólag maga is a globalizmus ellen küzd. Eme apró ellentmondás ellenére mégis, talán az ő arcukat, vagyis maszkjukat viselik manapság a legtöbben. Bizonyára sejthető már, hogy az Anonymous mozgalomról, pontosabban a mozgalmat és úgy általában a forradalmas, lázadós életérzést szimbolizáló maszkról lesz szó.

A maszk modern kori története a nyíltan sátánista, szuverén málta lovag, Ordo Templi Orientis nagymester, MI05 ügynök, Aleister Crowley tanait valló, őt "követő" okkultista szabadkőműves író, Alan Moore "V for Vendetta" című képregényével kezdődik. Talán nem meglepő, hogy az alkotásban Moore egy XVI. századi romantikus forradalmár, a jezsuita Guy Fawkes alakját emeli szuperhősi magaslatokba. A képregényben a főhős akár maga Guy Fawkes is lehetne, hisz az általa viselt maszk, az ő arcát mintázza.

A maszk kultusza mégis inkább a 2005-ben a holywoodi agymosoda által bemutatott mozifilmnek köszönhető. (Moor több képregényét is adaptálta már a gépezet.)

Újabb ironikus pillanat! A háttérhatalom egyik leghatékonyabb tömegkondicionáló programja, egy okkultista szabadkőműves, és egy jezsuita segítségével, elad több millió műanyag szardarabot. Amit, ha nem lenne elég, hogy nagy valószínűséggel éhbérért dolgoztatott szabad-rabszolgákkal gyártatnak, akkor érdemes azt is tudni, hogy a maszk kereskedelmi jogait a mozifilmet kiadó agymómosógépgyár, a híres nevezetes Warner Bros. birtokolja. És a világforradalmárok veszik! (Csak nekem ismerős ez a világforradalmas?) Olyannyira nagyon, hogy az Amazon legkeresettebb maszkja. A Rubies Costume Company évente több 100.000 darabot ad el belőle világszerte. Természetesen mindenegyes eladott maszk után, a profit egy része elvándorol a Warner Bros.-hoz.

A "hatalom" ellen küzdő "fekete bárányok" végső soron, hogy e maszk segítségével kifejezhessék lázadó, változásokat követelő életérzéseiket, pont azt a hálózatot tömik pénzel, illetve annak propagandáját hirdetik, ami ellen azt hiszik, hogy küzdenek.

Míg a szép fehér báránykák a tévét bámulják, mekibe és plázába járkálnak, addig a fekete társaik Guy Fawkes/Anonymous álarcot húznak, hogy bátor harcos módjára eltakarják arcukat, és megüzenjék a világnak, ők bizony forradalmat akarnak. A színük lehet ellentétes, de mind birka, mindkettőt terelgeti egy-két önjelölt pásztor.

Mindegyik életérzés programot ugyanott írják.

kepfeltoltes.hu/140722/guy_fawkes_portrait_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Külön a helyzet pikantériája, hogy ma I. Ferenc pápa személyében az Egyetemes Egyház "arca" egy jezsuita, és a Guy Fawkes álarcnak köszönhetően a rendszer elleni lázadás szimbólumát is egy jezsuitáról mintázták.

Ha már a világforradalom szóba került, stílusosan idézzük fel Lenin szavait:

"A legjobb mód az ellenzék kordában tartására az, ha mi magunk vesszük át az irányítását."

A tézis az irányításuk alatt van, az ellene lázadó antitézist manipulálják, így szinte garantálható, hogy a kettő csatájából létrejövő szintézis, azaz az új rend olyan lesz, amilyet a háttérhatalmasok akarnak.

A problémát az adósságalapú pénzrendszer segítségével a jelenlegi világrendbe kódolták. Az ennek hatására fokozódó társadalmi egyenlőtlenségekből adódó általános feszültség pedig kellően stabil alapja, a különböző valós- és ürügyekkel gerjesztett erőszaknak. Ezt a feszültséget, pontosabban az erre adott reakciót pedig látható módon úgy manipulálják, hogy a ráadott logikus reakció megegyezzen a saját elképzeléseikkel. Nem véletlen a demagóg, felszínes, hergelésen kívül másra nem igazán jó jelszavak, videók és propaganda anyagok. (A naiv rajongók anyagait általában könnyű megkülönböztetni a központi megmondókétól, és ezek között néha egész jó gondolatokat is lehet találni)

kepfeltoltes.hu/140722/anonymous-france-2-27-12_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Úgy tűnik, hogy a hatalmosok úgy tekintenek az általuk építgetett világrendekre, mint egyik kedvenc madaruk, a Főnix szimbólumára. Ahogy a jelenlegi világrend élete végéhez közeledik, úgy akár a Főnix tüzet raknak, és igény szerint világforradalommal, vagy világháborúval lángokba borítják azt. Feltehetőleg az újult, megnövekedett erővel való újjászületés, egy új világrend formájában, szintén a terv része. Viszont ne feledjük, hogy ez esetben, a Főnix madár nem valami ezoterikus mese főszereplője, hanem a lucifer rajongó háttérhatalom szimbóluma. Aminek ha az ereje, illetve a hatalma növekszik, az azt jelenti, hogy az "átlag ember" még inkább kiszolgáltatottabbá válik számára. A földet irányító hatalmi erők tovább centralizálódnak, ezáltal a hatalom, így akár az önrendelkezés joga, még távolabb kerül annak forrásától, magától az embertől, a néptől, nemzettől, családtól.

Mielőtt csatamezőre megy az ember, nem árt megismerni az ellenséget, és annak taktikáját! Továbbá nem árt egy térkép sem a csatamezőről, mert ezek hiányában könnyedén saját magunk ellenségévé, vagy az ellenség irányított szolgájává válhatunk. Aztán mikor felkészültnek érezzük magunkat, a további vizsgálódást érdemes azzal folytatni, hogy miképp lehet fegyver nélkül csatát nyerni! Erőt, hitet és kitartást mindenkinek!

http://www.veteranstoday.com/2013/06/21/alan-moore-freemasonry-and-aleister-crowley-on-pop-culture/
http://www.nytimes.com/2011/08/29/technology/masked-anonymous-protesters-aid-time-warners-profits.html?_r=2&ref=technology&

Ukránok provokálják Oroszországot - lövöldözés a határon

Tegnapelőtt, csütörtökön ukrán katonák - feltételezhetően a Nemzeti Gárda - megtámadta az orosz határőröket. Az első helyszín Novosaktinszk település közelében található átkelő. A lövöldözés megnyitásaként egy ukrán mesterlövész lelőtt egy orosz határőrt. Ezután kezdődött a lövöldözés. Az ukránok pillanatok alatt tüzérséget és tankokat vetettek be. Az orosz határőrök visszaverték a támadást, de sok a sebesült.
A másik helyszín Luganszk határtérsége, ahol a Nemzeti Gárda csapatai ismételten megpróbálták elvágni a milíciákat a határtól. A jelentés szerint a visszavonult Nemzeti Gárda nagyon sok sérültet vitt el és halottakat hagyott hátra. Ebben a régióban is lőtték az orosz határőröket.
Izvarine településen azonban 80 ukrán határőr orosz területen keresett menedéket. Miután a milícia megtámadta a határőrállomást, és több ukrán határőr megsebesült, nem volt más menekülési útvonal, mint átlépték a határt és letették a fegyvert az orosz határőrök előtt. Az orosz határőrség mentőket kért, és ellátták a sérülteket.
A civil menekült áradathoz mostmár ukrán határőrök is csatlakoztak
Az ukrán vezetés feltételezhetően rájött arra, hogy nem nyerheti meg a háborút az ukrajnai oroszokkal szemben. A hadsereg sok esetben demoralizált, rosszul ellátott, sok az átállás, dezertálás. Egyetlen esélye marad, ha megpróbálja kicsikarni az orosz hadsereg fellépését, amire válaszul talán a NATO bevonulna Ukrajnába. Ez az egyetlen és utolsó esély, mivel a zsoldosok tömeges alkalmazása sem hozta meg a várt eredményt. Valószínűleg ezért adnak utasítást olyan eszement akciókra, mint az orosz határőrök megtámadása.


http://www.hidfo.net/2014/06/21/ukranok-provokaljak-oroszorszagot-lovoldozes-hataron

Elkészült a tömegoszlató drón

Paprikasprayvel, vakító fényekkel és paintball-lövedékkel is támad a készenléti rendőrök gépi utódja.
Skunk, vagyis bűzös borz nevű drón a Desert Wolf nevű amerikai cég fejlesztése, amelyet egy londoni IFSEC biztonságtechnikai expón mutattak be először.
12_s_www.kepfeltoltes.hu_
A Desert Wolf tömegoszlató drónja Forrás: Desert Wolf
A nemzetközi rendvédelmi szervek számára rendelhető oktokopter 45 kilogrammnyi tömeget tud szállítani, és igény szerint felszerelhető különböző – élet kioltására nem alkalmas- fegyverzettel. A robotrepülőből huszonöt darabot már megrendeltek a cégtől. A BBC szerint többek közt biztonsági cégek, dél-afrikai bányatársaságok és hatóságok is vannak a megrendelők között, ami már most kiváltotta a BBC által megkérdezett brit szakszervezeti vezető ellenérzéseit.
A drón több különböző tömegoszlató eszközzel is fel van szerelve: kevésbé kritikus helyzetben csak stroboszkópot és vakító fényű lézert használ, illetve a távolban tartózkodó pilótája hangszórón keresztül is tud beszélni a tömeghez, amelyet a beépített mikrofonon keresztül hall is.
A robotrepülő éjszakai használatot biztosító hőkamerával és hagyományos kamerával is rendelkezik, ls repülésének minden egyes mozzanatát rögzíti. Gyártója szerint pedig egyetlen operátor is elegendő több, rajban repülő Skunkot is tud irányítani. A drónpilóta tevékenységét a rendszer ugyancsak rögzíti, hogy utólag ellenőrizhető legyen az oszlatás folyamatának helyessége.
Keményebb helyzetekre is felkészítették a drónt, az aljához kapcsolt négy darab fegyverből a paintballokhoz hasonló festéklövedékeket vagy a paprikaspray-khez hasonló, szemet irritáló töltetű lövedéket tud kilőni, méghozzá másodpercenként húsz darabot az előzetesen betárazott négyezerből.

drón
A tömegoszlató drón 3D látványterve Forrás: Desert Wolf
drónból Mozzy néven egy vadállatok befogására specializált változat is létezik, amely altatólövedékeket tud kilőni. Mivel a drón felülről közelít, és aránylag halk, kevésbé riasztja meg az állatokat, mint ha a földön közelítik meg őket.

Rejtélyek Szigete