2013. december 19., csütörtök

Jönnek a műanyag pénzek: mi is fizethetünk plasztik forinttal?

Egyre több ország dönt úgy, hogy fokozatosan lecseréli papír-alapú bankjegyeit, és egy újabb készpénz-technológiára, a (részben vagy egészben) műanyag pénzre vált. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, mikor fizethetünk mi papír helyett műanyag bankóval?
Egyre több országban használnak műanyag, pontosabban polimer bankjegyeket. Brunei, Új Zéland, Vietnam, Kanada, Malajzia, Izrael, vagy Románia után tegnap jelentette be a Bank of England, azaz a brit jegybank, hogy 2016-tól átállnak a polimer bankókra. A szigetországban a legnépszerűbb, 5 és 10 fontos papírpénzeket (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is) cserélik elsőként. A műanyag pénzt természetesen nem úgy kell elképzelni, mint egy bankkártyát, első ránézésre a hagyományos bankjegyre hasonlít, igaz, más a tapintása, máshogy (szinte egyáltalán nem) gyűrődik, és általában vékonyabb is.

Miért jobb a polimer bankjegy, mint a "hagyományos" papírpénz?

A Bank of England tanulmánya három fő érvet említ a műanyag bankjegyek mellett:

- Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani őket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.

- Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sőt, sokáig megőrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.

- Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A műanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

Ausztrál dollár - 1993 óta polimerből
Nálunk mikor lesz?

Magyarországon jelenleg nincs napirenden a papír alapanyagú bankjegyek felváltása polimer bankjegyekre - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mint írták, a polimer bankjegyek néhány országban évek óta jelen vannak ugyan, mégis a világ jegybankjainak meghatározó többsége továbbra is a papír alapú, esetleg papír-műanyag kombinációjú bankjegyek alkalmazását részesíti előnyben (például a két "világpénz" mint az amerikai dollár, vagy az euró esetében is).

A nemzetközi kibocsátói tapasztalatok szerint a papírgyártási és nyomdaipari technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően a papír alapú bankjegyek esetében továbbra is magas fokú hamisítás elleni védettség érhető el, továbbá az elmúlt évek során jelentősen növekedés volt elérhető a bankjegyek élettartamát illetően, miközben előállításuk is költséghatékony - véli az MNB.

Tulajdonképpen a miénk sem papír

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusművész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot (Ez teszi lehetővé, hogy a bankjegy kézről- kézre járva, hajtogatva, gyűrve is sokáig felismerhető és forgalomképes maradjon), alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


Orosz Márton

m_76425

2016-ban az ötfontos, 2017-ben pedig a tízfontos papír bankjegyeket váltják fel műanyag alapú bankjegyek Nagy-Britanniában, jelentette be a Bank of England (BoE) december 18-án.
A BoE azt is közölte, hogy a brit királynő portréja mellett egy történelmi személyiség képe is helyet kap majd az új műanyag bankókon. A 2016-ban forgalomba kerülő ötfontosokon Winston Churchill egykori brit miniszterelnök portréja, a 2017-es tízfontosokon pedig Jane Austin angol regényírónő arcmása lesz látható.
CRI – SzRTI

Szerbia is kihullik az EU markából?

Az EU még észhez sem tért az Ukrajna miatti orosz bravúros politikai manőverből, már jön is az újabb. Szerbia aláírta az Európai Úniós Csatlakozási szándéknyilatkozatot, de számos probléma miatt a csatlakozás eddig elhúzódott. Most, hogy Ukrajna látványosan és a nyugat számára szégyenteljes politikai verességgel egybekötve távozott az EU érdekszférából, elővették a tartalékot, Szerbiát.
Brüsszel bejelentette, hogy rövidesen folytatják Szerbiával az EU csatlakozási tárgyalásokat. De valószínű, hogy elkéstek. Olyannyira lefoglalta őket Ukrajna, annyi pénzt és energiát fektettek bele, hogy közben Szerbia teljesen háttérbe szorult. Csak nem Moszkva számára, mert ők szépen a hátsó ajtón besétálva folyamatosan tárgyaltak a szerbekkel. Katonai megállapodást kötöttek, befejezték a Déli Áramlat kivitelezésének tárgyalásait, és a tegnapi napon megállapodást írtak alá, hogy Oroszország 5 milliárd eurót fektet be Szerbiában.
A Gazprom segítségével a szerb olajipari vállalat már kezdi visszanyerni vezető szerepét Szerbiában. Annak idején a NATO bombázásban a NIS (szerb kőolajcég) infrastruktúrájának jelentős részét elvesztette, és a nyugati olaj vállalatok beférkőzése miatt teljesen háttérbe szorult. Mára a Gazprom segítségével a második legnagyobb olajcég Szerbiában, és a Déli Áramlat megállapodásban is ők szerepelnek, ezzel az egyik legjelentősebb céggé nőtte ki magát a régióban. AZ oroszok a mostani tárgyaláson jelezték, hogy további energetikai fejlesztésekben is részt vesznek Szerbia területén.
A nyugat lehet hogy a két szék között beesett a pad alá? Annyira elvakultan hitték, hogy Moszkva tétlenül fogja nézni az erkölcstelen mesterkedéseket? Úgy gondolták, hogy minden az övék és csak a lopásra kell összpontosítani? Szerbia erősen kötődik az orosz "anyaországhoz". Ebben az esetben is nagy csaták várhatóak, éppúgy mint Ukrajnában. Lefizethető ember, buzi, pedofil, genetikai hulladék mindenütt van, és addig van kit a nyugatnak mozgatni. De Ukrajna példája megmutatta, hogy lehet a másik oldal is erős. Reméljük így lesz Szerbiában is.
Kemény Gábor

MEGSZŰNIK AZ MSZP?





A Jobbik elszámoltatná az MSZP-t és a Demiszt

A Jobbik azt szeretné, ha az Országgyűlés törvényben gondoskodna a rendszerváltás előtti időszakhoz kötődő egyes társadalmi szervezetek valós vagyonelszámoltatásáról. Erről Gaudi-Nagy Tamás beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik országgyűlési frakciójának tagja ismertette: az erről szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta az Országgyűlésnek. Ebben azt kezdeményezi, hogy minden szervezet, amelyhez 1989-90-ben került a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) akkori áron számolva 12 milliárd forintos vagyonából, részletes elszámolást készítsen ezeknek a vagyontárgyaknak a jelenlegi helyzetéről.

Gaudi-Nagy Tamás szerint ez a rendszerváltás egyik legkomolyabb lezáratlan ügye, ezért azt kezdeményezi Kövér László házelnöknél, hogy kivételes sürgős eljárásban még az idén fogadja el az Országgyűlés ezt a törvényt.

A törvényjavaslat szerint az érintett szervezeteknek - főleg az MSZP-nek és a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek (Demisz) január végéig kellene leadniuk az elszámolásukat, amelyeket az Állami Számvevőszék ellenőrizné. Amennyiben valamely szervezet nem ad le elszámolást, vagy a leadott dokumentumot az Országgyűlés nem fogadja el, akkor az érintett szervezet július 31-ével automatikusan megszűnne.

A jobbikos politikus reményét fejezte ki, hogy a kormánypártok támogatni fogják a javaslatát.
Az MSZP székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás megpróbálta a törvényjavaslat egyik példányát átadni az ellenzéki párt képviselőjének, azonban azt senki nem vette át.


Hungária Televízió

A Szent Koronával bohóckodtak a másodvonalas osztrákok

Csak azért másodvonalas, mert ugye egyikük sem osztrák, hanem zsidó. Ebből kifolyólag a magyar kormány valószínűleg semmit sem fog tenni. PEDIG!
A cikkekben és felháborodott írásokban bemutatott videó a magyar nagykövetségen készült. A nagykövetség, hiába van Bécsben, magyar felségterületnek számít, és ott a magyar törvények érvényesek. Ebben az esetben pedig a magyar ügyészség köteles eljárni. Nincs kibúvó, hogy talán nem kell komolyan venni, az ügy sokkal jelentősebb magyar szempontból, mint egy izraeli zászló elégetése, amelynek ügyében szintén köteles volt a bíróság eljárni.
"Osztrák" humoristák(?) provokálnak. Na majd a NER biztos megmutatja!
Ebben az esetben, mint ahogy az az én ügyemben, mikor Ausztriában perbe fogtak fegyverügyben bűncselekmény gyanújával (egy fordulós tárgyaláson fölényesen győztünk) köteles voltam megjelenni a kinti bírságon, mert ha nem teszem, bűncselekmény miatt nemzetközi körözést adtak volna ki ellenem. Tehát nincs mese, köteles a magyar Főügyészség eljárni és kivizsgálni az ügyet, és a három vicces kedvű féreg megjelenni a magyarországi bíróságon (és nem jogi képviselőt küldeni) ellenkező esetben nemzetközi elfogatóparancs alapján előállíttatják őket, de akkor a vád már szökés kísérletével is kiegészülhet.
Sajnáljuk, hogy a bécsi nagykövet ilyen gyenge félnek mutatkozott, hogy nem állította le őket, hogy igen uraim ez sajnos bűncselekmény lenne, tehát kérem ne viccelődjenek a magyar koronával, hanem belement a viccelődésbe, sőt engedélyt adott rá, így maga is részese lett annak. Bármilyen jó nagykövet nem hisszük, hogy ezt megúszhatja büntetés nélkül.
Sokkal jelentősebb ügyről van szó, mint hisszük. Az a népség, aki mindenhol és mindenkiből gúnyt űz, akik közül egy széles réteg abból él, hogy másokat parodizál, lejárat és megaláz, most olyan ügybe nyúltak, ami sokkal nagyobb, mint az ő kis vacak képzeletük gondolná. Elfogadjuk-e azt, hogy egy zsidó felháborodik a zsidó zászló égetésen? Persze, csak nem érdekel senkit. De egész más a helyzet, ha valaki ezt az izraeli nagykövetségen teszi. Abban sem vagyok biztos, hogy élve kijutna, de hogy a kiadatását követelnék, ráadásul jogosan, az biztos. Akkor miért kellene nekünk egy szakrális, beavatási nemzeti jelképpel bohóckodó, magyar gyalázóval másképpen tenni, ha megvan a jog, sőt a törvényi kötelesség az eljárásra?
Most a Fidesz válasz elé került. Belerúgjon-e a hitsorsos zsidókba, vagy kussoljon? Szankcionálja-e nagykövete gyengeségét, és éljen-e azzal a törvénnyel, amelyet hozott, vagy ahogy mondani szokták: segget csinál a szájából? A törvény csak a magyarokra vonatkozna, és ezekre nem? Kíváncsian várjuk a fejleményeket.
Megerősítés Ausztriából:
Telefonon felkerestük az Ausztriában élő, a nemzetközi jogban is jártas ügyvéd kapcsolatunkat, és a következő tájékoztatást adta: Először is felháborító, ami történt, és elvárható, hogy a kormány nyilatkozatot adjon ki. Jogi szempontból a nagykövetség területén valóban a magyar törvények hatályosak. Az ügyészség nem tesz hivatalból lépéseket (nem kötelező TV-t nézniük). Az eljárást az ügyészség akkor indítja meg, ha polgári bejelentés történik, vagy feljelentés alapján teszik meg. Ebben az esetben bűncselekmény gyanújában fognak nyomozni, amennyiben a paragrafus alapján bűncselekmény a szent korona gyalázása, azzal viccelődni, vagy megalázni.
Ausztriai magyarok véleménye:
"Sajnálattal hallottuk a történteket, ugyanis a jelenlegi magyar nagykövet egy kiváló ember, a munkáját odaadással végzi. Teljesen új stílusban, közvetlenül, az emberek szintjén, nem magas lóról, mint ahogy azt az elődeinél megszoktuk. Kiállása miatt valamennyi magyar vonatkozású kérdésben már sok borsot tört az osztrákok orra alá, mert ő valóban képviseli magyar érdekeket. Szerintünk ez kifejezetten egy személyének szóló cionista provokáció volt, hogy eltávolítsák a helyéről. Sajnáljuk, hogy ennyire rosszul reagált és belesétált a csapdába. Valójában a három provokátort el kellett volna vezettetnie, és elzavarni az épületből. Reméljük sikerül megoldania az ügyet, de mielőbb bocsánatot kell kérnie a magyaroktól! A három provokátort mielőbb bíróság előtt szeretnénk látni."
Ausztriai Magyar Közösség:
"Az utolsó információnk szerint sajnos a provokáció egy lehetséges változat. A Nagykövet Úr munkásságát nem ismerjük, de a cionista férgek részéről bőven belefér egy ilyen provokáció."

http://www.hidfo.net/2013/12/19/szent-koronaval-bohockodtak-masodvonalas-osztrakok



Aki a Szent Koronát gyalázza, ellenség! -a Magyarok Világszövetségének tiltakozó nyilatkozata


A Magyarok VIII. Világkongresszusa a magyar nemzet első számú, létmeghatározó szimbólumává nyilvánította a Szent Koronát, amelyet Magyarország Alaptörvénye is a magyar államiságot megtestesítő szimbólumként nevesít.
A "magyar nemzet új meghatározásának" 3.1. pontja meghatározó mondatba foglalja a Szent Korona szerepét a magyar nemzet életében: „A magyar nemzet a Szent Korona közjogi rendje szerinti államot megalkotó nép.”
Aki tehát a Szent Koronát meggyalázza – amint az a minap Bécsben, Magyarország nagykövetségén, a magyar nagykövet jelenlétében és hallgatólagos beleegyezésével, három osztrák színész gyalázatos provokációja révén megtörtént – a magyar államot, sőt a magyar nemzetet gyalázza meg.
A Szent Korona Magyarország bécsi nagykövetségén történt meggyalázása megengedhetetlen bűn. Aki a Szent Korona ellen cselekszik, a magyar nemzet ellensége, amint azt a magyar nemzet új meghatározásának 4.6. pontja tételesen megfogalmazza.
Mindezek alapján a Magyarok Világszövetsége felhívja a külügyminisztert és az államelnököt, hogy rendeljék vissza Magyarország bécsi nagykövetét, Szalay-Bobrovniczky Vincét, és szereljék le a diplomáciai testületből, mint arra teljesen alkalmatlan személyt. Ugyanakkor felszólítjuk a kormányt, hogy a Szent Koronát meggyalázó három osztrák színészt, mint a magyar nemzet ellenségeit nyilvánítsák Magyarország területén nem kívánatos személyekké.
A Magyarok Világszövetsége szükségesnek látja, hogy a magyar kormány külpolitikájában is emelje a legfőbb teendők közé a Szent Koronának a történelmi magyar állam első számú közjogi személyiségeként való megismertetését, és követelje meg az ennek kijáró tiszteletet.

Budapest, 2013. december 19-én

A Magyarok Világszövetsége
(MVSZ Sajtószolgálat)

Bécsi advent: negyvenezer osztrák köztisztviselő tüntetett

Romló életszínvonaluk, bérüknek az infláció mértékét el nem érő emelése miatt tüntetett szerda este Bécsben mintegy negyvenezer osztrák köztisztviselő. A tüntetők az új kormánytól nem csak azt várják, hogy a takarékoskodásra koncentráljon, hanem figyeljen a köztisztviselők életszínvonalára is, mert – mint állították – többet kell dolgozniuk kevesebb pénzért. “Kevesebb pénzt a bankoknak, és többet nekünk!” – volt olvasható az egyik transzparensen, utalva a bankmentő csomagokra.
Az új osztrák kormány, amely a héten tette le a hivatali esküt, ígéretet tett arra, hogy megvédi az állami alkalmazottak életszínvonalát, de leszögezte, hogy az ország költségvetését szigorúan egyensúlyban fogja tartani. A köztisztviselők szakszervezete 2,3 százalékos béremelést akar, a kormány azonban csak 1,7 százalékosat ajánl.
Az emelés magasabb ugyan, mint az 1,4 százalékos jelenlegi infláció, de érvük szerint ez nem ellensúlyozza az előző évi, 2,3 százalékos drágulást, mert tavaly bérstop volt.
Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a pártokat tekintve változatlan összetételű, új szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal. Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra, hogy így fejezzék ki az osztrák felsőoktatás jövője miatti aggodalmukat.
Az Európai Unióban az osztrák gazdasági növekedés a második legnagyobb, és Ausztriában a legkisebb a munkanélküliek aránya az eurózóna országai közül.
(HVG)
“Az Európai Unióban az osztrák gazdasági növekedés a második legnagyobb, és Ausztriában a legkisebb a munkanélküliek aránya az eurózóna országai közül.”
-Valamit rosszul csinálnak a sógorok! “Kevesebb pénzt a bankoknak, és többet nekünk!”-követelték a nyomorgó osztrák köztisztviselők!

Megint bohócot csinál magából a magyar külügy - izraeli gázt veszünk

A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétvégén két napos tel aviv-i "látogatáson" (számadáson) vett részt, majd egy megdöbbentően provokatív interjút adott a Jerusalem Postnak. 
Ebből kiderül, hogy szerinte Magyarország az izraeli földgázexport közép-európai elosztó központja lehetne. Szíjjártó szerint erre azért van szükség, mert hazánkba az import földgáz 90%-a orosz forrásból érkezik, és az EU elvárásainak megfelelően ennek csökkentésére törekszünk.
Így a Fidesz többszörös önellentmondásba került. Ellenzékből az Európai Unió által erőltetett Nabucco projekt mellett kampányoltak, amihez a NATO által lerohant közel-keleti országokból biztosították volna a földgázt. Csakhogy a NATO szíriai partraszállásának útjába állt egy összevont orosz földközi- és fekete-tengeri flotta, így a Nabucco projekt gáz nélkül maradt. Egy gáz nélküli gázvezeték-projekt támogatásával pedig bármilyen kormány nevetségessé tenné magát, így a Fidesz végül átpártolt a Déli Áramlat mellé.
Alig egy héttel ezelőtt a pártelnök holdudvarához tartozó szűk kör bevonásával aláírták a Gazprommal a megállapodást a Déli Áramlat projekt megkezdéséről. Válaszul a külügy képviselete Tel Avivba szaladt, hogy biztosítsa Magyarország "elsőszámú befektetőit", mi továbbra is tartjuk magunkat az izraeli földgáz megvételéhez.
Ebben a korábbi izraeli-magyar kormányközi megállapodásban pedig szintén van egy csavar: az Izrael által feltárt gázmezők éppenséggel nem Izrael határain belül találhatók, hanem olyan tenger alatti források kitermelésére kötöttek előre megállapodást, ami egyelőre nem tartozik Izrael területéhez. A megállapodás tárgya a szír felségvizek alatt van, amiről a cionista kormány úgy gondolta, hogy a közeljövőben egy amerikai-izraeli hadjárat keretén belül Izraelhez lesz csatolva. Ez a művelet ugyanúgy elmaradt, ahogy a Nabucco projekt is gáz nélkül maradt. A felsorakozó orosz flottával szemben nem indult meg a NATO beavatkozás, így nincs se Nabucco, se nagy izraeli gázüzlet.
Ennek ellenére a magyar külügy megjelenik Tel Avivban, és biztosítja a cionista kormányt, hogy felvásároljuk az új földgázlelőhelyekről kitermelendő földgázt? Mindezt azért, hogy csökkentsük egy olyan országtól való energetikai függőségünket, aminek a flottája jelenleg is az Izrael által kitermelni szándékozott gázmezők felett tartózkodik?
Joggal mondhatjuk, hogy a magyar külpolitika módszeresen bohócot csinál magából. Az eset kapcsán csak az a kérdés: ennyire nem mernek ellent mondani az izraeli "befektetők" exportajánlatainak, vagy a Fideszen belül megszilárdult a törésvonal, és a belügy már az orosz érdekszféra felé húzna, a külügyi képviselethez köthető csoportok pedig tovább kapálóznak az európai integráció és az izraeli üzletek mellett.
Gazdasági és szociális alapon világos a helyzet, így nem lehet semmiféle ellentmondás. A magyar kormánynak mindenkor a magyar ember érdekét kell képviselnie. Mivel a földgáz-üzlet havonta számlák formájában érinti a magyar "fogyasztók" pénztárcáját, a magyar kormánynak olyan forrásból kell importálnia a gázt, ami a lehető legolcsóbb lesz a "fogyasztók" számára. Nem a világ másik feléről, háborús övezeteken keresztül húzódó szállítási útvonallal, hanem a lehető legközelebbi forrásból, stabil ellátást biztosítva. Erre egyetlen lehetőség van, és ez az orosz export.
A magyar kormánynak nem az orosz gázbehozatal csökkentésére kell törekednie, hanem arra, hogy mielőtt az orosz import gáz az emberekhez eljut, a lehető legkevesebb adóterhet tegye rá. A demokrata kormány esetében azt is hozzá kell tennünk: lehetőleg ne budai villákat, luxusautókat, yachtokat vegyen belőle. Az államközi energetikai megállapodásoknak nem az az értelme, hogy a kormány minél több pénzt tudjon zsebre vágni. Hanem hogy az emberek megélhetése olcsóbb, könnyebb legyen, - hogy kialakulhasson az  általános létbiztonság.
Fenyvesi Áron

Le Monde: európai védelem kell a jogállam szétesése ellen

Magyar diszfunkció
Az Európát sújtó válság tényleges megoldására 11 német közgazdász, jogász és politológus tanulmányban sürgeti, hogy mélyítsék el az integrációt, beleértve főleg az igazi európai gazdasági kormányzás megteremtését – írja a Le Monde.
Ehhez szorosabb összefogást javasolnak a tagállamoknak négy fő elv alapján. Ezek közül a harmadik kimondja, hogy az EU jogközösség. A tagállamok számára kell a bizonyosság, hogy az összes kormányt legitim módon választották meg, hogy a törvények összhangban vannak az alkotmánnyal, és hogy a polgárok szabadok és egyenlőek a jog alapján.

A felvétel során minden új tag számára előfeltétel, hogy fenntartsák a közös normákat. Csakhogy Európának jelenleg nincsenek hatékony és hiteles eszközei, hogy betartassa ezt a kötelezettséget. Magyarország rá a bizonyíték.

Ha nagyobb gazdasági válság következik be, a társadalmak hajlamosak radikalizálódni és veszélybe kerülhet a demokratikus berendezkedés. Ezért döntő, hogy az euróövezet olyan szankciós mechanizmust alakítson ki, amely szavatolja tagországok közti demokratikus bizalmat, tehát hogy mindegyik tudja: van védelem a jogállam szétesése ellen. Még általánosabban megközelítve a kérdést: az unió mint jogközösség alapvető módon függ attól, hogy ténylegesen tiszteletben tartsák a jogot a tagállamokban. Amikor a törvényhozó, a végrehajtó hatalom, illetve az igazságszolgáltatás oly mértékben funkcióját veszti, hogy már senki sem él vele, az alapjaiban fenyegeti a közösséget.

Bizonyos, válságban lévő országok példája/diszfunkciója tanúsítja, hogy valós ez a veszély. Épp ezért egyértelműen elsőbbséget kell élveznie az igazi jogállamiság előmozdításának, ami lehetővé teszi az európai jog hatalmának megszilárdítását.
168 óra

Meghökkentő jóslat: visszatérhet jövőre a szovjet típusú gazdaság

Az idei év végén is elkészítette a dán bank a meghökkentő jóslatait tartalmazó listát, miszerint akár EU-ellenes vezetése is lehet az uniónak, a vagyonadó pedig újra a szovjet típusú gazdaságot állítja követendő példának.

Ahogy az az elmúlt években is jellemző volt, a dán Saxo bank szakemberei az év utolsó napjaiban összeállítanak egy meghökkentő listát a jövőben bekövetkező - meglehetősen drasztikus - változásokról. Az elmúlt két évben egyébként a "találati arány" meglehetősen rossz volt.

A jóslatokkal kapcsolatban annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy ezek nem minősülnek a Saxo Bank hivatalos előrejelzésének. Viszont, ha mégis bekövetkeznek, horderejük miatt annál jelentőségteljesebbek lehetnek.
1. Az uniós vagyonadó szovjet típusú gazdaság visszatérését ígéri
Az Európai Bizottság (EB) létrehoz egy munkacsoportot, amely különböző vagyonadó-típusok létrehozásán fáradozik a 100 000 dollárnál vagy eurónál nagyobb összegű megtakarításokkal rendelkező személyek megadóztatására. A kezdeményezés az uniós egyenlőlenségek eltörlése címszó alatt fut majd, és a leggazdagabbak 1 százalékának „igazságosabb” részvállalását hozza magával a társadalmi terhek enyhítésének okán. Ez lesz az utolsó lépés a totalitárius európai gazdaság irányába, miközben az egyéni és tulajdonjogok elérik mélypontjukat. A kör bezárult, ismét a Szovjetunió lesz a követendő példa.

2. Az unióellenes szövetség a legnagyobb képviselői csoporttá válik
Jövő május 22–25-én tartják az európai parlamenti választásokat. A májusi választásokat követően a legnagyobb, 275 képviselővel rendelkező pártcsoporttá válik a páneurópai és unióellenes szövetség, melynek tagjai az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, az eurószkeptikus Alternatíva Németországnak, a francia Nemzeti Front és a holland Szabadságpárt. Az új Európai Parlament unióellenes elnököt választ magának. Az európai állam- és kormányfők nem tudnak EB-elnököt választani, ami Európát politikai és gazdasági zűrzavarba taszítja.


3. A technológiai szektor "Nagy Ötöse" csúnya másnaposságra ébred 2014-ben
A technológiai szektor Nagy Ötöse: az Amazon, a Netflix, a Twitter, a Pandora Media és a Yelp. Ezeknek a részvényeknek az értékelése igencsak felfújt és a növekedési prémiumnak olyan egyoldalú értékelésén alapul, amelyik a pénzügyi válság utórezgései során alakult ki - vélik a bank szakemberei.

Példának hozzák, hogy a Facebook ajánlatot tett a Snapchat megvételére, melynek sem üzleti terve, sem bevétele. A cégnek pedig a Facebook-ra nézve romboló hatása lehet az elemzők szerint. Ez a kreatív rombolás pedig pontosan az a "sötét anyag", aminek figyelmeztetnie kellene a befektetőket. A Saxo Bank elemzői létrehoztak egy egyenlő súlyozású indexet a Nagy Ötösnek, ami 100 ponton indul 2013 utolsó kereskedési napján. Előrejelzésük szerint az index jövőre lemegy 50-re.
4. A kétségbeesett BoJ eltörli az államadósságot, miután az USDJPY 80 alá zuhan
2014-ben a befektetők visszatérnek a japán jenhez. A USDJPY kurzus 80 alá esik, mintha ismét 2011-et írnánk. A kétségbeesett japán jegybankot (Bank of Japan - BoJ) ez utolsó szalmaszálként arra kényszeríti, hogy eltüntesse állampapírjait, így keresve kiutat a defláció csapdájából, ami az utolsó két évtizedben nem sikerült neki.

5. Amerikai defláció: hamarosan az Ön városában!
Az amerikai ingatlanpiac törékeny voltát még inkább aláhúzta a hozamok szerény emelkedése 2013 közepén. A bérek nem emelkednek, még a magasabb foglalkoztatottság ellenére sem, amit az ágazatokon átívelő jelentős teljesítőképesség okoz. Mivel januárban a Kongresszus a „Hogyan zúzzuk szét az amerikai gazdaságot” című játékos vetélkedő második felvonásának bemutatójára készül, a befektetési, foglalkoztatási és fogyasztói bizalom további megrendülése várható.

6. Mennyiségi lazítás helyett mindent a jelzáloghitelekért
A 85 milliárd dolláros kötvényvásárlások a kamatköltségeket csökkentették, a kockázatos állóeszközöket pedig az égbe repítették, így hozva létre a gazdaság javulásának illúzióját. Továbbra is komoly kihívásokat jelent a magánszférában a tőkeáttétel folytatódó csökkenése, az ingatlanpiac (amelyik minden egyes áremelkedés alkalmával csikorogni kezd), az állami szektor kiadásainak folyamatos csökkenése, és a magánszektorban a gyér foglalkoztatás. Főleg az ingatlanpiac szorul majd életmentő beavatkozásra, ezért aztán az FOMC 2014-ben mindent megtesz a jelzáloghitelek érdekében, a mennyiségi lazítás 100 százalékos jelzálog fedezetű értékpapír-vásárlási programmá változtatja, és több mint 100 milliárd dollár per hónapra növeli a program hatókörét – a kivezetés szóló kijelentéseket pedig elfelejthetjük.

7. Késik a kitermelők válasza, a Brent hordónkénti ára 80 dollárra zuhan
A nem OPEC országok tartalékkapacitása napi 1,5 millió hordóval növekszik, sőt: további napi 2 millió hordóra van kilátás, mivel a líbiai konfliktusok és az Iránnal szemben foganatosított szankciók fokozatosan enyhülnek, a globális piacot pedig elönti az olaj. Ilyen körülmények között a kitermelőknek össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket, hogy csökkentsék a termelést. A Brent nyersolaj hordónkénti árát mindez segít 80 dollárra csökkenteni.

8. A német visszaesés
A német gazdaság szárnyalása 2014-ben véget ér a szakemberek szerint, és az 1,7 százalékos mövekedésben bízó közvélemény mélységesen csalódni fog. Nem zárható ki, hogy a kulcsfontosságú gazdaságok összehangolják terveiket a túlzott kereskedelmi többlet csökkentése érdekében. Ha mindehhez hozzáadjuk az energiaárak Egyesült Államokban tapasztalható zuhanását, ami arra sarkallja a német vállalatokat, hogy termelésüket Nyugatra helyezzék át, a reálbérek növekedése miatt tapasztalható alacsonyabb versenyképességet, az SPD mint új koalíciós partner részéről várható törekvéseket, hogy emeljék az alsó- és a középosztály életszínvonalát, valamint a feltörekvő Kínát, amelyik a Kommunista Párt Központi Bizottságának harmadik ülését követően egyre inkább a hazai fogyasztásra összpontosít – már készen is áll a gazdaság hanyatlásának táptalaja.

9. 40 százalékot zuhan a CAC 40
A mennyiségi lazítás táplálta tőkebuborék még átgomolyog 2014-be, azonban a részvények fejjel rohannak a falnak, és nagyot koppannak a felismeréstől, hogy a piac egyetlen mozgatórugója a „nagyobb bolond” elmélete. Közben a franciák pocsék közérzetét csak rontják François Holland kormányának rossz húzásai, mivel az elnök és emberei képtelenek megoldást találni az ország versenyképességének hiányára vagy akár kicsiholni a növekedés legapróbb szikráját is. Év végéig a CAC 40 index több mint 40 százalékkal zuhan a 2013-as csúcsról, miközben a beruházók a kijárat felé osonnak.


10. A Törékeny Ötök 25 százalékos zuhanása az amerikai dollárral szemben
Ide soroltál a Saxo Bank szakemberei Brazíliát, Indiát, a Dél-afrikai Köztársaságot, Indoznéziát és Törökországot. Az elmúlt évtizedben ezeknek az országoknak drámai növekedésben volt részük, dollár milliárdokat vonzottak be közvetlen külföldi beruházások (FDI) formájában. Az olcsó és könnyen megszerezhető pénzek forrásának fokozatos kiapadásával azonban ezek az országok egyre védtelenebbekké válnak folyó fizetésimérleg-hiányuk növekedése miatt. A munkaerő költségek és a foglalkoztatással kapcsolatos általános költségek növekedése miatti egyre emelkedő kiadások mellett a „Törékeny Ötök” valutáira lefelé ható nyomás nehezedik. A májusi indiai és a július közepi indonéziai választások késleltethetik a romlás leállítását célzó reformokat, miáltal ezek az országok még védtelenebbekké válnak a kockázatokkal szemben. Kifutnak az időből, és csak egy megoldás marad számukra – a gyengébb valuta.
Mit jósoltak az idei évre?
1. A DAX 33 százalékkal 5000 pontra esik vissza
Nem teljesült. Az idei mélypont 7418 pont volt.

2. Államosítják Japán vezető elektronikai vállalatait
Nem teljesült.

3. A szója ára 50 százalékkal megugrik
Nem teljesült. Év elejéhez képest jelenleg alacsonyabban van a szója ára, de ha az év legalacsonyabb és legmagasabb jegyzését hasonlítjuk össze, akkor egy 1185 és 1574-es szint között mozgott az ár. Még így is sincs meg az 50 százalékos differencia.

4. Az arany unciánkénti ára 1200 dollárra zuhan
Teljesült. Június közepén alakult ki az éves mélypont, ami 1188 dollár.

5. A WTI nyersolaj árfolyama eléri az 50 dollárt
Nem teljesült. Az idei mélypontot áprilisban érte el az árfolyam: 85,58 dollárt.

6. Az USDJPY árfolyama 60,00 felé veszi az irányt
Nem teljesült. Teljesen ellentétes az irányba mozgott az év folyamán az árfolyam. Jelenleg 100 fölött jár a kurzus.

7. Az EURCHF árfolyama a rögzítést áttörve eléri a 0,9500-es szintet
Nem teljesült. Az éves mélypont 1,2064 volt még év elején. Jelenleg pedig 1,22-nél mozog az árfolyam.

8. Hongkong megszünteti a HKD-nek az USD-hez való rögzítését, majd az RMB-hez rögzíti az árfolyamot
Nem teljesült.

9. Spanyolország újabb lépést tesz a bedőlés felé, miközben a kamatok 10 százalékra emelkednek
Nem teljesült. Az éves csúcs 5,52 volt a 10 évesek esetben.

10. A 30 éves US kötvény hozama kétszeresére emelkedik 2013-ban
Csak részben teljesült. A kötvényhozamok látványosan emelkedtek, ám kétszeres mértéket nem érte el a növekedés. Az idei mélypont 2,81 volt április végén, a csúcs pedig 3,96 volt, amit pár hete ért el az árazás.



mfor.hu

A Magyar Szakrális Királyság visszaállítása és a Szent Korona Alkotmányához való visszatérés

„Jön majd egy ember, a második
millenium után, ki felette áll
minden torzsalkodásnak: Ô lesz az itt,
ki Pannonföldrôl Istenhez kiált,
és Isten meghallgatja imádságait.
Ô lészen az, kinek uralkodása folytán
Pannnónia ismét erôs lesz és gazdag,
nagyobb lesz, mint akármely szultán,
az ô szavára minden országban adnak,
s önként kezére bíznak minden hatalmat.”
Hogy mi is a mi nemzetünknek legfőbb baja és gondja? Mi az oka annak, hogy odáig sodródtunk együttesen, hogy gyakorlatilag már magyarnak lenni szégyen és gyalázat? Mi a probléma, mi mindennek az oka, hogy az ősi értékeinkre már semennyire sem emlékszünk?
Mindezen dolgok egyetlen forrása az, hogy eltértünk az igazságtól és az igazság magában foglalja a rendet, és ha az igazság nincs veled, a rend is messzire kerül tőled. A mi igazságunk régen a Szakrális Királyság volt. Most mink van? Van két szerencsétlen oldalunk, a jobb és a baloldal, akikkel előrébb nem jutunk, csak még mélyebben elmerülünk a szennyben, amit az idegen kultúra ránk erőltet, amihez igazándiból nekünk közünk nincsen.
Régen a magyarság élén életképes emberek álltak. Olyanok, akikre fel lehetett nézni. Ma kik vezetnek bennünket? A kirakatban van két ember, egyik szerencsétlenebb, mint a másik, az egyik nagyobb hazug, mint a másik és nekünk ezekre kéne felnéznünk?! Ezeknek kéne szakrális értékeket felmutatniuk? Hát azzal nincsenek tisztában, hogy legalább az embereknek ne hazudjanak szemrebbenés nélkül. Mit akarnak ezek itt köztünk és hová jutunk ekkora áldással a nyakunkban?
Az emberiség nem arra vágyik, amit ezek nekünk adni akarnak. Ők csak az anyag síkján gondolkoznak és alapvető dolgokkal nincsenek tisztában. Olyan dolgokkal, amiket illene tudnia olyan embereknek, akikre állítólagosan 16 millió magyar élete és sorsa van bízva.
Már nagyon messzire kerültünk az alapvető értékektől, mert számunkra a pénz lett az Isten és maximálisan sulykolják is a tudatunkba a menő amerikai stílusba készült reklámok, hogy akkor érsz valamit, ha a legújabb sportkocsik és órák vannak a tulajdonodban. Ha többet keresel, mint a szerencsétlen szomszéd, vagy nagyobb házat sikerül össze lopnod, mint a többinek van, akik elhitték ezt a maszlagot, hogy a pénz lett az Istenük! Mivel sikeresen megkísértettünk az anyag felsőbbrendűségével, ezért könnyedén terelnek bennünket, mint a birkákat egyik helyről a másikra, az egyik izmusból az ellenkezőjébe. Egy lehulló fillérért képesek vagyunk eladni a lelkünk, csak hogy pénzünk legyen, mert a pénz lett az Isten!
Ezek után már nem nagy művészet az emberek tömegeit olyan irányba terelni, amilyenbe jól esik nekik, hiszen csak többet kell ígérni az egyik oldalon és egyből mindenki otthagyja a másikat.
Ha mindezt látná Árpád apánk, hogy hová jutott ez a nemzet, akikért az életét áldozta fel önként, nem tudom, hogy mit szólna!
Őseink egész másképp látták a világot. Ők tudták, hogy a külsőség nem minden, az anyag nem a megváltás, mert az ember nem a pénzre vágyik, hanem boldogságra, és a boldogság nem e világból való, mert nem anyagi természetű. Régen az értelmes életre fektették az emberek a hangsúlyt, míg napjainkban a pénz lett az Isten. Napjainkban nem lényeg, hogy ki vagy, az a lényeg, hogy legyél sikeres, legyél gazdag, legyél hatalmas, kiktől mások rettegnek és kunyerálnak a lehulló darabok reményében. Nem lényeg hogy ember vagy, hogy emberséges emberként élsz, igazán csak akkor érsz valamit, ha fel tudod mutatni a csillogó dolgokat.
Az alapvető igazságok vesztek el az életünkből. A család szentsége, az emberségesség erénye és az értelmes élet lényege. Mikor van értelme egy emberi életnek? Akkor, ha van benne szeretet. Ha megtalálja azt a dolgot, amit szeret csinálni, amiért érdemes neki reggelente felkelnie. Ki akar olyan világba élni, ahol csak azért ébredsz fel reggel hatkor, hogy elmenj a legújabb szuper plázába 12 órában rabszolgáskodni és annyi alamizsnát kapjál érte, hogy két gyerekedet épp hogy felbírd nevelni? Ki akar ilyen életet élni? Ez értelmes élet? Az hogy rabszolgaként állatok módjára dolgozunk, csak mert a pénz lett az Isten?
A rend borult fel a világunkban és ránk erőltettek egy olyan ideológiát, ami több ezer év hagyományát bomlasztotta fel a magyarság berkein belül. Megkaptuk a nyakunkba a demokráciát. Meg lettünk áldva ezzel a dologgal. Szerintetek a tudatlan tömegek valaha is fognak tudni irányítani egy országot? Nem, soha nem fognak bele látni a politikai útvesztőkbe és akik képesek a tömeget manipulálni a médián keresztül, azok pedig bármit elhitetnek velük, amit csak akarnak és ami csak jól esik nekik.
Hol van akkor a kiút ebből az egészből? Mi a megváltás számunkra? Hogyan térhetünk újra vissza az igaz értékekhez akkor?
Egyetlen kiút van! Mivel mi még mindig a Szent Korona országa vagyunk, ezért a megoldást egyedül csak a Szakrális Királysághoz való visszatérés fogja nekünk újra meghozni. Ne higgye senki azt, hogy a mi Koronánk egy a sok jelentéktelen koronázási giccsékszer közül, amit a nyugatiak olyan szívesen használtak a hatalmuk kinyilatkoztatására az alattvalóik és szolgáik számára! Nekünk újra vissza kell térnünk a Szent Korona Alkotmányához, mert Magyarország még ma is királyság. Mivel a Szent Korona egy mágikus beavatási tárgy, ezért pár jöttment kiabálása nem fogja érvényteleníteni a Szent Korona Alkotmányát, ami pedig kijelenti, hogy minden, ami azon kívül kerül rendeletbe semmisnek tekintessék! EZÉRT AZ EGÉSZ DEMOKRÁCIA, AMIBEN JELENLEG ÉLÜNK, KEDVES OLVASÓ… SEMMISNEK TEKINTESSÉK!
Nem véletlenül volt a Magyar Király mindig is apostoli király, mert a Szent Korona egy olyan magasabb dimenziós síkra avatta be őt, ahol a Jézusi képességek megnyilvánulhattak az anyagi világ felett! Egészen Mátyásig tartott a magyarság fénykora és utána folyamatosan áldozott lefelé a szerencsecsillagunk, mert ők még magyar királyok voltak. Árpád véréből valók, akik szívükön viselték a nemzetünk sorsát és nekik nem a pénz volt az Istenük, hanem közvetlen kapcsolatban álltak a magasabb világokkal, az isteni létsíkokkal.
Újra szükség lenne egy ilyen karizmatikus vezetőre, nem gondoljátok? Egy emberre, aki mögé a nemzet egy emberként felsorakozhat. Egy Árpád vezérre, akinek szavára emberek szíve dobbant egyszerre, és akinek láttán az emberek háta megborzongott a mennyei fenségességtől. Vagy egy Mátyás királyra, aki nem félt kimondani az igazságot és az emberségesség sugárzott belőle. Nekünk is szükségünk lenne újra egy ilyen vezetőre!
A Szent Korona pedig mindig kiválasztja azt az embert, aki méltó arra a feladatra, hogy újra rendbe hozza azt, amit a hazugság és az aljasság elfelejtetett velünk. Egy ilyen ember fog eljönni közénk. Már nem kell sokat várnotok. Ő lesz az, aki elhozza nektek a megváltást, és békesség fog fakadni a lábának nyomán. Minden idegen és értéktelen szennyet, ami a magyarok lelkét jelenleg mérgezi, egy villanás alatt el fogja törölni. Ő lesz a mi apostoli királyunk, aki a világot egy szebb kor felé fogja elindítani.
Az írás elején láthattatok egy próféciát. Jön majd egy ember. Igen jönni fog! Ő lesz az, aki minden értéktelenséget magával már a jelenlétével semmissé fog változtatni. Ez egy prófécia, ami a magyarság sorsára vonatkozik, de nehogy azt higgyétek, hogy csak ez az egy létezik. Még legalább másik hármat találtam, amik mind kapcsolatban állnak ezzel a jövendöléssel. Most is, ahogy írom ezt az írást, ráz a hideg, mert érzem a lelkem mélyén, hogy nagy változásoknak nézünk elébe. Egy másik próféciában ezt az embert csak úgy említik, aki elhozza nekünk a megváltást, hogy a Zenélő Sivatagok Tigrise. Amint láthatjuk, jelenlegi környezetünk erősen kezd elsivatagosodni. Lassan mi is Mezopotámia vagy Egyiptom sorsára jutunk, ahol szintén ilyen értéktelen világnézet alakult ki, mint nálunk és meg is lett érte a következménye. Mert ha felbomlik a rend, ne lepődjetek, meg hogy az nagyban is meg fog nyilatkozni. Ha tönkre tesszük a bolygónkat a nagy demokrácia csodálatos eszméjével, hogy mindet szabad, mert hát egyenjogúság meg testvéritlenség van, és ebből kifolyólag úgy mérgezzük a vizet, amiből mi is iszunk, ahogy jól esik, akkor ne lepődjünk meg, hogy a cselekedeteink elhozzák magukkal a következményeiket is.
A harmadik prófécia pedig egy hopi indián jövendölés, amelyben szintén egy hatalmas lélek eljövetelét jövendölik meg, aki egyik törzsfőnökük volt. Az az ember akkor fog eljönni, amikor már olyan kevés lesz a vad a réteken és a hal a folyókban, hogy az indiánok már nem fogják tudni ellátni magukat belőle. Vagy említhetjük a Jelenések Könyvét is.
Akkor fognak rájönni a fehér emberek, hogy a pénz nem ehető és minden anyagi csak a halál pillanatáig tart ki mellettük. Akkor lesz szükség egy hatalmas változásra és ezt a változást a Magyarok Királya fogja elhozni az emberiség számára. Nézzetek utána az igaz történelemnek, nézzétek meg azt, hogy a Magyar Apostoli Királyok mit tettek meg az emberiségért és rá fogtok jönni, hogy ez, amit most nektek itt elregéltem mind valóság, és valósággá fog majd válni, mert ha így folytatjuk tovább az életünket, akkor minden lesz az, csak életnek nem nevezhető létezés.
Gondolkozzatok el a fentebb leírtakon és reménykedjetek, hogy jöjjön el közén újra egy nagy Király, aki leszámol a sötétség és tudatlanság árnyékaival, és elhozza nekünk a fényt és a békességet. Reménykedjetek egy Atilla, egy Árpád, vagy egy Mátyás megjelenésén, mert ő lesz a Világ Királya, aki elhozza közénk a fényességet!
Fénybenjáró