2014. március 27., csütörtök

OROSZ MEDVÉT NEM SZABAD INGERELNI


JULIA TYIMOSENKÓ EL VAN TÁJOLVA
A volt ukrán elnöknő kijelentette, hogy Putyint legszívesebben főbelőné és még további kijelentéseket is tett. Tyimosenkó ezzel nagy hibát követett el, mert Putyin cár nem felejt, ezt is megjegyezte. Tyimosenkó kifejezetten az EU lóra tett, ami nagy hiba. Csak a vakok nem látják, hogy UKRAJNÁT A KOMMUNISTÁK ÉS A ZSIDÓK VERTÉK TÖNKRE. Az eddigi összes ukrán elnök mind kommunista volt és a népet sanyargatták, nyomorba tartották. A mostani forradalmi vezetőknek is ez a célja. Jacenyuk a zsidó miniszterelnök elintézte, hogy az IMF kölcsönt megkapják és most már az IMF-es zsidók is sanyargatják a népet. Gyakorlatilag, ha eddig nagy szegénység volt Ukrajnában, akkor mostantól még nagyobb lesz. Közben az oroszok is megemelték az ukránoknak jutattott gáz árát. Mindebből az következik, hogy hatalmas belső lázadások jönnek Ukrajnában. Ott a nép szabadságra vágyott és most a legmélyebb nyomort kapták ajándékba attól az EU-tól, amitől a jólétet remélték, az oroszok helyett. Oroszország kivár és fotelból nézik Ukrajna vergődését. Tyimosenkó azt igérte, hogy ő majd fölszámolja az oligarchákat, ha megválasztják májusban elnöknek. Ő, aki maga is közéjük tartozik...A képen a cár aranyozott elnöki termébe belép, ahol minden beszéde előtt hangosan bemondják a nevét Vlágyimír Vlagyimírovics Pjútyin.....Az amerikai cionmajom képviselő John McCain (Kain!) KGB-snek nevezte Putyint.....Na és? Mondhatnánk Horn Gyulát idézve. Putyin nem ezzel a múltjával írja be nevét a történelembe, hanem azzal, hogy a részeges, vodkás Jelcin után ő valóban fölemelte Oroszországot és az orosz birodalmat akarja visszaállítani, méltó helyére. Tálas Péter a dadogó biztonsági szakértő azt az ostobaságot mondta, hogy Oroszország nem birodalom, hanem "csak" nagyhatalom. Ez nem igaz! Ahogy India és Kína is birodalom, úgy Oroszország is az. Ukrajna nyomora és a súlyos helyzete csak az oroszoknak kedvez, mert az EU és Amerika nem fogja megmenteni Ukrajnát, az biztos. Nekik csak eszközként kellett Ukrajna, az oroszok ellen, de ez nem jött be nekik.
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/orosz-medv%C3%A9t-nem-szabad-ingerelni

A Sberbankot nem érintik a nyugati szankciók

A Sberbank hivatalos közleményében ma bejelentette, hogy a Krím csatlakozása miatti nyugati szankciók nem érintik a bank tranzakcióit, azok semmilyen hatást nem gyakorolnak a pénzintézetre. A Sberbank vezérigazgatója elmondta, hogy bár őket név szerint nem érintették a szankciók, az általuk használt fizetési rendszer miatt ennek nem is lett volna értelme - a Sberbank által fejlesztett PRO100 rendszer ugyanis a nyugati pénzintézetektől független, így a Visa és a Mastercard szerződésszegése őket nem érinti.
A Sberbanknál számlával rendelkező állampolgárok akkor is zavartalanul folytathatták a banki tranzakciókat, amikor a nyugati szankciók mellett a Visa és a Mastercard több bankban is leállította az általuk működtetett szolgáltatásokat. German Gref, a Sberbank vezérigazgatója azt is elmondta, a nyugati szankciók semmiben nem módosítják a bank pénzügyi terveit, hozzátéve, hogy aktívan dolgoznak az új rendszer kiterjesztésén arra az esetre, ha a nyugati szankciók miatt más bankok működése ellehetetlenülne.
A Sberbank pénzügyi stratégiája a következő négy évben változatlan, amire a nyugati szankciók semmilyen hatást nem gyakoroltak. A vezérigazgató elmondása szerint a nyár közepén kiadott pénzügyi elemzésben ez szintén látható lesz.
Korábban a Visa és a Mastercard leállította szolgáltatásait Oroszország területén, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az újabb nyugati szankciók az orosz gazdaság gyengepontjait fogják érinteni. Azt követően több orosz bankban az emberek nem fértek hozzá saját pénzükhöz. A Visa és Mastercard szerződésszegésének köszönhetően több százezer ember nem fért hozzá saját pénzéhez a bankautomatákban, és átutalásokat sem tudtak intézni.
Az eset rávilágít arra, hogy a nyugati bankok bármikor hajlandók a szerződéseket megszegni, ha az amerikai elnöknek úgy tartja kedve. A nyugati bankok megbízhatatlanok, és minden olyan bankban kockázatos tartani a pénzünket, ahol a Visa és Mastercard rendszereit használják. Az OTP szintén ugyanebből az okból kifolyólag nem megbízható.
Logikus, hogy a Visa és a Mastercard szerződésszegése után az emberek elkezdik bezárni a nyugati bankoknál nyitott számlákat és ehelyett valamelyik orosz bankhoz fordulnak. Ha Magyarországon is kiéleződik az atlantizmus és a keleti átmenet közti politikai szakadék, a nyugat itt is élhet ezekkel az eszközökkel. Ilyen helyzetben mindenki, akinek valamelyik nyugati banknál (pl.; Raiffeisen, Erste, Cib, OTP) van számlája, el lesz zárva a saját pénzétől. Nem fogja tudni se felvenni, se elutalni.
Ezzel szemben a Sberbankot láthatóan nem érintik a nyugati szankciók. Az orosz bank magyarországi szekciója szintén az orosz rendszerhez használatos garanciákkal bír, emiatt biztonsági okokból célszerűbb még a nagyobb politikai káosz előtt orosz banknál számlát nyitni. Ez nem csak saját pénzünk védelme érdekében jó döntés, - hanem ezzel tiltakozhatunk is a nyugati bankok pofátlansága ellen, amivel politikai nyomásgyakorlás érdekében felborítják még a más pénzintézetekkel kötött szerződéseket is, amellett, hogy saját ügyfeleiket egyszerűen levegőnek nézik.
http://www.hidfo.net/2014/03/27/sberbankot-nem-erintik-nyugati-szankciok

“Nem igaz, hogy az áfacsalásokat nem lehet megszüntetni”


Nem lehetünk az áfacsalók országa – mondta sajtótájékoztatón Vancsura István, aki a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatóságán belül a RAPID ellenőrzési osztály vezetője volt, de 2011-ben megszűnt a jogviszonya. Vancsura István az adóhatóság második volt munkatársa Horváth András után, aki névvel vállalta, hogy nyilvánosságra hozza azokat a visszaéléseket a NAV-on belül, amelyekkel az adóhatóság ezermilliárd forint áfát elcsaló cégláncolatok fennmaradását segíti.


A megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatóságának a mai napig működnie kellene az adóhatóságon belül, és nem igaz, hogy az áfacsalásokat nem lehet megszüntetni, mint azt Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese mondta tavaly novemberben – vélekedik Vancsura István. A RAPID volt vezetője szerint közel nullára lehetne csökkenteni az adócsalásokat. Vancsura István elmondta azt is, hogy az áfacsalások kivizsgálását akadályozta a NAV főigazgatója, Somos Katalin, és leépítette a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát – amit a sajtóban amúgy előszeretettel neveztek “Adó FBI”-nak –, majd 2013-tól egy kormányrendelet megszüntette a teljes igazgatóságot.


Nem vizsgálták ki az ügyet

A szervezet gyengítésének áldozata lett Vancsura is – derült ki a volt osztályvezető beszámolójából. “Akik szembementek ezzel a folyamattal, indokolatlan módon leváltották. Semmi érv nem volt arra, hogy ezt a szervezetet gyengíteni kell” – mondta. Jogviszonya megszűnése után hosszú időn keresztül levelezett a NAV főigazgatójával, Somos Katalinnal, és követelte, hogy folytassanak le belső vizsgálatokat azzal kapcsolatban, mi történt az adóhatóságnál. Mivel nem történt semmi, Vancsura megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahonnan azt a rövid választ kapta, hogy a tárca nem utasíthatja az adóhatóságot (pedig a törvények szerint ennek az ellenkezője igaz). Ezt követően a nemzetgazdasági tárca államtitkárát kereste meg, akitől azt a választ kapta, hogy nem akar igazságot tenni az ügyben.

Vancsura emlékeztetett arra, hogy a Fidesz nem engedte a vizsgálóbizottságok felállítását. Minden kormány az ügyészségre tolta ennek a felelősségét, pedig a jogalkotónál lenne a helye. Ilyen formában nem lehet küzdeni az adócsalás ellen, és ezt előbb-utóbb be kell látnia a kormánynak – mondta. (Vancsura egyébként a JESZ egyéni képviselőjelöltje. Kérdésre válaszolva ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kiállása a NAV-ügyben nem politikai indíttatású).

Ha a bűnszervezeteket kiiktatták volna, már ezermilliárd forintokkal több bevétele lett volna a költségvetésnek – mondta Horváth András a sajtótájékoztatón. “Nem tudom, hogy mi lesz elég, hogy végre lépjenek ebben az ügyben. Azóta, mióta kiálltam, 500 milliárd forintot nyúlt le a szervezett adócsaló hálózat. Minek kell még történnie, hogy tegyenek valamit? Öt hónapja hallgat a kormány az ügyben” – hangsúlyozta, és reményét fejezte ki, hogy vége lesz a hallgatásnak és a maszatolásnak. Horváth András szerint végre azok ellen is kezdődjön meg a vizsgálat, akik ezeket a lehetetlen állapotokat az adóhivatalban előidézték.

A sajtótájékoztatón elhangzott még Rákosa Melinda neve, aki Somos Katalin helyettese volt, illetve szóba került Kedves Lászlóné, a NAV egyik vezető elemzője, Dávida Marianna és Csillag Dezsőné. Pozíciójuknál fogva ezek azok az emberek, akik befolyással lehettek a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának gyengítésére, működtetésére, de nem akarom őket vádolni – Horváth András.

Megtagadott vizsgálatok

Az áfabotrány kirobbantásában kezdettől fogva részt vevő Átlátszó a napokban közzétett egy olyan dokumentumot, amelyben Somos Katalin, a NAV főigazgatója megtagadott áfa-csalások felderítésére irányuló vizsgálatokat arra hivatkozva, hogy nem indokoltak. Pedig az érintett cég ügyletei nagyon gyanúsak voltak. A vizsgált Kft. vizsgálata során kiderült, hogy forgalma milliárdos volt, de az iratanyaga nagy része eltűnt, azokról az ügyvezető nem tudott semmit. A rendelkezésre álló iratokból az viszont kitűnt, hogy a kft 2009-ben százmilliós nagyságrendben importált kristálycukrot, és azt itthon értékesítette.

A KÜIG ezek után fordult Somos Katalin ellenőrzési főigazgatóhoz kapcsolódó vizsgálati kérelemmel a kft. állandó fuvarozó partnere ellenőrzése érdekében. A revizorok tehát egy erősen áfa-csalás gyanús láncot próbáltak felgöngyölíteni – ennek első lépéseként ellenőrizni kívánták a fuvarleveleket, hiszen – más iratok híján – csak ezekből lehetett volna megállapítani, honnan és kinek szállított (és szállított-e egyáltalán) a fuvarozó cukrot a kft. megrendelése alapján. A főigazgató azonban nem adta meg az engedélyt.

Fals indoklással oszlatták fel a KÜIG-et

Az oknyomozó portál forrásai szerint a vizsgálatok blokkolásán túl a főigazgató számos egyéb intézkedése súlyosan gyengítette az áfa-csalások elleni harcra létrehozott szervezetet, a 2013 január elsejével, kormányrendelettel megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatóságát (KÜIG) is. A KÜIG a NAV hálózatos áfacsalások felderítésére szakosodott szervezete volt.

Az Átlátszó szerdán közreadott egy olyan dokumentumot is, amelyből kiderül, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a KÜIG megszüntetésével éppen az ellenkezőjét tette annak, mint amit a területen dolgozó vezetők az áfa-csalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében javasoltak. A portál közadat-igénylésére, és Vágó Gábor parlamenti képviselő írásbeli kérdésére sem derült ki, hogy ki és milyen előzetes adatok, tervek alapján kezdeményezte a KÜIG megszüntetését. A NAV hivatalos kommunikációja szerint a lépés nem gyengítette a szervezet hatékonyságát, a területileg illetékes megyei igazgatóságok hiánytalanul betöltik a KÜIG szerepét.

Azonban a gyakorlatban ez nem igaz az Átlátszó információi szerint, és a megyei igazgatóságok revizorai a saját megyei munkájukkal is túlterheltek. A láncolatokat feltáró vizsgálatok viszont rendkívül időigényesek: nem ritka, hogy egy-egy nagyobb, külföldi kapcsolatokkal is rendelkező céghálózat teljes felderítése több mint egy évet vesz igénybe – írja a portál.
(HVG)
Honnan származnak a Simon-féle százmilliók? Miből finanszirozzák politikai maffiacsaládjaink önmagukat?
Hát nem adományokból!-az biztos. A gazdaság szereplőként, vagy az azoktól bűnös úton szerzett milliárdokból. Aztán azokat a pénzeket mosogatják-fehéritik-költögetik!
Többek között.

Mi ez a hosszú sor az OTP előtt? Elől egy csákányos ember!


A Nem adom a házam mozgalom a főváros több pontján is bankellenes tiltakozásokba kezdett csütörtök délelőtt. Elsőként a Legfőbb Ügyészség épülete elé vonultak, majd egy Nyugati téri bankfiókhoz.
bankajtó


Csákánnyal a bankajtónál


Póka László telefonon arról tájékoztatta a Bal-Rad ot, hogy néhány otthonvédőnek ma banki ügyintézhetnékje támadt! Oszt’ elindultak-közösen-ügyintézni!

Volt ott a már megszokott nemzetiszinű csákány, megzakkant biztonsági őr, berosált fiókvezető, meg rendőr is. A szokásos.

Sok ügyet amúgy nem tudtak intézni-de megint jelentkeztek! Ez pedig azt jelenti, hogy azért még izzik a parázs a hamu alatt! Csak egy kis éghető anyag, meg egy gyenge szellőcske kell még, hogy fellobbanjon a tűz!

Ez a két utóbbi kellék is hamarosan összejön! Oszt’ lesz itt tűz! Jó nagy!

Külföldre terjed a szíriai őrület

Ahogy várható volt, miután a kannibáloknak egyre kevesebb tér marad Szíriában, úgy kezd külföldre terjedni a bandák harca. Libanonban már második alkalommal tört ki lövöldözés a közelmúltban. Bakaa területi vezetője felszólította a rendőrséget és a hadsereget, hogy minden beszivárgó elemet szűrjenek ki. Miután a libanoni határ közelében a szír haderő alaposan elverte az Al-Nusra bandákat, rengetegen próbálnak bejutni Libanonba. Az utóbbi időben a libanoni hadsereg nagyon sok hamis papírokkal rendelkező, Szíriából átlépő terroristát tartóztatott le.
A két városrész között kitört lövöldözések
Természetesen vannak, akiknek sikerül átszökni, az ő fő gyűjtőhelyük Libanonban Bab al-Tabbaneh, alapvetően szunnita város. Míg a szomszédos város, Jabal Mohsen éppen ellenzi a vallásivá fajult háborút, és a beavatkozást Asszad ellen. A két város között egyre gyakrabban történik fegyveres összetűzés, amit a csalódott Szíriából átszökött kannibálok provokálnak ki. Ebből lett elege a hatóságoknak, és egyre keményebben lépnek fel az átszökdöső patkányokkal szemben. Libanon vezetése bármennyire is hintapolitikát igyekszik folytatni, a belső felfordulásból és zűrzavarból nem nagyon akar részesülni. Ezekben az összetűzésekben eddig összesen hatan haltak meg.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/kulfoldre-terjed-sziriai-orulet

Flotta nélkül maradhat az ukrán haditengerészet

Év végéig a Krímben állomásozó hadihajók és tengeralattjárók közül több mint 30 csatlakozhat az orosz fekete-tengeri flottához, a szükséges ellenőrzések lefolytatását követően. Az ukrán flottához tartozó hajók ellenőrzésen és felújításon esnek át, a Krímhez csatlakozó mintegy 50 hajó közül pedig többet leselejteznek, melyek nem felelnek meg az orosz flotta mai követelményeinek.
Orosz zászló a krími ukrán flotta egy hajóján
A folyamat év végéig tart, addig a hajókat egyesével ellenőrzik a fekete-tengeri flotta kikötőiben. Decemberre a korábbi ukrán flotta túlnyomó része az orosz fekete-tengeri flottához fog tartozni, Ukrajna gyakorlatilag haditengerészet nélkül marad. A hajók többsége harcra kész állapotban van, emiatt az ellenőrzések főként nem technikai, hanem biztonsági jellegűek. Több aknaszedő hajó és rakétacirkáló azonban különösen rossz állapotban volt, ezekre az orosz flottában már leselejtezés vár.
A flotta nagy része már a krími függetlenségi nyilatkozat kiadását követően felhúzta az orosz zászlót, és a személyi állomány többsége jelezte, hogy továbbra is ellátná a szolgálatot az orosz flotta kötelékében. Ezen felül a Krímben tartózkodó mintegy 18 ezer ukrán katonának alig tizede döntött a távozás mellett, így az ukrán hadsereg egy része is az orosz fegyveres erőkbe integrálódik. Hétfőre a Krímben állomásozó összes katonai egység Oroszország ellenőrzése alatt állt.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/flotta-nelkul-maradhat-az-ukran-haditengereszet




Orosz zászló lobog minden krími laktanya felett

Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót – jelentette be március 26-án, szerdán Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

A krími kormány közben arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben kívánja folytatni a katonai szolgálatot. Geraszimov szerint azok az ukrán katonák, akik az ukrán hadseregben akarnak maradni, arra várnak, hogy szervezetten, családjaikkal együtt vonattal elhagyják a Krím félszigetet. A hadseregtábornok szerint ezek a katonák leadták fegyvereiket, és nincsenek a laktanyáik területén.

A Szevasztopolban felállított ideiglenes regisztrációs irodában 1500 ukrán katona vetette magát nyilvántartásba és vár arra, hogy elhagyhassa a Krím félszigetet. Az orosz hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a kijevi és a moszkvai védelmi minisztérium megállapodott az ukrán katonáknak és családtagjaiknak a Krím félszigetről való elutaztatásról. Ehhez az Oroszországhoz március 18-án csatlakozott terület hatóságai Szevasztopolban 8, Szimferopolban, Jevpatorijában és Feodoszijában 2-2 és Kercsen 1 személyszállító vagont bocsátanak a hadsereg rendelkezésére.
Valerij Geraszimov szavai szerint azt követően, hogy az ukrán katonák átlépik a határt (amelynek a létezését a kijevi cionfasiszta horda és nyugati felbérlőik természetesen nem ismerik el) az ukrajnai Herszon megye Novoolekszijivka településének laktanyájában kell gyülekezniük, s onnan irányítják majd őket új állomáshelyükre.
Igor Tenyuh, a kijevi parlamentben kedden leváltott ideiglenes ukrán védelmi miniszter aznap jelentette be a megállapodást Oroszországgal, amely szerint a Krím félszigeten állomásozó ukrán katonák fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a területet. Azt mondta, hogy készen áll a terv a katonák, a haditechnikai eszközök és a hadihajók kivonásáról.


A volt miniszter úgy vélekedett, hogy így sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet „magját”, amely hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez. Március 20-a óta ugyanakkor az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavutics ukrán hadihajót, továbbá a Vinnyicja, Ternopil, Luck és Hmelnickijnevű korvetteket. Hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót és a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajót. Az orosz egységek kedden a Cserkaszi aknaszedőt is megrohamozták és el is foglalták.
(B-R)

Nyugati infúzióra kötik az ukrán gazdaságot

A Nemzetközi Valutaalap bejelentette, hogy megállapodott Ukrajnával egy 18 milliárd dolláros hitelről. Igaz, ez egy előzetes megállapodás, amit a Valutaalap vezetése majd áprilisban fog jóváhagyni, - akkor, ha az illegitim ukrán kormány addig végrehajtja az elvárt megszorításokat.
A Jacenyuk-féle banditák nemrég hozzákezdtek a szociális kiadások megszüntetéséhez. Elsőként a nyugdíjasokra csaptak le és az éhbérért dolgozó bányászok kiegészítő juttatásait szüntették meg. Ezek az intézkedések már részét képezik az IMF diktátumának, ami a társadalom teljes nyomorba döntésével egyenértékű. Az IMF által szabott feltételekről bővebben itt olvashat.
Következő lépésként a gáz árát fogják megemelni, amit az állami tulajdonú Naftogaz eddig ráterhelt profit nélkül értékesített tovább a háztartásoknak. A nyugathoz közeledés magával hozta a profitorientált szemléletet is, így az IMF által elvárt állami költségvetésnek részét kell képezze, hogy az állam saját polgárai kárára termeljen profitot.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/nyugati-infuziora-kotik-az-ukran-gazdasagot




Az IMF “kérte”: másfélszeresére ugrik Ukrajnában a gáz ára
Ukrajnában 50 százalékkal emelkedik a földgáz ára május 1-jétől, és további emelések várhatók előre meghatározott időpontokban 2018-ig a Naftogaz ukrán gázipari cég szerdai bejelentése szerint.

Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

Az IMF március 4-ike óta tárgyal Kijevben és eredetileg március 21-éig kellett volna elvi megállapodásra jutniuk a kijevi vezetéssel a szükséges gazdasági reformokról, amitől az IMF támogatása függ. Ezt az időpontot azonban kitolták.

Ukrajna eddig hét megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az utolsót, amelyet 2010 nyarán írt alá és 15,5 milliárd dollárról szólt, a washingtoni székhelyű szervezet 2011 márciusban felfüggesztette, addig az időpontig csupán 3 milliárd dollárt folyósított. Ennek az volt az oka, hogy az ország akkori kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését.
(privatbankar)

Bal-Rad komm : Az IMF “kérését”-”kéréseit”-viszont a kijevi újmaffia minden továbbiak nélkül teljesiti-sőt részben már teljesitette.

Nézzük csak mik azok, amiket már teljesitettek?

-Csökkentették a nyugdijakat
-Csökkentették a szociális kiadásokat
-Csökkentették a közalkalmazotti fizetéseket
-Bevezették a fizetős egészségügyet
-Amerikai “őrizetbe” helyezték Ukrajna aranytartalékát
-Elszállitották Ukrajnából a műkincsek jelentős részét
-A Majdan dúlását pótadók kivetésével az átlagukránokkal javittatják

Milyen “kéréseket” kell még teljesiteni?

-A gázár folyamatos emelése
-A villamos áram árának emelése
-Ukrajna gazdaságának “liberalizálása”

Ezzel szemben mit ajánlott Moszkva?

-15 milliárd dollár hosszúlejáratú hitel
-Kedvezményes gázár
-Csatlakozési lehetőség az Eurázsiai Unióhoz

Moszkva ajánlata a majdanistáknak nem tetszett!

Az EU-IMF-USA-trojka az ukránok többségének nem tetszik-vagy nem fog tetszeni!

Ebből lesz a baj!


Ron Paul: az IMF-et bízták meg Ukrajna kormányzásával


Miután az amerikai kongresszus múlt héten jóváhagyott egy 1 milliárd dolláros segélyt Ukrajna számára, Ron Paul kifejtette, mi ennek az üzletnek a lényege: az IMF-et bízták meg Ukrajna gazdasági kormányzásával. Nem utolsó sorban pedig a Egyesült Államok olyan országokban költi az adófizetők pénzét a "demokratizálásra", melyekhez semmi köze nem kellene, hogy legyen.
Ron Paul kifejtette, az IMF által megszabott feltételek az energiaárak és az adók növekedéséhez vezetnek Ukrajnában, emellett csökkentik a fizetéseket, és egy sor olyan intézkedést hoznak, ami az állampolgárok életét nehezíti meg. Az intézkedések azt mutatják, hogy az IMF megkezdi az ukrán nép sanyargatását. Emellett "az amerikai adófizetők pénzét veszik el, hogy Ukrajna teljesíteni tudja az IMF diktátumait, de ebből az 1 milliárd dollárból az ukrán állampolgárok egy centet sem fognak látni, mert a pénz Ukrajna államadóssága miatt nemzetközi bankok infúziózására lesz költve. Rossz üzlet ez az amerikaiaknak, és az ukránoknak is."
Ron Paul kifejtette, hogy az Egyesült Államok minden esetben a gazdag keveseket pénzeli, kizárólag őket látják el a nemzetközi segély-milliárdokkal. Ehelyett az amerikai kültevékenységnek arra kellene irányulnia, hogy azokon segítsen, akik bérből, munkából élnek, és az uralkodó elit ténykedése miatt bizonytalan a megélhetésük. Ráadásul amellett, hogy az IMF diktátum végrehajtására pénzeket utalnak ki, az USA olyan kintlévőségeinek fenntartására folyik el a pénz, mint a Szabad Európa Rádió és a Voice of America (Amerika hangja), ami Ron Paul elmondása szerint is egyszerű amerikai kormánypropaganda. A két propaganda-média több mint tíz éve elérhető az ukránoknak, ennyi idő kellett, hogy az ukránok egy része nyugati orientációjú legyen.
"Washington saját hagyományait veszi semmibe. Demokratikusan megválasztott vezetőket távolítottak el a hatalomból. Ez ellenkezik a demokráciával, ahol a kormányokat szabad választások útján választják. Ami sokkoló, hogy ebben a folyamatban az amerikai kormány és civil szervezetei a tüntetők oldalán álltak! [...] Washington nem foglalkozik saját tetteinek következményeivel, hallgatnak az országban lezajlott puccsról, ehelyett az orosz válasz kritizálásával terelik el a figyelmet."
Ron Paul korábban már kifejtette, Krím Oroszországhoz csatlakozása nem olyan ügy, amibe az Egyesült Államoknak joga lenne beavatkozni.

http://www.hidfo.net/2014/04/01/ron-paul-az-imf-et-biztak-meg-ukrajna-kormanyzasaval



Oroszország felé fordulna a Velencei Köztársaság

A közelmúltban lezárult Olaszországban a Veneto tartomány függetlenségéről tartott internetes népszavazás, amin mintegy 2 millió venetoi lakos vett részt. A referendumon a lakosság több mint 90%-a szavazott a tartomány elszakadására. A függetlenségi mozgalom vezetője, Busato Gianluca interjút adott az Oroszország Hangjának, amiben kifejtette a társadalmi mozgalom további terveit.
Eredményhirdetés és népünnepély Trevisóban
Elmondta, hogy Trevisóban, az eredmények kihirdetésekor nem csak a független Velencei Köztársaság zászlaját, hanem az orosz zászlót is kitűzték, valamint orosz plakátok is megjelentek. Mindez okkal történt, hiszen a független Velencei Köztársaság amellett, hogy egyelőre az Európai Unió tagja marad, kiterjedt kapcsolatokat építene ki Oroszországgal.
Busato Gianluca elmondta, ezt a népszavazást a Krím elszakadási törekvése ihlette, és ezzel megkezdődött Európa térképén a határok újrarajzolása. Skócia, Flandria, Katalónia elszakadási törekvéseit csak fokozták a Krímben történtek, ahogy Veneto lakossága sem elégszik meg autonómiával, hanem célul tűzték ki a Rómától elszakadást.
Venetoban megtörténtek az első lépések az elszakadási műveletre, létrejött egy tíz jelöltből álló tanács, ami a Velencei Köztársaság első hatalmi szerve lenne és a lakosság többségének támogatását élvezi. Gianluca elmondása szerint mindez már elég ahhoz, hogy politikai szinten elismertessék a Velencei Köztársaságot független államként. Annál is inkább, mivel a tanács a magas támogatottság mellett maga mögött tudhatja a térség üzletembereit is. Az ő nagyvállalataik az elszakadást követően azonnal a független államnak adóznának, emellett széleskörű üzleti kapcsolatok kiépítésére törekszenek Oroszországgal.
Ezzel Moszkva felé fordul az olasz gazdaság gerincét adó, leggazdagabb tartomány. Az olasz gazdaság pedig egyike az Európai Unió legnagyobb gazdaságainak, így érthető, hogy a nyugati média nem fújja nagy dobra a történteket.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/oroszorszag-fele-fordulna-velencei-koztarsasag

Moszkva nem esik kétségbe a szankciók miatt

Először Szergej Lavrov nyilatkozott a nyugati szankciókkal kapcsolatban. Pillanat alatt elintézte a dolgot annyival, hogy "ha nem kellünk a G7-nek, akkor ők sem kellenek nekünk". Rogozin már egy kicsit tovább ment, és kijelentette, hogy a G7 intézkedés, miszerint ki akarják zárni Oroszországot, csak az orosz iparnak fog kedvezni. Az, hogy egy ekkora piacról kivonuljon a nyugati tőke (mivel ez hatalmas haszon neki) ki van zárva, majd maradnak kínai vagy brazil vegyes cégeken keresztül. Az angolok már így is megkerülik a hivatalos EU szankciókat. Merkel pedig egyenesen kijelentette, Németország és az EU nincs felkészülve rá, hogy piaci háborúba keveredjen Oroszországgal. Az elnöki szóvivő, Dimitrij Peskov pedig úgy nyilatkozott, a nyugatnak önmérsékletet kell tanúsítani és higgadtan viselkedni, mert a gazdasági kapcsolatok nem csak Moszkva érdekei, hanem a nyugati feleké is. Ezek kölcsönösen hasznos gazdasági kapcsolatok, melyek mindkettőjüknek érdeke.
Az orosz  fejlesztési központ másnéven az "orosz Szilícium-völgy" központi épülete
Merkel pár szóval ecsetelte, hogy az EU legnagyobb gazdasági partnere Oroszország. Csak a német ipar 78 milliárd eurónyi árut ad el évente Oroszországban. Ezen kívül 20 milliárd eurónyi befektetésük van. A német autóipar, amely így is gyengélkedik, hatalmas károkat szenvedne el, ha leállnának a kereskedelmi kapcsolatok, vagy esetleg Moszkva külön vámokkal sújtaná őket. Csak Németországban közvetlenül azonnal megszűnne 300 000 munkahely, de a beszállítókkal, fuvarosokkal, kistermelőkkel, mindennel együtt nagyjából egymillió munkahely. Csak Németországban. Az orosz szankciók pedig sújtanák nem csak őket, hanem az egész EU-t. Moszkva azonban nem aggódik, gazdasági növekedési mutatói nem számítanak, mert nem kell elszámolia senki felé sem. A BRICS államok maximális támogatásukról biztosították Moszkvát. Valamennyi BRICS államfő nyilatkozott, hogy az Ausztráliába tervezett G20 konferenciára, melyről szintén az ausztrál kormányfő kitiltaná Oroszországot, nem Ausztrália találmánya, és az ottani államfőnek nincs beleszólása, ki megy és ki nem. De ha Moszkvát kitiltják, valószínűleg ők is távol maradnak. Így a G20 konferenciára egy olyan ország sem menne el, aki vásárol, csak olyanok, akik eladni akarnak. Ezzel mind a G8, a G7, a G20 konferenciázásoknak vége, és élesen különválik a két gazdasági világrend.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/moszkva-nem-esik-ketsegbe-szankciok-miatt



Soros György piaci háborút hirdetett Oroszország ellen


Soros György cionbilderbergeszsidó befektető felszólította az Egyesült Államokat, hogy "büntesse meg" Oroszországot az olajárak manipulálásával. Szerinte az USA a stratégiai olajtartalékok kiárusításával leszoríthatná az olaj világpiaci árát, és így komoly csapást mérhetne egyenesen az orosz költségvetésre.

Érdekes élőlény ez a Soros, senki nem ért egyet abban, hogy valójában hova is tartozik. A zsidók szerint magyar, a magyarok szerint zsidó, az oroszok szerint amerikai. Igazi világpolgár, aki sehová nem tartozik, nincsen hazája, ezért fűti a bosszúvágy és a még talpon lévő nemzetek elleni gazdasági támadásokra ösztönöz más országokat. Most épp Oroszország ellen fordult, - talán mert lélekben (azon felül, hogy zsidó) mégiscsak inkább amerikai, mint magyar.
Soros szerint "meg kell büntetni" Oroszországot, de erre az USA által hozott szankciók nem alkalmasak, mert az egyes személyek megcélzásával valójában erősítik az orosz gazdaságot. Ehelyett az olajárak manipulálására hívta fel a figyelmet, - szerinte, ha az USA kiárusítja a stratégiai olajkészleteket, azzal 12 dollárral csökkentené az olaj árát és így jókora bevételkiesést okozna az orosz állami költségvetésnek.
Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 200 napra elegendő olajtartalékkal rendelkezik. Ennek ellenére az olajár manipulálása puszta erőfitogtatás lenne, valódi hatást nem gyakorolhat Oroszországra. Az amerikai szövetségi kormány 90 napi tartalék fenntartását tartja kötelező érvényűnek, vagyis valóban van ilyen manipulációra bevethető olajtartalékuk. 
Ennek ellenére, ha az USA egy ilyen kereskedelmi háborúba kezd, az néhány hónapnál nem tarthat tovább. Miközben éves szinten nem okoznának olyan bevételkiesést, amit az orosz kormány ne tudna ellensúlyozni, Oroszország könnyedén elvágná az Egyesült Államokat saját olajtartalékaitól. Az USA jelenleg nettó olaj importőr, mert az észak-amerikai olajmezők nagy részét a jelenleginél jóval magasabb olajár mellett éri csak meg kitermelni. Annál többet hoznak be a NATO által demokratizált országokból.
Olyan művelet lenne ez, ami rövid távon, nagy erőbefektetéssel csak kis eredményt hozna. Emellett, ha az amerikai olajtartalékot megfelezik, az USA fokozottan kiszolgáltatottá válna a NATO által megszállt területekről behozott olajtól. Erre a floridai Energy Analitics Group igazgatója is felhívta a figyelmet. Amerika egyszerűen saját magát tenné sebezhetőbbé egy ilyen művelettel. Felmerült tehát a kérdés, hogy Soros kinek a pártját fogja ebben a kibontakozó piaci háborúban. Befektetőként és kapitalistaként valószínűleg főként a saját maga pártját fogja. Bár hivatalosan visszavonult a befektetői tevékenységtől, ez csak a Soros György néven bejegyzett személyazonosságára vonatkozik, vagyis sejthető, hogy az ehhez hasonló ajánlásokkal továbbra is a saját útját egyengeti.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/soros-gyorgy-piaci-haborut-hirdetett-oroszorszag-ellen

Így kell 270 milliót átcsalni Izraelnek

Az Elte Pályázati Innovációs Központja fejlesztési pályázatot írt ki. A pályázat minimum 30 millió, maximum 70 millió, teljes összegét tekintve pedig 270 millió forint. Célja mezőgazdaság, tiszta technológia, biotechnológia és orvosi műszerek, valamint - és ez a legfontosabb - informatikai fejlesztések. A lényeg: a pályázat csak izraeli-magyar közös pályázatként adható be.
Ennek kapcsán azonnal gyanú ébred az emberben, és csilingelni kezdenek a vészharangok. Mi az, hogy csak izraeli-magyar közös pályázatként adható be? Alapvetően izraeli iskolákkal és személyekkel nem dolgozik össze más, csak eleve zsidók (illetve zsidó diákok). Ismerve a dolgok menetét, ez megint nem szól semmi egyébről, mint a magyar iskolákra szánt, amúgy is rettentően kevés állami támogatás átjátszásáról Izraelnek. Miért nem csak magyar pályázatok ezek, és kizárólag csak magyarok vehetik igénybe? Miért kell nekünk zsidó egyetemistákat is pénzelni, amikor Izrael amúgy is kirabolja a bankjain keresztül a fél világot, iszonyat milliárdos támogatásokat zsebel be Németországtól a holokauszt valláson keresztül, az USA számára pedig Izrael a feneketlen zsák. Miért nekünk "csóró" magyaroknak kell még ezeket is támogatni?
A kiírás témája szintén árulkodó: ha tisztában vagyunk azzal, hogy a fő lehallgató, megfigyelő, mindenhol állandóan ármánykodó népség a zsidó, és mindezeknek fő országa Izrael, akkor egyből felsejlik az embernek, milyen fajta programokról és informatikai fejlesztésekről is lehet szó. Milyen atomreaktort akarnak megint megtámadni, milyen új Stuxnet vírust kifejleszteni, vagy még modernebb lehallgató és megfigyelő rendszereket? Itt egy pillanatra kitérnék arra, hogy miért is kellett az izraeli "szerelőknek" azonnal Fukusimába futni a robbanás után? Ehhez tudni kell a Stuxnet vírus működésének elvét, mely az iráni atomerőmű kapcsán került nyilvánosságra, miszerint a vírus titokban marad a reaktor számítógép rendszerében mindaddig, amíg hiba nem keletkezik. Amint hiba lép fel, a vírus aktivizálja magát, és megakadályozza, hogy a rendszer hibát jelezzen. A hiba maga elvégzi a munkát, amiről a kezelők a végsőkig nem értesülnek, és bekövetkezik a robbanás. Azonnal felmerült a kérdés; nem lehet, hogy a rengés okozta kárt a vírus nagyította fel azáltal, hogy az erőmű mérnökei nem értesültek időben az okozott károkról? Így elhárítani sem tudták. Semmi más épeszű magyarázat nincs, miért kellettek az izraeli "szerelők" - eltüntetni a nyomokat. A vírusról tudjuk, hogy elszabadult az interneten. Ezt bevallották, hogy valójában a világ összes internetre kötött atomreaktorában ott van. Mi ez, ha nem nemzetközi terrorizmus? Méghozzá nukleáris terrorizmus.
Az ilyen fejlesztéseket támogatja a magyar állam az Eltén keresztül? Köszönjük, jobban tenné a magyar vezetés, ha ebből kimaradna, és az ilyen fajta felelősséget nem varrná a magyarok nyakába. Másrészt azt is tudjuk ajánlani, hogy a paksi reaktort mielőbb kössék le a világhálóról, és az összes számítógépét dobják ki, az új reaktorok pedig teljesen izolált rendszerben működjenek, mielőtt véletlenül egy kis nézeteltérés miatt itt is bekövetkezne egy Fukusima. (Paks ugyanis elérhető a nemzetközi hálózaton, a NAÜ így figyeli a reaktorokat)
Visszakanyarodva az eredeti témához: továbbra is érthetetlenül állunk az előtt, hogy miért kell izraeli pályázatot kiírni nekünk magyaroknak. Miért nem magyar-bolgár, vagy magyar-koreai, ha már mindenképpen nemzetközi a pályázat? Nem kell válaszolni, ez csak költői kérdés marad. Mert úgy néz ki, nagyon sok még mindig az elherdálni, külföldi milliomos zsidó diákocskákra elszórakozni való pénzünk.
Kemény Gábor

Moldovában aláírásgyűjtés kezdődött a Vámúnióba való belépésért

A Vámunió, amelynek jelenleg Oroszország, Kazahsztán, Belorusszia a tagjai, a jelek szerint hamarosan Moldovát is a soraiban üdvözölheti. A Moldovai Szocialista Párt -nem keverendő a Moldovai Kommunista Párttal, ami a 2010-es választásokon többséget szerzett- bejelentette, hogy "egy országos aláírásgyűjtésbe kezdtünk, hogy Moldova tagja lehessen a Vámúniónak, majd később az Eurázsiai Úniónak is. Ezzel párhuzamosan tájékoztatjuk az állampolgárokat országunk külpolitikai lehetőségeiről."
Hídfő.net | Igor Dodon, a Moldovai Szocialista Párt elnökeIgor Dodon, a Moldovai Szocialista Párt elnöke
A legutóbbi moldovai közvéleménykutatások aggasztóak, mert az állampolgárok nagyobb része az Európai Uniót választaná. A jelek szerint itt is kiválóan működik a cionista felforgató politika, ami hazánkban is nagy sikerrel hitette el az emberekkel, hogy egyik napról a másikra kolbászból lesz a kerítés. Amikor ez 10 évvel később se történt még meg, inkább a hallgatásba burkolóztak az emberek, minthogy elismerjék, hogy meg lettek vezetve.

http://www.hidfo.net/2014/03/27/moldovaban-alairasgyujtes-kezdodott-vamunioba-valo-belepesert

Ukrán nyugdíjakat fizet Magyarország

Számos aktával együtt az Orbán-kormány 2010 nyarának elején kapott egy tekintélyes méretű dossziét elődjétől, amely egy kétéves tárgyalássorozatot zárt le Ukrajnával. Észak-keleti szomszédunk 2010 elején elfogadta, hogy a Magyar Köztársaság felmondja azt az 1962-ben kötött szerződést, amely alapján a két ország állampolgárai kölcsönösen kérhetik, a másik államban is megkaphassák nyugdíjukat.
Ukránok tömegei kapnak Magyarországról nyugdíjat, ami alaphangon évi 10 milliárd forintba kerül. Ehhez állandó bejelentett magyar lakcím kell.
Egy teljes iparág foglalkozik azzal, hogy külföldiek magyar állampolgárságot kapjanak, még az eskü szövegét is betanítják.
Egyre nő a magyar rendszámmal közlekedő határ menti autósok száma, ehhez egy ideiglenes lakcím bejelentés is elég.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a lakcím nyilvántartó egyaránt hallgat.
A megállapodás a 2000-es évektől egyre nagyobb terhet rótt Magyarországra, ugyanis évente növekvő számban jelentkeztek át ukrán állampolgárok, túlnyomó többségében kárpátaljai magyarok, s kérelmezték a magyar nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, hogy itt folyósítsák számukra a nyugdíjat. Az államközi szerződés értelmében az érintetteknek le kellett mondaniuk ukrán nyugdíjukról, ám örömmel tették, mivel Magyarországon ennek többszörösét kapták kézhez.
BESZÉLNEK RÓLA
Korózs Lajos MSZP-s politikus szerint választási körzetében számos szemtanú van arra, hogy Ukrajnából tömegével járnak át Magyarországra, s az itt nyitott bankszámláikról felveszik a nyugdíjat, majd mennek haza. „Szabolcs megyében széltében-hosszában erről beszélnek, de nemcsak most, a kampány idején, hanem évek óta”- mondta lapunknak. A politikus, aki 2008 és 2010 között a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára volt hivatali ideje során folyamatos tájékoztatást kapott attól a delegációtól, amely Ukrajnával tárgyalt. „Ukrajna belement a módosításba, a 2010-es választások miatt azonban nem volt idő arra, hogy a magyar kormány is elfogadja, az Országgyűlés szentesítse és kihirdessék” – magyarázta a Figyelőnek.
A tárgyalás aktáit letették Navracsics Tibor, Réthelyi Miklós és Martonyi János miniszterek asztalára, hogy fejezzék be, amit az előző kabinet elkezdett. Ám a dokumentumról azóta sem lehet hallani. (Lapunk megkereste a kormányszóvivőt az ügyben, várjuk a kabinet reagálását.)
A Fidesz úgy kommentálta a szocialista politikus felvetését, hogy az MSZP ismét a külhoni magyarok ellen uszít, hasonlóan ahhoz, mint amikor a határon túli magyarok kettős állampolgársága ellen kampányolt. A Fidesz szóvivője közölte: „Reméljük, hogy a baloldal ezúttal nem kíván 23 millió románhoz hasonlóan 45 millió ukránnal egy hazug gyűlöletkampányt folytatni és ismét megsérteni a külhoni magyarokat”.
(figyelo)

Sz. Kovács Péter: Bizalom

Élet, élet, drága, zajos, mocsokban fürdő élet…
Akár versrészlet is lehetne, vagy halk sirám; égen táncoló lábnyomok szűzies libegése, angyalszárnyak csapkodása, édes kacajok kíséretében. Esténként elnézem a Holdat, a különböző ábrákat rajta; mellette a csillagok büszke hímzésén haladok át, elnézem hunyorgásukat, azokat a kacsintásokat, melyeket régen felhintett proletár barátaim ejtenek meg felém, hogy bízunk benned, kölyök; én vagyok a kölyök, még mindig hallom a csenden átszűrődni a valóság mézédesen savanyú ízét, amely sírásra késztet olykor…
Bíznak bennem, erre gondolok, és máris tudom írni a kilométer hosszúságú mondataimat, csak úgy ömlenek kifelé a gondolatok, mint a jó sör a felborított korsóból; Istenem, milyen szörnyű látvány a kiömlő sör valósága, csak nézem, igyekszem nem látni.
Bizalom. Olyan szó ez, amelyet már kezdenek kikoptatni a használatból, mint egy elnyűtt, rozzant bocskort, kivetik az utcára, ebek koncára, pedig ennek a szónak megvan a maga fensége, szépsége, csillogó ragyogása; a tökéletesség tökéletlen képlete elképzelt papírra rajzolva; mindenki használja, senki sem érti, olyan ez a szó, mint a világ, nézzük, tehát halljuk, de nem fogjuk fel a valóságát, az értelmét, a jelentését, ebben rejlik az emberiség drámája: elfelejtett bízni…
Hová lett a bizalom?
Elveszejtették az emberek mérhetetlen becsvágyukban, ingerült cselekedeteik mögé rejtett habzsoló vágyaik szétszabdalták a bizalom patyolat tiszta lepedőjét, hogy a végén ne maradjon semmi, az értéktelenségben fürdő, fetrengő kéjvágy és sóvárgás került terítékre, s bárki bármikor vehet az asztalról, csupán annyi kitétel van, hogy a társasághoz kell tartozni; miközben odakünn emberek tolonganak, éhezők, kisebb vágyakkal megáldott emberek, addig odabent dőzsöléssel egybekötött vérbő orgiák kéjes hangjai szállnak, verdesnek faltól falig; ez került a reklámok címeibe, képeibe: nézzétek, a világ fenséges, gyönyörű, bármit elérhetsz, s amikor a kisember túlnyújtózna takaróján, éles bárddal lecsap a törvény gyilkos hóhéra…
Kiben bízhat az ember?
Utolsó védőbástyaként már csak önmaga maradt, az egyetlen templom, ahol még igaz prédikációkat, feloldozást kaphat; ma már az egyház görcsös akarása is fertőzött, a hűvös termekben a feszület alatt a hazugság hangjai söprik a hideg kőlapokat; utolsó menedékként a test maradt, mint az Isten által teremtett templom legszebb hajói és szentélyei, ma már az ember csak önmagában bízhat: erejében, tisztánlátásában, boldogságában. Elzúgtak a világbéke hazug harangjai, Róma helyett New York lett az érték, vagy éppen Brüsszel, mindig mindenkoron faragnak egyet a kisemberek hatalmas tömegén, hogy féljetek, ne reméljetek, de azért megcsillogtatják az aranynak álcázott otromba réz rudakat; hoznak újabb és újabb törvényeket, melyeket csak azok ismerhetnek, akik megalkották őket, ők aztán tudják minden szegmensét, számukra be nem tartása úgyszólván kötelező, de a pórnépnek mindent be kell tartani, a törvény egy isten, egy hamis, álnok isten; az emberek csak fizessenek, még akkor is, ha már nincs miből, mert az üres pénztárca is érték…
A Holdat nézem esténként, a fényes arcát, ahogyan rám vetíti a Nap sugarait, a megvilágított bolygó közvetít, érzelmeket sugároz, az anyaság képét nyújtja, s nekem mérhetetlenül tetszik minden fénysugara, az egész égitest afféle furcsa szerelemmel vonz magához; körülötte aprócska gyermekei hunyorognak, azok az alakok, akiket én mindennél jobban szerettem egykoron, az én proletárjaim onnan figyelnek, néznek, mint egy utolsó boldogság hosszú korra ítélt fénygömbjei. Könnyű estéken elnézem az égbolt pompázatos feketeségét, ezt a nagy fekete drapériát, amely kupolaként borul fölém, és ezzel az egész világra, telehintettem őket apró lámpásokkal, hogy akkor is vezessen utamon, amikor a drapéria sötétsége az egész világra leereszkedik; ma már csak sűrű masszában, fertőként bűzlő kulimászban lehet lábalni, mert elvesztettük mindannyian az eget, látjuk, de nem érezzük, vagy ha érezzük is, nem tudunk egybeolvadni vele – ebből fakadnak kisded játékaink embertelen torz szülöttei.
Bizalom és hála; adjátok minden áldott nap a Jóistennek, ajánljátok minden gondotokat neki, hogy kezének egyetlen érintésével átvezesse a nyűgöket a metamorfózis kapuján, és így elnyerjük közösen, együtt a bőség áldását, amelyet olyan könnyedén lelhetünk meg magunkban, mint a szerveinket; bennünk él a teremtőerő, a valóság érzésének nagyszerű tudása; emberek vagyunk, még akkor is, hogyha a világ igyekszik elmaszatolni arcképeinket.
Minden áldott nap felkelek, megmozgatom a testemet, írok, a szavak csodálatos világában bolyongva felfedezhetem a világ árulását, amelyet olyan könnyedén követ el ez a világ, hogy ámulok-bámulok; a bizalmatlanság beburkolja a társadalom teljes egészét; így élünk, és én minden sorból a fájdalmat, a szorongást, a félelmet, a haragot, a vérbő dühöt, a kétségbeesést olvasom ki. A fák sírnak az erdőben! Sokáig nem hittem ebben, de egy erdőjárásom alatt megtapasztaltam, hosszú percekig hallgattam a fenyők síró dalát, azok a fák egyszerűen, fenségesen zokogtak, a gyászdal beborított mindent, és én álltam az elhullajtott tűlevelek halmazán, mellettem elvágtatott a szél, s a fák sírtak, mint az őrültek, a bölcs, békés fák szenvedtek és szenvednek ott fent a hegyoldalon, mert a völgyekben megbolydult ez a gyalázatossá korcsosított ostoba élet.
Kérdés: mit akarhat az ember, amikor nem képes önmagába nézni? Kívül keresi a boldogságot, a szükségletek fedezésére szolgáló ezernyi kis elixírt, de nem juthat előrébb néhány méternél, mert kifogy a szufla; a külvilág nem tud adni semmit, éppen azért, mert papírmasé alakjai nem valóságos alapra épültek, csupán ködre, légnemű sárra; az ember dőreségében másik embertől várja a visszaigazolást, a jó szót, a becsületes magatartást, az áhítatot, a rajongást; minden megtalálható az emberben, csak nézzen önmagába, csupán egyetlen percre: a válasz ott lesz, ez biztos! A hajlongó nádszál meghajlik a szélben, üreges testében nincs olyan borzalmas erő, de a vaskos tölgy ellenáll mindennek, az nem hajol meg a szél dőre intésének, áll szilárdan, akár a tények szürke óriása! Ezek a szép csodák, az erdő fái csak állnak, álldogálnak a világon, sápadt fényt szűrnek leveleik között, kérgükön régmúlt idők csatáit, csodáit viselik magukon, simogattatják magukat a széllel, és vannak, léteznek, figyelnek; hiszi valaki, nem hiszi, érzik az embert, féltik, védik az embert, akinek odaadják magukat, ha tűzre, melegre van szüksége; az élet önfeláldozás, szeretet, összetartás, a valóság keresésének mosolygó boldogsága; a fák értünk vannak, ezt lehet érezni az erdőben állva.
Az elkoptatott frázisok világában, ahol a jólét egyet jelent az értékkel, ahol az üres, kongó szavakban botor szelek járják dervistáncukat, nincs semmi fogódzó, nincs semmi olyasmi, amit felhasználhatnánk életünk szebbé tételénél; ahhoz, hogy világunk jobbá, élhetőbbé formálódjon, nekünk magunknak kell szépen változnunk, derűs békével, egyenként, hogy aztán közösen, egy kanállal nyúljunk bele a nagy kondérba, ahol a jóságos istenek főzik az égi vadászmezők ízletes vadjainak pörköltjét; mert valójában szánk egy szóra nyílik, szemünk egy képet lát, fülünk egy hangot hall, mégsem értjük egymást, a bábeli zűrzavar átlátszó falat vont minden ember közé. Bizalommal fordulván az ég felé, láthatunk hullócsillagokat, elsuhanó reményeket, gondosan megmunkált, kézzel készített értékeket; szájjal kimondott meseszép szavakat hallhatunk valós koncertek termeiben, a templomban: a testünkben, ahol hálát adhatunk a magasság Istenének, ahogy egykoron Ady leírta. Hálát adni mindenért…
Beléd fektetem bizodalmamat te sáros, mégis fényesen ragyogó élet! Bizalmamból fakadó hálával járulok szentélyedben fénylő oltárod elé, hogy egyetlen mozdulatommal bemutassam magam neked, hogy kitárjam minden valóságomat; értékeimet leszórom hűs márványlapodra, tollamat neked ajándékozom büszke érzelem, és majdan, mikor a ráncok már meggyűrték arcomat, akkor leszek csak igazán hálás, hogy az embereket szolgálhattam minden erőmmel, kitartásommal, tehetségemmel, szorgalmammal! Ahogy bízom magamban, úgy bízhatok bárkiben és bármiben, addig csak öblögethetem gyászos ábrázatom holdkóros tekintetét, a némaság bőbeszédű felszínét; csak akkor lehetek ember, ha a humánum ékességét varrom palástom egészére, mint hímzett szót, hirdetem emberségemet, mint egyetlen értéket, melyet hálával vettem magamhoz akkor, mikor születésem pillanatában a Jóisten kezembe adta a tűt és a cérnát…
A tavasz ébredésében megcsendülő rügyek látványa elfeledteti a télben elhalt élet utolsó vonaglását is, a hangok egyszerre élettel telnek meg, a madarak dalra fakadnak vékony ágakra szállva; a felhők lomhán vándorolnak az égen, gályákká alakítva testüket; a Nap erejét kiadva áldja az emberiséget, a világot, amely nem olyan szörnyű, mint azt a bizalmát elvesztett ember hiszi, őrködik a Rend, amely békességet fog szülni, amely értéket teremt ott is, ahol vérszopó galádok rágják a valóságnak nevezett ízetlen koncot; a csontok dalait elnyomja majdan az ébredő szív lassú, csengő szimfóniája, és így lesz élet ott is, ahol nemrég még a Halál aratta rusnya fekélyeit a mezőkön. Íme, az élet!
Bízom az erőmben, amely megadatott, hogy leírjam gondolataimat, és hálás vagyok az égnek, hogy felruházott a szavak játékának tudásával, a sorok csiszolójává küldött ide, hogy regények és novellák ezredeivel töltsem fel az emberiségért küzdő hadsereget… Mindig csak a holnap, de most ma van… Most most van… Az ember a pillanatban író, hogy leírja a pillanat valóságát, a létezés abszolútumát… Bízzunk hálával…

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/mveszetek/sz-kovacs-peter/3095-bizalom