2013. február 11., hétfő

Friss: lemond a pápa

A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.
A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.
XVI. Benedek benyújtotta a lemondását. A hírt a Vatikán is megerősítette. A 85 éves német Joseph Aloisius Ratzinger 2005-ben lett pápa, miután az elődje, II. János Pál meghalt. Ratzingert 78 évesen választották meg, ezzel ő lett minden idők egyik legidősebben megválasztott pápája.
A Vatikán szerint a pápa pozíciója megüresedik, amíg meg nem választják utódját, de a Reuters-nek egy vatikáni tisztviselő azt mondta, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb ideig tart majd. A pápa lemondásának okait egyelőre mindenki csak találgatja, de a katolikus egyházat az elmúlt években több botrány miatt is támadások érték.
Tavaly már volt szó arról, hogy lemondhat a pápa - írja az index összefoglalójában: akkor állítólag úgy tervezte, hogy április 16-án, a születésnapján mond le. A Libero című olasz lap írt róla, de az okokat csak találgatta.
A Vatileaks-botrány keretében 2012 elején több titkos dokumentum került ki a Vatikánból, amiknek a többsége a bíborosok közötti belső harcokról és az államtitkárság pazarlásáról szólt. Az egyik irat szerint a kora és a tehetetlenség érzése megtörte a pápát, aki már csak vallásfilozófiai munkáin dolgozott, és eszerint úgy tervezte, a 85. születésnapján lemond.
Január elején komoly presztízsveszteséget szenvedett el a pápai állam: az olasz központi bank januártól felfüggesztette a vatikáni kártyás fizetéseket. A lépést azzal indokolták, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet. A bankot az elmúlt években számos botrány övezte – nemrég a vatikáni bank egy milánói számláját zárolták, 2010-ban 23 millió eurót zároltak egy vatikáni számlán -, ezekről a vatikáni ügyeket ismerő szakértők azt mondták, a pápai államban folyó hatalmi harcok részét képezhetik.

A Római Pápa lemondásának kérdését a hatályos Kánonjogi Kódex - egyházi törvénykönyv - szabályozza. A pápa érvényes lemondásához arra van szükség, hogy szabadon, ne kényszerhatásra hozza meg a döntését, illetve hogy megfelelően kinyilvánítsa azt.
A lemondást senkinek sem kell elfogadnia, hiszen a pápáé a fő hatalom, az egyházon belül nincsen felettese. A törvény arra nem ad választ, hogy milyen okokból mondhat le az egyház feje - mondta Érszegi Márk Vatikán szakértő korábban a hirextra.hu-nak.

XVI. Benedek lenne több mint 700 év után az első pápa, aki önként lemond az egyház vezetéséről. 1294-ben V. Celesztin pápa volt az első és eddig az egyetlen katolikus vallási vezető, aki önként visszavonult. XVI. Benedeket hét éve választották pápává, miután hosszú betegség után, 2005. április 2-án este 85 évesen meghalt II. János Pál, aki az egyházat 27 éven át vezette.


Urunk Jézus Krisztus,
Út, Igazság és Élet,
Istennek emberi arca
és isteni arca az embernek,
éleszd fel bennünk újra a szeretetet mennyei Atyánk iránt
és újítsd meg bennünk a keresztény lét örömét.

Jöjj elénk, és 
vezesd a lépteinket,
hogy téged kövessünk, téged szeressünk
Egyházad közösségében,
az eucharisztia ajándékának ünneplésében és megélésében,
keresztünk hordozásában,
a tőled kapott küldetés bátorságával.

Add nekünk mindig Szentlelked tüzét,
hogy megvilágosítsa gondolatainkat
és hogy ezen évszázad kezdetén felébressze bennünk
a vágyakozást a te szemlélésed után,
a szeretetet testvéreink iránt,
különösen is a szenvedők és a szomorkodók iránt,
és a lelkesedést örömhíred hirdetésére.

Mi, a te tanítványaid és misszionáriusaid,
tengerre akarunk szállni,
hogy népeinknek élete legyen és bőségben legyen,
és hogy szolidaritásban
felépítsék a testvériséget és a békét.

Jöjj, Urunk Jézus és küldj minket!

Mária, Egyházunk Anyja,
könyörögj érettünk. Ámen.


(XVI. Benedek Pápa imája a Latin-Amerika és Karib-térség
püspökeinek V. Konferenciáján)

V/ Imádkozzunk Benedek pápáért.
A/ Oltalmazza őt az Úr,
ajándékozzon neki hosszú életet,
áldja meg őt ezen a világon,
és ne szolgáltassa ki őt az ellenség befolyásának.

V/ Terjeszd ki kezed a te szent szolgádra.
A/ És fiadra, akit kiválasztottál.

Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

Fekete dobozok az Internet megfigyelésére

A brit kémügynökségek úgynevezett „fekete dobozokat” akarnak telepíteni az ország valamennyi kommunikációs hálózatába, hogy segítségükkel megfigyelhessék az állampolgárok Internethasználatát. Az illetékes parlamenti bizottság által készített jelentés szerint a rendszer mindent rögzítene, amit a britek tesznek vagy mondanak online. A kémhálózat az úgynevezett Deep Packet Inspection (rövidítve DPI – magas szintű csomagelemzés) technológiát alkalmazná, hogy a Facebook, Twitter, Skype és hasonló szolgáltatásokon folyó kommunikációtól kezdve a pornó weboldalakra tett látogatásokig mindent rögzítsen. A polgárjogi és adatvédelmi aktivisták és szakemberek heves tiltakozással reagáltak a hírre, kijelentve, hogy a technológia az eddiginél sokkal kiterjedtebb megfigyelési lehetőségeket adna a kormánynak. A brit parlament Titkosszolgálati és Biztonsági Bizottsága által készített jelentés a titkosszolgálati szervek szemszögéből elemzi a kormány Kommunikációs törvénytervezetét, ami új megfigyelési hatalmat adna a vezetők kezébe. A kormány azzal érvel, hogy a terrorizmus és a magas szintű bűnözés elleni harcban elengedhetetlen a kommunikációs adatokhoz való gyors hozzáférés. A törvény elfogadása azért késik, mert a liberális demokraták nem támogatják. Jonathan Evans, az MI5 vezetője a következőket mondta a bizottságnak:
„A különböző információkhoz való hozzáférés bizony igen fontos. Ez nyomozásaink egyik fontos alapja. Azt hiszem kijelenthetem, hogy egyetlen olyan komoly nyomozásról sem tudok, ahol ne használtunk volna kommunikációs adatokat, mert ebből tudjuk megállapítani célpontjaik személyazonosságát, tartózkodási helyét és az időpontokat.”
A hatóságok állítják, hogy szó sincs korlátlan hozzáférésről, mivel bár az üzenetek küldője, fogadója, az üzenet küldésének módja és ideje elérhető számukra, az email üzenetek tartalmának elolvasásához bírósági végzés kell.
Ugyanez a helyzet a mobil hívásokkal is. A tényleges lehallgatáshoz bírósági engedély kell. A törvényjavaslat kritikusai szerint, mivel a hívásadatok és a hívások tartalmának szétválasztására igen bonyolult, az egyik maga után vonná a másikat. Az aktivisták arra is rámutattak, hogy a kormány nem hezitál kritizálni más tengerentúli rezsimeket, amikor azok hasonló eszközöket alkalmaznak az ellenállók leküzdésére.
Emma Carr, a Big Brother Watch szabadságjogi szervezet igazgatója, a következőket mondta:
„Az a tény, hogy a kormánynak nincs szüksége bírósági végzésre az eszközök telepítéséhez és az összegyűjtött adatok felhasználáshoz, komoly aggodalomra ad okot.”
Jim Killock, a szabad Internetért kampányoló Open Rights Group ügyvezetője szerint az igazi veszély a jelentés által „szűrőként” definiált eszközökben, alkalmazásokban rejlik, ami a megfigyelési rendszer része lenne.
Elmagyarázta, hogy ez egy keresőmotorhoz hasonlóan működne, csak a keresés az emberek magánadataiban történne, hozzácsatolva a találatokat a felhasználó által alkalmazott online és telekommunikációs fiókokkal.
„Ez a szűrő összekapcsolná az ember mobiltelefonjából, email üzeneteiből származó információkat a böngészési előzményekkel és telefonos hívásnaplókkal, így a rendőrség könnyen meg tudja állapítani kik a barátaink, miről mi a véleményünk és kivel hol találkoztunk. Azonnali megfigyelés egy gombnyomásra. Ezt jelenti.”
A kormány számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a tengerentúli szolgáltatóktól is megszerezzék a kívánt információkat, akik nem biztos, hogy olyan szívesen tesznek eleget a brit kémügynökség kéréseinek.
A bizottsági jelentés szerint az eszköz különösen ilyen esetekben bizonyulna hasznosnak:
„Az ügynökségek számára fontos, hogy az együttműködésre nem hajlandó tengerentúli kommunikációs szolgáltatóktól származó adatokhoz is hozzáférjenek.”
A jelentés nem tért ki arra, hogy milyen szolgáltatókat céloznának, bár a Facebook, a Twitter, a Hotmail és a Google Chat mind nagyon népszerűek Nagy-Britanniában és a jelentés több helyen is, bár más összefüggésben, említi őket. A törvény egyelőre még csak javaslat, és bár a jelentés több kritikát is megfogalmazott, elvetette azokat a vádakat, hogy kivitelezhetetlen vagy zsarnoki lenne, figyelmeztetve, hogy a technológiai fejlődés az új megfigyelési jogosultságok nélkül „súlyos hatással lenne a titkosszolgálati hivatalokra”.
A jelentés megfogalmazásából arra lehet következtetni, hogy nem tartják valószínűnek, hogy a kíváncsi szemek és fülek elől adataikat védeni kívánó egyének által esetleg alkalmazott titkosítási technikák képesek lennének túljárni a kormány eszén.
„Hallottuk, hogy a kormány rendelkezik bizonyos (törölve) opciókkal a titkosítás jelentette kihívások kezelésére,” áll a jelentésben. A következő két bekezdést kitakarták.
Mr. Killock, az Open Rights Group-tól kétli, hogy a kormány rendelkezne a komoly digitális kódolási módszerek feltöréséhez szükséges eszközökkel.

Forrás: Daily Mail

Az önkéntes munkát erősítik Ausztriában

„Az önkéntesség megmozgat” – elnevezéssel hoztak létre Ausztriában a fiatalok önkéntes munkáját koordináló egyesületet. A szervezet feladata lesz az önkéntes munka, a külföldi civil szolgálat szervezése. Az egyesület a szalézi rend projektjeihez kapcsolódik.
A jövőben „Az önkéntesség megmozgat” egyesület szervezi az ifjúsági önkéntes munkát Ausztriában. Az egyesület alapítása bejelentésekor ünnepelték 18 fiatal önkéntesi indulását. Hat hónapos felkészüléssel vágnak bele a munkába Indiában, a Fülöp-szigeteken, Etiópiában, Lesothóban, Ghánában, Malawiban, Kongóban, Ecuadorban és Mexikóban. A fiatalok elsősorban gyerekkel foglalkoznak majd önkéntesként. Utcagyerekeket felkaroló projektekbe kapcsolódnak be, ifjúsági központokba, iskolákba, szakmunkás műhelyekbe, gyermekotthonokba kerülnek. A projektek gazdája minden esetben a szalézi rend.
Az önkéntes munkát eddig a „Jugend Eine Welt” szervezet fogta össze. Projektjeikben 1997-től kezdődően 420 önkéntes vállalt munkát. Cornelia Matejka, a most létrehozott egyesület elnöke azt reméli, az önálló lét elősegíti majd a nagyobb hatékonyságot. A hangsúlyt az önkéntesség még jobb felkészítésére és kíséretére szeretnék helyezni.
Kathpress/Magyar Kurír


Ausztria: Egyházi „állásbörze” érettségizőknek

 

Az osztrák egyházmegyék „TheoNapok” elnevezéssel egyházi állásbörzére hívják az érettségi előtt álló fiatalokat. Milyen pályákat kínál az egyház, hogyan válasszunk pályát, hogyan találhatjuk meg saját utunkat – ebben kíván segíteni a program.
A TheoNapok  célja, hogy bemutassa az érettségizőknek az egyház kínálta pályákat. Küng püspök arról számolt be, hogy a rendezvénnyel segíteni kívánnak a pályaválasztásban a fiataloknak. A program az egyházmegyék közös szervezése.
Előadások, információs kiadványok, tanácsadás, az egyház „prominensei” mutatják be, milyen álláslehetőségeket ad a teológia és az egyházi élet. A cél, hogy a fiatalok előtt feltáruljon a kínálat sokszínűsége. Elsőként Sankt Pöltenben nyitott az állásbörze, ahol Küng püspök szólt a résztvevő 120 fiatalhoz.
A kínálatban szerepel a Karitász, a pasztoráció, a kommunikáció, a hitoktatás, fejlesztőpedagógia, teológiai kutatás és az egyházi – papi szerzetesi hivatás. A különböző területeken végzendő feladatkörök megismertetésére 11 workshopot indítottak.
Híres egyázi személyiségek, így Klaus Küng püspök, Anton Leichtfried, Franziska Bruckner tartományfőnök arról beszéltek, hogyan döntöttek hivatásuk mellett.  Míg a vállalatok az elvárások felsorakoztatásával döntési fesztültséget alakítanak ki a fiatalokban, addig a TheoNapok szervezői fordítva jártak el – mondta Sepp Winklmayr, a Lelkipásztori Szolgálat igazgatója. A „Move your talents" mottó is kifejezi a rendezvény célját. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy a fiatalok elgondolkodjanak, milyen tehetségek, képességek élnek bennük. Megmutatják, mennyire nem lehet egyedülálló szempont, hogy valaki leendő szakmája révén gazdag akar lenni, sok pénzt akar keresni, sokkal fontosabb, hogy életében valami értelmeset csináljon.
A szociális munka tálcán kínálja az értelmes feladatot – erről Friedrich Schuhböck, a helyi Karitász igazgatja beszélt. Gondoljatok bele, milyen annak a munkának a minősége, ahol állandóan a másik ember méltóságát kell szem előtt tartani – mondta a diákoknak. 
Sankt Pöltent Feldkirch Egyházmegye követte, ahol 600 diák vett részt a TheoNapon. Itt fiatal önkéntesek is bekapcsolódtak a tájékoztatásba, Mexikóban és Burundiban szerzett tapasztalataikról számoltak be. A következő héten további hat egyházmegye rendezi meg a maga TheoNapját. Mindenütt kínálnak valami különlegességet. Ateizmus és kapitalizmus, mint valláspótlék címmel lesz előadás Innsbruckban, és Scheuer püspök SMS-ben is válaszol a fiatalok kérdéseire. Gurk Egyházmegye arra helyezte a hangsúlyt, hogy megmutassák, a hit és a tudomány összetartozik. Salzburgban azzal foglalkoznak, milyen módon van jelen a vallás a médiában. A beszélgetésekben a hangsúlyt a döntési folyamat megtanítására helyezik. Grazban „Utazás az életen át” címmel etika és sport, a női szerepek kérdéseivel foglalkoznak.
A TheNapok különleges esemény Bécsben, amelyet a Pedagógiai Főiskolán tartanak meg, ahová elígérkezett Christoph Schönborn bíboros, Stephan Turnovsky ifjúsági püspök, Franz Scharl segédpüspök, és egyetemek, főiskolák, szerzetesrendek számos vezető személyisége is. Az utolsó állomás Linz lesz, ahol a már említett területek mellett az egyházzene és a börtönpasztoráció is megjelenik.

Kathpress/Magyar Kurír